fbpx
Câini

Deparazitarea la câini. Când, cum și cu ce se face deparazitarea externă și cea internă

Protejarea câinilor de paraziți externi și interni este secretul unei vieți sănătoase și lipsite de griji. Deparazitările se fac de la o vârstă fragedă sau când apar probleme unei infestări cu paraziți externi sau interni. Apelează la sfaturi medicale în aceste situații, dar citește mai departe pentru a afla mai multe despre afecțiuni, simptome și tratamente.

Deparazitarea externă a câinilor

Câinii sunt extrem de predispuși la musafiri neinvitați, mai ales în timpul sezonului cald, din cauza timpului pe care îl petrec în natură. Pentru că prietenilor noștri canini le place să exploreze și sunt curioși, poți să previi apariția paraziților externi doar prin tratamentul antiparazitar pentru câine. Fii mereu atent dacă apar schimbări în comportamentul câinelui și inspectează-l după fiecare ieșire în aer liber. Verifică-i pielea și blana cu atenție și urmărește dacă acesta se scarpină mult într-un loc anume, sau dacă pare deranjat de ceva pe suprafața pielii.

caine in aer liber deparazitare

Cei mai des întâlniți paraziți externi sunt căpușele și puricii. Pentru că ambele insecte sunt extrem de rezistente și dăunătoare, trebuie să acorzi atenție specială prevenirii și distrugerii lor de asemenea, mai ales pentru că ambele sunt la fel de dăunătoare și pentru oameni.

Ce trebuie să știi despre căpușe la câini

 • Căpușele își fac apariția în număr mare vara și își fac veacul în zone verzi precum parcuri și păduri.
 • Pentru a se fixa, căpușele își introduc capul sub pielea gazdei și se hrănesc cu sânge. Acestea devin din ce în ce mai mari odată ce încep să se hrănească cu sângele victimei și sunt foarte greu de înlăturat. Este recomandat să nu smulgi căpușa, pentru a nu-i rămâne capul sub pielea animalului.
 • Căpușele pot să infecteze câinele cu boala Babesia, care poate duce la  anemie. Semnele acestei boli apar după 6-8 zile după ce căpușa se “instalează“ sub pielea câinelui.

Cum identifici o căpușă pe pielea câinelui

Îndepărtează blana câinelui până la piele, acordând atenție specială zonelor din jurul gâtului și urechilor. Orice umflătură la nivelul pielii poate fi o căpușă, așa că trebuie să folosești și o sursă de lumină puternică.

cum arata capusa

Ce trebuie să știi despre purici la câini

Puricii se pot transmite rapid de la o gazdă la alta, datorită picioarelor lungi care îi ajută să sară pe distanțe mari.

 • Se înmulțesc pe tot parcursul anului.
 • Se hrănesc cu sângele gazdei și înțepăturile lor pot provoca reacții alergice la nivelul pielii animalelor cât și a oamenilor.

Cum identifici puricii în blana câinelui

Câinele trebuie pieptănat în răspăr și este recomandat să îl așezi pe o suprafață de culoare albă cât timp faci asta. Dacă din blana câinelui cad puncte negre mici, acestea pot fi excremente ale puricilor. Prin contactul cu apa excrementele se dizolvă și sângele cu care s-au hrănit puricii iese în evidență. Puricii se pot observa și în timpul unei verificări de rutină dacă vezi puncte negre care sar prin blană. Puricii sunt aproape imposibil de omorât prin strivire și extrem de rezistenți în general. Dacă observi o infestare în blana câinelui tău, ia legătura cu medicul veterinar înainte de a combina mai multe soluții antiparazitare pentru a nu apărea un conflict între două substanțe sau medicamente care i-ar putea dăuna câinelui.

cum arata puricii

Cum se face deparazitarea externă la câini

Din fericire, există multe metode prin care poți preveni apariția paraziților externi, nu doar metode de a trata animalul după infestare.

Zgardă antiparazitară

Cel mai ușor mod de a preveni paraziții este cu ajutorul unei zgărzi speciale pe care câinele o poate purta mereu fără probleme sau efecte secundare. Trebuie să acorzi atenție și calității zgărzii antiparazitare, pentru ca aceasta să aibă o durata de viață mai lungă și să fie rezistentă la uzură, dar și să conțină o concentrație suficientă de substanță. Nu folosi zgardă antiparazitară destinată pisicilor la câini sau invers. Dacă ești în situația în care câinele tău a fost deja infestat cu paraziți externi, nu va fi suficient să apelezi la zgarda antiparazitară. În această situație este nevoie să combini mai multe metode de tratament. Câinele trebuie să aibă cel puțin 3 luni pentru a putea purta zgarda antiparazitară în siguranță.

Pipetă antiparazitară

Pipeta îți oferă avantajul aplicării direct pe pielea câinelui fără alte bătăi de cap. Soluția se aplică direct pe piele, între omoplați, pentru ca animalul să nu aibă acces la zona în care se aplică tratamentul. Soluția se poate aplica la interval de 4 săptămâni.

Spray antiparazitar

Spray-urile se pot aplica și pe pielea/blana câinelui foarte tânăr, la care este mai complicat de aplicat anumite substanțe care împiedică apariția paraziților. Există spray-uri antiparazitare care acționează chiar în câteva ore de la aplicare.

Șampon antiparazitar

Șampoanele nu sunt îndeajuns de eficiente dacă sunt folosite individual. Pentru eficiență în cazul unei infestări cu paraziți externi, este recomandat ca șampoanele antiparazitare să fie combinate cu soluții administrate cu pipeta, zgărzi și alte soluții de deparazitare externă. Șamponul antiparazitar nu se folosește pentru a preveni apariția paraziților externi, ci pentru a calma pielea afectată de mușcături.

Pudre antiparazitare

Pudra are avantajul de a putea fi administrată și câinilor foarte mici. Se aplică înspre rădăcina părului câinelui pentru a putea ajunge până la piele.

Comprimate masticabile

Și paraziții externi pot fi înlăturați prin tablete, metodă care poate fi cea mai convenabilă atât pentru câine, cât și pentru om. Acestea își fac efectul pe o durată de până la 3 luni de zile.

Câinele tău e infestat cu paraziți externi? Iată cum îți dai seama

În cazul în care câinele este atacat de paraziți externi, acesta se va scărpina întens în zona capului, gâtului și urechilor. În cazul căpușelor, câinele își poate pierde pofta de mâncare și poate deveni apatic. Diareea, slăbirea, sau gingiile decolorate în mod special la câinii tineri, pot fi și ele semne de infestare cu căpușă.

Deparazitarea externă la puii de câine

Câinilor foarte tineri nu li se aplică aceleași soluții ca celor adulți în cazul infestării cu paraziți externi. Deparazitarea externă se face doar când situația este urgentă și doar cu produse special destinate puilor de câine. Este recomandat să apelezi la sfatul unui medic specialist în cazul în care ai un câine foarte mic infestat cu paraziți externi, deoarece acesta va putea constata gravitatea și urgența situației și va putea recomanda tratamentul potrivit.

deparazitare pui caine

Pentru a nu te confrunta cu situația în care câinele tău este infectat cu o boală gravă sau ajunge într-un stadiu avansat al unei infestări cu paraziți externi, este vital să te consulți și cu medicul veterinar de soluțiile cele mai eficiente. Prevenirea este mai importantă decât tratarea și, mai ales în sezonul cald, atenția ta trebuie să se concentreze pe interesele animalului tău de companie.

Starea de sănătate și fericirea animalelor de companie depind de tine așa că nu trece cu vederea nicio schimbare și ajută-i să fie mereu pregătiți. Nu uita că și vizitele regulate la medicul veterinar sunt esențiale pentru a nu întâmpina probleme neprevăzute.

Deparazitarea internă la câini

Dacă ai un nou membru în familie, sau dacă ai deja un companion adult, trebuie să te gândești la problemele pe care le provoacă paraziții interni la animalul tău de companie. Deși pare ceva specific puilor, paraziții interni pot apărea și la un animal matur. Animalul poate contracta acești paraziți intestinali prin pământul în care se joacă în timpul plimbărilor, de pe labele de care se pot prinde ouăle paraziților interni, etc. Cel mai bine e să fii cu ochii în patru pentru orice schimbare care poate fi datorată acestor paraziți și să apelezi la tratamentele de deparazitare internă.

Ce sunt paraziții intestinali?

Paraziții intestinali sunt o cauză comună în îmbolnăvirea câinelui și trebuie tratați cu seriozitate la fel de mare ca și paraziții externi (căpușe, purici). Câinii și pisicile pot contracta paraziți intestinali de la mamă, înainte de naștere, din pământul care conține ouă ale paraziților și chiar și de la mușcăturile puricilor, care eliberează larvele paraziților interni în sângele animalului.

Tipuri des întâlnite de paraziți intestinali:

 • Viermi inelați
 • Viermi bici
 • Viermi cu cârlig
 • Viermi lați
 • Protozoare

Care sunt simptomele infestării cu paraziți intestinali la câini?

Prezența paraziților interni va fi ușor de detectat dacă ești atent la schimbările de comportament ale câinelui tău și dacă iei aminte la câteva semne care pot indica infestarea.

 • Diareea
 • Pierderea în greutate
 • Vărsături/greață
 • Abdomen balonat
 • Gingii palide
 • Oboseala
 • Mâncărimi în zona anală

Există și cazuri în care paraziții intestinali (viermii) sunt vizibili cu ochiul liber:

 • Viermii lați se elimină în scaunul câinelui în forme de boabe de orez
 • Viermii rotunzi pot fi observați uneori în voma sau scaunul câinelui

Dacă observi aceste simptome la câinele tău este important să iei legătura imediat cu medicul veterinar, pentru că doar acesta poate determina felul de parazit intestinal cu care este infestat câinele, sau dacă este într-adevăr cazul de infestare cu paraziți interni. Nu uita că doar dacă animalul arată semne de diaree, nu înseamnă că este infestat cu parazit intestinal. O vizită la medic și o analiză a scaunului te va lămuri în legătură cu afecțiunea pe care o are câinele tău.

deparazitare simptome

Despre tipurile de paraziți interni

Paraziții interni afectează câinele de la nivel intestinal, iar tratamentul trebuie să înceapă imediat ce câinele primește diagnosticul de la medicul veterinat. Există mai multe tipuri de paraziți sau virmi care îi pot pune în pericol viața câinelui.

Viermi inelați

În cazul câinilor, majoritatea se nasc cu larve de viermi rotunzi/inelați în sistem sau primesc acest parazit prin laptele matern. Viermii rotunzi pot întârzia dezvoltarea normala a puiului de câine și pot fi transmiși și omului.

Pisicile pot ingera parazitul sau ouăle acestuia când își toaletează blana sau când sapă în pământ și intră în contact cu larvele viermilor rotunzi. Pisicile se mai pot infesta dacă vânează șoareci sau păsări care poartă ouăle viermilor rotunzi. Mulți pui de pisică se nasc cu paraziți intestinali transmiși de la mamă, așadar un control și analize la cabinetul veterinar sunt esențiale după nașterea puiului de pisică.

Viermi cu cârlig

La câini viermii cu cârlig se hrănesc cu sânge în intestinul subțire al câinelui. Acest tip de parazit intestinal este extrem de periculos pentru că poate ajunge la plămâni și poate provoca probleme similare pneumoniei. Viermii cu cârlig pot afecta oamenii prin contactul fecalelor câinelui cu pielea și de obicei se manifestă prin reacții cutanate.

ciclul vietii vierme cu carlig
Ciclul de viață al viermilor cu cârlig

Viermii bici

Acest parazit trăiește în intestinul gros al câinelui și nu elimină atât de multe ouă pentru a putea fi ușor de identificat la analiza scaunului. Simptomele nu apar mereu, dar în cazuri grave se observă simptome precum cele menționate mai sus.

Viermii lați

Câinii pot intra în contact cu ei prin ingerarea de fecale care conțin acest parazit sau larve și prin ingerarea puricilor infestați. Dipylidium caninum și Taenia taenifomis sunt cele mai întâlnite tipuri de viermi lați atât la cîini, cât și la pisici. Viermii au până la 30 cm lungime, iar prin scaun se elimină părți din aceștia, fiind destul de ușor de identificat. Pisicile și câinii se pot infesta cu acești viermi și prin ingerarea țânțarilor care îi conțin. Alt tip de vierme lat care mai poate fi întâlnit la câini și pisici este Echinococcus multiocularis, care are dimensiuni mai mici – între 3-6 cm.

Protozoarele

Giardia este principalul parazit intestinal din categoria protozoarelor cu care poate intra în contact câinele. Forma activă a parazitului trăiește în intestin, iar cea inactivă trăiește înafara gazdei, acoperită de o carcasă tare. Infestarea la animale se întâmplă odată cu ingerarea acestei carcase și poate induce simptome precum vomă și diaree. Acest parazit poate afecta și oamenii.

Cum se face deparazitarea internă la câini?

Deparazitarea internă, precum și medicamentele folosite, se face la recomandarea doctorului veterinar. Fără a fi diagnosticat, câinele nu poate fi tratat prin soluții sau medicamente achiziționate din magazine de animale. Doctorul veterinar stabilește și tipul specific de parazit intestinal cu care este infestat câinele, pentru a putea prescrie un medicament pentru acel tip de parazit. La câini, deparazitarea internă poate începe de la 4 săptămâni, dacă acesta este infestat cu un parazit intestinal. Puii de câine trebuie să fie deparazitați intern înainte să înceapă vaccinarea, dacă se constată o infestare înainte de vârsta de vaccinare. Infestarea cu paraziți intestinali se poate preveni prin deparazitarea regulată, respectând o schemă întocmită de medicul veterinar.

Cel mai important de știut este că trebuie să ții cont de momentul în care animalul poate fi deparazitat și să apelezi la medicul veterinar, pentru a stabili un plan de deparazitare/analize/vaccinuri și alte vizite medicale. Pentru orice întrebări legate de posibile infestări, tratamente sau reacții adverse, medicul specialist este cel mai în măsură să îți ofere suportul de care ai nevoie în a-l ajuta pe companionul tău să crească sănătos și lipsit de griji.

Surse foto: unsplash.com, trifexis.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply