fbpx
PetAdvice

Animale de companie recomandate pentru copii

Cu toții ne-am dorit la un moment dat în viață un animal de companie și poate încă visăm la companionul ideal. Un animal de companie implică responsabilitate, timp și spațiu, însă mulți dintre noi sunt încă sceptici sau nu știu ce animal ar fi cel mai potrivit pentru familie. Animalele de companie sunt pentru copii un partener perfect de joacă și o metodă bună pentru a descoperi lumea și de a învăța lucruri noi. Dacă îți dorești un animal de companie pentru copil, citește mai departe pentru a afla de ce ar putea fi cea mai bună decizie!

animale de companie copii

Beneficiile unui animal de companie pentru copii

Există mai multe studii care demonstrează că prezența unui animal de companie în viața copiilor are efecte pozitive atât pentru sănătate cât și pentru psihic. Deși încă nu s-au efectuat destule studii pentru a afla exact cum influențează animalele de companie organismul copiilor, putem afirma că un animal de companie poate schimba viața unui copil în bine. Iată 5 exemple de efecte pozitive observate la copiii cu animale de companie (de obicei câini sau pisici):

1. Risc scăzut de alergii la copii

Printr-un studiu suedez s-a descoperit că prezența unui animal de companie reduce riscul copiilor între 7 și 13 ani de a dezvolta rinită alergică și astm.

2. Mai puține vizite la medic

Un studiu realizat pe o populație de 11,000 de australieni, chinezi și germani a demonstrat că familiile cu un animal de companie au avut nevoie de vizite la medic cu 20% mai mic decât cei fără animale.

3. Efecte semnificative asupra abilităților sociale

Matt Cassels, doctorand al University of Cambridge a analizat datele unui proiect de 10 ani care urmărea dezvoltarea socială și emoțională a copiilor cu vârste între 2 și 12 ani. Rezultatele indică o legătură puternică între copii și animalul de companie. Copiii care faceau parte din acest studiu aveau o situație precară, fie la școală sau în familie, și prezentau deficiențe de concentrare sau dezvoltare emoțională. Rezultate au indicat o puternică influență a animalului de companie în exprimare. Copiii, în special fetele cu câini, erau mult mai comunicativi cu animalul lor decât cu alți copii de aceeași vârstă. Copiii care aveau o legătură strânsă cu animalul de companie erau mai buni la socializare, interacțiune cu cei din jur, la a-i ajuta pe ceilalți și se deschideau mai mult în fața oamenilor. Cassels voia să demonstreze că această conexiune dintre om și animal este la fel de importantă și are aceleași efecte benefice ca și interacțiunea între oameni. Copiii se simțeau mai în siguranță să comunice cu câinii lor pentru că aceștia nu îi puteau judeca, îi ascultau și arătau empatie.

socializare copii caine

4. Lecții de responsabilitate și empatie

Pentru că prezența unui animal în casă implică responsabilitatea de a-l hrăni, de a-l curăța și de a păstra curățenia în casă, copiii învață în aceste momente să fie mai atenți cu cei din jur și cu regulile casei. Empatia se învață și prin comunicarea non verbală cu animalul și înțelegerea stărilor care nu pot fi cuvântate. Un studiu din 2003 a avut concluzii surprinzătoare: dintre 567 de participanți, cei care au avut un animal de companie erau mai siguri că se vor implica în proiecte în serviciul comunității sau în roluri de leadership.

5. Efecte anti-stres

Familiile care au animale de companie se pot relaxa mai ușor printr-o simplă joacă alături de companionul lor. Răspunsul câinilor și al altor animale la mângâieri și scărpinături eliberează în creierul uman anumiți hormoni pozitivi care combat hormonii responsabili pentru stres.

pisica mangaiere anti stres

Animale de companie pentru copii mici

Copiii expuși de mici la animale de companie vor fi mai deschiși și mai puțin reticenți față de animale mai târziu în viață. Un companion nu este doar o jucărie și trebuie să știi care sunt animalele cel mai ușor de acomodat cu oameni, cu spațiul de acasă și cele care necesită anumite condiții pentru o viață liniștită.

De ce să alegi un cățel

Câinii necesită cel mai mare grad de responsabilitate, dar asta nu trebuie să te sperie! Copiii pot învăța lucruri benefice care le vor fi de ajutor mai târziu în viață. Trebuie să-ți asumi că acest animal de companie nu va fi alături de tine și familia ta doar 2 sau 3 ani. Cel mai important este să vă simțiți cu adevărat pregătiți și să existe siguranța că cel mic se va înțelege cu un câine. Talia câinelui trebuie aleasă în funcție de dimensiunile locuinței și de nevoile animalului. Se știe că și anumite rase mai mari se simt bine și într-un apartament, dar altele au nevoie de stimulare psihică și multă alergătură. Câinele are nevoie să petreacă mult timp alături de partenerii lui umani, să fie plimbat des în aer liber și să fie îngrijit. Dacă alegi un câine de rasă, trebuie să afli cât mai multe despre rasa respectivă și dacă se va simți bine în familia ta. Dacă nu ai avut un câine niciodată și vrei să vezi cum se simte cel mic alături de un animal de companie, poți contacta ONG-urile de protecția animalelor din orașul tău și să iei un câine în foster până când cineva îl va adopta.  

copil si catel

Cele mai potrivite rase de câini pentru copii: Golden Retriever, Boxer, Labrador, Beagle, Terranova, Poodle, Bulldog francez, Weimaraner. În funcție de vârsta copilului, un câine mai mic sau mai mare poate fi mai potrivit, însă în cazul câinilor de talie mare aceștia pot crește alături de copiii. Rase precum Pitbull au o reputație greșită de câini agresivi, dar sunt extrem de loiali și atenți cu copiii. De asemenea, un metis adoptat poate deveni cel mai bun prieten al copilului când face parte dintr-o familie iubitoare. Atenție însă la orice semne de boală sau infecție cu purici/căpușe. Acești invadatori se înmulțesc repede în casa oamenilor și mușcăturile puricilor pot provoca reacții alergice și la oameni. Cel mai simplu este să acționezi din timp cu soluții antiparazitare pentru a nu ajunge în situații neplăcute.

catel si nou nascuti

Câinii din filmele copilăriei

Multe dintre filmele preferate ale copiilor mai mari sau mici au în rol principal un animal de companie. Câinii sunt în centrul atenției ca și companioni loiali, protectori și extrem de simpatici în filme precum Beethoven, Hachi sau Lassie. Mai puțini dintre noi știu, însă, detalii despre rasele acestor câini.

Saint Bernard

Câinii Saint Bernard sunt giganți sensibili și extrem de atenți cu membri familiei din care fac parte. Copiii vor iubi un Saint Bernard imediat, dar copiii mici trebuie învățați cum să se comporte cu acest câine, pentru a nu ajunge în situații neplăcute în care câinele este iritat sau în care copilul este doborât de un Saint Bernard adult. Un Saint Bernard se entuziasmează când vine vorba de joaca cu membri familiei, iar copiii trebuie să știe să nu se apropie cu foarte mult entuziasm de câine pentru a nu fi doborâți. În cazul copiilor și mai mici, părinții trebuie să supravegheze mereu activitățile lor alături de câinele gigant fără excepție. Accidentele se pot întâmpla din cauza entuziasmului, nu din cauza unui temperament agresiv al câinelui.

caine sain bernard

Copilul trebuie să știe și că atunci când câinele nu pare încântat de o sesiune de joacă și se retrage, nu trebuie urmărit. În același timp, câinele trebuie învățat să tolereze să fie atins în zona urechilor, gurii și picioarelor și să îi fie luată mâncarea din gură. Deoarece copiii pot fi imprevizibili când se joacă alături de animalul lor de companie, câinii trebuie să fie obișnuiți cu acest gen de comportament, dar copiii trebuie să înțeleagă limitele câinelui și să le respecte.

Un copil informat și un Saint Bernard sociabil vor fi cei mai buni prieteni!

caine rasa saint bernard

Akita

Personajul principal al filmului Hachi este un câine din rasa Akita, care în anul 1931 a fost declarat comoară națională în Japonia. Akita este un prieten fidel al omului, iar în vremurile antice era folosit de către mamele din Japonia pe post de bonă pentru copii, în timp ce ele lucrau pe câmp. Instinctul puternic de protecție face câinii din rasa Akita să se înțeleagă perfect cu copiii, atâta timp cât și aceștia știu să se comporte cu câinele. Copiii trebuie învățați să nu atingă câinele pe ochi și să-l mângâie cu blândețe.

Akita devin geloși în momentul în care familia lor aduce un bebeluș în casă. Soluția nu este să izolezi câinele, ci să-l implici în majoritatea activităților pe care le ai alături de bebeluș: să-i dai de mâncare câinelui în același timp în care hrănești copilul, să-l scoți la plimbare când ieși cu căruciorul, și alte activități în care câinele se poate simți în centrul atenției alături de noul membru al familiei.

pui caine akita

Povestea faimoasă cu un Akita în prim plan este faimosul caz al lui Hachiko (inspirație și pentru film) –  câinele care și-a așteptat stăpânul în aceeași gară în care acesta ajungea după muncă, chiar și după moartea acestuia. Câinele a așteptat în gară până în ziua în care a murit, iar orașul Shibuya i-a construit o statuie în faimoasa gară.

Collie

Faimoasa Lassie este cunoscută pentru personalitatea sensibilă și empatică, aspecte deloc străine rasei Collie. Acești câini sunt companioni perfecți pentru copii, în special pentru cei cu un nivel ridicat de energie. Câinii din rasa Collie sunt cunoscuți ca fiind extrem de gentili cu animale mici ca și iepurii, fapt care îi face potriviți și pentru copii mai mici. Nu uita că joaca lor trebuie mereu supravegheată de un adult.

caine rasa collie

Câinii din rasa Collie au instinctul de a aduna turma și trebuie dresați pentru a scăpa de acest obicei. Odată cu înaintarea în vârstă, Collie va încerca să facă asta cu copiii și poate deveni deranjant sau frustrant. Oferă-i câinelui ocazii să-și consume energia și să facă suficiente exerciții fizice și implică-l în jocuri care îi pun mintea și atenția la încercare. Nu uita de atenția pe care trebuie să o acorzi ingrijirii blănii, pentru că acest câine poartă o haină luxuriantă care fără îngrijirea necesară se poate deteriora.

Collie le are pe toate, este un câine liniștit în casă, inteligent și învață repede și în situațiile în care trebuie să-și apere membri familiei, va face primul pas în față.

De ce să alegi o pisică

Pisicile sunt animale mai temperamentale decât câinii și sunt deranjate de mai mulți factori din jur. Deși sunt oarecum mai sensibile, pisicile adoră atenția și copiii au multă atenție și iubire de oferit. Pisicile pot fi sceptice atunci când familia aduce acasă un bebeluș și vor avea nevoie de un spațiu privat în care se pot retrage. Mirosurile noi și prezențele noi amenință într-o oarecare măsură simțurile pisicilor. Dacă îți dorești o pisică sau ai deja o pisică și urmează să-ți mărești familia, ține minte că cei mici și pisicile pot locui împreună în armonie, dar există mai multe reguli decât în cazul conviețurii cu un câine.

pisicile si copiii

Pisicile se sperie ușor dacă sunt urmărite sau alergate prin casă și pot deveni violente. De asemenea, nu le place să fie mângâiate în orice parte a corpului, așa că va trebui să înveți copilul să fie atent la reacțiile pisicii și să știe care sunt limitele. În cazul copiilor mici, va trebui să delimitezi zona pisicii, pentru a-i permite să aibă un spațiu doar al ei. Un copil mic și curios o va atinge brusc și o va lua prin surprindere, ceea ce poate duce la reacții violente din partea pisicii sau o sperietură zdravănă.

Învață-i pe cei mici cum să mângâie pisica fără să o apese, să o prindă de coadă sau să fie prea agresivi. Efectele benefice care apar odată ce pisica se simte în largul ei alături de copii, merită puțin training și pentru copii.  Pisicile pot fi extrem de atașate de copii sau total indiferente în funcție de personalitate. Pisicile au personalitate diferită față de câini, preferă să fugă dintr-o situație neplăcută și să se ascundă. Pisica se va adapta în timp și se va atașa de copii atunci când vine momentul potrivit. Aceste animale de companie pot fi extrem de prietenoase într-un moment și reci în altul, așa că nu trage concluzii pripite și nu renunța la pisică dacă pare a nu se înțelege cu cei mici.

relaxare pisica si copii

Printre cele mai bune rase de pisici pentru copii se numără: pisica Abisiniană, Persană, Birmaneză, Maine Coon, Britanică cu păr scurt.

pisica abisiniana
Abisiniană
pisica maine coon
Maine Coon
pisica rasa birmaneza
Birmaneză
pisica british short hair
Britanică păr scurt
pisica persana
Persană

Pisicile sunt mai ușor de întreținut decât câinii și mai puțin sensibile la anumite boli. Toaletarea este foarte importantă pentru pisici și nu necesită să fie spălate dacă nu au acces afară. Litiera cu nisip nu prezintă un pericol pentru copii mai ales dacă știu să nu se joace cu nisipul. Este important să-i incluzi și pe cei mici când cureți litiera și când schimbi nisipul, pentru a învăța să facă ei înșiși asta.

pisica copil prieteni

De ce să alegi un papagal

Papagalul potrivit ca animal de companie este Budgie o rasă de papagal care provine din Australia. Aceștia sunt papagalii pe care îi vezi cel mai des în magazinele de animale. Penajul colorat și coada lungă atrag atenția asupra lor. Fiind de dimensiuni mult mai mici decât un papagal clasic, aceștia sunt perfecți mai ales ca primele animale de companie într-o familie.

papagal de companie

Ca orice animal de companie, papagalul are nevoie de anumite condiții și activități pentru a duce o viață sănătoasă și fericită. Papagalii au nevoie să socializeze fie cu un alt papagal sau cu oamenii, de aceea vor avea nevoie de cel puțin o oră de activitate înafara cuștii. Dacă au o cușcă cu spațiu generos, doi papagali vor putea interacționa fără să necesite la fel de mult timp împreună cu oamenii. O cușcă de mari dimensiuni este ideală în această situație, dar și dacă papagalul e singur. Dacă nu ai o pereche, poți amplasa o oglindă în colivie și papagalul tău va crede că are un partener. Copiii mai mici trebuie obișnuiți să nu strângă papagalul prea tare în mână sau să-i agite. Un copil puțin mai mare se va înțelege de minune cu papagalii și va fi bucuros să aibă un partener energic cu care să se distreze în fiecare zi. Se știe că acești papagali pot imita până la 100 de sunete umane și le place să zăbovească pe umărul oamenilor sau pe alte obiecte din casă.

papagali pentru copii

Copilul poate învăța cum să curețe colivia papagalilor și să aibă grijă să-i hrănească suficient. O astfel de responsabilitate nu diferă prea mult de cea pe care o au față de pisici sau câini. Pe lângă responsabilitatea de a avea grijă de curățenie și dietă, copiii pot învăța să fie mai atenți la personalitatea acestor păsări, devenind astfel mai sensibili și învățând despre diferitele specii de animale și comportamente.

Cum alegem animale de companie sănătoase și cum le îngrijim

Una dintre principalele responsabilități când vine vorba despre un animal de companie este îngrijirea. Un animal sănătos este un animal fericit și trebui să transmiți și copiilor această responsabilitate. Dacă cei mici își doresc un animal trebuie să înțeleagă ce înseamnă asta pentru ei și pentru restul familiei.

ingrijire caine

Dacă adopți un animal, asigură-te ca a fost îngrijit și vaccinat

Există un număr de vaccinuri și tratamente care trebuie aplicate de la o vârstă fragedă pentru a proteja animalul de anumite boli, la fel ca în cazul copiilor. Dacă iei acasă un câine nevaccinat de la un adăpost, acesta poate suferi deja de anumite afecțiuni. Poți adopta un pui de câine sau de pisică și să-ți asumi responsabilitatea de a începe să începi chiar tu tratamentele necesare la veterinar.

Cumpără animale doar de la crescători cu experiență

Dacă alegi să cumperi un animal de rasă, documentează-te și cumpără doar de la oameni cu experiență. Împerecherea câinilor sau pisicilor se face între exemplare fără istorice medicale grave și între câini de aceeași rasă. Nu cumpăra câini de la persoane care cunosc prea puține informații în domeniu sau de la cele care vând animale bolnave sau crescute în condiții îndoielnice.

Ocupă-te de vizite medicale regulate

Vizitele la medicul veterinar nu se fac dor în momentul în care observi ceva în neregulă. Controalele începute devreme te vor ajuta să înțelegi mai multe despre dieta necesară câinelui, tratamentele de deparazitare internă și externă și prevenirea anumitor afecțiuni care îți pot amenința câinele în timp. De asemenea, cere sfatul medicului de fiecare dată când vrei să încerci să-i aplici un tratament câinelui tău. Îngrijirea blănii și toaletarea sunt aspecte importante la care te pot acompania și copiii și în timp să aibă chiar ei grijă de pieptănarea sau spălarea câinelui. Ia copiii cu tine când faci vizitele la medicul veterinar pentru a-i ajuta să înțeleagă importanța sănătății companionului lor.

Plimbări, exerciții și socializare

Cât mai mult timp în natură este esențial pentru viața câinilor, dar și a pisicilor. Dacă pisica ta nu are acces în curte, poți să o înveți cu lesa și să o scoți la plimbări. Câinii trebuie să petreacă mult timp în aer liber și cât mai mult timp în parcuri sau la curte. Chiar dacă nu toți câinii își doresc să alerge mult sau nu pot, timpul petrecut cu lăbuțele pe iarbă și pe pământ îi vor face bine.

socializare animale

Alte animale mici precum papagalii sau porcușorii de Guineea au și ele nevoie de socializare înafara cuștii sau a coliviei. Un animal care nu primește atenție și este lăsat singur prea mult timp poate dezvolta depresie sau anxietate care se pot transforma într-un comportament distructiv.

Dietă corectă

Dieta se stabilește în funcție de greutate, rasă și vârstă. O dietă variată este recomandată pentru toate animalele de companie, de la mici la mari. În cazul papagalilor, aceștia nu se vor hrăni exclusiv cu semințe, ci trebuie să incluzi în dieta lor și verdețuri și legume proaspete tăiate mărunt. Nici animalele mai mari nu trebuie să mănânce doar mâncare procesată, ci să aibă în dietă și preparate proaspete făcute pentru ele. Niciodată nu hrăni mâncare din farfuria oamenilor animalului tău de companie! Cere sfatul medicului ori de câte ori ai anumite dileme în privința mâncării potrivite pentru animalul tău.

Dacă familia ta este pregătită pentru un nou membru și consideri că cei mici vor înțelege responsabilitatea care vine o dată cu animalul de companie, nu ezita să faci loc în casa ta. Nu face acest pas dacă nu există convingerea că toată lumea își dorește acest lucru. Copiii se pot plictisi de un animal, dar dacă îi înveți să aibă grijă de acesta și să-l trateze ca pe cel mai bun prieten, totul va merge ca uns. Un animal de companie este o bucurie pentru copiii și pentru adulți și îți va schimba viața.

Surse foto: unsplash.com

Next Post

You Might Also Like

3 Comments

Leave a Reply