fbpx
pisica care pare ca rade, alba cu negru, pe un scaun, la masa
PetAdvice, Pisici

Gingivita la pisici. Care sunt simptomele gingivitei la pisici, cum se diagnostichează și care este tratamentul

Pisica face parte din grupa de mamifere cu mai puțini dinți: are 30. Sănătatea gurii unei pisici este esențială, pentru că aceasta își foloselte gura pentru a vâna, a se spăla și, cel mai important, pentru a se hrăni.

Suntem conștienți de importanța menținerii sănătății dinților și gingiilor noastre, dar îngrijirea dinților și gingiilor unei pisici nu este atât de frecventă. Din păcate, există studii care arată că gingivita la pisici este o boală destul de comună. Este îngrijorător faptul că poate provoca daune serioase și, dacă este lăsată netratată, poate dăuna și altor părți ale organismului pisicii.

Ce este gingivita?

Gingivita la pisici este cea mai ușoară formă de boală parodontală ce constă în inflamația gingiilor. Această inflamație se poate răspândi de la gingii la ligamente și la oasele ce susțin dinții. Lăsată netratată, gingivita poate duce la pierderea dinților pisicii.

Dacă crezi că gingivita înseamnă doar piederea dinților află că aceasta provoacă respirație neplăcută, durere și chiar infecție. Deoarece gingiile sunt o zonă extrem de bine vascularizată, bacteriile pot ajunge extrem de repede în sânge și de acolo la organe vitale (ficat, rinichi) putând duce chiar la cedarea lor.

Gingivita la pisici – cauze

  • lipsa igienei dentare (apariția tartrului)
  • infecția virală cu virusul herpetic felin (poate duce la rinotraheită)
  • infecția virală cu calicivirus felin
  • infecția virală cu FIV (virusul imunodeficienței feline)
  • predispoziție genetică (unele rase sunt mai predispuse la gingivită)

Simptomele gingivitei la pisici

Aproape 80% dintre pisicile de peste trei ani dezvoltă la un moment dat gingivită. Medicii veterinari consideră că pisicile mai mici de 2 ani sunt rar afectate de această boală.

Dacă ai o pisică, iată care sunt simptomele la care trebuie să fii atent:

  • gingii roșii și umflate care sângerează ușor;
  • halitoza sau respirație neplăcută;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • apariția cariilor;
  • salivație excesivă prezentă la mestecat;
  • căderea dinților;
  • umflarea feței;
  • mucozități nazale;
  • retragerea gingiilor;
  • scăderea în greutate.

Este important să amintim că aceste simptome pot indica și alte boli, așa că dacă sesizați aceste semne mergeți la medicul veterinar pentru a confirma diagnosticul de gingivită.

pisica care casca, cu dintii, limba si cerul gurii la vedere, alba cu negru si maro, pe fundal gri
În funcție de cât de gravă este gingivita la pisici, medicul veterinar îți poate recomanda să începi să speli felina pe dinți folosind periuță și pastă de dinți specială sau să faci o curățare profesională periodică a dinților pisicii

Cum se diagnostichează corect gingivita la pisici

Dacă suspectezi că pisica ta ar putea avea gingivită mergi cu ea la cabinetul medicului veterinar. Aici i se vor face radiografii dentare și i se vor face analize de sânge. În plus, pisica va fi consultată atent pentru a observa modificări la nivelul gingiilor.

Vei fi întrebat dacă ai observat și alte simptome ce țin de comportamentul pisicii. Diagnosticarea se va face rapid și tratamentul chirurgical poate începe în cadrul aceleiași vizite.

Tratamentul pentru gingivita la pisici

În funcție de cât de gravă este gingivita la pisici, medicul veterinar îți poate recomanda să începi să speli felina pe dinți folosind periuță și pastă de dinți specială sau să faci o curățare profesională periodică a dinților pisicii.

Cazurile mai grave necesită tratament medicamentos (antimicrobial, steroizi, medicamente antiinflamatoare sau antibiotice), plombe dentare sau chiar extracție dentară.

Cum prevenim reapariția gingivitei la pisici

Din fericire, gingivita este una dintre acele boli care poate fi prevenită.

Cea mai bună metodă de prevenire a acestei boli la pisici este spălatul pe dinți zilnic cu ajutorul unei periuțe pentru pisici sau a unei periuțe pentru copii și a unei paste de dinți speciale, cu aromă de pui, fructe de mare sau alt tip de carne.

La fel ca și pentru oameni, vizitele regulate la medic sunt cea mai bună soluție dacă dorești să previi eventuale probleme de sănătate. Medicii veterinari pot efectua o curățare profesională a dinților, o operațiune ce se recomandă a fi făcută la patru luni.

Alimentația pisicii diagnosticată cu gingivită

Dacă pisica ta a fost diagnosticată cu gingivită, întreabă medicul veterinar ce alimente are voie să mănânce. În afară de mâncare, asigură-te că pisica ta are mereu la dispoziție apă proaspătă.

Folosește doar hrană umedă și hrană uscată special concepută pentru a proteja igiena orală a pisicii, deoarece acestea vor reduce depunerea tartrului pe dinți și, uneori, vor ajuta la îndepărtarea acestuia. O dietă echilibrată va completa tratamentul gingivitei la pisici.

Sursă foto: pexels.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply