fbpx
Pisici

Baia la pisici – cât de necesară este spălarea pisicii

Pisicile sunt recunoscute pentru toaletarea care uneori poate părea excesivă pentru oameni. Dacă trăiești cu o pisică ai observat cu siguranță că aceasta se spală indiferent de situație, zonă și musafiri. Baia la pisici este, așadar, foarte rar necesară. Spre deosebire de câini, pisicile de apartament petrec foarte puțin timp afară și foarte rar și se feresc de situațiile în care se pot murdări. Desigur, există și excepții care trebuie tratate din când în când cu o baie rapidă.

baia la pisici

Cât de necesar este să faci baie pisicii

Baia la pisici nu este necesară decât în situații care o cer. O pisică de casă sau de apartament cu blană scurtă sau medie, care nu petrece aproape deloc timp afară, poate fi spălată de 2 ori pe an fără probleme. În cazul pisicilor care se aventurează pe afară, ele pot fi spălate oricând observi că s-a murdărit, când se adună prea mult praf în blană sau când observi că pisica începe să miroasă. Băile nu sunt agreate de multe dintre pisici și dacă pisica ta face parte din această categorie, evită să o speli prea des pentru că după o vreme va asocia starea de stres dată de baie cu orice moment în care vrei să o mângâi sau să te joci cu ea. 

Baia la pisici cu blană lungă

Pisicile cu blană lungă au, într-adevăr, nevoie de mai multă atenție și îngrijire. Baia nu este mereu soluția ideală pentru a menține blana sănătoasă a pisicii și de cele mai multe ori cea mai eficientă este o perie folosită cât mai des. Pisicile cu blană bogată și lungă au nevoie de perieri aproape zilnic sau măcar de câteva ori pe săptămână. Blana încâlcită trebuie rezolvată prin periere înainte de a fi spălată. 

baie pisici cu blana lunga

Baia la pisici fără blană

Pisicile fără blană, ca cele din rasa Sphynx, vor avea nevoie de băi mai dese, deoarece sunt mai predispuse la acumularea de ulei și praf pe piele. Pisicile fără păr trebuie spălate chiar o dată pe săptămână cu șampon special care nu le irită pielea și care le curăță în profunzime pielea. Pisicile trebuie șterse cu prosopul până când pielea este uscată în totalitate. 

Baie la pisici cu paraziți externi

Puricii vor da mari bătăi de cap dacă pisica ta nu este protejată. Tendința pisicii de a linge blana și de a mușca pielea ca să se scarpine poate duce la infecții ale pielii și la boli de piele mai grave. În cazul infestării cu purici tratamentul include și baia cu șampoane speciale antiparazitare. Baia nu rezolvă problema infestării și va trebui să apelezi și la soluții antiparazitare de tipul pipetelor, însă va calma pielea iritată a pisicii și va grăbi eliminarea paraziților din blana acesteia. 

Cum să speli pisica – sfaturi și trucuri

Majoritatea pisicilor nu se bucură când ajung la contactul cu apa, mai ales în cazul în care sunt forțate. Obișnuirea pisicii de la o vârstă fragedă poate ajuta în momentele în care baia este inevitabilă. 

Pași pentru o baie rapidă și fără stres:

  • Umple chiuveta sau un lighean (acestea pot fi mai practice decât baia în cadă) pe jumătate cu apă.
  • Udă pisică de la umeri spre coadă și aplică șampon
  • Masează încet, dar în profunzime, blana pisicii până spre piele
  • Limpezește bine blana pisicii și ai grijă să eviți zona ochilor.
  • Înfășoară pisica într-un prosop și șterge-o încet – poți folosi și uscătorul dacă pisica ta nu se sperie de sunet.

Pentru ca baia pisicii să fie cu adevărat completă este recomandat ca mai înainte să-i tai unghiile de la lăbuțe și în timpul băii să-i cureți atent urechile cu vată. Nu folosi bețe de urechi pentru curățarea urechilor pisicii! De asemenea, folosește doar șampon special destinat pisicilor, pentru că altfel riști să îi iriți pielea sau ochii. Medicul veterinar îți va putea recomanda cele mai bune produse pentru curățarea blănii, dar și tratamente pentru piele și blană.

Baia la puii de pisică

Puii de pisică, în special cei foarte mici, sunt mult mai sensibili la băi și la contactul cu apa. Este important ca temperatura corpului să fie mereu caldă altfel va deveni mai sensibil la boli și infecții. Puii trebuie obișnuiți cu răbdare cu apa la început cu ajutorul unui prosop îmbibat în apă și mai apoi prin joacă în cadă sau în chiuvetă. Astfel vei afla și tu dacă pisica ta e prietenoasă cu apa sau fuge mâncând pământul. Puii vor fi spălați doar în situații speciale și este recomandat să ceri părerea medicului veterinar înainte să o faci. Acesta îți va recomanda și cele mai bune șampoane care se pot folosi în siguranță la puii de pisică.  

Cat de des este recomandat să speli pisica

Nu face greșeala de a compara nevoile pisicii cu cele ale câinelui pentru că pisica trebuie spălată mult mai rar. Pisicile țin foarte mult la îngrijire și sunt pregătite mereu pentru o sesiune de curățare a blănii. Pisicile pot fi spălate de două ori pe an sau chiar niciodată. Pisicile cu blană mai lungă sau mai bogată pot avea nevoie de spălări mai dese pentru că nu reușesc să se spele singure îndeajuns de bine. Dacă pisica are acces afară trebuie spălată ori de câte ori este nevoie, mai ales când observi că s-a umplut de praf sau dacă apar mirosuri neplăcute. În cazul pisicilor fără păr este nevoie de băi frecvente pentru că pielea lor nu este protejată și apare mult mai des excesul de ulei, dar și depunerea particulelor de praf. În cazul în care pisicile suferă de anumite boli sau sunt obeze, se poate să ajungă mai greu în anumite zone ale corpului și trebuie să le ajuți să se păstreze curate. Nu face baie pisicilor mai des decât e nevoie altfel aceasta poate dezvolta anumite afecțiuni ale pielii în momentul în care pielea se usucă prea tare.

În concluzie, baia la pisici este aproape niciodată necesară, dar unele situații cer o baie rapidă și fără stres. Dacă pisica se murdărește în aventurile ei de afară sau dacă ai o rasă care are nevoie mai speciale, este imperativ să îi dai o mână de ajutor.

baie la pisica

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

  • blank
    Reply grigore 15 iulie 2020 at 8:19

    da da pisicile insarcinate le poti spala?

  • Leave a Reply