fbpx
pisica langa o fereastra cu o vaza de flori langa
PetAdvice, Pisici

Cancerul la pisici. La ce simptome să fii atent și ce trebuie să faci în caz de boală

Cancerul este o afecțiune gravă care, din nefericire, este întâlnită și la feline. Cancerul la pisici este mai des întâlnit decât la câini sau alte animale de companie și afectează, de regulă, animalele cu vârstă înaintată. Există doar o excepție: limfomul este mai des întâlnit la pisicile tinere.

Se presupune că rata mare de cancer la pisici este legată de virusul leucemic felin și de virusul de imunodeficiență felină. Virusul leucemic felin stă la baza celor mai multe forme de cancer intern și este asociat și cu alte boli grave ale felinelor. Pisicile, însă, sunt cel mai des afectate de tumori ale pielii și cancer mamar, la femele.

Diagnosticarea poate fi făcută doar de către veterinar, în urma unor teste specifice, iar tratamentul și eventualele intervenții vor fi stabilite tot de către el. În cazul în care boala este detectată din timp, există șanse reale de vindecare, iar din acest motiv trebuie să acorzi atenție comportamentului neobișnuit al felinei și simptomelor pe care le-ar putea avea la un moment dat.

În acest material îți vom spune care sunt cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la pisici și care sunt simptomele bolii. De asemenea, îți vom recomanda și câteva produse care pot îmbunătăți starea pisicii cu probleme oncologice, aflată sub tratament.

Cancerul la pisici. Cele mai frecvente tipuri de cancer la micile feline

Așa cum am spus și mai sus, pisicile sunt cel mai des afectate de tumori ale pielii și cancer mamar. Împreună, cele două forme reprezintă aproape jumătate din formele de cancer cu care sunt diagnosticate felinele. 

Carcinomul este un cancer al pielii care afectează mai mult pisicile albe sau cu blana deschisă la culoare, expunerea la lumina solară fiind un factor declanșator. Tumora este localizată cel mai des la nas și urechi și în primă fază arată ca o mică leziune care nu se vindecă. Metastazele la această formă de cancer sunt rar întâlnite, însă ganglionii limfatici ar putea fi afectați.

Cancerul mamar sau carcinomul mamar afectează glandele mamare, fiind o afecțiune specifică femelelor adulte. Tumora apare, de regulă, la mai multe glande, prezentându-se sub forma unor umflături sau noduli.

Fibrasarcomul este o a treia formă de cancer întâlnită la feline, manifestându-se prin mărirea progresivă a unor noduli sub piele.

În afara acestor trei tipuri de cancer care sunt cel mai des întâlnite la feline, ele pot fi afectate de adenocarcinoame situate pe intestinul subțire sau gros, de cancer osos sau leucemie. 

Cele mai frecvente simptome ale cancerului la pisici

Simptomele cancerului la pisici sunt diverse, în funcție de tipul bolii, de stadiul ei și de multe ori pot indica și alte afecțiuni. De aceea este foarte important să observi orice manifestare neobișnuită din timp și să mergi la veterinar, pentru că un cancer depistat timpuriu poate fi tratat.

Iată care sunt cele mai frecvente simptome de cancer la pisici:

  • Umflături și noduli – apar, de regulă, din alte cauze, dar sunt semne specifice unor forme de cancer de piele. Dacă ele sunt prezente mai multe zile și se măresc treptat, este necesar să mergi cât mai urgent la veterinar, care poate stabili natura acestora;
  • Răni persistente – pot fi semne ale unei infecții, dar și un simptom al carcinomului. Dacă o rană este prezentă și după ce este tratată cu soluții și creme speciale, acesta este un semnal de alarmă;
  • Pierderea în greutate – dacă pisica își pierde brusc apetitul și slăbește foarte mult într-o perioadă scurtă de timp este, de asemenea, necesar să te adresezi veterinarului;
  • Stări de letargie – cele mai multe feline care suferă de cancer își modifică substanțial comportamentul. Le dispare cheful de joacă și socializare și se retrag departe de privirile tale;
  • Dureri evidente – anumite forme de cancer pot da dureri încă din prima fază a bolii. Dacă vezi că dă semne de disconfort la mers sau alergat sau când încerci să te joci cu ea, este necesar să mergi cu ea la veterinar.

Pe lângă aceste simptome, pisica mai poate prezenta stări de tuse sau strănut sau dificultăți de respirație, mirosuri neplăcute din gură sau urechi, secreții prezente în diferite zone ale corpului și abdomen umflat.

Cum spuneam, toate aceste simptome pot indica și alte afecțiuni, însă este bine să fie luate în serios și să mergi din timp la veterinar, pentru că doar așa îi poți salva viața felinei tale.

Produse pentru pisici cu probleme oncologice

Diagnosticul și tratamentul oricărei forme de cancer la pisici pot fi stabilite exclusiv de către medicul veterinar. Tot el va recomanda și eventuale suplimente care pot susține tratamentul sau pot îmbunătăți starea felinei, în cazul în care a fost supusă unei intervenții chirurgicale.

Iată cele mai bune suplimente care vin în sprijinul pisicilor cu probleme oncologice:

Ocoxin Pets este un supliment care reduce apariția efectelor secundare după operațiile oncologice și previne recidiva. Are activitate anticancerigenă, este un bun adjuvant în terapia cancerului, fiind complet inofensiv și fără efecte secundare.

Cutie si sticla cu Ocoxin Pets si seringa pentru administrare pe fond alb
Ocoxin Pets, supliment cu activitate anticancerigenă, bun adjuvant în terapia cancerului, complet inofensiv și fără efecte secundare

Ocoxin Pets conține antioxidanți puternici, inclusiv extract de ceai verde, contribuind decisiv la creșterea imunității în cazul felinelor afectate de cancer.

Este un supliment care îmbunătățește starea animalelor pe timpul tratamentelor oncologice invazive și minimizează efectele secundare care pot apărea în timpul acestora sau după operații. De asemenea, ajută la prevenirea pierderii în greutate și îmbunătățește calitatea vieții animalului.

Suplimentul poate fi administrat și în cazul câinilor cu probleme oncologice.

Tabletele OncoVet sunt suplimente nutritive pentru pisici care suferă de cancer, care conțin ingrediente ce ajută la detoxifierea și eliminarea celulelor tumorale care le atacă organismul și a toxinelor acumulate pe parcursul tratamentelor de chimioterapie și radioterapie.

Cutie cu tablete OncoVet pe fond alb
Tablete OncoVet, supliment nutritiv pentru pisici care suferă de cancer, cu ingrediente ce ajută la detoxifierea și eliminarea celulelor tumorale 

Acest supliment îmbunătățește considerabil starea animalului de companie pe parcursul tratamentelor și ameliorează efectele secundare cum ar fi: alopecia, grețurile și stările de epuizare fizică. De asemenea, întărește sistemul imunitar, inhibă procesul de metastază și reduce riscul recidivei.

Produsul poate fi administrat și în cazul câinilor cu afecțiuni oncologice.

Pudra OncoVet II este un supliment alimentar sub formă de pulbere, recomandat pentru pisici cu afecțiuni oncologice cu deficiențe nutriționale.

Cutie cu pudra OncoVet II pe fond alb
Pudră OncoVet II, supliment alimentar recomandat pentru pisici cu afecțiuni oncologice, cu deficiențe nutriționale

Este un supliment benefic pe parcursul chimio și radioterapiei, dar și înainte și după intervențiile chirurgicale. Datorită aminoacizilor și vitaminelor incluse, OncoVet II ameliorează efectele secundare ale acestor tratamente, întărește sistemul imunitar și reduce riscul apariției recidivelor.

Cancerul la pisici este o problemă cât se poate de reală și serioasă, care pune în pericol viața animalelor de companie. Deși prevenția este o chestiune care în aceste situații este inaplicabilă, un stil de viață sănătos și o alimentație corectă a felinei încă din primele zile de viață pot contribui la fortificarea sistemului imunitar, iar acest lucru este esențial în prevenirea oricărei afecțiuni.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply