fbpx
Caine alb cu urechi roscate dormind pe o patura
Câini, PetAdvice

Bolile de stomac la câini. Cum hrănim, ce suplimente alimentare și ce medicamente îi oferim unui câine cu probleme gastro-intestinale

Bolile de stomac la câini sunt mai frecvente decât ai crede. Câinii mănâncă foarte repede, de multe ori înghit bucăți mari de alimente fără să le mestece, sunt pofticioși și consumă și alimente alterate sau tot felul de resturi și chiar produse nealimentare care le ies în cale în plimbările lor. Din cauza acestor obiceiuri ajung la probleme gastro-intestinale, pe care doar medicul veterinar le poate diagnostica. 

În acest material îți vom spune care sunt cele mai frecvente boli de stomac la câini, ce pot să faci pentru a preveni aceste afecțiuni și îți vom recomanda tipuri de hrană și suplimente alimentare pentru patrupezi cu probleme gastro-intestinale.

Cele mai frecvente boli de stomac la câini

Câinii pot suferi de o serie de tulburări stomacale și gastro-intestinale, mai ușoare sau mai grave. Unele pot trece de la sine, dacă animalul de companie este hrănit corect, însă în multe situații sunt necesare tratamente și diete.

Cel mai des întâlnite boli de stomac la câini sunt:

  • gastrita – care poate fi provocată de mâncare nepotrivită, de medicamente sau poate apărea pe fond nervos, în perioade de stres, de schimbare a mediului, a companiei sau din cauza zgomotelor puternice;
  • ulcerul gastric – poate avea la bază mai multe cauze de natură chimică sau traumatică, fiind rezultatul unei iritații a mucoasei stomacale;
  • torsiunea stomacului – apare, de regulă, la câini de talie mare, după ce consumă oase mari. Stomacul se răsuceşte de la dreapta spre stânga şi închide pilorul şi cardia. Torsiunea este o urgență medicală care presupune extragerea corpului ce a provocat-o și repoziționarea stomacului.

Prevenirea bolilor de stomac la câini

Cele mai multe boli de stomac la câine sunt legate de alimentație, astfel că ele pot fi prevenite dacă animalul are un regim echilibrat și corect, cu mâncare potrivită pentru el. Hrana pentru un câine trebuie să includă proteine de înaltă calitate, cu grad ridicat de digestibilitate, ingrediente precum fibrele fermentabile, care stimulează dezvoltarea „bacteriilor benefice”. 

Câinele poate fi hrănit cu mâncare făcută în casă, dar doar dacă este pregătită cu ingrediente pe care el le tolerează. Cele mai multe feluri de mâncare pe care le consumăm noi lui îi vor dăuna, pentru că stomacul lui va digera cu greu ceapa – un ingredient prezent în cele mai multe feluri de mâncare consumate de om – sau grăsimile, ca să amintim doar două dintre componentele cele mai de temut pentru sănătatea aparatului gastro-intestinal la câine.

De asemenea, este recomandat să-ți înveți câinele să refuze mâncarea oferită de alte persoane și să evită să îngurgiteze alimente sau alte produse pe care le găsește pe jos.

Un regim de viață echilibrat, cu plimbări frecvente în aer liber, liniștea și armonia și eliminarea situațiilor de stres contribuie, de asemenea, la prevenirea acestor afecțiuni. 

Hrană, suplimente alimentare și medicamente pentru un câine cu boli de stomac

Pentru câinii cu boli de stomac, producătorii de hrană pentru animale de companie au conceput diete speciale – mâncare uscată, dar și umedă – având în vedere recomandările medicilor veterinari. Iată câteva dintre ele:

Hills SP Canine Adult Skin&Stomach este o hrană uscată care susține sănătatea digestivă, dar și frumusețea blănii. Este un tip de mâncare cu digestibilitate ridicată, pentru o absorbție optimă de nutrienți. Fibrele prebiotice din compoziția ei hrănesc bacteriile intestinale benefice și susțin un microbiom echilibrat.

Punga cu hrana Hills SP Canine Adult Skin&Stomach pe fond alb
Hills SP Canine Adult Skin&Stomach, mâncare uscată pentru câini cu ingrediente care susțin sănătatea digestivă

Royal Canin Gastrointestinal Dog este o hrană dietetică umedă completă pentru câini cu probleme gastro-intestinale cronice sau acute. Este o mâncare foarte digestibilă, echilibrată, special concepută pentru a ajuta în managementul bolilor gastro-intestinale acute și cronice la cățeii în creștere sau la cei adulți.

Conserva cu mancare Royal Canin Gastrointestinal Dog pe fond alb
Royal Canin Gastrointestinal Dog, hrana dietetică umedă completă pentru câini cu probleme gastro-intestinale cronice sau acute

Hills PD Canine I/D Low Fat este o mâncare uscată ce conține o cantitate redusă de grăsime, care se digeră ușor. Este alegerea ideală pentru tratarea problemelor gastro-intestinale și pentru minimizarea riscului de reapariție a acestora.

Punga cu hrana Hills PD Canine I/D Low Fat pe fond alb
Hills PD Canine I/D Low Fat, mâncare uscată ce conține o cantitate redusă de grăsime, care se digeră ușor

4Vets Gastrointestinal este o hrană dietetică umedă completă, fără cereale, pentru câinii adulți cu afecțiuni sau boli digestive. Este un tip de mâncare concepută pentru câini cu inflamații ale stomacului și probleme de constipație. Conține doar carne de curcan și somon, ușor digerabile, este săracă în grăsimi și are un conținut ridicat de electroliți pentru a echilibra tulburările de deficiență datorate digestiei deficitare.

Conserva cu mancare 4Vets Gastrointestinal pe fond alb
4Vets Gastrointestinal, hrană dietetică umedă pentru câini cu inflamații ale stomacului

Pentru câinii cu boli de stomac, veterinarii pot recomanda și o serie de suplimente alimentare care să susțină tratamentul medicamentos și regimul alimentar. Iată două dintre cele mai populare produse:

Rx Biotic este un complex de culturi bacteriene probiotice pentru câini, dar și pentru pisici, pentru refacerea microflorei gastro-intestinale. Ajută la combaterea bacteriilor patogene la nivel intestinal și ajută la reechilibrarea fiziologiei digestiei și refacerea mecanismului de barieră biologică al mucoasei gastro-intestinale.

Cutie cu Rx Biotic pe fond alb
Rx Biotic, complex de culturi bacteriene probiotice pentru câini, pentru refacerea microflorei gastro-intestinale

Carminal Pets este un supliment pentru tratarea tulburărilor sistemului digestiv și restabilirea mucoasei gastro-intestinale. Ajută la reducerea acidității stomacului, a balonării și a gazelor intestinale, acționând pe toată lungimea tractului intestinal. Carminal Pets are efect antispastic, calmează durerile intestinale și stopează diareea și voma. Amestecul de ingrediente naturale ajută la combaterea simptomelor ulcerului și minimizează refluxul gastro-esofagian.

Cutie, sticla cu Carminal Pets si seringa pe fond alb
Carminal Pets, supliment pentru tratarea tulburărilor sistemului digestiv la câini care ajută la reducerea acidității stomacului

În concluzie, bolile de stomac la câini pot fi prevenite printr-o alimentație sănătoasă și un regim de viață echilibrat. Dacă observi că animalul tău de companie are manifestări specifice, este recomandat să te adresezi veterinarului, singurul în măsură să prescrie un tratament și regimul potrivit, în funcție de afecțiune.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply