fbpx
Stimularea poftei de mâncare la câini. Soluții practice pentru lipsa de apetit la patrupezi
Câini, PetAdvice

Stimularea poftei de mâncare la câini. Soluții practice pentru lipsa de apetit la patrupezi

Cu toate că sunt foarte pofticioși și cu un apetit fără limite în cea mai mare parte a timpului, câinii își pot pierde cheful de mâncare la un moment dat, din diverse cauze pe care noi s-ar putea să le detectăm mai greu. Știi că alimentația echilibrată este în strânsă legătură cu sănătatea prietenului tău blănos, așa că este foarte important să știi câte ceva despre stimularea poftei de mâncare la câini atunci când traversează perioade mai complicate.

Indiferent de vârstă, câinii își pot pierde pofta de mâncare din mai multe cauze și este foarte important să le detectezi și să iei măsurile corespunzătoare. Scăderea bruscă în greutate este la fel de periculoasă pentru câine ca și obezitatea și, de regulă, vine „la pachet” cu diverse tulburări și chiar boli care impun un tratament medicamentos. 

În articolul de față îți vom explica din ce motive își poate pierde apetitul cățelul tău și ce poți să faci pentru a-i stimula pofta de mâncare. De asemenea, îți vom recomanda și câteva suplimente nutritive și alimente premium, speciale, care să îți susțină efortul.

Lipsa de apetit la câini. Cauze

În cele mai multe cazuri, pierderea poftei de mâncare la câini este legată de o boală, mai ales dacă manifestă și alte simptome. Boala sau afecțiunea poate fi ușoară, însă recomandarea noastră este să te adresezi veterinarului dacă apetitul întârzie să apară după câteva zile pentru a evita complicațiile. De asemenea, lipsa poftei de mâncare poate fi un prim simptom al unor boli grave și este foarte important să fie stabilit un diagnostic exact și un tratament corespunzător din timp.

Problemele dentare sunt o altă cauză a pierderii apetitului, iar în această situație ajung destul de des seniorii. Fisurarea sau ruperea unui dinte și afecțiunile gingivale sunt dureroase, iar blănosul tău se va apropia cu greu de mâncare, pentru că operațiunea îi va accentua durerea. Și în acest caz veterinarul este soluția, însă tu poți să previi problemele dentare ale câinelui hrănindu-l corespunzător și îngrijindu-i dantura cu produse speciale.

Schimbarea mediului, a locuinței, apariția unor noi membri în familie sau o companie nouă îi poate induce cățelului o stare de stres care de cele mai multe ori vine odată cu pierderea poftei de mâncare. De regulă, aceste stări trec de la sine după câteva zile, odată ce se obișnuiește cu noul mediu, însă va trebui să acționezi dacă vezi că începe să piardă din greutate mai mult decât ar fi normal.

Tratamentul medicamentos sau vaccinarea poate provoca, de asemenea, pierderea poftei de mâncare. Dacă tratamentul este prescris pentru o boală gravă sau în urma unei intervenții chirurgicale, va trebui să consulți veterinarul care îți va oferi soluții în această direcție. După vaccinare, câinele poate avea un apetit mai scăzut timp de 2-3 zile, însă își va reveni de la sine.

Unii câini au un apetit scăzut pentru că pur și simplu sunt mai pretențioși la mâncare, iar asta poate fi chiar din cauza ta, mai ales dacă l-ai obișnuit cu anumite tipuri de mâncare. Tot la categoria „mofturoși” îi trecem și pe cățeii care sunt obișnuiți să își savureze masa în liniște, fără companie. Dacă apare un al doilea animal de companie, nu va mai avea chef de mâncare. Poți să îl hrănești separat până se împrietenește cu noul membru al familie.

Soluții pentru stimularea poftei de mâncare la câini

Dacă pierderea poftei de mâncare are la bază o boală sau o afecțiune dentară, veterinarul te va îndruma cel mai bine în această direcție. Îi poate stabili cățelului o dietă specială, îi poate prescrie suplimente și alte soluții care să îi readucă treptat apetitul.

În cazul în care pierderea apetitului este provocată de mofturi sau disconfort, poți lua mai multe măsuri care să-i stimuleze pofta. Trebuie să începi cu stabilirea unui program mai strict al meselor și cu reducerea numărului de gustări. Astfel, în prima perioadă ar fi de preferat să rămâi la cele două mese pe zi, pe cât posibil luate la ore fixe.

În al doilea rând, scoate-l mai des la plimbare și lasă-l să alerge mai mult decât de obicei. Dacă afară întâlnește parteneri de joacă este și mai bine, pentru că se vor încuraja unul pe celălalt și vor consuma mai multă energie, iar acest lucru stimulează pofta de mâncare.

În perioada de mofturi schimbă-i vasul din care mănâncă și felul de mâncare. O idee foarte bună este să-i dai mai des hrană umedă, care este mult mai gustoasă și are un miros mai savuros. De asemenea, oferă-i spațiu pentru a lua masa singur, fără să-i fie distrasă atenția.

Suplimente alimentare pentru stimularea apetitului la câini

Din fericire, perioadele mai dificile, în care patrupedul se hrănește necorespunzător și poate să slăbească pot fi depășite mult mai ușor cu ajutorul unor vitamine și suplimente alimentare pentru stimularea apetitului la câini. Specialiștii au conceput formule speciale care să îi ajute pe căței, indiferent de motivul care stă la baza pierderii apetitului.

Complivit este un supliment special pentru câini cu apetit scăzut, care pierd din greutate și cu un nivel de energie tot mai scăzut. Este un supliment nutrițional gustos, care îi atrage cu mirosul, ce conține aminoacizi esențiali, vitamine, minerale și prebiotice. Formula specială le va ridica nivelul de energie și restabilește alimentația echilibrată.

Doua tuburi cu supliment Complivit pe fond alb
Complivit, supliment alimentar pentru stimularea poftei de mâncare la câini, care este eficient și în cazul pisicilor

Produsul poate fi administrat și felinelor, iar pe ambalaj vei găsi informații despre administrare și dozele recomandate.

VetAminex este un supliment cu vitamine și minerale pentru câini  recomandat în echilibrarea aportului nutritiv pentru câini ce traversează perioade cu apetit scăzut sau cu necesar nutrițional crescut. Este un produs ideal pentru cățele în perioada de gestația și lactație, pentru pui în perioada de creștere. De asemenea, este un produs ideal pentru câini hrăniți cu mâncare gătită, cu aport slab de vitamine și nutrienți, pentru seniori sau câini care au apetit scăzut din cauza unei afecțiuni sau în perioada de recuperare.

Cutie cu VetAminex pe fond alb
VetAminex, supliment cu vitamine și minerale recomandat pentru câini ce traversează perioade cu apetit scăzut

VetAminex este un supliment recomandat și pentru pisici.

Hrană pentru stimularea poftei de mâncare la câini

De asemenea, stimularea poftei de mâncare la câini poate fi făcută și cu o serie de alimente și diete formulate special pentru diverse cauze care au dus la această situație.

Royal Canin Recovery Liquid este o dietă lichidă ce asigură recuperarea câinilor adulți în perioadele de convalescență. Este un produs alimentar cu un conținut ridicat de energie și o concentrație mare de nutrienți esențiali ușor de digerat, care îl ajută pe cățelul tău să își recâștige pofta de mâncare chiar și după o perioadă foarte grea, după o operație și chiar în cazuri de anorexie.

Cutie cu Royal Canin Recovery Liquid pe fond alb
Royal Canin Recovery Liquid, dietă lichidă cu un conținut ridicat de energie și o concentrație mare de nutrienți care îi ajută pe câini să își recâștige apetitul chiar și după o operație sau dacă suferă de anorexie

Câinii pretențioși pot fi ușor convinși să mănânce dacă le schimbi mâncarea cu care sunt obișnuiți și le dai o hrană umedă. Toți posesorii de câini știu că aceștia sunt înnebuniți după mirosul hranei umede, care este – în mod cert – mult mai gustoasă decât cea uscată. Însă este recomandat să alternezi cele două tipuri de mâncare, pentru că fiecare are beneficiile ei.

Brit Pate & Meat cu bucăţi de carne, pate și Somon este o hrană completă pentru câini adulţi, care conține 70% somon şi pui, fără cereale şi conservanţi.

Conserva cu Brit Pate & Meat pe fond alb
Brit Pate & Meat, mâncare umedă gustoasă cu 70% somon și pui, care îi va ajuta și pe cei mai pretențioși câini să-și recâștige apetitul

Hills PD Restorative Care este un tip de hrană umedă special formulată pentru animalele – câini și pisici – aflate în proces de recuperare după boli, accidente și intervenții chirurgicale, dar și pentru animale care suferă de anorexie.

Conservă cu Hills PD Restorative Care pe fond alb
Hills PD Restorative Care, hrană umedă special formulată pentru animalele – câini și pisici – care se recuperează după boli, operații sau care suferă de anorexie

Advance Dog Sensitive este o hrană superpremium completă și perfect echilibrată concepută special pentru câinii cu sensibilitate digestivă, care au apetit scăzut.

Pungă cu hrană uscată Advance Dog Sensitive pe fond alb
Advance Dog Sensitive, hrană superpremium pentru stimularea poftei de mâncare la câini cu sensibilitate digestivă

Pierderea apetitului la câini este mai des întâlnită decât ai crede, însă, spre norocul lor și al nostru revenirea la o stare normală este chiar simplă. Apelează la suplimente și diete speciale pentru stimularea poftei de mâncare la câini, pentru a te asigura că se hrănește sănătos și este în afara oricărui pericol.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply