fbpx
caine de talie medie negru cu maro sta culcat pe o canapea turcoaz inchis
Câini, PetAdvice

Cancerul la câini. La ce simptome să fii atent și ce trebuie să faci în caz de boală

Cancerul la câini este o afecțiune care apare în special la animalele de companie cu vârstă înaintată. Cele mai multe tipuri de neoplazii au cauze necunoscute, astfel că prevenția este dificilă. Cu toate acestea, dacă prietenul tău patruped este îngrijit și hrănit corespunzător încă din prima perioadă a vieții, riscurile de a face cancer scad considerabil. Apoi, cancerul mamar – destul de des întâlnit la câini – poate fi în mare măsură prevenit prin castrarea și sterilizarea timpurie. 

Simptomele sunt diverse și pot indica și alte afecțiuni. Este foarte important să acționezi și să mergi la veterinar imediat ce apare primul semn de boală, pentru că, depistat la timp, cancerul poate fi ținut sub control, iar câinele se poate bucura în continuare de o viață liniștită și fericită. 

În cele ce urmează îți vom spune care sunt cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la câini și care sunt simptomele bolii. De asemenea, îți vom recomanda și câteva produse care pot îmbunătăți starea patrupedului cu afecțiuni oncologice, aflat sub tratament.

Cancerul la câini. Cele mai frecvente tipuri de cancer la patrupezi

Cancerul apare ca urmare a unei modificări a celulelor, unele implicând o dezvoltare a tumorilor, în timp ce altele afectează sângele sau măduva osoasă. Este o afecțiune care poate fi diagnosticată în urma unor investigații speciale recomandate de veterinar.

Iată care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la câini:

  • Tumorile cutanate sunt destul de des întâlnite la câini și se manifestă prin apariția unor noduli sau alte mase solide la nivelul pielii;
  • Limfomul este o altă formă de cancer destul de frecventă la câini și poate afecta sistemul digestiv, ficatul sau plămânii;
  • Tumorile mamare pot apărea la femelele cu vârstă înaintată, nesterilizate. În jur de 50% din totalul tumorilor depistate la câini sunt tumori ale glandei mamare, iar jumătate dintre acestea sunt maligne;
  • Tumorile testiculare – un tip de cancer frecvent la masculii necastraţi. Primul semn al bolii este modificarea dimensiunii unuia dintre testicule, acesta mărindu-se considerabil;
  • Tumorile abdominale sunt greu de depistat în stadii incipiente, astfel că este important să te adresezi veterinarului dacă observi un comportament neobișnuit la animalul de companie sau scăderi în greutate bruște. 

În afara acestor tipuri care sunt mai des întâlnite, câinii mai pot suferi de melanoame orale, adenocarcinom al glandelor anale sau osteosarcom – cancer osos.

Descoperite timpuriu, cele mai multe afecțiuni oncologice pot fi eliminate prin intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie sau o schemă de tratament care combină aceste metode. 

Cele mai frecvente simptome ale cancerului la câini

Cele mai multe simptome ale afecțiunilor oncologice pot indica și alte afecțiuni, însă este indicat să te adresezi veterinarului imediat ce observi unul dintre ele, mai ales dacă animalul tău de companie este adult. 

Am întocmit o listă cu cele mai frecvente simptome ale cancerului la câini:

  • Noduli sau alte formațiuni care se dezvoltă rapid la nivelul pielii și leziuni inexplicabile care nu se vindecă;
  • Sângerări sau secreții neobișnuite la nivelul nasului, gurii, orificiului anal, însoțite de mirosuri neplăcute;
  • Pierderea apetitului și scăderea bruscă în greutate;
  • Stări de letargie, modificări de comportament, lipsa chefului de joacă;
  • Dureri evidente în timp ce merge sau aleargă;
  • Vărsături frecvente, diaree, tuse și dificultăți ale respirației;
  • Dificultatea de a urina, de a defeca și prezența sângelui în urină.

Produse pentru câini cu probleme oncologice

Medicul veterinar este cel care stabilește diagnosticul și tratamentul oricărei forme de cancer la câini și tot el poate recomanda și suplimente care vor contribui decisiv la eficiența tratamentului și vor îmbunătăți starea animalului de companie cu afecțiuni oncologice, care a fost supus unei intervenții chirurgicale sau care a urmat o formă de tratament invazivă, așa cum este chimioterapia.

Iată cele mai bune suplimente care vin în sprijinul câinilor cu probleme oncologice:

Tabletele OncoVet sunt un supliment nutritiv pentru câini care suferă de cancer, cu ingrediente care ajută la detoxifierea și eliminarea celulelor tumorale care atacă organismul animalelor de companie.

Cutie cu OncoVet pe fond alb
OncoVet, supliment nutritiv pentru câini care suferă de cancer, cu ingrediente care ajută la detoxifierea și eliminarea celulelor tumorale

Acest supliment îmbunătățește considerabil starea patrupededului pe perioada tratamentului, elimină toxinele acumulate pe parcursul chimioterapiei și radioterapiei. De asemenea, OncoVet ajută la ameliorarea efectelor secundare ale bolii și tratamentelor precum alopecia, grețurile și stările de epuizare fizică, întărește sistemul imunitar, inhibă procesul de metastază și reduce riscul recidivei.

Suplimentul este recomandat și în cazul pisicilor bolnave de cancer.

Ocoxin Pets este un supliment care reduce apariția efectelor secundare după intervențiile chirurgicale oncologice și previne recidiva. Acest supliment are activitate anticancerigenă și este un bun adjuvant în terapia cancerului, fiind complet inofensiv, fără efecte secundare.

Cutie si sticla cu Ocoxin si seringa pentru administrare pe fond alb
Ocoxin Pets, supliment care reduce apariția efectelor secundare după intervențiile chirurgicale oncologice și previne recidiva

Ocoxin Pets conține antioxidanți puternici, inclusiv extract de ceai verde, care ajută la fortificarea sistemului imunitar. De asemenea, ajută la prevenirea pierderii în greutate și îmbunătățește calitatea vieții animalului.

Ingredientele lui sunt glucozamina, ceaiul verde și scorțișoara, și este un produs recomandat și în cazul felinelor.

Pudra OncoVet II este un supliment recomandat pentru câinii bolnavi de cancer cu deficiențe nutriționale. În cazul lor, funcțiile normale ale organismului sunt puternic afectate, având nevoie de un adjuvant antioxidant și nutritiv, în vederea eliminării celulelor tumorale. 

Cutie cu OncoVet II pe fond alb
Pudra OncoVet II, supliment recomandat pentru câinii bolnavi de cancer cu deficiențe nutriționale

Suplimentul este recomandat și pe parcursul curelor de chimio și radioterapie, dar și înainte și după intervențiile chirurgicale.

Ingredientele acestui produs întăresc sistemul imunitar și reduc riscul apariției recidivelor. 

În concluzie, cancerul la câini este o afecțiune gravă, care, nediagnosticat la timp, pune în pericol viața animalului de companie. Un stil de viață sănătos, care implică o alimentație corectă și sterilizarea contribuie semnificativ la reducerea riscurilor apariției bolii. 

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply