fbpx
caine cocker spaniol maro se scarpina de purici in iarba
Câini, PetAdvice

Puricii la câine. Care sunt cele mai bune soluții antipurici?

Puricii sunt cei mai des întâlniți inamici ai câinilor și prezintă chiar un pericol pentru sănătatea animalului în unele cazuri. Mai mult decât musafiri nepoftiți, puricii se hrănesc cu sângele câinelui și se înmulțesc extrem de repede. Chiar dacă vezi un purice care părăsește blana câinelui tău, există șanse mari să existe ouă. Puricii sunt și extrem de rezistenți și nu pot fi omorâți prin strivire, iar dacă îi arunci doar din blana câinelui se pot întoarce la fel de ușor.  Medicul veterinar îți va recomanda cele mai bune soluții pentru deparazitarea câinelui, dar e bine să știi mai multe despre acești acarieni și despre tratamentele și produsele necesare în cazul unei infestări.

caine maro de talie medie cu ochelari negri sta cu botul pe o revista despre caini asezata pe o masa neagra
Câinii alergici vor fi mai sensibili chiar și la o singură mușcătură de purice. Odată ce observi că animalul tău de companie se scarpină în mod repetat într-un anumit loc, sau observi o zonă de piele iritată, contactează medicul veterinar pentru un consult

Ce boli transmit puricii la câini

Purici nu dăunează câinelui doar pe moment prin mușcături, ci poate crea probleme mai grave la nivelul pielii câinelui sau chiar intern.

caine alb de talie mica in cabinetul unui medic veterinar, alaturi de medicul care ii face un vaccin si de o asistenta care il tine
Viața câinelui este pusă în pericol dacă puricii nu sunt îndepărtați, iar în cazul unei infestări majore, cel mai bine este să dezinfectezi și să deratizezi casa și zona din fața ușii în cazul apartamentelor și curtea exterioară în cazul caselor

1. Dermatita alergică

Dermatita este boala de piele a câinilor, asemănătoare cu o eczemă. Dermatita poate fi cauzată de anumite alergii, inclusiv alergia la saliva puricilor. Câinii alergici vor fi mai sensibili chiar și la o singură mușcătură de purice. Odată ce observi că animalul tău de companie se scarpină în mod repetat într-un anumit loc, sau observi o zonă de piele iritată, contactează medicul veterinar pentru un consult. Câinii nu se nasc alergici la saliva puricilor neapărat, ci pot dezvolta o reacție alergică în timp. Dermatita poate apărea și în momentul în care câinele scarpină intens o mușcătură de purice până devine rană. Lipsa blănii în zona respectivă și pielea de culoare roșie, cu crustă indică prezența unei dermatite.

2. Infecția cu tenie

În momentul în care câinele se scarpină și linge o zonă în care se află un purice, riscă să-l înghită. Un purice poate fi infectat cu tenie care se dezvoltă în sistemul digestiv al câinelui. Simptomele includ vomă și comportament neobișnuit. Tenia se atașează de intestinul câinelui și se dezvoltă foarte repede, eliberând ouă care se pot observa în jurul anusului câinelui. Acestea arată ca niște boabe mici de orez care se mișcă. Odată de ajung în mediul înconjurător ciclul se repetă.

3. Bartoneloza

Infecția cu bacteria Bartonella este de obicei atribuită pisicilor, dar există dovezi că și câinii pot fi infecțați. Boala mai este cunoscută și ca boala ghearelor de pisică și în cazul felinelor nu este cunoscut motivul exact pentru care apare această infecție. În cazul câinilor, medicii veterinari leagă bartoneloza de prezența puricilor. Această infecție este mai greu de detectat la câini pentru că nu arată niciun semn clinic. Bacteria Bartonella este totuși asociată cu boli ale inimii, ochilor și ficatului.

caine maro de talie mica intr-o camera intunecata cu mocheta bej si putin soare
Majoritatea soluțiilor antiparazitare externă și internă sunt ușor de aplicat sau administrat și își fac efectul rapid

4. Anemia

Bine cunoscută și în cazul oamenilor, anemia este o boală caracterizată prin diminuarea celulelor roșii din sânge și o putere scăzută a sângelui de a purta oxigen. Deși în mod normal anemia la câini poate trece neobservată și apare doar în urma analizelor de sânge, aceasta poate fi cauzată de purici. Când câinele este infestat de mulți purici care se hrănesc cu sângele acestuia, pot apărea semne de anemie. Simptomele includ letargie, respirație rapidă sau lipsa de forță. Viața câinelui este pusă în pericol dacă puricii nu sunt îndepărtați, iar în cazul unei infestări majore, cel mai bine este să dezinfectezi și să deratizezi casa și zona din fața ușii în cazul apartamentelor și curtea exterioară în cazul caselor. Anemia este periculoasă în special pentru puii de câine și le poate fi fatală într-un timp scurt.

Solutii antipurici pentru caini

Spre norocul tău și al câinelui, majoritatea soluțiilor antiparazitare externe sunt ușor de aplicat și își fac efectul rapid.

un labrador maro si un dalmatian, ambii adulti, se joaca pe iarba
Pipetele, tabletele și zgărzile antiparazitare pot fi folosite cu succes pentru a evita infestațiile

1. Pipete spot-on antipurici pentru câini

Pipetele acționează pe suprafața pielii câinelui, dar există și pipete care au și acțiune internă. O singură administrare a substanței din pipeta antiparazitară are efect pe o perioadă de până la 8 săptămâni (sau mai puțin, în funcție de tipul de pipetă ales). Tratamentul cu pipetă poate fi aplicat și acasă, fără ajutorul medicului veterinar. Substanța se aplică pe pielea câinelui între omoplați pentru a nu reuși să o lingă. Anumite pipete antipurici au dublă acțiune și pot fi folosite și ca antiparazitare și pentru a vindeca dermatita de piele.

cutie cu trei pipete spot on pentru deparazitare externa Advocate pentru caini de 25-40 kg, pe fundal alb
Pipeta spot-on de la Advocate este destinată tratamentului și prevenirii infestațiilor cu purici, reduce incidenta alergiilor cauzate de acești paraziți externi și omoară stadiile larvare pe animal și în mediul din jurul câinelui tratat

Există pe piață o mulțime de pipete spot-on pentru deparazitarea externă a câinelui. Bravecto, Advocate, Advantix sau Frontline sunt doar o parte dintre produsele care tratează infestațiile cu purici. Sunt eficiente însă și în cazul căpușelor sau a altor dăunători, pot fi cumpărate în funcție de vârsta, greutatea sau talia câinelui.

2. Tablete antipurici pentru câini

Comprimatele masticabile sunt la îndemână și ușor de administrat. Acestea pot fi administrate direct în cavitatea bucală sau cu mâncare și reacțiile adverse sunt rare. În cazul puricilor, tabletele au în general efect pe o perioadă de minim 5 săptămâni până la 12 săptămâni (în funcție de tipul de tablete). Pentru ca tabletele să-și facă efectul, puricii trebuie să fie fixați și să fi început deja procesul de hrănire pe pielea câinelui.

cutie cu trei comprimat masticabile antiparazitare Simparica 120 mg pentru câini de 40 - 60 kg, pe fundal alb
Comprimatele masticabile Simparica se utilizează în tratamentul infestării cu căpușe, purici și râie la câini

Bravecto, Nexgard și Simparica sunt poate cele mai cunoscute comprimate masticabile pentru tratamentul și prevenirea infestațiilor cu purici. Chiar dacă tabletele de administrează oral, ele sunt destinate paraziților externi. Sunt administrate în funcție de vârsta, greutatea și talia animalului.

3. Zgărzi antipurici pentru câini

Zgarda antiparazitare este, poate, cea mai cunoscută soluție pentru a scăpa animalul de purici. O zgardă antiparazitară îl va proteja pe câine de o infestație cu purici și va omorî puricii care ajung pe pielea câinelui. În general zgărzile sunt folosite ca și metodă de prevenire a puricilor și a altor dăunători și nu ca un tratament, mai ales în cazul unei infestări serioase.

cutie cu o zgarda antiparazitara Foresto L 70 cm, câini de peste 8kg, pe fundal alb
Zgarda antiparazitara Foresto L se folosește în lupta împotriva puricilor și căpușelor la câini cu greutarea de peste 8 kg

Kiltix, Foresto, Bolfo și Scalibor sunt doar o parte dintre zgărzile antiparazitare care previn infestațiile cu purici și alți dăunători. Sunt fabricate în mai multe mărimi, în funcție de talia animalului, și trebuie schimbate cam de două ori pe an.

Tratamente naturiste pentru puricii la câini

Pentru cei care își doresc să încerce deparazitări naturiste care să salveze câinele de la neplăcerile provocate de purici, există câteva variante cu substanțele folosite și în leacurile pentru oameni.

recipiente goale in care pot fi  depozitate remedii naturale pentru purici la caine, pe o masa alba

În cadrul oricărui tratament antiparazitar pentru câini, medicamentos sau natural, dar și pentru prevenire, este foarte important să păstrezi curățenia în casă sau în apartament

1. Tratament antipurici cu lămâie

Lămâia poate fi folosită pentru băi sau spray-uri pentru blana și pielea câinelui. Lasă o lămâie tăiată în jumătate în apă fiartă peste noapte și a doua zi toarnă lichidul într-o sticluță curată cu pulverizator și aplic-o pe corpul câinelui. În acest lichid poți să înmoi peria sau piaptănul și să-l piepteni cu atenție pe toată suprafața corpului.

lamai galbele intregi sau taiate in jumatate, pe o masa cu fata de masa alba
Lămâia poate fi folosită pentru băi sau spray-uri pentru blana și pielea câinelui

În cazul unei băi antipurici trebuie să amesteci sucul unei jumătăți de lămâie cu 2 căni de apă și o jumătate sau un sfert de cană de șampon de câini. Pentru această soluție, cel mai important este să te consulți cu medicul veterinar în privința cantității fiecărui ingredient în funcție de talia câinelui pentru a nu-i face mai rău.

2. Oțet de mere

Oțetul de mere este ingredientul minune atât pentru organism cât și pentru curățarea casei, iar acum poate fi folosit și pentru a salva câinele de musafiri nepoftiți.  O linguriță de oțet se combină cu apa de băut a câinelui. Cere sfatul medicului veterinar pentru a te asigura că nu folosești o cantitate de oțet dăunătoare câinelui. Animalul tău poate fi intimidat de mirosul ciudat al apei, așa că poți începe prin a combina mai puțin oțet și să crești treptat cantitatea până când se obișnuiește. Oțetul de mere poate fi diluat în apă și folosit ca spray de asemenea.

sticla cu otet de mere tinuta de o mana de barbat pe fundal bej
Cere sfatul medicului veterinar pentru a te asigura că nu folosești o cantitate de oțet dăunătoare câinelui

3. Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale deranjează puricii, dar trebuie să te asiguri că animalul tău tolerează uleiurile esențiale. Este important și să ții minte să diluezi picăturile de ulei esențial în apă pentru a nu irita sau a arde pielea câinelui tău și să ții minte că acesta are un simț al mirosului mult mai dezvoltat decât al oamenilor și mirosul de ulei esențial poate să-l deranjeze. Combinația de câteva picături cu o cantitate mai mare de apă poate fi folosită tot ca spray pentru pielea și blana câinelui.

recipient spray pentru depozitarea uleiurilor esentiale pentru tratamente contra purici la caini, de culoare roz cu alb, pe fundal alb
Uleiurile esențiale deranjează puricii, dar trebuie să te asiguri că animalul tău le tolerează

Pe lângă mirosul câinelui, vei scăpa și de grija puricilor. Încearcă uleiuri esențiale de lavandă, rozmarin sau de arbore de ceai.

Nu uita că în cadrul oricărui tratament antiparazitar pentru câini, medicamentos sau natural, dar și pentru prevenire, este foarte important să păstrezi curățenia în casă sau în apartament. Trebuie să aspiri de mai multe ori pe săptămână și să speli des textilele cu care câinele tău intră în contact zilnic. Dacă ai o mașină de spălat cu uscător, 15 sau 20 de minute într-un uscător de haine omoară puricii adulți, dar și larve și ouă. Un aspiratori cu aburi te va ajuta să cureți în profunzime covoarele din casă și să omori puricii.

caine dalmatian adult pe un pat  gri inchis pentru caine cu o patura alba
Apelează la sfatul medicului veterinar înainte de a aplica orice tratament și el te va sfătui în funcție de istoricul câinelui, rasă sau greutate

Dacă stai la casă, tunde cât mai des iarba din curte și plantează cât mai multe plante aromatice pentru a ține puricii la distanță. Nu lăsa gazonul să se umple de frunze moarte mai ales în zonele cu umbră care sunt și mai umede. Încearcă să eviți zonele de umbră din curte dacă împarți casa cu un câine, pentru că puricii se simt cel mai bine în astfel de zone.

Apelează la sfatul medicului veterinar înainte de a aplica orice tratament și el te va sfătui în funcție de istoricul câinelui, rasă, greutate etc. Nu uita că antiparazitarele externe de câini nu pot fi aplicate și la pisici sau invers. Anumite substanțe benefice pentru câine pot omorî o pisică sau alte animale de companie. Încearcă să previi apariția puricilor pentru a te asigura că animalul tău de companie duce o viață împlinită, fericită și sănătoasă. Acordă atenție schimbărilor de comportament în cazul în care câinele a intrat deja în contact cu un purice și acționează cât mai repede! Fericirea câinelui tău trebuie protejată.

Surse foto: unsplash.com, stocksnap.io

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

  • blank
    Reply Nicol 1 iulie 2019 at 8:41

    am folosit zgarda biocide și spray harba ectocid…cuțu a luat purici de afară și nu scapă de ei. caut altceva

  • Leave a Reply