fbpx
pui de labrador bej deschis se joaca cu un pui de pisica maro cu negru si alb in fata unui zid
Câini, PetAdvice, Pisici

Nexgard vs. Frontline. Asemănări, diferențe și metode de administrare

Nexgard și Frontline sunt tratamente deparazitare puternice și eficiente în îndepărtarea puricilor și căpușelor de pe câini și pisici. Acestea sunt concepute pentru a ucide puricii și căpușele adulte, dar și ouăle și larvele lor și se aplică atât extern, cât și intern.

Caracteristicile principale ale Frontline

Frontline este un produs creat atât pentru deparazitarea câinilor, cât și a pisicilor și se administrează prin aplicare externă, cu ajutorul unei pipete. Acesta are capacitatea de a elimina atât puricii și căpușele, cât și larvele și ouăle acestora. Frontline are la bază două substanțe active, fipronil și methopren. Fipronilul este conceput pentru a ucide puricii și căpușele adulte, iar methoprenul este util pentru a distruge ouăle de purici și larvele.

Caracteristicile principale ale Nexgard

Nexgard nu este conceput pentru utilizare la pisici, ci se adresează doar deparazitării externe a câinilor. Acesta se administrează oral, fiind sub forma unei tablete (comprimat) masticabile. Nexgard este eficient pentru a elimina puricii și căpușele, dar și ouăle și larvele și are la bază o neurotoxină numită afoxolaner care acționează prin distrugerea sistemului nervos al paraziților, împiedicându-i astfel să se hrănească și să se reproducă. Tableta masticabilă este bine tolerată de câine și are aromă de vită.

cutie cu 3 comprimate masticabile antiparazitare Nexgard XL pentru câini de 25 – 50kg, pe fundal alb
Tableta masticabilă antiparazitare Nexgard XL este destinată pentru câini care au o greutate de 25 – 50 kg

Cum îmi dau seama dacă animalul meu de companie are purici sau căpușe?

Puricii și căpușele pot fi o adevărată povară pentru animalul tău de companie și, în plus, pot deveni periculoase atât pentru sănătatea sa, cât și pentru a ta. Deși infestarea cu purici și căpușe este destul de evidentă, există cazuri în care este foarte greu de detectat. Iată cum să-ți dai seama dacă animalul tău de companie are purici sau căpușe:

  • Zgârieturi și mușcături. Puricii se hrănesc cu sângele animalului și vei observa pe pielea sa mușcăturile acestora, însă ei sunt mai dificil de observat cu ochiul liber pentru că locuiesc în locuri dificil de văzut, cum ar fi capul, gâtul, coada, axilele și zona inghinală;
  • Mâncărimi. Odată ce animalul are purici acesta se va scărpina încontinuu, se va linge și va mușca zonele unde este înțepat de aceștia;
  • Scuturarea capului. Dacă observi că animalul de companie scutură foarte des și anormal din cap, s-ar putea ca o căpușă să i se fi instalat în ureche. Pentru a o detecta poți folosi o lanternă;
  • Pete roșii și iritații. Puricii și căpușele irită pielea, deseori provocând pete roșii, erupții și leziuni care pot provoca boli de piele;
  • Pierderea părului și a blănii. Animalele de companie infestate cu purici sau căpușe pot începe să piardă blana sau părul în zona infestată, din cauza zgârieturilor și mușcărilor excesive pe care și le provoacă din cauza mâncărimilor;
  • Gingii palide. Gingiile palide sunt un simptom care arată infestarea masivă și severă cu purici și căpușe și este rezultatul faptului că organismul animalului de companie nu produce o cantitate suficientă de noi globule roșii pentru a compensa pierderea de sânge pe care paraziții o extrag din corpul său;
  • Grăunțe negre. Grăunțele negre pe care le poți observa pe corpul animalului de companie sau chiar prin casă reprezintă, de fapt, materiile fecale ale puricilor și este un semn clar care atestă o infestare majoră cu paraziții externi;
  • Febră. Dacă animalul de companie a contactat o căpușă este foarte posibil ca acesta să manifeste febră, dar și slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, tremur și respirație greoaie;
  • Umflături pe piele. Atunci când căpușa s-a fixat sub piele, aceasta începe să se hrănească cu sânge și să se umfle, aspect care poate genera o umflătură pe pielea animalului. 

Căpușele sunt responsabile de apariția unor boli grave la animale ca boala Lyme, parvoviroza, febra Rocky Mountain, erlichioza, babesioza, anaplasmoza și chiar paraliză bifată.

Sunt tratamentele pentru deparazitare externă diferite pentru câini și pisici?

Da. Tratamentele deparazitare contra puricilor și căpușelor sunt diferite pentru câini și pentru pisici și pot varia în funcție de ingredientul activ și de doza prescrisă. Este recomandat să consulți medicul veterinar înainte de a administra orice tratament deparazitar animalului tău de companie.

Nexgard sau Frontline pentru deparazitarea externă a câinilor?

Frontline este un tratament deparazitar mai bun pentru câini împotriva puricilor și căpușelor. Acesta oferă o combinație eficientă de fipronil, care reprezintă un insecticid, și de methopren, o substanță care împiedică creștere și dezvoltarea paraziților. Astfel, împreună, cele două substanțe active oferă protecție împotriva întregului ciclu de viață a puricilor, inclusiv împotriva celor aflați în stadiul de ouă și larvă. În plus, Frontline este mai eficient împotriva căpușelor și necesită mai puține aplicări față de Nexgard, având o durată de protecție mai mare.

Nexgard sau Frontline pentru deparazitarea externă a pisicilor?

Nexgard nu este un produs destinat pisicilor, fiind creat special pentru deparazitarea câinilor, prin urmare, la pisici, Frontline rămâne cea mai bună variantă.

Cutie cu 1 pipeta Frontline Combo pentru pisici, pe fundal alb
Pipetă cu aplicare spot-on pentru deparazitarea pisicilor, Frontline Combo

Cum se aplică și cum acționează cele două tratamente

Pentru a ști cum se aplică corect și cum acționează cele două tratamente deparazitare le vom analiza pe rând.

Nexgard

Nexgard este un tratament pentru îndepărtarea puricilor și căpușelor, destinat strict utilizării la câini. Spre deosebire de majoritatea tratamentelor pentru purici și căpușe care sunt aplicate cu pipeta, spot-on, pe pielea animalului de companie, Nexgard este conceput pentru a fi administrat pe cale orală. Acesta este, de fapt, o tabletă masticabilă cu aromă de vită care conține afoxolaner. Afoxolaner este un igredient extrem de eficient în uciderea puricilor și căpușelor adulte în fiecare etapă a ciclului lor de viață. Nexgard se administrează lunar, în doze diferite, în funcție de greutatea câinelui. Acesta ucide 100% din purici și căpușe în primele 24 de ore, dar nu împiedică apariția unei noi infestări.

Frontline

La fel ca Nexgard, Frontline este un tratament cu purici și căpușe pentru câini, care elimină infestările în 24 de ore, însă, spre deosebire de Nexgard, acesta este disponibil și pentru pisici. Frontline se aplică cu ajutorul pipetei pe blana animalului și începe să funcționeze în primele 12 ore, omorând căpușele în primele 48 de ore. Frontline este util și pentru eliminarea păduchilor. Frontline are la bază doua substanțe – fipronil și methopren. Acestea creează o barieră puternică de protecție și prevenire infestarea cu paraziți, omorându-i indiferent de etapa de vieță în care se află.

Cutie cu o pipeta Frontline Spot-On pentru caini de talie mare 20-40kg, pe fundal alb
Pipeta Frontline cu aplicare spot-on este destinată pentru câini de talie mare cu o greutate de 20-40 kg

Diferențe-cheie între Nexgard și Frontline

Diferențele-cheie dintre Nexgard și Frontline țin de modul în care sunt administrate tratamentele deparazitare și de ingredientele lor active. Nexgard se administrează oral, prin ingerarea unei tablete masticabile. Aceasta are aromă de vită și conține ingredientul activ afoxolaner. În schimb, Frontline, se administrează extern, pe piele, cu ajutorul unei pipete, spot-on, între omoplații animalelor de companie. Frontline conține fipronil și methopren și este sigur pentru utilizare atât la câini și pisici, atâta timp cât doza este administrată animalului corect și corespunzător cu instrucțiunile de pe ambalaj.

Nexgard vs. Frontline. Comparație între ingredientele principale

Nexgard conține afoxolaner ca ingredient activ. Acesta a fost dezvoltat pentru a trata și preveni infestările cu purici și căpușe la câinii mai mari de 8 săptămâni și care cântăresc mai mult de 4 kilograme.  Se administrează pe cale orală, prin intermediul tabletelor cu aromă de vită. Ingredientul activ, afoxolaner, pătrunde în sângele câinelui, iar atunci când puricii și căpușele se hrănesc le atacă sistemul nervos, ucigându-i.

Cutie cu 3 comprimate masticabile antiparazitare Nexgard S pentru câini de 2 – 4 kg, pe fundal alb
Tableta masticabilă antiparazitare Nexgard S se adresează câinilor cu o greutate de 2 – 4 kg

Frontline conține două ingrediente active care în combinație omoară puricii și căpușe și previne infestarea ulterioară. Primul ingredient activ în Frontline este fipronilul, un insecticid cu spectru larg utilizat pentru a eradica furnicile, gândacii, păduchii, puricii, căpușele, termitele și mulți alți paraziți. Al doilea ingredient activ în Frontline este methoprenul, care omoară ouăle și larvele, împiedicându-le să eclozeze.

7 trucuri de administrare/aplicare

  1. Tratamentele spot-on pentru purici și căpușe sunt aplicate cu ajutorul unei pipete, direct pe piele, între omoplații animalelor de companie. Este important ca blana animalului să fie îndepărtată, astfel încât soluția să atingă pielea și să nu se prelingă:
  2. Pentru eficiență maximă, tratamentul spot-on trebuie lăsat să se usuce pe piele după ce este aplicat, motiv pentru care este recomandat să se evite spălarea animalului timp de 24 de ore după aplicare;
  3. Dacă tratamentul spot-on nu este o metodă confortabilă pentru animalul tău de companie sau pentru tine, atunci poți opta pentru tabletele masticabile pentru deparazitare externă;
  4. Dacă ai mai multe animale de companie este recomandat să le administrezi tratament deparazitar fiecăruia în parte;
  5. Este mai ușor să aplici tratamentul spot-on atunci când animalul este obosit sau doarme, pentru că nu va fi deranjat de moment și nici curios;
  6. Tratamentele spot-on cu pipetă sunt eficiente doar dacă sunt administrate lunar, deci este important să notezi în calendar când trebuie reaplicat;
  7. Dacă optezi pentru o tabletă deparazitară masticabilă, atunci trebuie să fii atentă ca animalul de companie să o mănânce pe toată și să-i urmărești comportamentul o perioadă după pentru a evita posibilele efecte secundare care pot include diaree și probleme intestinale. Poți să o introduci chiar în hrana umedă pentru a te asigura că o  mănâncă.

Foto: Pixabay, ThePetClub

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply