Câinii și pisicile au nevoie de deparazitare constantă, însă dacă nu mai vrei să-ți supui animăluțul la chinul soluțiilor cu aplicare spot-on, cu pipetă, atunci tabletele masticabile sunt cea mai bună soluție. Acestea, deși reprezintă un tratament antiparazitar administrat intern, au acțiune externă. Însă, pe piață există mai multe astfel de tipuri de tratament și pentru a te decide care este mai bun pentru animăluțul tău îți propunem să dezbatem două dintre cele mai bune astfel de produse, Simparica și Bravecto, și să aflăm care sunt diferențele între ele.
Simparica sau Bravecto pentru deparazitarea câinilor?
Tratamentul Bravecto pentru deparazitarea câinilor este eficient aproximativ 3 luni, ceea ce-l face să fie preferat de foarte mulți iubitori de câini. Dacă faptul că substanța activă stă atât de mult timp în corpul animalului te îngrijorează, atunci cea mai bună opțiune de tratament antiparazitar este Simparica.
Atât Bravecto, cât și Simparica au la bază același tip de neurotoxină, însă Simparica acționează doar o lună de zile, aspect care este pe placul celor care sunt obișnuiți să aibă o rutină în acest sens.
Simparica sau Bravecto pentru deparazitarea pisicilor?
Pentru deparazitarea pisicilor, singura ta opțiune rămâne Bravecto, deoarece Simparica nu are dezvoltat un tratament în acest sens. Oricum, Bravecto este un tratament antiparazitar pentru pisici foarte bun, având în vedere că este eficient pentru o perioadă de aproximativ trei luni de zile. Acesta este un tratament de tip spot-on, deci se aplică extern, cu pipetă.
Diferențe-cheie între Simparica și Bravecto
Tratamentele deparazitare Simparica și Bravecto au la bază o neurotoxină care face parte din grupul izoxazolinei, o substanță din categoria pesticidelor cu rolul de a combate puricii și dăunătorii nevertebrați prin paralizarea sistemului nervos, astfel încât aceștia să nu se poate hrăni și nici să nu poată să-și finalizeze ciclul de reproducere.
Specii
Simparica nu se adresează pisicilor. Mai corect spus, nu există o opțiune pentru feline, deci va trebui să găsiți o altă variantă în acest sens. Bravecto există doar ca tratament spot-on, cu aplicare externă, deci nu și pe bază de tabletă masticabilă.
Durata protecției
Tratamentul Bravecto, fie că este vorba de tabletă masticabilă, fie de tratament spot-on, protejează câinii și pisicile împotriva puricilor și paraziților externi până la trei luni.
Pentru pisici, având în vedere că singura opțiune valabilă este cea spot on, e important ca animăluțul să nu fie spălat imediat după aplicare. Practic, Bravecto acționează 35 de zile, deci către finalul perioadei pisica poate fi spălată fără probleme și apoi continuat tratamentul cu următoarea aplicare.
Aroma
Aroma tabletei masticabile este foarte importantă pentru că, din punctul de vedere al câinelui, acest aspect poate face diferența. Simparica s-ar putea să câștige teren aici, pentru că aroma de ficat s-a demonstrat că este cea mai apreciată de câini. Bravecto are o definiție generică în acest sens, aroma tabletelor masticabile imitând gustul pe care îl are, de obicei, hrana uscată pentru câini.
Substanțele active din Simparica și Bravecto și cum acționează aceasta
Cu toate că atât tratamentul deparazitar Simparica, cât și Bravecto au la bază aceeași clasă de neurotoxine, substanța activă este diferită.
Simparica – Sarolaner
Tratamentul deparazitar Simparica are la bază sarolaner, o neurotoxină care omoară puricii și căpușele, prevenind babesioza, dar totodată are efecte și asupra altor tipuri de paraziți, inclusiv asupra acarienilor responsabili de apariția râiei. Substanța acționează prin întreruperea semnelor neurologice și astfel paraziții nu se mai pot hrăni și nici reproduce. Este eficient timp de 35 de zile. Efectele secundare sunt rare și implică de obicei letargie, pierderea poftei de mâncare și probleme stomacale, inclusiv diaree. Dacă acestea apar, este de preferat a fi consultat medicul veterinar.
Bravecto – Fluralaner
Tratamentul deparazitar Bravecto are la bază fluralaner, tot o neurotoxină care acționează asupra sistemului nervos al puricilor și căpușelor prin întreruperea ciclului de hrănire și reproducere, omorând puricii nou-apăruți și împiedicând depunerea ouălor. Este eficient pe o durată de trei luni. De asemenea, efectele secundare pot include letargie, pierderea poftei de mâncare și probleme digestive, dar acestea sunt foarte rare și de obicei afectează câinii care au avut crize convulsive.
Care plan de tratament este mai convenabil
Din punctul de vedere al prețului, la un calcul simplu, se observă că nu este o mare diferență. Trei tablete Bravecto sunt echivalente cu 6 tablete Simparica și asta pentru că Bravecto acționează timp mai îndelungat. În plus, ambele necesită vizită la veterinar înainte de începerea tratamentului, deci nici aici nu există un cost care să facă diferența.
Bravecto este, totuși, mai convenabil având în vedere că nu trebuie administrat atât de des, iar acest aspect poate fi esențial dacă animalul tău de companie nu este fan al tabletei masticabile. În plus, dacă este vorba de infestări majore, Bravecto este mai eficient pentru că omoară inclusiv puricii nou-născuți în câteva ore de la administrare.
Dacă ne referim la tratamentul pentru pisici spot-on, Bravecto este eficient pentru că se aplică o dată la trei luni și astfel pisica nu trece prin stresul aplicării prea des.
Simparica poate fi preferat de proprietarii de câini atunci când există un buget repartizat pe luni sau dacă ești adeptul programului strict și preferi să urmărești un plan de tratament regulat.
Trucuri de administrare și aplicare
Deși tratamentele antiparazitare Simparica și Bravecto se administrează ușor, indiferent că vorbim de tablete masticabile sau de pipetă, unele animăluțe pot fi mai mofturoase și în acest sens îți propunem niște trucuri de aplicare care funcționează fără echivoc.
Pentru câini
Este de preferat ca înainte să-i administrezi tableta masticabilă să nu schimbi cu nimic alimentația câinelui astfel încât, dacă apar reacții adverse, să știi exact care este cauza. În cazul în care câinele nu mănâncă tableta de bună voie, o poți pune în hrană umedă sau în alt aliment preferat pe care el îl mănâncă cu poftă.
Un alt truc foarte eficient, mai ales dacă practici deja asta, este să-i arunci boabele de hrană și el să le ia din zbor. Astfel, printre hrană uscată se poate strecura și această tabletă și el o poate înghiți fără să facă diferența în mod deosebit.
O altă metodă ingenioasă se adresează câinilor care stau, din curiozitatea caracteristică, în jurul mesei atunci când stăpânii mănâncă sau în bucătărie atunci când se gătește. Ei bine, accidental poate cădea chiar tableta deparazitară și el o va mânca bucuros crezând că tocmai a vânat un preparat. Acest truc nu este recomandat dacă aveți mai mulți câini în casă.
Pentru pisici
Cel mai bun moment de aplicare a tratamentului spot-on este când pisica este obosită și se pregătește să doarmă. Totodată, pisicile sunt mult mai calme dacă au ochii acoperiți și nu văd ce li se întâmplă și în acest sens există niște măști speciale care te pot ajuta.
Chiar dacă pisica stă în apartament și nu are contact cu mediul exterior, este recomandat să fie deparazitată, iar planul de tratament cu aplicare o dată la trei luni este ideal în acest sens.
Foto Pixabay, The Pet Club
1 Comment