fbpx
caine de talie mica alb cu negru si maro pe un gazon cu iarba verde
Câini, PetAdvice

Babesioza – totul despre boala provocată de capușe la câini

Boala denumită babesioză apare la câini și alte specii și se transmite mai ales prin căpușe. Severitatea bolii variază considerabil în funcție de specia de protozoar Babesia implicată, precum și de răspunsul imun al câinelui infectat. Rezultatul principal al unei infecții cu Babesia este anemia, deoarece sistemul imunitar distruge globulele roșii infectate, dar babesioza poate avea și alte efecte negative în tot corpul.

Ce este babesioza, boala declanșată de căpușe la câini

Babesioza este o boală cauzată de protozoarul (parazit unicelular) din genul Babesia. Transmiterea acestui parazit se face cu ajutorul căpușelor, prin transfer de sânge de la mușcăturile altui câine sau prin placentă de la mamă la pui.

Protozoarul a fost descoperit de doctorul Victor Babeș, la sfârșitul secolului al XIX-lea, și de aceea îi poartă numele.

Perioada de incubație este de circa două săptămâni, iar simptomele pot sau nu să apară la câinii infectați. Babesioza poate rămâne nediagnosticată luni sau ani de zile.

Parazitul infectează globulele roșii ale câinelui, provocând anemie hemolitică. În acest tip de anemie globulele roșii sunt distruse și se eliberează în organism o cantitate excesivă de hemoglobină. Aceasta poate duce la icter.

Corpul câinelui infectat cu babesioză va încerca să producă mai multe globule roșii pentru a le înlocui pe cele pierdute, dar dacă nu poate produce suficiente, animalul se va îmbolnăvi de anemie.

Tipuri de Babesie

 • Babesia canis;
 • Babesia canis canis ;
 • Babesia canis vogeli ;
 • Babesia canis rossi;
 • Babesia gibnosi;
 • Babesia conradae.

Simptomele babesiozei la câini

 • Lipsa de energie;
 • Lipsa poftei de mâncare;
 • Pierderea în greutate;
 • Febra;
 • Abdomen umflat;
 • Culoare închisă  a urinei;
 • Culoare deschisă a fecalelor;
 • Piele galbenă sau portocalie;
 • Gingii decolorate.

Metode de diagnosticare a babesiozei la câini

Înainte de diagnosticare, trebuie să îi oferi medicului veterinar istoricul medical al câinelui, dar și să menționezi posibilele incidente care ar fi putut duce la infectare.

În trecut, boala babezioză era diagnosticată prin observarea parazitului pe un frotiu de sânge. În prezent, cele mai folosite metode de diagnosticare sunt testele ELISA și testarea PCR.

caine alb pufos si costumat in costum medieval, intr-un parc cu iarba verde si copac cu flori roz
Cea mai bună metodă de prevenire a babesioziei este protejarea animalelor împotriva căpușelor. Poți face asta prin folosirea de zgărzi deparazitare sau a unor soluții de deparazitare externă

Care este tratamentul pentru babesioză

Tratamentul pentru babesioza canină depinde de specia contractată. Pentru boala provocată de Babesia canis se recomandă imidocarb dipropionat, administrat intramuscular pe o perioadă mai îndelungată.

Acetatul de diminazen era utilizat pentru a trata infecția cu Babesia gibsoni, dar în prezent se recomandă atovaquona în combinație cu azitromicină. Alte medicamente, care se pare că sunt eficiente împotriva B. canis și B. gibsoni includ fenamidină isetionat și pentamidină isetionat.

Cum prevenim babesioza la câini

Cea mai bună metodă de prevenire a babesioziei este protejarea împotriva căpușelor. Verifică zilnic cățelul de eventuale căpușe și îndepărtează-le cât mai repede. Această rutină de verificare a câinelui este importantă în sezonul cald, sezonul în care căpușele sunt active, mai ales dacă patrupedul petrece timp în parcuri, păduri sau grădini.

Deparazitarea externă la câini

O altă metodă de prevenire eficientă este folosirea de produse care previn mușcătura căpușelor și anume produsele antiparazitare externe de tip Spot on, tablete sau pipete, precum și folosirea zgardei antiparazitare împotriva căpușelor.

Alte probleme declanșate de căpușe în cazul câinilor

Mii de câini sunt infectați anual cu boli periculoase transmise de căpușe. Căpușele sunt paraziți care se atașează de câini, se hrănesc cu sânge și transmit boli direct în sângele câinelui.

Cele mai importante boli transmise de căpușe și care afectează câinii sunt boala Lyme, eclichioza, anaplasmoza, Babesioza, Bartoneloza și Hepatozoonoza. Toate pot avea consecințe grave asupra sănătății pentru câini.

Cum îndepărtezi o căpușă atașată de câine

Căpușele trebuie îndepărtate cât mai repede (la 24 – 36 ore de la mușcătură).

Îndepărtează blana animalului de o parte și de alta în jurul căpușei și prinde căpușa cu ajutorul unei pensete trăgând ușor După îndepărtarea căpușei curăța locul mușcăturii și mâinile cu alcool sanitar, iod și săpun.

Pentru siguranța câinelui tău, mergi cu el la medicul veterinar pentru analize.

Ce nu trebuie să faci atunci când îndepărtezi o căpușă atașată de câine

Pentru sănătatea ta și a câinelui tău încearcă să nu faci următoarele lucruri atunci când îndepărtezi o căpușă:

 • Nu încerca să îndepărtezi căpușa cu ajutorul degetelor;
 • Nu încerca să omori căpușa cu ajutorul degetelor;
 • Nu pune lac de unghii sau vaselină direct pe căpușă;
 • Nu încerca să îi dai foc căpușei;
 • Nu arunca o căpușă în coșul de gunoi sau în chiuvetă.

Căpușele la câini – tratamente naturiste

Poți preveni mușcăturile de căpușe la câini folosind remedii naturiste. Uleiul de eucalipt sau uleiul de neem diluat sunt opțiuni naturale de repelent pentru a ține căpușele deoparte, dar și pentru a le îndepărta atunci când se atașează de câine.

Un alt tratament naturist, ieftin și bun este oțetul de mere. Acesta poate fi diluat si pulverizat pe haine, pe mobila de grădină sau chiar pe piele și va ține departe nesuferitele căpușe.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

Leave a Reply