fbpx
caine de talie medie maro cu alb in fata unui bol cu mancare uscata pentru caini
Câini, PetAdvice

Ce cantitate de mâncare trebuie să mănânce un câine, în funcție de vârstă și nevoi speciale. Cele mai bune sortimente de hrană

Cei mai mulți posesori de patrupezi își pun această întrebare: ce cantitate de mâncare trebuie să mănânce un câine? Evident, cantitățile diferă foarte mult în funcție de rasa lui, de stadiul de dezvoltare și de eventualele nevoi speciale, cum ar fi femelele gestante sau care alăptează, câini obezi.

În acest material îți vom spune care sunt cantitățile de hrană pe care trebuie să le primească un câine ținând cont de acești factori, cum se calculează necesarul de mâncare în funcție de talia câinelui și care este hrana mai bună: cea uscată sau cea umedă?

Ce cantitate de mâncare trebuie să mănânce un câine

Greutatea câinelui este principalul criteriu în funcție de care se stabilește necesarul zilnic de calorii.

Nutriționiștii au stabilit o formulă orientativă „Resting Energy Requirements”, prin care poate fi calculat numărul de calorii de care are nevoie zilnic un cățel, în funcție de greutate. Repetăm că este vorba doar de o formulă orientativă, pentru că în stabilirea cantității este necesar să ții cont și de vârsta animalului de companie, de rasă, de nevoile speciale.

„Resting Energy Requirements” se calculează astfel: greutatea cainelui x 30 +70 = numărul de calorii zilnice. Spre exemplu, dacă blănosul tău are 10 kilograme, formula arată astfel: 10 kg x 30 + 70 = 370 calorii/ zi.

În continuare îți vom spune cât trebuie să mănânce un câine în funcție de vârstă și nevoile speciale. Reține, însă, că este mereu indicat să te adresezi veterinarului care îți poate face o recomandare fermă, personalizată. 

Un pui de câine

În general, puii se hrănesc exclusiv cu laptele mamei până în jurul vârstei de 2 luni. Chiar dacă este foarte mic, va cere foarte des de mâncare și asta pentru că în perioada de creștere cățeii au, de fapt, nevoie de o cantitate sporită de nutrienți care să le asigure dezvoltarea armonioasă și sănătoasă. În cazul în care, din diverse motive, puiul rămâne fără laptele mamei până în vârsta de 2 luni, evită să-l hrănești cu lapte de vacă, pentru că acesta nu are nicio valoare nutrițională pentru el și oferă-i un substituent de lapte de câine sub formă de lapte praf

Laptele praf Royal Canin este special conceput pentru cățeii din toate rasele, începând cu primele zile de viață și până la înțărcare. Asigură toți nutrienții necesari dezvoltării cățeilor și, prin conținutul redus de lactoză, conferă siguranță digestivă. Cantitatea zilnică care trebuie administrată trebuie să fie stabilită în funcție de greutatea câinelui, iar toate indicațiile necesare sunt trecute pe ambalajul produsului.

Cutie cu lapte praf Royal Canin pe fond alb
Lapte praf Royal Canin, substituent de lapte de câine, care asigură toți nutrienții necesari dezvoltării puilor

Un câine junior

Pentru că sunt în creștere, dar și foarte energici, juniorii au nevoie de o cantitate dublă de calorii față de un câine adult. Însă o cantitate dublă de calorii nu înseamnă că trebuie să primească o cantitate dublă de mâncare. Stomacul lui este mic și o cantitate mare de hrană îi poate provoca mari probleme. El trebuie hrănit cu mâncare pentru juniori, cu o compoziție special concepută și adaptată nevoilor lor. 

Deci, până la vârsta de 1 an, cățeii trebuie să primească hrană pentru juniori, bogată în nutrienți și vitamine. Alege tipul de hrană în funcție de talie și chiar de rasă. Cantitatea de hrană pe care trebuie să o primească este specificată foarte clar pe ambalaj. De asemenea, poți să stabilești cantitatea de hrană și în funcție de formula amintită mai sus: greutatea cainelui x 30 +70 = numărul de calorii zilnice.

Hrana uscată poate fi alternată cu cea umedă. În timp ce prima este recomandată, în principal, pentru menținerea igienei dentare, hrana umedă asigură hidratarea.

Advance Dog Maxi Puppy este o hrană uscată superpremium completă și perfect echilibrată, concepută special pentru juniorii de talie mare, între 2 și 12 luni, care depășesc 30 de kilograme la vârsta adultă. Hrana este, de asemenea, recomandată și pentru cățelele gestante.

Punga cu hrana Advance Dog Maxi Puppy pe fond alb
Advance Dog Maxi Puppy, hrană uscată superpremium concepută special pentru juniorii de talie mare

Hills SP Canine Puppy este o hrană umedă care asigură cantitatea corespunzătoare de energie pentru a susține greutatea corporală ideală a juniorului. Hrana este recomandată pentru juniori de până la 1 an, dar și pentru cățele gestante sau care alăptează.

Conserva cu hrana Hills SP Canine Puppy pe fond alb
Hills SP Canine Puppy, hrană umedă care asigură cantitatea corespunzătoare de energie pentru a susține greutatea corporală ideală a juniorului

Un câine adult

În linii mari, cantitatea de hrană pe câinii adulți poate fi stabilită potrivit formulei „Resting Energy Requirements”. Însă, atunci când alegi hrana, optează pentru una potrivită cu talia pe care o are animalul tău de companie. Este cunoscut faptul că nevoile nutriționale ale blănoșilor diferă semnificativ în funcție de acest criteriu. De asemenea, dacă suferă de vreo afecțiune, optează pentru un tip de hrană care să țină cont de acest aspect.

Brit Premium by Nature M este o hrană uscată pentru câinii adulți de talie medie, cu greutatea cuprinsă între 10 și 25 kg. Este un tip de mâncare cu un conținut ridicat de proteină de cea mai bună calitate.

Punga si plic cu hrana Brit Premium by Nature M pe fond alb
Brit Premium by Nature M, hrană uscată pentru câinii adulți de talie medie, cu greutatea cuprinsă între 10 și 25 kg

Piper este un tip de hrană umedă premium pentru câini adulți, formulată special pentru a acoperi integral cerințele nutriționale și energetice ale câinilor în acest stadiu de dezvoltare, indiferent de talie și cu activitate fizică normală. Alimentul este preparat din cele mai bune ingrediente naturale.

Plic cu hrana Piper pe fond alb
Piper, hrană umedă premium pentru câini adulți, indiferent de talie și cu activitate fizică normală

Un câine senior

Un câine ajunge la vârsta senioratului între 6 și 8 ani, în funcție de rasă. La rasele mini, mai longevive, „vârsta a 3-a” intervine chiar mai târziu – la 10 ani. Indiferent de rasă, câinii seniori devin mai puțin activi și de aceea cantitatea de hrană trebuie redusă cam cu 10-20% față de cea oferită unui adult.

O idee foarte bună este să îi oferi mâncare specială pentru seniori, adaptată nevoilor lui. 

Advance Dog Mini Senior este o hrană uscată superpremium completă și perfect echilibrată concepută special pentru seniorii de talie mică, de aproximativ 10 kg, cu vârsta de peste 8 ani.

Punga cu hrana Advance Dog Mini Senior pe fond alb
Advance Dog Mini Senior, hrană uscată pentru seniorii de talie mică

O femelă gestantă sau care alăptează

O femelă gestantă sau care alăptează va avea nevoie de o cantitate dublă de mâncare decât în mod normal. Deci, rezultatul formulei de mai sus trebuie înmulțit cu 2. De asemenea, hrana lor trebuie să fie de calitate, bogată în nutrienți și vitamine, cu o compoziție similară cu cea pe care o primesc puii. De altfel, producătorii serioși au conceput tipuri speciale de hrană care pot fi date puilor, dar și femelelor gestante sau care alăptează.

Royal Canin Maxi Starter Mother & BabyDog este o hrană uscată pentru cățele de talie mare, cu greutatea cuprinsă între 26 și 44 kg, gestante sau care alăptează, dar și pentru puii cu vârsta de până la 2 luni. Profilul nutrițional este adaptat nevoilor ridicate de energie ale femelei aflate la sfârșitul perioadei de gestație și pe întreaga durată a lactației.

Pungă cu hrana Royal Canin Maxi Starter Mother & Babydog pe fond alb
Royal Canin Maxi Starter Mother & Babydog, hrană uscată pentru cățele de talie mare gestante sau care alăptează, dar și pentru pui cu vârsta de până la 2 luni

Un câine supraponderal

Este destul de dificil să stabilești cantitatea de hrană pentru un câine supraponderal, pentru că aceasta trebuie stabilită în funcție de stadiul de obezitate în care se află. Creșterea în greutate poate aduce o serie de probleme de sănătate foarte serioase, care îi pot pune viața în pericol patrupedului. De aceea, este bine să te adresezi veterinarului, care îți va stabili o dietă personalizată.

Totuși, este util să știi că există sortimente de hrană pentru câini supraponderali, cu ingrediente care le induc repede senzația de sațietate, senzație care persistă mai mult timp.

Unul din aceste tipuri de hrană este Hills PD Canine Metabolic, o hrană uscată ce conține nutrienții necesari pentru o dietă echilibrată, iar câinele va slăbi fără să se înfometeze. Hrana este sigură pe termen lung, activând capacitatea naturală a organismului de ardere a grăsimilor în exces. Conținutul ridicat de fibre asigură sațietate pe termen lung, menținând în același timp sănătatea gastrointestinală. Hrană este îmbogățită cu L-carnitină, care transformă grăsimile în energie.

Punga cu mancare Hills PD Canine Metabolic pe fond alb
Hills PD Canine Metabolic, hrană uscată care ajută câinele să slăbească fără să se înfometeze

Acest tip de mâncare este disponibil și în varianta umedă, cu aceleași proprietăți, care asigură hidratarea.

Conservă cu hrana Hills PD Canine Metabolic pe fond alb
Hills PD Canine Metabolic, hrană umedă pentru reducerea greutății corporale a câinilor adulți

Hrană uscată sau hrană umedă pentru câinele meu?

Pe lângă întrebarea legată de cantitatea de mâncare, posesorii de căței se mai întreabă care este hrana mai bună pentru el: cea uscată sau cea umedă?

Răspunsul este următorul: ambele. În timp de hrana uscată ajută la menținea igienei și implicit a sănătății danturii, cea umedă, cu un conținut ridicat de apă, susține hidratarea, esențială pentru orice organism.

Câinele va prefera mâncarea umedă, pentru că este mai gustoasă, însă este recomandat să combini cele două tipuri, pentru o alimentație echilibrată.

Deci, ai văzut că problema cantității de mâncare pe care trebuie să o consume un câine este relativ simplă dacă ții cont de vârsta și eventualele probleme pe care le are. Este întotdeauna o idee bună să te adresezi veterinarului dacă ai neclarități. 

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply