fbpx
pisica alba cu maro care priveste lacom spre alimente care ii sunt interzise
PetAdvice, Pisici

Alimente interzise pisicilor. Ce să nu-i pui niciodată în bol pisicuței tale

Se știe deja că pisica este foarte pofticioasă și ori de câte ori te vede că mănânci ceva vine lângă tine și îți cere, iar ție îți vine foarte greu să refuzi când îi vezi privirea rugătoare și cum se linge pe botic. Pornești de la ideea că ceea ce îți place și îți face bine ție este bun și pentru ea, însă aceasta este total eronată. Unele din produsele pe care le consumăm noi sunt alimente interzise pisicilor, pentru că organismul lor pur și simplu este incapabil să le proceseze sau chiar sunt toxice.

În cele ce urmează îți vom face o listă a alimentelor interzise pisicilor, alimente care fac parte din dieta noastră curentă și care pentru noi sunt benefice. De asemenea, îți vom spune cum să-ți hrănești corect felina și care sunt tipurile de hrană cele mai bune pentru ea. 

Care sunt alimentele interzise pisicilor

Alimentația este strâns legată de sănătate la pisici. Da, într-adevăr, sunt pofticioase și aproape că te exasperează când îți cer insistent să le dai ce ai tu pe farfurie, însă trebuie să depășești momentul sau să le păcălești oferindu-le în schimb ceva ce poate să mănânce. Iată care sunt alimentele interzise pisicilor:

Laptele și produsele lactate

Pisicile iubesc laptele și, în general, lactatele, dar acestea sunt alimente care le face rău pentru că ele, de fapt, sunt intolerante la lactoză, sistemul lor digestiv este incapabil să proceseze lactatele, iar asta duce la diaree și la o serie de complicații extrem de neplăcute.

Carne crudă și pește crud

Carnea crudă poate conţine bacterii periculoase, care pot cauza otrăviri, iar o enzimă care se găseşte în peştele crud poate cauza probleme neurologice grave, inclusiv convulsii și comă.

Ton

Mirosul de ton pur și simplu le înnebunește, însă trebuie să-i oferi acest aliment cu măsură. Pe termen lung, tonul îi provoacă anemie sau chiar otrăvire cu mercur.

Ouă crude 

Din motive doar de ea știute, pisica este atrasă de oul crud, dar acest aliment îi poate provoca intoxicație alimentară. De asemenea, o proteină din albuș îi dăunează sănătății pielii și blăniței.

Grăsimi și oase

Grăsimea, fie că este crudă sau gătită, îi poate cauza pancreatită, în timp ce cu oasele se poate îneca.

Ficatul

Ficatul este bun, dar cu măsură. Mâncat frecvent sau în cantități mari provoacă deficiență de vitamina A, iar asta pune în pericol sistemul osos. Pe termen lung, poate dobândi boli grave, care îi pun viața în pericol. 

Mâncarea pentru câini

Mulți posesori de pisici care au și câini își hrănesc animalele cu același tip de mâncare, însă este total greșit. Hrana pentru câini conține alți nutrienți, care nu corespund nevoilor pisicii.

Dulciuri, cafeină și alcool

Dulciurile, în special ciocolata, le provoacă intoxicații și le atacă ficatul, iar cafeina, care este prezentă în unele medicamente, îi poate fi fatală. Alcoolul, chiar și într-o cantitate foarte mică, provenită din preparate alimentare, îi afectează ficatul și creierul.

Acestea sunt alimentele cu care pisicile ajung să fie „servite” cel mai des. Evită-le, pentru că le poate face mult rău.

Alimentația ideală pentru pisici

Spre deosebire de câini, care sunt omnivori, pisicile sunt carnivore, iar asta înseamnă că alimentația lor trebuie să bogată în proteine. În același timp, pentru o viață sănătoasă, organismul felinelor are nevoie de vitamine, minerale și o serie întreagă de nutrienți care pot fi incluși cu greu în dietă, în cazul în care sunt hrănite cu mâncare făcută în casă. Acesta este și motivul pentru care veterinarii recomandă să fie hrănite exclusiv cu hrană specială pentru pisici, umedă sau uscată sau alternativ.

Partea și mai bună este că producătorii au conceput tipuri de hrană în funcție de vâsta pisicii, mediul în care trăiește, dacă este sau nu sterilizată, de eventualele afecțiuni de care suferă și chiar în funcție de rasă.

În continuare am selectat câteva tipuri de hrană aflate în topul preferințelor felinelor.

Hrană uscată

Începem lista recomandărilor cu un produs pentru pisici junioare. Royal Canin Kitten este o hrană pentru puii de pisică cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 luni, dar și pentru pisicile gestante sau care alăptează. Este un tip de hrană uscată cu o textură și formă a crochetei special adaptate pentru dentiția permanentă, care asigură igiena bucală prin produși precum fosfații de sodiu care asigura retenția calciului și încetinesc apariția depozitelor de tartru.

Punga cu hrana uscata Royal Canin Kitten pe fond alb
Royal Canin Kitten, hrană uscată special concepută pentru puii de pisică, dar și pentru pisicile gestante sau care alăptează, care susține sistemul imunitar

De asemenea, susține o digestie sigură obținută printr-o combinație excelentă de ingrediente și, foarte important, conține formula Immunity Booster, care ajută pisicuța să-și dezvolte propriul sistem imunitar.

Hills SP Feline Adult Hairball & Indoor este o hrană uscată specială pentru pisicile adulte de apartament și a fost creată pentru a evita formarea ghemelor de păr. Mâncarea conține proteine de înaltă calitate pentru menținerea în formă a musculaturii pisicii care stă în casă și are o cantitate redusă de grăsimi și calorii pentru a preveni obezitatea – o afecțiune la care sunt predispuse pisicile care trăiesc în apartament.

Punga cu Hills SP Feline Adult Hairball & Indoor pe fond alb
Hills SP Feline Adult Hairball & Indoor, hrană uscată pentru pisici adulte, de apartament

Acest tip de hrană este recomandată pentru pisicile cu vârsta între 1 și 6 ani.

Advance Cat Sterilized este un tip pe hrană uscată pentru pisicile sterilizate, care susține imunitatea. Formula ei specială asigură menținerea unei greutăți optime, inducându-i pisicii mai repede senzația de sațietate. Ingredientele asigură o funcționare optimă a sistemului renal și îngrijește cartilajul articular și masa musculară. De asemenea, conține antioxidanți și vitamine pentru protejarea celulelor de către radicalii liberi care pot conduce la îmbătrânirea prematură a pisicilor sterilizate.

Punga cu hrana uscata Advance Cat Sterilized pe fond alb
Advance Cat Sterilized, hrană specială pentru pisicile sterilizate

Hrana previne depunerea tartrului și susține respirația proaspătă.

Hrană umedă

Hrana umedă este preferată de feline, însă veterinarii recomandă ca ea să fie alternată cu cea uscată, care are alte beneficii, iar unul foarte important este menținerea sănătății dentare.

Royal Canin Kitten Instinctive este o hrană umedă cu o compoziție care răspunde perfect profilului macro nutrițional optim preferat instinctiv de pui, fiind ideală pentru pisicuțele pretențioase. Dimensiunea și textura bucățelelor de carne sunt perfect adaptate maxilarelor pisicuțelor.

Plic cu hrana umeda Royal Canin Kitten Instinctive pe fond alb
Royal Canin Kitten Instinctive, hrană umedă cu o compoziție care răspunde perfect profilului macro nutrițional optim preferat instinctiv de pui

Formula specială ajută puiul să-și dezvolte propriul sistem de apărare prin stimularea producerii de anticorpi, datorită unui complex de antioxidanți și vitamine.

Hills SP Feline Adult este o hrană umedă cu ingrediente atent selecționate pentru pisicile adulte, cu niveluri ridicate de vitamina C și E și conținut redus de sare, pentru protecția tractului urinar.

Plic cu hrana umeda Hills SP Feline Adult pe fond alb
Hills SP Feline Adult, hrană umedă cu ingrediente atent selecționate pentru pisicile adulte

Are un conținut redus de calorii, pentru prevenirea obezității.

Brit Fish Dreams este o hrană foarte gustoasă, care conține pui cu creveți în sos. Este o sursă naturală de acizi grași Omega-3, conținând un nivel ridicat de proteină.

Conserva cu hrana umeda Brit Fish Dreams pe fond alb
Brit Fish Dreams, hrană umedă cu pui și creveți în sos

Ai văzut care sunt alimentele interzise pisicilor, iar noi îți recomandăm să reziști insistențelor felinei tale pofticioase și să le eviți, pentru că astfel te asiguri că va avea o viață sănătoasă. Hrana specială pentru pisici este cea mai bună soluție, care îți garantează că animalul tău de companie are parte de toți nutrienții necesari.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply