fbpx
pisica incruntata tarcata intr-o camera intunecata
PetAdvice, Pisici

Pisici mofturoase la mâncare. Soluții practice pentru stăpânii de pisicuțe pretențioase

Pisicile sunt animale de companie minunate, care ne aduc zâmbetul pe buze și veselia în casă și le iubim cu atât mai mult cu cât efortul depus pentru îngrijirea lor este minim. Pisica se simte foarte bine și în casă, iar dacă tot universul ei se termină la ușa de la intrarea în apartament este perfect împăcată cu situația. Sunt pofticioase peste măsură și, de regulă, acceptă orice fel de mâncare, dar sunt și cazuri de pisici mofturoase, care sunt convinse cu greu să se apropie de bol.

În acest material este vorba despre ele – pisicile pretențioase, care din motive diverse acceptă mai greu hrana. Îți vom spune care sunt cauzele lipsei de apetit, cum poate fi stimulată pofta de mâncare și ce suplimente și alimente te pot ajuta în efortul tău.

Lipsa de apetit la pisici. Cauze

Ca și câinii, pisicile pot trece prin perioade în care le lipsește pofta de mâncare, iar asta se întâmplă, de cele mai multe ori, din cauza unei afecțiuni sau a unei intoleranțe alimentare. Este foarte important să vezi dacă în perioadele cu apetit scăzut felina ta are și alte simptome cum ar fi strănutul, stările de slăbiciune, respirația grea, semnele unei dureri fizice. În aceste situații trebuie să te adresezi cât mai urgent veterinarului, care va stabili cu exactitate boala de care suferă și tratamentul potrivit. 

Mai ales dacă felina ta a trecut de prima tinerețe, lipsa apetitului poate avea la bază și o problemă dentară, pentru care tot veterinarul are soluție. Totuși, e bine să știi că aceste probleme la pisică pot fi prevenite prin menținerea unei igiene corespunzătoare a cavității bucale, care poate fi făcută cu diverse suplimente alimentare sau soluții speciale veterinare.

De asemenea, pisica va mânca mai puțin sau chiar deloc în perioadele în care urmează un tratament medicamentos sau după vaccin, dar și în urma unei intervenții chirurgicale. Și în aceste situații este bine să consulți un veterinar care îți va spune exact ce trebuie să faci.

Chiar dacă arată mai puțin, felinele se simt cel mai bine în mediul în care s-au obișnuit, cu persoanele sau alte animale de companie care au fost în preajma lor din primele zile de viață. Schimbările îi provoacă stres pisicii și implicit scăderea poftei de mâncare. În aceste situații un spray sau un vaporizator cu feromoni o poate ajuta să se acomodeze.

Spray si ambalaj de Feliway Spray pe fond alb
Feliway Spray, copie sintetică a feromonului care le transmite pisicilor senzația de siguranță și confort

Feliway este o copie sintetică a feromonului care le transmite senzația de siguranță și confort, ajutându-le în cazul schimbării mediului și a altor situații stresante. 

Sunt și pisici care refuză hrana pentru că, pur și simplu, sunt mofturoase, pentru că noi le-am obișnuit astfel, oferindu-le mereu recompense gustoase și mâncare din ce în ce mai bună. În momentul în care revenim la regimul alimentar obișnuit, este foarte posibil să ne confruntăm cu aceste situații de refuz.

Cum stimulăm pofta de mâncare a pisicilor mofturoase

În afara situațiilor în care are apetitul scăzut din cauza unei afecțiuni, iar veterinarul îți va spune exact ce trebuie să faci, pisica poate fi „convinsă” să mănânce din nou apelând la câteva trucuri.

Mâncarea umedă este un stimulent foarte bun. Toate pisicile o preferă pentru că, în primul rând, are un miros mai puternic și mai savuros, iar apoi este mult mai gustoasă. Totuși, pentru sănătatea ei este importantă și mâncarea uscată, așa că după câteva zile în care îi oferi doar hrană umedă și după ce își recapătă apetitul, introdu-i ușor în alimentație și mâncare uscată.

Un alt truc este să-i încălzești porția, pentru că mirosul emanat va fi mai pronunțat. Dacă pisica ta consumă cu precădere „boabe”, poți să adaugi peste ele un pic de apă și să încălzești ușor.

De asemenea, este foarte important să urmezi un program strict al meselor. Pisicile adulte mănâncă de 2 ori pe zi, iar dacă aceste mese sunt la ore regulate, foamea se instalează între acestea. Cel puțin pentru o perioadă renunță la recompensele gustoase dintre mese: asta o va ajuta să revină la o alimentație normală.

Spre deosebire de câini, care preferă să savureze hrana în liniște, singuri, pisicile adoră să fie asistate, ba chiar sunt stimulate și mai mult să mănânce dacă au un potențial „musafir” la masă. Deci, compania altor feline o vor stimula, iar dacă este singura pisică din casă, prezența ta îi va transmite un mesaj de siguranță și confort și dacă o mângâi un pic atunci când îi oferi mâncarea este și mai bine.

Totuși, pe lângă aceste trucuri care și-au dovedit eficiența, există o serie de suplimente alimentare și tipuri de hrană special concepute pentru pisicile mofturoase pe care ți le prezentăm în continuare.

Suplimente alimentare pentru pisicile mofturoase la mâncare

ReConvales este supliment alimentar care stimulează apetitul pisicii în convalescență sau în timpul urmării unui tratament medicamentos. Este un tonic sub formă lichidă care vine cu un aport esențial de aminoacizi, electroliți, vitamine și alte elemente benefice, care este foarte ușor de asimilat de către organism.

Sticla si cutie de ReConvales pe fond alb
ReConvales, supliment alimentar pentru stimularea apetitului pisicilor aflate în convalescență

Sofcanis Feline Vitalite este un supliment nutritiv pentru pisici care pierd din greutate sau care se află în perioade mai solicitante, cum ar fi creșterea, gestația, lactația, convalescența, în care apetitul poate fi mai scăzut.

Cutie cu Sofcanis Feline Vitalite pe fond alb
Sofcanis Feline Vitalite, supliment nutritiv pentru pisici care pierd din greutate sau aflate în perioade solicitante

Acest supliment sub formă de comprimate conține un complex de vitamine, minerale și alte substanțe benefice.

Hrană pentru pisici mofturoase

În multe situații, chiar și puii de pisică își pierd apetitul mai ales în prima perioadă de după înțărcare, iar Royal Canin Kitten Instinctive este o hrană ideală pentru această situație, pentru că are o compoziție care răspunde perfect profilului macro nutrițional optim preferat instinctiv de pisicuțele aflate în a doua etapă de creștere.

Plic cu hrana umeda Royal Canin Kitten Instinctive pe fond alb
Royal Canin Kitten Instinctive, hrană umedă adaptată perfect profilului macro nutrițional optim preferat instinctiv de pui în a doua etapă de creștere

Royal Canin Kitten Instinctive este o hrană umedă foarte gustoasă, cu o formulă complexă care ajută puiul să-și dezvolte propriul sistem de apărare prin stimularea producerii de anticorpi.

Royal Canin Feline Exigent Savour este o hrană uscată completă special adaptată pisicilor adulte cu vârsta cuprinsă între 1 și 7 ani, ce au un apetit capricios și preferință pentru savoare.

Punga cu hrană uscata Royal Canin Feline Exigent Savour pe fond alb
Royal Canin Feline Exigent Savour, hrană uscată completă adaptată pisicilor adulte cu un apetit capricios

Fiecare pisică percepe diferit savoarea hranei. Unele dintre ele manifestă o preferință pentru diversitate și tind să își selecteze hrana în funcție de aceasta. Având două tipuri de crochete cu forme, compoziții și texturi diferite, ce se combină în cavitatea bucală, Royal Canin Feline Exigent Savour satisface preferința pentru savoare a pisicilor cu apetit capricios.

Hrana premium și superpremium va convinge, până la urmă, până și cele mai mofturoase feline. Advance Cat, spre exemplu, conține doar ingrediente de cea mai bună calitate, iar pisica va aprecia gustul acestui aliment. În plus, Advance Cat are o formulă specială, cu un conținut ridicat de proteine, care asigură o digestie ușoară, îngrijește dantura, pielea și blana.

Punga cu hrana uscata Advance Cat pe fond alb
Advance Cat, hrană superpremium pentru pisici, care va satisface gusturile celor mai pretențioase feline

Acestea sunt doar câteva tipuri de hrană care vor mulțumi pisicile mofturoase, însă producătorii renumiți au conceput o gamă diversă de alimente care să răspundă cerințelor celor mai pretențioase feline.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply