fbpx
pisica portocalie cu batic la gat care priveste in sus
Pisici

Boli de piele la pisici. Care sunt cele mai frecvente iritații pe care le pot suferi

Afecțiunile dermatologice cu care se poate confrunta, la un moment dat, animalul tău de companie, pot fi ușor trecute cu vederea, dacă nu le recunoști simptomele. Eczemele, iritațiile, roșeața sau chiar anumite leziuni sunt mascate de blană și, uneori, nu-ți dai seama decât târziu că ceva nu este în regulă. Iată care sunt cele mai cunoscute boli de piele la pisici, ce simptome trebuie să urmărești și când e cazul să mergi la medicul veterinar.

Ce sunt bolile de piele la pisici

În mod normal, blana pisicii trebuie să fie fină, moale și pufoasă la atingere. Însă, dacă atunci când o mângâi descoperi umflături ale pielii, eriteme, zone iritate și înroșite, zone descuamate sau chiar lipsite de păr, atunci trebuie să știi că animalul tău de companie suferă de o afecțiune cutanată. Din nefericire, fără un tratament adecvat, aceste boli de piele nu se vindecă singure. Dimpotrivă. Se agravează.

pisica care se scarpina la ureche
Primul simptom care ar trebui să-ți dea de bănuit că pisica suferă de o afecțiune dermatologică este scărpinatul excesiv

Semne generale care pot indica o afecțiune dermatologică la pisică

Există câteva indicii care ar trebui să-ți dea de bănuit că pisica suferă de o afecțiune cutanată, iar vizita la cabinetul medicului veterinar ar trebui programată cât mai repede. Iată câteva simptome.

Cojițe pe pielea pisicii

Pielea care se descuamează sau apariția crustelor și a cojilor pe anumite suprafețe ale pielii sunt câteva semne care ar trebui să te îngrijoreze și să te trimită cu pisica la cabinetul medicului veterinar. Dacă pisica are mătreață, este posibil ca animalul  să sufere de seboree uleioasă sau uscată – una dintre cele mai banale afecțiuni , dar suficient de supărătoare pentru animal. Din fericire, aceasta trece dacă folosești un șampon nutritiv și delicat cu pielea.

Căderea părului la pisici

Pisicile, pe lângă faptul că năpârlesc primăvara și toamna, lasă păr pe tot parcursul anului, dar în cantități mici. Dacă observi că pisica pierde mai mult păr decât în mod normal, s-ar putea ca ea să sufere de stres, de depresie sau anxietate, organismul să prezinte un deficit de minerale și vitamine. De asemenea, căderea excesivă a părului poate indica o afecțiune cutanată precum alergii sau diferite micoze. Anumite probleme metabolice sau afecțiuni ale organelor interne (în special insuficiența renală sau insuficiența hepatică) pot declanșa căderea excesivă a părului pe anumite porțiuni ale corpului. 

Scărpinatul excesiv

Dacă observi că pisica se scarpină foarte des sau își linge blana foarte des, este motiv de îngrijorare. Încearcă să vezi dacă în zona în care se scarpină nu au apărut pete roșii, umflături, eczeme, iritații, răni. 

Boli de piele de care pot suferi pisicile

Pisicile pot suferi de multe afecțiuni dermatologice precum dermatită, râie, acnee, râie auriculară, exeme care apar din cauza pielii foarte uscate sau din cauza anumitor paraziți. Iată câteva boli care care ar putea suferi piusica ta și pe care ar trebui să le recunoști după primele simptome.  

Dermatita la pisici

Dermatitele pisicilor au mai multe cauze printre care putem enumera: anumiți factori alergeni (dermatite alergice) , bacterii, fungi, paraziţi, traumatisme (dermatite de contact) sau dermatite a căror cauză rămâne necunoscută (dermatite atopice) cât şi dermatite seboreice.

Simptome

Dermatita la pisici este o inflamație a dermului și poate fi acută sau cronică. Dermatita se caracterizează prin puruit, înroșire a pielii, exfolierea pielii, apariția crustelor, a veziculelor sau pustulelor. Animalul se scarpină excesiv și își linge des blana.

Tratament

Tratamentul trebuie recomandat numai de către medicul veterinar și poate consta în asigurarea unei alimentații hipoalergenice,  în administrarea de antibiotice și vitamine.

Râia la pisici

Râia este o afecțiune care se întâlnește destul de rar la pisici dar, odată instalată, ea poate deveni o boală destul de gravă, mai ales dacă nu e tratată la timp sau corespunzător. Există mai multe tipuri de râie printre care amintim râia notoedrică produsă de un parazit cunoscut sub denumirea de Notredes cats, râia sarcoptică, produsă de Sarcoptes scabie și râia demodectica care poate fi produsă de două specii de paraziți: Demodex cati sau Demodex gatoi.

Simptome

Principalul simptom care îți va atrage atenția va fi scărpinatul excesiv. Animalul se va scărpina des și agresiv și își va produce leziuni suplimentare cu ghearele. Dacă pisica nu primește imediat un tratament adecvat, afecțiunea se agravează și va duce la căderea părului. Vei observa animite zone lipsite de blană, chele sau care au o blană extrem de deteriorată. Râia la pisică cuprinde zona urechilor și a capului, iar în situații foarte grave se poate extinde pe toată zona corpului.

Tratament

Tratamentul este stabilit doar de către medicul veterinar după o examinare amănunțită a animalului. În general, se administrează un tratament injectabil, dar și unul care acționează extern, pe bază de unguente. Evident, pisica va trebui să nu intre în contact cu alte animale, deoarece anumite tipuri de râie sunt foarte contagioase.

pui de pisica care doarme cu fata in sus
O pisică relaxată, liniștită, vioaie, care mănâncă și doarme bine este un animal sănătos

Acneea la pisici

Acneea la pisici este o afecțiune a pielii în care se inflamează foarte tare glandele sebacee. Motivele apariției acneei la pisici nu sunt foarte bine cunoscute, dar există factori ce favorizează această afecțiune dermatologică. Printre aceștia se numără stresul, anumite boli de piele, anomalii ale glandelor sebacee, dezvoltarea anormală a foliculilor de păr, o imunitate scăzută etc. 

Simptome

La pisici, acneea se manifestă sub forma unor puncte negre ce apar, cel mai des, pe bărbie și în zona gurii.

Tratament

Acneea se numără printre cele mai banale boli de piele la pisici, iar tramentul este mai mult sau mai puțin complex, în funcție de gravitatea afecțiunii. La modul general vorbind, medicul veterinar poate recomanda anumite soluții și șampoane medicinale antiseboreice sau săpunuri speciale. De asemenea, sunt recomandate și șervețelele medicale antiseptice cu care se tamponează ușor zona afectată.

Sursa foto: Pexels, Pixabay

N-ai nimic de pierdut și te poți dezabona oricând.
Invalid email address
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Cea mai bună hrană hipoalergenică pentru câini - The PetClub - Blog 11 decembrie 2019 at 9:46

    […] diareea cronică.  Alergia este o afecțiune de care pot suferi și pisicile, nu numai câinii. Pe blogul nostru vei găsi mai multe informații despre bolile de piele ale micilor feline și cum se pot trata. Din […]

  • Leave a Reply