fbpx
caine pui bulldog francez maro inchis cu negru se joaca cu o minge de paschet pe un camp cu iarba verde
Câini, PetAdvice

Hrana recomandată pentru un bulldog francez

Hrana unui bulldog francez trebuie adaptată în funcție de anumiți factori, esențiali fiind vârsta sa, greutatea, nivelul de activitate și metabolismul, cu atât mai mult cu cât sunt câini de talie medie, cu corpul foarte musculos și activi pe măsură. În plus, bulldogul francez este un animăluț foarte pretențios și este destul de predispus intoleranțelor alimentare și alergiilor, dar și îngrășării. Este important de punctat faptul că alimentația câinilor este esențială nu doar pentru buna creștere și dezvoltare, ci și pentru menținerea sănătății, fiind factor primordial în acest sens.

Ce trebuie să conțină mâncarea pe care i-o oferi unui bulldog francez

Un bulldog francez nu are nevoie de o cantitate mare de proteine, asemeni altor rase de câini, însă carnea trebuie să rămână principalul ingredient din alimentația sa. Este de preferat ca aproximativ 25% din hrana unui bulldog francez să fie formată din proteine, însă carnea de porc și carnea tocată, în general, sunt de evitat, având un conținut mare de grăsime. Cea mai potrivită carne pentru această rasă este carnea de pui, rață și curcan, în primul rând pentru că nu sunt grase și în al doilea rând pentru că animalul le digeră ușor.

Carbohidrații trebuie, de asemenea, să facă parte din hrana unui bulldog francez, însă și aici sunt de luat în calcul niște restricții față de alte rase: porumbul și soia. Acestea sunt responsabile de majoritatea alergiilor care apar în cazul câinilor din această rasă. Carbohidrații recomandați sunt cei din cartof și orez brun. 

Din alimentația unui bulldog francez nu trebuie să lipsească vitaminele, mineralele și fibrele – acestea putând fi luate din fructe și legume ca sfecla roșie sau merele, și nu din cereale. De asemenea, hrana pentru un bulldog francez trebuie să conțină taurină, pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular, colagen, necesar pentru menținerea sănătății oaselor și articulațiilor, dar și Omega 3 și Omega 6, acizi grași esențiali pentru întreținerea pielii. Față de alte rase de câini, bulldogul francez, dacă nu are intoleranță la lactoză, poate consuma lactate.

Tipuri de hrană recomandate pentru un bulldog francez

Pentru că este o rasă care dezvoltă cu ușurință alergii și intoleranțe alimentare, nu se recomandă să-i oferi bulldogului francez resturi alimentare, mai ales oase, sau mâncare gătită. În plus, aceste obiceiuri conduc și la creșterea în greutate, situație în care s-ar putea confrunta cu probleme de sănătate. Hrana umedă și cea uscată rămân cele mai bune variante, atâta timp cât sunt alese în conformitate cu nevoile sale nutriționale și cu rasa sa.

Hrană uscată

Hrana uscată este recomandată pentru orice rasă de câini, inclusiv pentru bulldogul francez, aceasta având marele beneficiu de a susține digestia și de a contribui la curățarea danturii.

Sac cu hrana uscată pentru rasa Bulldog Francez, Advance Bulldog Francez, 7.5 Kg, pe fundal alb
Hrana pentru câini Advance Bulldog Francez este recomandată pentru satisfacerea nevoilor nutriționale ale câinilor din rasa bulldog francez, având la bază carne de rață și cartofi

H3: Hrana umedă

Hrana umedă este un adevărat deliciu pentru bulldogul francez și, în plus, este și sănătoasă și chiar recomandată acestei rase canine, având beneficiul de a fi hrănitoare și hidratantă. Pentru că, în general, hrana umedă este mult mai bogată în proteine decât hrana uscată, pentru bulldogul francez este de preferat a se alege hrană umedă monoproteică.

Conserva cu hrană umeda monoproteica pentru caini cu Curcan si cartofi dulci, BRIT, 400g, pe fundal alb
Hrana umedă monoproteică pentru câini de la Brit are în componență curcan și cartofi dulci și nu conține soia, cereale și gluten, fiind ideală pentru câinii cu digestie sensibilă

Cât trebuie să mănânce un bulldog francez

Un bulldog francez trebuie hrănit în primul rând în funcție de greutatea sa și de consumul de energie, astfel evitându-se obezitatea. Punctăm că limitele între care trebuie să se încadreze un bulldog francez, în funcție de vârstă și de sex, sunt între 9 și 13 kilograme. Ceea ce depășește 13-14 kilograme este semn de obezitate. 

Dacă vorbim de un câine mic, energic, acesta va avea nevoie de 50 de calorii raportate la 1 kilogram din greutatea sa. În schimb, un adult din rasa bulldog francez va avea satisfăcute cerințele nutriționale și își va menține constantă greutatea dacă va fi hrănit cu 60 de calorii raportate la 1 kilogram din greutatea sa.

Sfaturi de îngrijire pentru câinii din rasa bulldog francez

Un câine din rasa bulldog francez are nevoie de periaj o dată la câteva zile și este de preferat să se folosească o perie sau mănușă din cauciuc, pentru că părul lor este scurt și astfel se evită zgârierea pielii. După fiecare plimbare afară este recomandat să fie curățat cu un prosop umed și nu trebuie spălat de mai mult de 4 ori pe an. 

Câinii din rasa bulldog francez nu tolerează căldura și este de preferat să fie plimbat dimineața sau seara, mai ales în zilele toride.

Pentru că este un câine pretențios, bulldogul francez trebuie hrănit cu alimente aflate la temperatura camerei și, în cazul hranei umede în special, nu trebuie să stea mai mult de 15 minute în bol. De asemenea, bolul este ideal să fie din inox și trebuie spălat după fiecare masă. 

Un alt aspect pe care trebuie să-l ia în calcul stăpânii bulldogului francez este bolul cu apă. Acesta trebuie să fie, de asemenea, spălat constant și întotdeauna câinele trebuie să aibă la dispoziție apă proaspătă, hidratarea fiind importantă pentru această rasă.

Foto: Pixabay, ThePetClub

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply