fbpx
Pisici

Pisica siameză. Ce trebuie să știi despre felina cu ochi albaștri

Pisica siameză este considerată cea mai veche rasă de pisici din lume, aceasta apărând într-un manuscript thailandez care datează din secolul 14. Se spune că pisicile siameze vegheau împărăția Siamului (vechea Thailanda) de unde și numele acestei rase. Pisicile erau considerate sacre și protejate de către rege. Mai mult decât atât, legenda spune că în urma războiului burmez-siamez, regele Burmei (Myanmar) le-a citit pisicilor siameze un poem care le descria ca fiind mai prețioase decât aurul.

pisica siameza cea mai veche rasa
Pisica siameză împreună cu alte pisici din regatul Ayutthaya. Reprezentația datează din anii 1351 to 1767 î.Hr.

Această rasă se face remarcată prin combinația distinctă de culori la extremitățile corpului și ochii albaștri. Pisica siameză este foarte inteligentă, curioasă și aventuroasă. Există două tipuri de pisici siameze în lume, în urma încrucișărilor cerute de crescătorii profesioniști de-alungul timpului. Pisica siameză tradițională (thailandeză) are forme mai robuste, capul mai rotund și corp mai solid, pe când pisica siameză modernă are urechile foarte mari, botul ascuțit și corpul slab și atletic. Dacă îți dorești o pisică siameză acasă este bine să te informezi despre personalitatea ei, nevoile, interesele ei și apoi să decizi dacă te poți ocupa de această pisică.

pisica siameza activitate

Cum se îngrijește o pisică siameză

Este important să știi cum poți avea grijă cel mai bine de o pisică, fie ea siameză sau altă rasă. Pisica este un animal care adoră să fie răsfățat, dar și foarte independent.

Îngrijirea blănii

Pisica siameză are o blană scurtă și moale, deci îngrijirea blănii nu îți va ocupa foarte mult timp. Perierea o dată pe săptămână este suficientă pentru o blană sănătoasă și lucioasă. Blana sănătoasă depinde foarte mult și de dieta corectă a pisicii, care trebuie să fie bogată în Omega 3. Desigur, dacă îți dorești să periezi pisica zilnic, poți face asta mai ales când pisica este mai tânără pentru a o obișnui cu acest ritual.

Personalitatea pisicii siameze

Dacă îți dorești să adaugi în familie o pisică siameză trebuie să știi că nevoile ei sunt simple, dar vitale. Această pisică are o personalitate puternică și își dorește să fie mereu în centrul atenției. Atunci când ești acasă, pisica siameză va sta foarte puțin timp de una singură și în general te va urmări peste tot și își va face simțită prezența prin mieunat constant. Această pisică nu reacționează pozitiv dacă este lăsată prea mult singură, așa că dacă nu vei fi acasă în mare parte a zilei trebuie să-i găsești un companion, fie pisică fie câine. Pisica siameză socializează rapid atât cu alte pisici cât și cu câinii și dacă nu are o ocupație cât timp este lăsată singură, se va aventura și va deschide toate ușile dulapurilor și îți va găsi obiectele ascunse de prin casă. Siameza are o memorie foarte bună și de lungă durată, aceasta ținând minte evenimente întâmplate cu câteva săptămâni în urmă. Nu alege această pisică dacă știi că nu vei avea timp să ai grijă de ea și nu ai niciun alt membru al familiei care petrece mai mult timp acasă pe timpul zilei.

pisica siameza personalitate

Activitatea necesară

Pisica siameză nu are nevoie de o activitate fizică ieșită din comun. Această adoră să se joace și poți să o înveți chiar să îți aducă anumite obiecte, jucării și să joace leapșa. Poți să scoți pisica siameză la plimbare cu ajutorul unei lese de pisici, dar nu o lăsa niciodată să se aventureze singură. Siamezele nu agreează plimbările singuratice și preferă să fie însoțite în orice aventură. Dacă pisica ta iese din casă singură, de cele mai multe ori aceasta își amintește cu ușurință drumul spre casă. Multe pisici siameze încearcă să iasă din casă pentru a explora cât mai mult împrejurimile și pentru a-și pune simțurile la încercare, dar încearcă să-i fii alături dacă se întâmple să se aventureze înafara apartamentului sau casei.

Tipuri de pisici siameze

În funcție de nuanțele blănii, pisicile siameze pot arăta diferit.

Pisica siameză albă

În general pisicile siameze se nasc complet albe, iar pe parcurs dobândesc nuanțele specifice de maro și negru care ne ajută să le recunoaștem rasa de la o poștă. Coloratura în nuanțe de maro închis sau deschis este ușor de observat în special în zona nasului, a picioarelor și a cozii pentru că acestea sunt zonele cele mai reci din corpul pisicii. Gena albinismului din sistemul pisicii siameze este combătută de alte gene care acționează doar la anumite temperaturi. Pisica siameză se naște complet albă, deoarece temperatura din pântecele mamei este foarte ridicată și genele culorii nu se activează decât după ce pisica începe să crească. Culoarea poate fi influențată și de temperatura zonei în care trăiesc pisicile, așa că într-o țară mai răcoroasă pisicile siameze preponderent albe pot fi mai des întâlnite. Pisicile siameze albe au, de regulă, câteva puncte în nuanțe foarte slabe de maro în zona feței sau a picioarelor.

pisica siameza alba

Pisica siameză neagră

Pisicile negre care semănă cu cele siameze nu sunt tocmai aceeași rasă, dar sunt rude apropiate. Pisica de rasă Orientală are multe dintre trăsăturile pisicii siameze moderne (forma capului și a urechilor, dar și trăsăturile atletice ale corpului) încă fără petele de culoare maronie sau neagră specifice pisicii siameze tradiționale. Pisica Orientală face parte din categoria de siameze moderne.

Pisica siameză gri

Culorile și nuanțele pe care pisicile siameze le prezintă în extremități pot varia de la maro închis la gri. În primele săptămâni de viață majoritatea simezelor sunt gri în zona feței, a picioarelor și cozii, dar după 3 luni nuanțele devin mai închise, înspre negru. Unele pisici însă își păstrează și la maturitatea nunațele de gri. Pisicile complet gri sunt o rudă a pisicii siameze – pisicile burmeze. Pisicile burmeze au originea la granița între Burma și Thailanda, iar mai apoi au fost împerecheate cu pisicile siameze din America, iar rezultatul îl reprezintă pisicile moderne din rasa burmeză. Această rasă este extrem de similară cu siameza, având aceeași personalitate puternică și arătând același nivel ridicat de devotament față de oameni.

pisica siameza gri

Pisica siameza pui

Puii de pisică siamezi se nasc albi și doar după o perioadă bună încep să arate semne de culoare în zonele tipice pentru pisicile siameze. Puii e pisică siamezi nu au nevoi diferite față de restul puilor de pisică: aceștia trebuie lăsați să se hrănească cu laptele mamei pentru a-și dezvolta sistemul imunitar, iar mai apoi începând cu vârsta de 4 săptămâni începe prima deparazitare internă și externă, urmând ca ulterior să se înceapă schema de vaccinare.

pui pisica siameza

Pisicile siameze sunt periculoase?

Pisicile siameze nu au o personalitate dificilă sau o anumită caracteristică periculoasă. Însă, ca orice pisică, pisicile siameze își dezvoltă personalitatea în funcție de mediul în care trăiesc și în funcție de stăpâni. Pisicile siameze cer multă atenție și sunt foarte curioase, fapt care le poate face mai posesive cu stăpânii lor sau cu unul dintre locuitorii casei. Pisicile pot, în general, să arate semne de agresivitate în cazul în care simt că le este amenințat teritoriul sau dacă nu sunt învățate să socializeze din timp. Pisicile siameze adoră să socializeze cu alte pisici și cu oamenii, dar trebuie să le obișnuiești de mici. În anumite cazuri pisica siameză va fi total opusul personalității generale a acestei rase. Dacă te ocupi de ea și dacă o înveți să fie deschisă la orice eveniment neașteptat din mediul ei pisica nu va fi agresivă și se va bucura de compania oricui.

Ce preț au pisicile siameze?

Dacă îți dorești să cumperi o pisică siameză, vei avea de cheltuit de la 200 la 1000 de lei în funcție de vânzători. Pisicile siameze for fi mai scumpe dacă sunt cumpărate de la un crescător acreditat și experimentat la care ai șansa să găsești cele mai sănătoase și pure exemplare. Persoanele fizice care vând pui de pisică siameză îi vând mai ieftin în cazul în care nu cunosc exact istoricul ambilor părinți. Poți să ai noroc și să găsești pisici siameze date spre adopție, chiar dacă este posibil să nu fie siameze pure.

Poze cu pisici siameze

pisica siameza si caine
pisica siameza joaca
pui pisica siameza moderna
Pui de pisică siameză modernă
pisica siameza moderna
Pisică siameză modernă
pui pisica siameza traditionala

Surse foto: pixabay.com, unsplash.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply