fbpx
motan castrat alb cu maro, care se joaca si se ascunde intr-un pat cu lenjerie gri
PetAdvice, Pisici

Castrarea motanului. De ce și când castrăm motanul: avantaje și dezavantaje

Castrarea motanului este responsabilitatea fiecărui proprietar pentru a reduce numărul de pui de pisică nedoriți care se nasc anual.

Unii proprietari de animale de companie se tem să își castreze motanul din cauza fricii de operație, a anumitor prejudecăți din societate, din cauza costurilor operației sau din cauză că se tem că intervenția va schimba personalitatea pisicului.

Ce presupune castrarea motanului

Castrarea motanului este o procedură chirurgicală. Nu trebuie să ne temem că pisoiul va suferi în timpul acesteia. Cu ajutorul medicamentelor moderne pentru controlarea durerii, majoritatea felinelor prezintă disconfort minim după intervenție, dacă sunt respectate recomandările post-chirurgicale.

Această operație este una foarte comună și frecventă. Medicii veterinari o practică zilnic, iar procedura în sine are o rată foarte mică de complicații. Recuperarea este rapidă, iar cei mai mulți motani încep să meargă și să mănânce la câteva ore după trecerea efectului anesteziei.

Dacă nu îți permiți operația, află că există cabinete veterinare și programe ale primăriilor care te vor ajuta să îți castrezi motanul gratuit.

motan castrat, alb cu gri, cu ochi verzi, care se linge pe labuta
Castrarea poate reduce și șansele de a contacta FIV – Virusul Imunodeficienței Feline, un virus asemănător virusului HIV la oameni

De ce este bine să castrăm motanul

Motanii necastrați au șanse mari de a dezvolta cancer de prostată. Această boală este dificil de tratat și poate fi fatală.

Pisicile de sex masculin necastrate tind să fie neîngrijite, ceea ce poate duce la infecții ale pielii, boli parazitare și disconfort. Motanii castrați nu au această problemă, pentru că au mai multă grijă sa își curețe pielea și blana.

Castrarea poate reduce și șansele de a contacta FIV – Virusul Imunodeficienței Feline, un virus asemănător virusului HIV la oameni. Pisoii tind să contacteze acest virus în timp ce iau parte la lupte teritoriale. Motanii castrați nu prezintă acest comportament, fiind mai docili.

Când este cel mai bine să castrăm un motan

Pisicile devin mature din punct de vedere sexual în jurul vârstei de cinci luni. Pentru a preveni sarcinile nedorite, este recomandat ca pisicile să fie castrate în jurul vârstei de patru luni, după ce au fost vaccinate corespunzător. Unii veterinari recomandă vârsta de cinci sau șase luni.

Pentru cei care adoptă motani necastrați adulți, trebuie să știe că această operație este sigură chiar și la vârste mai înaintate, în funcție de recomandările medicului veterinar.

motan castrat alb cu maro, care doarme pe un pat alb, pe spate
După operația de castrare, motanul poate merge acasă chiar în aceeași zi. Va fi un pic somnoros, ce-i drept

Operația de castrare a motanului

Castrarea sau sterilizarea motanului reprezintă intervenția chirurgicală denumită de medicii veterinari orhiectomie sau orhidectomie, o operație de indepărare a testiculelor pisicilor de sex masculin.

Operația are loc sub anestezie generală, după ce au fost făcute analize de sânge pentru a se constata dacă animalul este clinic sănătos și apt pentru acest tip de anestezie.

În sala de operații, personalul medical va monitoriza frecvența caridiacă șu respiratorie pe tot parcursul operației de castrare. Medicul veterinar va face o mică incizie pe scrotul motanului, va înlătura testiculele și va face ligaturarea vaselor de sânge și a canalului deferent. La final, incizia va fi inchisă.

Motanul poate merge acasă chiar în aceeași zi, dar va trebui să se întoarcă la cabinetul veterinar după câteva zile, pentru control.

Cum îngrijim motanul după castrare

După operația de castrare a motanului trebuie să fim atenți la semnele unei posibile infecții (umflături, roșeață, febră sau miros neplăcut). Medicul veterinar trebuie anunțat dacă se observă aceste simptome.

Respectând instrucțiunile post-chirurgicale, vom evita riscul de infecții. Motanul trebuie împiedicat să își lingă locul operației cu ajutorul unui con sau a unui costumaș special.

Avantajele castrării motanului

Cel mai important avantaj al castrării motanilor este evitarea suprapopulării. Un motan castrat nu se poate reproduce.

Alte beneficii sunt reducerea comportamentelor nedorite și eliminarea anumitor riscuri pentru sănătate. Motanii castrați nu sunt agresivi și nu își marchează teritoriul. Pisicile de sex masculin sterilizate au risc scăzut de a dezvolta prostatită, hiperplazie prostatică sau cancer de prostată.

motan castrat maro cu negru, care bate palma cu o femeie
Castrarea reduce necesarul de energie al motanului cu până la 50%, deci acesta va avea nevoie de o dietă special adaptată animalelor sterilizate

Dezavantajele castrării motanului

Cel mai mare risc de sănătate pe termen lung după operația de castrare este obezitatea. Metabolismul încet se datorează scăderii testosteronului. Obezitatea  poate fi prevenită cu ajutorul hranei speciale pentru pisici sterilizate, dar și a menținerii unei activități fizice.

Hrana recomandată de veterinari pentru motanii castrați

Castrarea reduce necesarul de energie al motanului cu până la 50%, deci acesta va avea nevoie de o dietă special adaptată animalelor sterilizate, pentru a reducere riscul de creștere în greutate.

Dietele pentru motani castrați tind să conțină mâncare hipocalorică, cu conținut mare de protenie, L-carnitină și fibre.

Sursa foto: pexels.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • blank
  Reply Ligia 5 martie 2020 at 15:38

  Buna ziua ! Cand vine vorba de varsta recomandata pt castrarea motanilor spuneti vag ca se poate face si la varste mai inaintate. Va rog sa-mi spuneti de la cate luni sau de la ce varsta ati recomanda dvs. castrarea motanilor. Multumesc

 • blank
  Reply Maria 11 martie 2020 at 11:02

  De la 7-8 luni se recomanda castrarea motanilor pentru a-si dezolta musculatura si oasele de pisic adult datorita hormonilor.

 • blank
  Reply Andreea 12 iunie 2020 at 7:32

  Buna, am si eu o intrebare, mi-am castrar motanul acum 2 zile, dar inca I se vad ouale, este posibil asa ceva??? Adica se poate castra si fara sa I se scoata?? Multumesc

 • blank
  Reply Valea 6 septembrie 2020 at 8:40

  Buna ziua
  Spunetine si noua ce putem face de obicei motanul se duce la litiera si face treburile dar de la o bucata de vreme face pipi unde nimereste cel mai des pe plapume pe pat

 • blank
  Reply Alina 27 octombrie 2020 at 13:59

  Buna ziua, este mai usoara operația motanilor decat ceea a femelelor?

 • blank
  Reply Criss 4 noiembrie 2020 at 1:52

  Motanul meu a fost castrat de o luna si i-a aparut o pata neagra pe un testicul.. e normal ? 🤔

 • blank
  Reply Ioli 23 februarie 2021 at 18:20

  Dupa castrare la motani cand e voie sai spal?cum sunt anesteziati asi fac urina in locul unde iam pus.multumesc

 • Leave a Reply