fbpx
pisica alb cu negru si caine mic maro se joaca in natura
Câini, PetAdvice, Pisici

Bravecto vs. Nexgard. Substanțe active, mod de administrare, dozaj

Dacă până acum, pentru deparazitarea câinilor și pisicilor, tratamentele spot-on, cu pipetă și aplicare externă, erau cele mai folosite, iată că și acest domeniu a fost revoluționat odată cu descoperirea izoxazolinei, o substanță din categoria pesticidelor care are rolul de a combate puricii și dăunătorii nevertebrați prin paralizarea sistemului nervos al acestora, astfel încât să nu se poate hrăni sau reproduce. 

Izoxazolina este sigură pentru animalele de companie, fiind aprobată de FDA (n.r. – organizație guvernamentală din SUA), iar două dintre cele mai cunoscute produse bazate pe această substanță activă sunt Bravecto și Nexgard, care au tratamente sub formă de tabletă masticabilă. Pentru a vedea care este cea mai bună variantă pentru animăluțul tău, vom face o comparație între acestea.

Bravecto sau Nexgard pentru deparazitarea câinilor?

Bravecto este un produs pe placul multor iubitori de animale, însă trebuie punctat că tratamentul antiparazitar se poate administra doar după ce cățelușii au depășit vârsta de 6 luni, restricție care, în cazul tratamentului Nexgard, este mai mică, acesta putând fi aplicat încă după primele 2 luni. Ambele tratamente au doza de administrare în funcție de greutatea câinelui.

Cutie cu comprimat masticabil antiparazitare Nexgard M pentru câini de 4 – 10kg, doză unică, pe fundal alb
Tratament antiparazitar sub formă de tabletă masticabilă de la Nexgard care se adresează câinilor de talie mijlocie, cu o greutate de 4 – 10 kg

Pe de altă parte, Bravecto ține puricii și căpușele la distanță timp de 12 săptămâni, iar Nexgard are o perioadă de eficiență de doar 5 săptămâni.

Bravecto sau Nexgard pentru deparazitarea pisicilor?

Încă de la început este important de punctat că Nexgard nu produce tratamente de deparazitare destinate special pisicilor, iar Bravecto nu produce tratamente de deparazitare pentru pisici sub formă de tabletă masticabilă. Deci la această categorie, cea mai bună opțiune pentru deparazitarea pisicii rămâne Bravecto Spot-On, pe bază de pipetă și cu aplicare externă.

Cutie cu o pipetă antiparazitară Bravecto pentru pisici de 2.8 – 6.25 kg, doză unică, pe fundal alb
Pipeta antiparazitară Bravecto Spot-On este recomandată pentru pentru tratamentul puricilor și căpușelor la pisici și se poate administra inclusiv femelelor gestante sau care alăptează

Diferențe-cheie între Bravecto și Nexgard

Atât Bravecto, cât și Nexgard sunt tratamente deparazitare foarte bune pentru câini, fac parte din aceeași gamă de pesticide, folosesc aceeași substanță activă și se administrează intern, fiind sub formă de tabletă masticabilă, foarte gustoasă și apreciată de animăluț. De asemenea, ambele se administrează cu prescripția medicului veterinar. Există însă câteva diferențe-cheie care trebuie punctate.

Dozaj

Tratamentele deparazitare Brevecto au o eficiență de până la 3 luni, aspect care poate fi de ajutor stăpânilor care pot uita de administrarea dozei lunare, dar și câinilor care nu sunt fani ai tabletei masticabile.

Cutie cu tabletă masticabilă antiparazitară Bravecto pentru câini de 2 – 4.5kg, doză unică, pe fundal alb
Tableta masticabilă antiparazitară Bravecto este recomandată pentru tratamentul puricilor și căpușelor la câini cu greutatea de 2 – 4.5kg

Vârstă

Faptul că Bravecto are o perioadă mai mare de acțiune îl face nepotrivit pentru câinii cu vârsta sub 6 luni din cauza faptului că substanța activă le poate afecta ritmul de creștere. În schimb, Nexgard este potrivit încă de la 8 săptămâni.

Animale gestante sau care alăptează

Din acest punct de vedere, tratamentul Bravecto nu a fost testat și nu se cunosc reacțiile adverse în cazul în care este administrat la femele gestante sau care alăptează. În schimb, Nexgard nu prezintă astfel de contraindicații, însă este de preferat să consulți un medic veterinar pentru acaestă etapă din viața animăluțului tău. 

Dacă ne referim la tratamentul deparazitar Bravecto Spot-On, acesta se adresează inclusiv femelelor gestante și care alăptează, motiv pentru care poate fi folosit în siguranță în această perioadă și ulterior revenit la produsul preferat.

Cutie cu pipetă antiparazitară Bravecto pentru câini de 10 – 20kg, doză unică, pe fundal alb
Pipeta antiparazitară Bravecto Spot-On se recomandă pentru tratamentul puricilor și căpușelor la câini și se adresează inclusiv femelelor gestante sau care alăptează

Substanțele active din Bravecto și Nexgard și cum acționează aceasta

Chiar dacă ambele produse fac parte din aceeași clasă de pesticide, substanțele active sunt diferite. Bravecto are în compoziție Fluralaner, în timp ce Nexgard conține ca substanță activă Afoxolaner.

Bravecto – Fluralaner

Fluralaner este o neurotoxină care are capacitatea de a omorî puricii în doar 2 ore de la administrare, cu efect de protecție de până la 3 luni, însă nu este la fel de eficientă și în cazul căpușelor, prin urmare s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune dacă patrupedul ia contact cu o astfel de zonă contaminată.

Nexgard – Afoxolaner

Afoxolaner este tot o neurotoxină care are capacitatea de a omorî puricii în 8 ore de la administrare, iar în 24 de ore animalul este deparazitat 100%. Doza de administrare fiind mai mică și cu rapel, tratamentul Nexgard este mult mai eficient împotriva căpușelor, anihilându-le în aproximativ 48 de ore de la administrare.

Care plan de tratament este mai convenabil

Din punct de vedere al prețului este o diferență foarte mică între produse și ar trebui ținut cont de modul de administrare, care diferă. La o primă privire am putea considera că Nexgard este mai puțin costisitor, însă în timp ce o doză de Bravecto are eficiență pe durata a trei luni, o doză de Nexgard acționează doar 1 lună (mai exact 5 săptămâni), fiind nevoie de rapel.

Trucuri de administrare/aplicare

Cu toate că tabletele masticabile sunt delicioase, nu toți câinii empatizează cu acestea și pentru a nu te chinui prea tare îți propunem câteva trucuri:

Înainte de tratament

Dacă faci parte dintre norocoșii care au un câine pofticios, s-ar putea ca acesta să saliveze doar când vede tableta și astfel ai scăpat de tot calvarul. Dacă, însă, animăluțul tău refuză tratamentul, ai putea adăuga tableta în hrana umedă și astfel el o va mânca fără să-și dea seama. Nu se recomandă ruperea sau fărâmițarea tabletei. Pe de altă parte, îi poți creea un ritual, mai ales dacă folosești tratamentul Nexgard cu rapel la o lună: înainte de a-i administra tableta îi poți face un semn distinct cu mâna, pe care el să-l recunoască și să știe că apoi vine răsplata, răsplată care poate însemna un joc, un periaj sau altă plăcere pe care știi că o are patrupedul tău. De asemenea, este de preferat ca înainte de a-i administra doza de tratament să faci o dezinsecție și în propria ta locuință.

După tratament

Este recomandat ca după administrarea dozei de tratament să urmărești comportamentul câinelui, chiar dacă este o doză rapel. Tabletele masticabile pot crea reacții alergice, chiar dacă animalul le-a tolerat în trecut. Acestea pot include sensibilități gastrointestinale, uscăciunea gurii, vărsături sau diaree. Dacă acestea persistă este de preferat să faceți o vizită medicului veterinar.

Trucuri speciale pentru pisici

Pisicuțele, indiferent că stau doar în apartament, au nevoie de deparazitare constantă, însă pentru ele cea mai bună soluție rămâne Brevecto Spot-On. În general, aplicarea picăturilor nu este o metodă care să necesite efort prea mare, mai ales dacă pisica doarme sau este mângâiată. În aceste momente de răsfăț ale felinei tale îi poți da părul la o parte de pe omoplați și îi poți picura conținutul unei pipete fără ca ea să simtă. Este indicat să picuri în mai multe locuri pentru a nu se prelinge pe piele. În schimb, dacă ai o pisică agitată, te sfătuim să-i acoperi ochii cu o mască specială pentru pisici. Dacă nu va vedea ce este în jurul ei, pisica va fi calmă și tu îi vei putea administra doza de tratament.

Foto: Pixabay, The Pet Club

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • blank
    Reply Carmen Mihaela 6 noiembrie 2020 at 13:25

    Catelul meu, un bichon maltez, nu tolereaza aceste pastile. Este foarte sensibil in ceea ce priveste pielea si tolereaza doar Stronghold-ul. Din pacate acesta nu il protejeaza si de capuse. De aceea am incercat cu Bravecto, dar s-a umplut de pete mici maro pe piele. Am incercat urmatorul an cu Nexgard, dar s-a intamplat acelasi lucru. Nu imi ramane decat sa folosesc Stronghold, produse antiparazitare bio care nu contin substante chimice, sa il tund vara foarte scurt ca sa pot vedea orice s-ar lipi de pielea lui si mai ales sa evit locurile unde ar putea fi capuse. Am uitat, nu suporta nici zgarda antiparazitara! Se scarpina in ultimul hal cand ii pun asa ceva, probail si la asa ceva este alergic.

  • Leave a Reply