fbpx
deparazitare interna si externa animale de companie primavara husky femeie plaja
Câini, PetAdvice, Pisici

Primavara, momentul pentru deparazitare internă și externă la câini și pisici

Deparazitarea internă și externă a animalelor de companie sunt obligatorii dacă vă doriți un animăluț sănătos și fericit. Deparazitarea animalelor se face periodic, la recomandarea medicului veterinar și după un plan făcut de acesta, care trebuie respectat cu strictețe. Primăvara este momentul ideal pentru repetarea deparazitării interne și externe. Este momentul în care reapar dăunătorii, inclusiv periculoase căpușe. Aceștia pot duce la boli grave în cazul câinilor și pisicilor, dar pot îmbolnăvi și stăpânii animalelor. În acest material găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru ca tu și animalul tău de companie să fiți în siguranță.

Importanța deparazitării animalelor de companie în timpul primăverii

Paraziții, chiar și cei comuni, cum sunt puricii și căpușele, pot fi cauzele unor probleme serioase de sănătate la animale, care se pot transmite și omului. Până și o leziune banală a pielii poate duce la o infecție complicată. Acești paraziți se înmulțesc odată cu trecerea treptată la sezonul cald. Tocmai de aceea, proprietarii de animale de companie trebuie să fie cun un pas înainte și să se pregătească din timp. 

Deparazitatea internă și externă a câinilor și pisicilor se face de la o vârstă fragedă, periodic, după un plan stabilit de medicul veterinar, în urma consultului de specialitate, și punctual, atunci când apar infestări cu paraziți externi sau interni.

Vestea bună pentru proprietarii de animăluțe de este că pe piață există o mulțime de metode și produse de deparazitare, despre care vom vorbi pe larg în acest material.

Deparazitarea internă

Deși paraziții interni pot părea o problemă specifică puilor de câini și pisici, aceștia apar și la animalele adulte, care se infestează prin intermediul pământului, atunci când se joacă sau când sunt scoate la plimbările zilnice. Paraziții interni se transmit prin ouăle care rămân pe pământ și care sunt transferate, de exemplu, pe labele animalelor. Însă se pot transmite și de la mamă la făt, înainte de naștere, prin mușcăturile puricilor, care eliberează larvele direct în sângele animalelor, sau, în cazul pisicilor, atunci când vânează.

Tocmai de aceea trebuie să fii cu ochii în patru după orice simptom sau schimbare de comportament care ar putea indica o infestare cu paraziți interni ai animalului tău. Unele dintre aceste simptome sunt mult mai vizibile în cazul puilor de animale. La exemplarele adulte, se recomandă vizite periodice la medicul veterinar și analize, cum este examenul coproparazitologic (n.r. analiza de scaun). Însă cea mai bună cale de a evita infestarea este prevenția, așa că vom menționa încă o dată importanța respectării planului de deparazitare internă stabilit de medicul veterinar. Printre aceste simptome și semne se numără, atât în cazul pisicilor, cât și în cel al câinilor:

  • Pierdere în greutate;
  • Un abdomen destins;
  • Diaree;
  • Vărsături;
  • Lipsa poftei de mâncare sau, dimpotrivă, un apetit crescut;
  • Mucoase palide;
  • Greață;
  • Oboseală;
  • Discomfort în zona anală;
  • Apariția paraziților în scaunul sau voma animalului (n.r. viermii lați se elimină în forme de boabe de orez, cei rotunzi se observă cu ochiul liber în scaun și vomă).

Nu orice scaun moale sau episod de diaree a animalului de companie înseamnă automat că acesta este infestat cu paraziți interni. Tocmai de aceea, dacă observi că astfel de incidente de repetă, vizita la medicul veterinar este obligatorie. Acesta va efectua analize și va stabili tratamentul. În cazurile grave de infestare cu paraziți interni, animalul poate dezvolta complicații serioase la nivelul organelor interne, cum este ficatul sau plămânii.

Cele mai întâlnite tipuri de paraziți intestinali la câini și pisici sunt:

  • Viermii lați;
  • Viermii inelați, care se transmit și omului;
  • Viermii cu cârlig;
  • Viermii bici;
  • Protozoarele (n.r. cum este giardina, care poate infesta și omul).

Deparazitarea internă la câini

Deparazitarea internă a câinilor se face le recomandarea medicului veterinar, în caz de apariții ale unor infestări cu paraziți și, preventiv, după o schemă de tratament stabilită de medicul veterinar. Tot medicul este cel care ne recomandă și care sunt cele mai bune medicamente pentru deparazitarea internă a câinelui și stabilește dozajul, în funcție de vârsta și greutatea patrupedului.

În cazul unor infestări, tot medicul este cel care stabilește, în urma analizelor, tipul de parazit. Tratamentul va fi ales în funcție de acest tip de parazit intern.

Cutie cu 2 tablete pentru deparazitare interna Milbemax pentru caini peste 5 kg pe fundal alb
Milbemax este un tratament recomandat pentru deparazitarea internă a câinilor, indicat în infestările mixte cu cestode și nematode adulte

Deparazitarea internă a câinilor începe, de obicei, înainte de vaccinare, în jurul a patru săptămâni de viață. 

Cel mai important lucru este să găsești un medic veterinar priceput. Este cel mai în măsură să-ți dea sfaturile necesare în funcție de nevoile animalului tău și singurul care poate stabili schema de deparazitare internă. Astfel vei avea un animal fericit și sănătos.

Deparazitarea internă la pisici

Pisicile pot fi deparazitate intern începând cu a doua săptămână de viață. La fel ca în cazul câinilor, deparazitarea internă a pisicilor trebuie făcută la nevoie, atunci când animalul este infestat cu un parazit, și preventiv, după un plan stabilit de medicul veterinar în funcție de vârsta și greutatea animalului tău. 

Cutie cu doua tablete pentru deparazitare interna Milprazon pentru pisici de 2 - 8kg pe fundal alb
Tabletele deparazitare Milprazon pentru pisici se administrează oral și oferă o dura tă de protecție de până la patru săptămâni

La fel ca în cazul câinilor, medicamentul folosit la deparazitare trebuie administrat la sfatul veterinarului. Tocmai de aceea și proprietarii de pisici trebuie să găsească un medic priceput, la care să meargă periodic cu animalul de companie și care să aibă grijă de sănătatea pufosului.

Pisicile gestante vor fi deparazitate de obicei din a treia săptămână de gestație, apoi la fiecare trei săptămâni. 

Deparazitarea externă

Aventuroșii câini sunt poate cei mai expuși pericolului infestării cu paraziți externi. Aceștia nu pot fi ținuți în casă permanent, trebuie plimbați zilnic și, în funcție de rasă, angrenați în adevărate aventuri în natură – gândiți-vă la neastâmpărații husky, care au nevoie de multă mișcare și atenție.

Așadar, blana și pielea acestora trebuie verificată, la fel și comportamentul (n.r. dacă se scarpină, de exemplu, frecvent într-o zonă anume). Iar acest obicei este cu atât mai important cu cât am intrat în primăvară, numărul insectelor începe să crească, iar vara, momentul cel mai periculos din punct de vedere al răspândirii căpușelor, pândește după colț. 

Chiar dacă pisicile, în general, sunt mai puțin predispuse la apariția paraziților externi, majoritatea locuind la bloc, asta nu înseamnă că nu pot fi afectate. Puricii pot fi aduși accidental acasă de stăpâni sau pot fi luați chiar și la o scurtă ieșire cu animalul în spatele blocului, în curte sau din interacțiunea cu alte animale.

Cei mai întâlniți paraziți externi, atât în cazul câinilor, cât și în cazul pisicilor sunt puricii și căpușele, care pot transmite boli grave, ce pot trece și la om. Printre acestea, amintim:

  • Boala Lyme – Câini, pisicile, dar și oamenii pot dezvolta boala Lyme, foarte periculoasă. Aceasta se transmite prin mușcătura de căpușă;
  • CitozonozaCytauxzoon felix este un virus prezent la pisicile sălbatice, care se poate transmite însă și la cele domestice, prin mușcătura de căpușă. Boala care se dezvoltă se numește citozonoza, nu se poate trata și poate fi letală;
  • Babesioza – este o boală delicată care apare la câini tot prin intermediul căpușelor și duce la anemii;
  • Afecțiuni ale pielii – în special reacții alergice, care apar atât la câini, cât la pisici, ca urmare a mușcăturilor de purici.

Deparazitarea externă a animalelor de companie primăvara este cu atât mai crucială și nu reprezintă un pas peste care proprietarii de animale pot sări. Există o mulțime de produse destinate deparazitării externe a companionilor noștri. Poți vorbi în prealabil cu medicul veterinar pentru a face cea mai bună alegere pentru animăluțul tău și pentru a evita combinarea unor substanțe care pot fi dăunătoare. Recomandarea medicilor este să apelezi la ajutorul unui specialist și pentru îndepărtarea căpușelor, acestea fiind periculoase, cum am menționat și mai sus, și pentru om.

Deparazitarea externă la câini

Deparazitarea externă la câini se poate face printr-o mulțime de metode, după cum urmează: 

  • Zgarda deparazitară – este cea mai simplă soluție pentru deparazitarea câinilor și poate fi folosită de la 3 luni de viață. Nu folosi zgardă pentru pisici la câini sau invers, alege una de calitate, rezistentă la uzură și cu suficientă substanță activă. Dacă patrupedul este deja infestat cu paraziți externi, atunci zgarda nu va fi suficientă;
Cutie cu o zgarda antiparazitara pentru caini, Bolfo, 66cm, pe fundal alb
Zgarda deparazitara Bolfo de 66 cm se utilizează pentru câinii de peste 10 kg
  • Spray-ul antiparazitar – destinat câinilor foarte tineri, se aplica direct pe pielea animalului. Unele acționează chiar la câteva ore după aplicare;
  • Pipeta antiparazitară – este o soluție simplă și foarte practică. Pipeta spot on se aplică direct pe pielea animalului, între omoplați, unde câinele nu ajunge, și îl apără de paraziți externi timp de 4 săptămâni;
Cutie cu 3 pipete deparazitare externa Frontline Combo pentru caini de talie medie 10-20kg
Frontline Combo pentru câini elimină puricii, căpușele si păduchii. Previne contaminarea mediului în care trăiesc animalele tratate cu purici aflați în diverse stadii de dezvoltare
  • Șamponul antiparazitar – este folosit mai ales pentru a calma pielea afectată de paraziții externi și nu poate fi folosit singur ca metodă de prevenție;
  • Pudrele antiparazitare – pot fi aplicate inclusiv câinilor mici, cât mai aproape de rădăcina părului;
  • Comprimatele masticabile – comprimatele masticabile sunt destinate și deparazitării externe, sunt foarte ușor de folosit și au o durată de acțiune de până la 3 luni.
Cutie cu trei comprimate masticabil antiparazitare externa Nexgard S pentru câini de 2 - 4 kg
Nexgard pentru câini este recomandat în tratamentul infestaţiilor cu purici și căpușe. Produsul poate face parte și din strategia de tratament pentru controlul dermatitei alergice provocate de purici

Deparazitarea câinilor foarte tineri se face cu substanțe diferite decât cea în cazul patrupezilor adulți și numai atunci când situația este urgentă. Este recomandat ca în aceste cazuri să apelezi la sfatul medicului veterinar.

Deparazitarea externă la pisici

La fel ca în cazul câinilor, deparazitarea externă a pisicilor se poate face apelând la o varietate de metode:

  • Șampoanele deparazitare – o soluție nu tocmai comodă, având în vedere că pisicile nu se împacă prea bine cu apa. În cazul în care animalul este infestat cu paraziți externi, de exemplu purici, șampoanele nu omoară decât specimenele adulte. Acestea nu au puterea de a distruge și ouăle paraziților. Tocmai de aceea șampoanele sunt recomandate mai ales pentru calmarea epidermei afectate;
  • Spray-ul deparazitar – cu o eficiență de până la o lună de la aplicare, însă complicat din punct de vedere al metodei de aplicare: unele pisici se sperie, se agită și pot chiar ataca;
Spray pentru deparazitare externa Frontline 250ml pe fundal alb
Spray-ul Frontline tratează și previne infestațiile cu purici și căpușe
  • Pudrele deparazitare – se aplică ușor, sunt ideale pentru pisici, pentru că nu implică folosirea apei și nu provoacă reacții adverse;
  • Zgarda deparazitară – ideală pentru pisicile de apartament, dar mai puțin eficientă pentru cele care au acces la o curte, din cauza efectului nu tocmai puternic. În plus, pisicile, care iubesc să sară și să se cațere, se pot accidenta ușor cu o zgardă în jurul gâtului;
  • Pipetele deparazitare – foarte eficiente și ușor de aplicat, pipetele spot on par ar fi soluția ideală pentru deparazitarea externă a pisicilor. Soluția se aplică pe spatele animalului, între omoplați, acolo unde acesta nu se poate curăța și ingera astfel substanțele. Au o eficiență de până la patru săptămâni.
Cutie cu o pipeta pentru deparazitare externa Bravecto pentru pisici de 2.8 - 6.25kg pe fundal alb
Bravecto pentru pisici între 2.8 și 6.25 kg este un produs antiparazitar de uz extern, foarte eficient în tratarea infestațiilor cu purici și căpușe, pentru o perioadă de 12 săptămâni după o singură administrare

Un amănunt foarte important: nu folosi produse de deparazitare externă destinate câinilor la pisici. Substanțele active sunt diferite și aplicarea greșită a acestora poate fi letală pisicilor.

În cazul puilor de pisică este necesar să apelezi la sfatul veterinarului înainte de a opta pentru o soluție de deparazitare externă. Asta pentru că pisicile foarte mici sunt foarte sensibile și aplicarea unui antiparazitar poate duce la complicații nedorite.

Deparazitarea internă și externă a animalelor de companie sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos a animalului de companie. Acestea trebuie făcute periodic, la sfatul medicului veterinar, iar primăvara, înainte de debutul sezonului cald, este momentul ideal pentru repetarea acestor tratamente.

Foto: Pexels, The Pet Club

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

Leave a Reply