fbpx
doi caini albi, unul de talie mica, unul de talie mare, se joaca pe plaja
Câini, PetAdvice, Pisici

Nexgard vs. Simparica. Comparație, substanțe active, ghid de administrare

Există o multitudine de tablete masticabile pentru deparazitarea externă a animalelor de companie și de multe ori poate fi dificil să o alegi pe cea mai potrivită pentru câinele sau pisica ta. Prin urmare ne-am propus să facem o comparație între substanțele active ale celor mai apreciate produse din această categorie.  

Tabletele masticabile deparazitare sunt o soluție excelentă pentru a scăpa de purici, căpușe și alți dăunători și au câștigat teren în fața produselor deparazitare spot-on, adică cu aplicare externă, deoarece acestea din urmă nu permit spălarea animalului și pot fi toxice pentru copii.

Nexgard sau Simparica pentru deparazitarea câinilor?

Pentru deparazitarea externă a câinilor cu tablete masticabile, vom face o comparație între Nexgard și Simparica. Simparica oferă o protecție mai bună pentru mai mult timp și este mai eficient în uciderea puricilor și căpușelor, având o rată de eficacitate de 95%, chiar și la 30 de zile de la aplicare, atunci când eficacitatea Nexgard începe să scadă semnificativ. În plus, Simparica este mult mai eficient în uciderea căpușelor.

Pe de altă parte, Nexgard poate fi administrat câinilor începând cu vârsta de opt săptămâni, în timp ce Simparica trebuie să fie administrat după șase luni. Acest criteriu de comparație este important și face diferența între produse atunci când vârsta câinelui trebuie luată în calcul. Practic, Nexgard poate fi folosit când câinele este pui și apoi se poate trece la Simparica. 

Cutie cu 3 comprimate masticabile deparazitare Nexgard Spectra Caini S - (3.5-7.5kg) pe fundal alb
Tabletă masticabilă pentru deparazitare Nexgard Spectra se adresează câinilor de talie S, cu greutatea de 3.5-7.5 kg

Nexgard sau Simparica pentru deparazitarea pisicilor?

Nici Nexgard și nici Simparica nu au tablete masticabile deparazitare care să se adreseze pisicilor și nu este recomandat să le administrezi un tratament pentru câini, pentru că poate fi toxic și periculos pentru feline. Însă, atât Nexgard, cât și Simparica au tratamente spot-on pentru deparazitarea pisicilor și poți alege din această ofertă sau poți cere medicului veterinar alte recomandări de pastile masticabile, însă oferta nu este la fel de variată ca la câini.

Cutie cu o pipeta Frontline Combo pentru pisici, pe fundal alb
Pipetă deparazitară cu aplicare spot-on pentru pisici, Frontline Combo

Diferențe-cheie între Nexgard și Simparica

Mai există câteva diferențe-cheie între Nexgard și Simparica care merită punctate și luate în calcul pentru a te decide care este cel mai bun produs pentru câinele tău. Ambele produse deparazitare se bazează pe neurotoxine care întrerup ciclul de reproducere a puricilor și îi împiedică să se hrănească, astfel provocându-le moartea, și ambele necesită o rețetă de la medicul veterinar. Însă există și niște criterii de comparație care aduc diferențe semnificative între cele două.

Vârsta

Așa cum spuneam mai sus, administrarea tabletelor masticabile deparazitare Nexgard poate începe de la vârsta de opt săptămâni, în timp ce Simparica se adresează câinilor abia după vârsta de șase luni.

Durata protecției

Studiile au arătat că între cele două produse, prin comparație, există o diferență dată de durata protecției pe care o oferă. Nexgard este eficient timp de o lună de la administrare, după care protecția începe să scadă brusc, în timp ce Simparica nu arată scăderi semnificative decât după ce s-a încheiat perioada de administrare. Cu alte cuvinte, Simparica oferă protecție pe o durată de cinci săptămâni, iar Nexgard pe o durată de patru săptămâni.

Cutie cu trei comprimate masticabile antiparazitare Simparica 120 mg pentru câini de 40 - 60 kg, pe fundal alb
Tabletă masticabilă antiparazitară Simparica se adresează câinilor cu o greutate de 40 – 60 kg

Savoarea

Acest termen de comparație între Nexgard și Simparica ar putea fi nesemnificativ, însă dacă animăluțul tău este mofturos, atunci devine esențial. Aroma tabletei masticabile deparazitare Nexgard este de vită, în timp ce tableta Simparica are aromă de ficat. În cazul în care câinele tău nu va accepta gustul uneia, va trebui, cel mai probabil, să-i oferiți cealaltă variantă. 

Substanțele active din Nexgard și Simpatica și cum acționează aceasta

Atât Nexgard, cât și Simparica au la bază o neurotoxină care omoară puricii și căpușele, însă aceasta este diferită la unul față de celălalt.

Nexgard – Afoxolaner

Tableta masticabilă deparazitară Nexgard are la bază o neurotoxină care se numește Afoxolaner. Aceasta începe să funcționeze asupra sistemului nervos al insectelor imediat ce ce acestea vin în contact cu sângele câinelui. Astfel, ciclul de reproducere este întrerupt, iar puricii nu se pot hrăni. Efectele secundare sunt rare și se pot manifesta prin probleme stomacale și diaree.

Simparica – Sarolaner

Tableta masticabilă deparazitară Simparica are la bază o neurotoxină care se numește Sarolaner. Aceasta funcționează în moduri similare cu Afoxolaner, neurotoxina conținută de Nexgard, însă are un efect mai rapid și o perioadă mai lungă de eficacitate, de cinci săptămâni în loc de patru. În plus, substanța activă din Simparica, prin comparație cu Nexgard, are un efect mai puternic asupra căpușelor, responsabile de provocarea bolii babesioză la câini. Efectele secundare, de asemenea, sunt rare și foarte rare și pot include tulburări digestive.

Care plan de tratament este mai convenabil

Atât tabletele masticabile deparazitare pentru câini Simparica, cât și Nexgard au un preț foarte asemănător, însă marea diferență dintre ele o reprezintă aceea săptămână de eficiență în plus pe care o are Simparica. În timp, acest termen de comparație devine important, pentru că se cheltuiesc mai puțini bani.

Cutie cu trei comprimate masticabile antiparazitare Simparica 5 mg pentru câini de 1.3 - 2.5 kg, pe fundal alb
Tabletă masticabilă antiparazitară Simparica se adresează câinilor cu greutatea de 1.3 – 2.5 kg

Trucuri de administrare/aplicare

În cazul în care câinele tău este mai mofturos, îți oferim câteva trucuri de administrare astfel încât să nu-l forțezi să-și ia tratamentul. Într-o mână ascunde o bobiță de hrană uscată și în cealaltă ascunde tableta masticabilă deparazitară. Joacă-te și ademenește-l astfel încât pofta să fie mare, oferindu-i întâi bobița și apoi tableta. Poți repeta de mai multe ori jocul cu bobițe până să-i oferi tableta astfel încât să nu aibă timp să miroasă și să facă diferența de gust. De preferat ar fi să încerci acest truc de administrare când îi este foame. 

O altă variantă excelentă este să introduci tableta masticabilă deparazitară în hrana umedă sau într-o bucată din alimentul său preferat. De asemenea, dacă animăluțul tău te asistă atunci când gătești și salivează de poftă poți să scapi pe jos câte ceva din preparate și la un moment dat chiar tableta. El nu va avea timp să facă diferența pentru că bucuria de a vâna ceva va fi mai mare decât atenția sa.

Este important ca înainte cu câteva zile de administrarea tratamentului deparazitar să nu aduci nicio noutate în hrana lui, astfel încât, dacă apar reacții adverse, să știi exact care este cauza acestora. Pe de altă parte, este important ca animalul să aibă apă proaspătă la discreție după administrarea comprimatului, pentru că există riscul să-i provoace arsuri la stomac dacă nu se hidratează corespunzător.

Foto: Pixabay, ThePetClub

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply