fbpx
Ce trebuie să mănânce un câine bolnav de parvoviroză
Câini, PetAdvice

Ce trebuie să mănânce un câine bolnav de parvoviroză

Puii de câine sunt foarte expuși la parvoviroză, o boală virală contagioasă, foarte periculoasă, care le poate provoca moartea. Afecțiunea este întâlnită mai des la cățeii de până în 6 luni, însă există și cazuri în care apare și după această perioadă. Și mai rar, boala apare și la adulți, însă sistemul imunitar mai puternic îi ajută să depășească fără prea mari probleme perioada.

Boala se tratează cu medicamente prescrise de veterinar, însă tratamentul trebuie susținut de o alimentație corespunzătoare. În acest articol îți vom spune ce trebuie să mănânce un câine bolnav de parvoviroză, dar și ce este această boală, cât este de periculoasă și în cât timp se recuperează un câine.

Ce este parvoviroza și ce de ce e atât de periculoasă pentru câini

Parvoviroza este o boală virală foarte contagioasă, care afectează în general puii. Virusul afectează grav tractul intestinal, dar poate ajunge și la mușchiului inimii, iar asta poate duce la probleme cardiace pe care câinele le va avea pe tot parcursul vieții.

Parvoviroza intestinală este transmisă prin contact oral cu virusul. Acesta ajunge în sol prin fecale, iar un cățel nevaccinat care intră în contact cu mediul infectat îl va prelua rapid. Virusul intră în sânge, distruge celulele albe și ajunge în intestinul subțire, unde afectează țesutul și mucoasa intestinală. Bacteriile din intestin ajung în sânge și astfel se produce septicemia. 

Parvoviroza cu manifestare cardiacă este mult mai rară, se transmite de obicei de la mamă încă din uter și se manifestă prin insuficiență respiratorie sau cardiovasculară. În cele mai multe cazuri, puii sunt prea slabi ca să lupte cu virusul, iar în cazul în care supraviețuiesc, vor avea probleme pe tot parcursul vieții.

Semnele parvovirozei sunt starea de moleșeală, febra, voma, diareea și scaunele cu sânge. Aceste simptome variază de la caz la caz, dar, de regulă, apar împreună. Este vital să acționezi rapid și să mergi cu cățelul la veterinar de la primele manifestări, pentru că doar un tratament țintit îl poate salva.

Ce trebuie să mănânce un câine bolnav de parvoviroză

Tratamentul pentru parvoviroză trebuie susținut de o dietă corespunzătoare, care să aibă grijă de tractul gastrointestinal. De asemenea, veterinarii recomandă ca dieta gastrointestinală să fie urmată pe termen mai îndelungat, chiar și după ce virusul este eliminat, mai ales dacă puiul rămâne cu o sensibilitate care poate fi identificată prin scaunele moi și vărsături, chiar dacă starea lui generală este una bună.

În cele ce urmează îți vom spune ce trebuie să mănânce un câine bolnav de parvoviroză și ce diete sunt concepute special pentru animalele afectate de această boală.

Hills PD Canine Gastrointestinal Biome este o dietă special formulată de nutriționiști și medici veterinari pentru îngrijirea tractului digestiv, care ameliorează diareea în doar 24 de ore. De asemenea, această dietă hrănește și activează microbiomul intestinal, eliberează compuși benefici antiinflamatori și antioxidanți care susțin sănătatea digestivă. Perioada recomandată pentru hrănire este de cel puțin 7 zile, dar poate ajunge și la 12 săptămâni, în cazul în care cățelul este grav afectat.

Punga cu hrana uscata Hills PD Canine Gastrointestinal Biome pe fond alb
Hills PD Canine Gastrointestinal Biome, dietă specială pentru îngrijirea tractului digestiv, care ameliorează diareea în doar 24 de ore

Royal Canin Gastrointestinal Dog este o hrană dietetică completă pentru căței dar și câini adulți cu probleme gastrointestinale cronice sau acute. Este o dietă completă și echilibrată, special concepută pentru a ajuta în managementul bolilor gastrointestinale, care asigură un aport optim de nutrienți. Ingredientele speciale ajută la restabilirea echilibrului microflorei intestinale și favorizează recuperarea cățelului în perioada de convalescență.

Punga cu hrana uscata Royal Canin Gastrointestinal Dog pe fond alb
Royal Canin Gastrointestinal Dog, hrană dietetică completă pentru căței și câini adulți cu probleme gastrointestinale cronice sau acute

4T- Dietă umedă Intestinal dog este o hrană completă și echilibrată care sprijină funcțiile stomacului în cazul tulburărilor funcției gastrointestinale. În cazul diareei acute, dieta trebuie administrată între 1 și 2 săptămâni, însă perioada poate fi prelungită la recomandarea veterinarului până la 12 săptămân, în cazul unor manifestări severe.

Conserva cu 4T- Dieta umeda Intestinal dog pe fond alb
4T- Dietă umedă Intestinal dog, hrană completă și echilibrată care sprijină funcțiile stomacului în cazul tulburărilor funcției gastrointestinale

Royal Canin Digestive Care conține proteine cu nivel ridicat de digestibilitate, precum și un mix de prebiotice și fibre pentru o floră intestinală echilibrată, dar și nutrienți de calitate superioară care contribuie la confortul intestinal al câinelui, dar și la o stare generală bună. 

Plic cu hrana umeda Royal Canin Digestive Care pe fond alb
Royal Canin Digestive Care, hrană umedă cu nutrienți de calitate superioară care contribuie la confortul intestinal

În cât timp se recuperează un câine bolnav de parvoviroză

Un cățel diagnosticat cu parvoviroză va avea nevoie de spitalizare, pentru că tratamentul este complex și implică perfuzii și chiar transfuzii de sânge în cazuri severe. Tratamentul mai implică medicație antivomitivă și antibiotice.  Din nefericire, nu există un medicament special pentru această afecțiune, tratamentul fiind fixat în funcție de simptomele prezente. 

După internare, cățeii își îmbunătățesc vizibil starea după 5 zile de tratament și pot pleca acasă, însă vor urma în continuare un tratament de susținere și dietă. 

După infecție, un cățel cu parvoviroză poate elimina virusul timp de 2-3 săptămâni și este foarte important să fie izolat în această perioadă de alți câini. De asemenea, mediul în care trăiește trebuie dezinfectat, ca și toate obiectele pe care le atinge.

În concluzie, perioada critică trece în aproximativ 7 zile, cu un tratament corespunzător, însă recuperarea poate fi de durată – de câteva săptămâni. În tot acest interval este esențial să fie îngrijit bine și să acorzi importanță alimentației, motiv pentru care este bine să știi ce anume trebuie să mănânce un câine bolnav de parvoviroză.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply