fbpx
Câini

Boli de piele la câini – cauze, simptome și tratament

Indiferent de rase, câinii pot dezvolta de-a lungul vieții lor anumite afecțiuni ale pielii. Există boli de piele la câini care afectează câinii mai sensibili, anumite rase sau care sunt cauzate de factori externi și de mediu. Bolile de piele sunt motivele cel mai des întâlnite pentru care câinii ajung la veterinar, iar dacă nu sunt tratate la timp sau sunt ignorate ele se pot transforma în afecțiuni mai grave care au nevoie de un tratament puternic. Un câine care se scarpină, care își smulge părul sau își mușcă pielea poate fi un câine cu o boală de piele, moment în care este necesar să-i acorzi atenție și să faci o vizită la medicul veterinar.

Care sunt cele mai întâlnite boli de piele la câini

Cele mai frecvente boli de piele la câini sunt diferitele forme ale dermatitei. Fie că este vorba de mătreață, dermatită atopică, hot spot sau dermatită nazală, un număr mare de câini este afectat de reacțiile alergice ale pielii la mușcături de purici și alți factori. Anumite rase sunt mai predispuse la boli ale pielii din cauza unei sensibilități moștenite din generație în generație. Tocmai de aceea deparazitarea externă a animalului de companie este un pas peste nu care trebuie să sari niciodată în îngrijirea lui.

Boli de piele la câini ciobănesc german

Cea mai întâlnită boală de piele la ciobănescul german este dermatita piotraumatică sau hot spot. Aceasta se recunoaște după pete roșii umede pe suprafața pielii câinelui, prin blană. Gravitatea acestei afecțiuni este determinată de prezența sau lipsa infecției cu bacterii în urma contactului cu saliva câinelui. Aceste zone se transformă în timp, dacă sunt mușcate și linse de câine, în răni care pot fi infectate cu stafilococi. Dermatita umedă poate apărea brusc în special în sezonul cald când câinele face mai multe băi și blana umedă permite bacteriilor să pătrundă la nivelul pielii provocând hot spoturi. În momentul în care medicul veterinar constată că rana s-a transformat într-o infecție bacteriană, câinele va avea nevoie de tratament cu antibiotice. Leziunile provocate de dermatita piotraumatică pot afecta doar partea exterioară a pielii, dar în anumite cazuri mai grave, aceasta se poate extinde până sub piele. Atenție la semne de boală precum scărpinatul intens, zone cu păr rar sau inexistent din blana câinelui și la zonele umede și posibil infectate de pe pielea acestuia. 

boli de piele ciobanesc german

Boli de piele la caini amstaff

Câinii din rasa amstaff (American Staffordshire Terrier) sunt predispuși la anumite tipuri de dermatite în special în primii ani de viață. 

boli de piele amstaff

Dermatita alergică 

Mulți câini prezintă la un moment dat în viață forme ale dermatitei alergice cauzate de factori de mediu în special primăvara (polen, praf, iarbă) sau de plante care pot irita pielea câinilor (ex. iedera) și de alte substanțe cu care câinii pot intra în contact la nivelul solului. Câinii din rasa amstaff vor dezvolta acest tip de reacții alergice doar în primii ani de viață până vor dezvolta rezistență. Această boală de piele nu este periculoasă pentru câine și va putea trece de perioada în care se manifestă fără tratament medicamentos. În cazul alergiilor se recomandă de obicei antibiotice și cortizoni, dar de multe ori e de preferat să eviți aceste tratamente dacă starea de sănătate a câinelui nu se agravează.

Râia demodecică

Virusul demodex canis este un parazit extern care poate cauza anumite afecțiuni la nivelul pielii câinelui amstaff. Spre deosebire de purici, care își fac veacul la suprafața pielii câinelui, virusul demodex poate pătrunde în dermă și poate ajunge chiar la organe interne precum ficat, rinichi sau splină. Virusul se hrănește cu sebum și alte particule de la nivelul foliculilor, iar masculii mor după câteva zile în timp ce femeile pot pătrunde sub pielea câinelui. Râia demodecică poate fi transmisă de la mama la pui la naștere și în general afectează câini cu vârsta între 3 luni și 1 an. Iritația la nivelul pielii câinelui apare când acesta este infestat cu mai mulți acarieni și când prin multiplicare și mișcare aceștia declanșează afecțiuni de tipul foliculitei care inflamează țesutul. Când pielea este iritată constant apare riscul infectării cu bacterii și stafilococi, iar toxinele transmise de viruși poate afecta grav organele și poate duce la boli de tipul hepatitei. Tratamentul pentru această boală este de lungă durată și trebuie să vizeze atât distrugerea parazitului cât și vindecarea rănilor de la nivelul pielii și întărirea imunității. Virusul demodex este depistat la mai mulți câini sănătoși, dar acesta poate agrava starea de sănătate a unui câine în momentul în care acesta suferă de imunitate scăzută, stres sau este hrănit necorespunzător. Băile prea dese care distrug PH-ul pielii sau șampoanele nepotrivite sunt o altă cauză a apariției acestor acarieni. Analizele amănunțite se efectuează în cabinetul medicului veterinar și tot acesta pune și diagnosticul și recomandă tratamentul.

Boli de piele la câini rottweiler

Nici rottweilerii nu sunt ocoliți de bolile de piele. Cele mai întâlnite sunt reacțiile alergice la șampoane sau mâncare, boli cauzate de bacterii sau ciuperci. Cea mai întâlnită bacterie care declanșează bolile câinelui la nivelul pielii este Staphylococcus intermetius. Această bacterie cauzează de regulă afecțiuni de tipul dermatitei umede prin hot spots sau dermatită seboreică (mătreață). Bolile fungice se recunosc destul de ușor după zone roșii cu aspect uleios sau dacă simți mirosuri neplăcute la nivelul pielii câinelui. Multe dinte bolile de piele apar mai vizibil în zonele mai sensibile precum labele, iar în alte zone ale corpului se poate observa lipsa părului. Orice semn care indică o posibilă boală de piele trebuie tratat serios și evaluat de medicul veterinar.

boli de piele rottweiler

Bolile de piele la câini sunt transmisibile la om?

Multe dintre bolile de piele ale câinilor sunt cauzate de infecția cu stafilococ, dar acesta nu poate fi transmis oamenilor. Animalele și oamenii poartă două feluri diferite de stafilococ și nu pot fi transmise de la unii la alții. Există anumite situații de excepție în care oamenii pot contracta virusul câinelui, în cazul oamenilor cu imunitatea compromisă. În ceea ce privește râia, faptul că poate fi transmisă de la câine la om este un mit. Râia umană este contagioasă de la om la om, dar paraziții care cauzează râia canină nu supraviețuiesc pe pielea omului și nu declanșează reacții alergice. Oamenii care suferă de anumite boli grave, cei care au imunitatea foarte scăzută sau femeile gravide sunt cu toții mai sensibili la posibile infectări cu boli transmise de câine, însă de cele mai multe ori virușii, bacteriile și paraziții care afectează pielea câinilor nu au efect asupra oamenilor. 

Poze cu boli de piele la câini

poze boli de piele caine
boala piele caine
poza boli de piele caini

Tratamente naturiste pentru bolile de piele la câini

Pentru momentele în care câinele tău are pielea iritată și mâncărimile îl scot din minți, poți să-i liniștești pielea cu câteva remedii naturiste sau pentru îngrijirea pe termen lung. Suplimentele cu vitamine și minerale vor ajuta, de asemenea, la păstrarea sănătății pielii și lipsa surprizelor neplăcute.

Plante

Plantele precum lavanda, rozmarinul și mușețelul au efecte antibacteriene și calmează pielea iritată a câinelui. Acestea se pot folosi cu ajutorul unui recipient cu spray cu care pulverizezi infuzia de plante pe blana câinelui. Întrerupe aplicarea dacă observi zone care se irită mai tare sau dacă animalul nu agrează mirosurile sau senzația lăsată de spray. 

Uleiuri

Uleiul de vitamina E ajută la menținerea unei pielii sănătoase atât la oameni cât și la animale. În cazul în care câinele a fost spălat prea des cu șamponul nepotrivit și pielea lui suferă de un dezechilibru al PH-ului, uleiul de vitamina E îi va hidrata în profunzime pielea și o va vindeca. Uleiul se aplică prin masaj prin blana câinelui spre piele pe toată zona afectată. Cel mai mare avantaj al acestui remediu este faptul că poate fi lins de câine fără să aibă efecte toxice.

Uleiul de cocos poate fi folosit atât pentru piele uscată, cât și pentru zonele cu piele iritată. Proprietățile bine cunoscute ale uleiului de cocos vor ajuta câinele să scape de mâncărimi și va regenera pielea iritată de scărpinat intens. Uleiul de cocos poate fi administrat câinelui și pe cale orală pentru a-i întări sistemul imunitar. Aplicat pe pielea, uleiul va avea și efect împotriva puricilor, dar nu uita să alegi un ulei de cocos superior, pentru că cele ieftine conțin prea puține substanțe benefice pentru piele.

Alimente 

Printre cele mai întâlnite remedii pentru bolile de piele ale câinelui se află și fulgii de ovăz. Fulgii de ovăz trebuie pisați foarte mărunt cu ajutorul unui praf până ajung la o textură asemănătoare prafului și se înmoaie în apă (în cadă sau alt vas pentru baia câinelui). Blana și peilea câinelui trebuie înmuiate în ovăz timp de 15 minute și apoi câinele va fi limpezit. Fulgii de ovăz calmează pielea iritată și îl va face pe câine să se simtă mai confortabil până scapă în totalitate de probleme.

Dacă observi orice schimbare în comportamentul câinelui de tipul scărpinăturilor intense, dar și urme suspecte la nivelul pielii câinelui și zone cu păr lipsă, cel mai potrivit este să te adresezi medicului veterinar pentru a afla dacă acesta suferă de o boală de piele și care ar fi cauzele acesteia. Tratamentul poate fi de scurtă sau lungă durată, în funcție de gravitatea problemei. Ajută-ți animalul să se bucure de viața alături de familia ta și să treacă peste momentele dificile cauzate de alergii sau de sensibilități la paraziți și anumite substanțe și rămâi vigilent la orice semne de boală.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply