fbpx
caine obez sta culcat suparat pe o podea de culoare alb murdar
Câini, PetAdvice

Dieta Advance pentru câini obezi. Cum hrănim un patruped pofticios și cu probleme de greutate

Creșterea în greutate este o problemă care poate apărea la animalele noastre de companie mai repede și mai des decât ne-am dori, în special dacă trăiesc în apartament și fac puțină mișcare. Un regim alimentar este obligatoriu în aceste situații, iar dieta pentru câinii obezi trebuie să includă doar tipuri de hrană cu un aport caloric scăzut, dar care, în același timp, le asigură toți nutrienții necesari unei vieți sănătoase.

Advance a conceput diete speciale pentru câini obezi în funcție de talia lor, diete care asigură scăderea în greutate într-un mod sănătos și despre care îți vom vorbi în articolul de față.

Până atunci, este foarte important să știi momentul în care patrupedul tău începe să aibă probleme cu greutatea și cum poți să determini acest lucru. De asemenea, îți vom spune cât trebuie să mănânce un câine pe zi, în așa fel încât să eviți creșterea în greutate și toate problemele de sănătate care rezultă de aici.

Definiția câinelui obez. Când poate fi considerat supraponderal un patruped, în funcție de talia animalului

Câinii sunt foarte pofticioși și îți dau mereu impresia că suferă de foame, iar noi cedăm foarte ușor privirilor lor rugătoare și le oferim gustări între mese, gândindu-ne că o porție mică le va face bine. Este o practică greșită, care se va întoarce foarte repede împotriva noastră și a câinelui, iar creșterea în greutate este inevitabilă.

Din acest motiv, este esențial să verifici în mod constant dacă animalul tău de companie a depăși limita. 

Când este obez un câine? Răspunsul este următorul: în funcție de rasă, vârstă și sex, câinele are o greutate ideală, pe care o afli de la veterinari sau documentându-te din surse avizate. În cazul în care câinele tău depășește această greutate cu 15–20% atunci este obez. Spre exemplu, un câine a cărui greutate ideală este de 25 de kilograme este obez dacă ajunge să cântărească 30 de kilograme. 

Până la cântar, poți să evaluezi vizual și palpându-l dacă are kilograme în plus. Cel mai simplu este să-l mângâi în zona coastelor. Dacă îi simți coastele, dar ele nu sunt proeminente, câinele are o greutate optimă, însă dacă le simți cu dificultate, atunci câinele este supraponderal. De asemenea, câinele obez va avea straturi de grăsime pe spate și la baza cozii, talia va fi absentă, iar abdomenul va fi umflat. 

Cât trebuie să mănânce un câine pe zi, în funcție de vârstă, talie și rasă

Cantitatea zilnică de hrană pentru un câine variază foarte mult în funcție de vârsta lui, talie și chiar rasă, dar și nivelul de activitate pe care îl are. Din acest motiv, este foarte important să consulți veterinarul care îți poate stabili o schemă de alimentație ideală pentru animalul tău de companie.

„Resting Energy Requirements” este o formulă stabilită de nutriționiști cu ajutorul căreia tu poți stabili orientativ numărul de calorii zilnice pe care trebuie să le consume un câine. Este însă o formulă generală, neadaptată nevoilor specifice în funcție de vârstă sau rasă. Totuși, este un punct de plecare bun, pentru că poți determina niște cantități orientative.

Formula se calculează astfel: greutatea câinelui x 30 + 70 = numărul de calorii zilnice. 

Exemplu: câine de 25 kg x 30 + 70 = 820 calorii.

În privința numărului de mese, puii de până la 6 luni vor avea porția zilnică împărțită la patru, însă după ce trec de vârsta de jumătate de an vor avea doar două mese pe zi. În privința cantității trebuie să ai în vedere talia animalului de companie, dar și tipul de hrană folosit. Hrănește-l doar cu hrană premium, verificată, care are pe ambalaj și toate indicațiile legate de cantitățile necesare zilnic.

Numărul de mese după vârsta de 6 luni este de 2 pe zi, până ajung la vârsta senioratului, când poate fi necesar să ajungi la 3 mese pe zi, dar doar dacă are un apetit scăzut sau probleme de sănătate specifice vârstei.

Câinii adulți de talie mică și foarte mică, pot avea nevoie de mai mult de două mese pe zi, pentru că ei pot consuma la o masă doar cantități foarte mici de mâncare, care ar putea să fie insuficiente pentru acoperirea necesarului caloric și nutritiv. 

De asemenea, anumite rase de câini au nevoie de cantități diferite de hrană față de alți câini de aceeași talie. Spre exemplu, câinii husky mănâncă mai puțin în comparație cu alți patrupezi de aceeași mărire, pentru că organismul lor funcționează altfel.

Cantitățile exacte de hrană la fiecare masă le stabilești în funcție de recomandările veterinarului, de indicațiile de pe ambalajul tipului de mâncare ales, în concordanță cu vârsta și talia câinelui.

Spre exemplu, un pui care cântărește între 1 și 5 kilograme va consuma între 100 și 135 de grame de hrană pe zi, iar unul de talie mare, care ajunge la 30 de kilograme, va consuma până la 600 de grame de mâncare zilnic.

Câinii adulți de talie foarte mică, care cântăresc până în 5 kilograme, vor consuma mai puțin de 100 de grame de hrană pe zi, iar cei de talie mare, între 50 și 60 de kilograme, vor consuma aproximativ 650 de grame de hrană pe zi.

Puii pot avea nevoie de o cantitate mai mare de mâncare pentru că în perioada de creștere consumul lor energetic este mai mare.

Evident, la câinii obezi lucrurile se schimbă, iar cantitățile de mâncare sunt ajustate, la fel și tipul de hrană.

Dieta Advance pentru câini obezi

Câinii obezi trebuie să mănânce mai puțin, însă hrana lor trebuie să le asigure nutrienții necesari pentru menținerea unei stări bune de sănătate. Advance a conceput diete speciale pentru câini supraponderali, care garantează scăderea în greutate.

Aceste diete au formule speciale în funcție de talia animalului de companie.

Hrană Advance Dog Weight Balance pentru câini de talie mică 

Advance Weight Balance Mini este o hrană uscată dietetică completă pentru câinii de talie mică, cu greutatea cuprinsă între 1 și 10 kilograme, formulată special pentru reducerea grăsimii excesive și pentru reglarea metabolismului lipidelor. Are un conținut energetic redus, o cantitate redusă de grăsimi și un nivel crescut de acizi grași esențiali.

Este un tip de hrană recomandat pentru câinii care suferă de obezitate, câini supraponderali, cu diabet sau care suferă de colită sau constipație.

Punga cu hrana uscata Advance Weight Balance Mini pe fond alb
Advance Weight Balance Mini, hrană dietetică completă pentru câinii de talie mică, formulată special pentru reducerea grăsimii excesive

Hrana are un conținut caloric scăzut, conține antioxidanți și L-Carnitină, care ajută la reducerea depozitelor adipoase.

Oferă toți nutrienții necesari unei diete echilibrate, un conținut proteic care contribuie la menținerea masei musculare și are un conținut ridicat de fibre, care au efect de sațietate.

Înainte de a-i oferi câinelui tău această hrană este bine să te consulți și cu medicul veterinar, care va stabili cantitatea zilnică în funcție de nevoile zilnice ale câinelui tău.

Hrană Advance Dog Weight Balance pentru câini de talie medie și mare 

Advance Dog Weight Balance Medium – Maxi este o dietă completă pentru rasele de talie medie și mare, formulate special pentru reducerea grăsimii excesive și pentru reglarea metabolismului lipidelor.

Punga cu hrana uscata Advance Dog Weight Balance Medium - Maxi pe fond alb
Advance Dog Weight Balance Medium – Maxi, dietă completă câinii obezi de talie medie și mare

Hrana are un conținut energetic redus, o cantitate scăzută de grăsime și un nivel crescut de acizi grași esențiali. 

Testele au arătat că 94% din câinii obezi scad în greutate în 2 luni de regim cu acest tip de hrană. De asemenea, pierd 44% din depozitele de grăsime după 3 luni.

Hrana conține L-Carnitină, esențială pentru arderea grăsimilor.

Biscuiți Advance pentru controlul apetitului

Advance Dog Appetite Control Snack este o gustare sub formă de biscuiți care ajută la controlul apetitului câinelui datorită conținutului ridicat de fibre cu efect de sațietate. Consumând înainte de masa propriu-zisă acești biscuiți, câinele va consuma o cantitate de mâncare considerabil mai mică decât în mod normal.

Punga cu Advance Dog Appetite Control Snack pe fond alb
Advance Dog Appetite Control Snack biscuiți care ajută la controlul apetitului câinelui datorită conținutului ridicat de fibre cu efect de sațietate

Pentru un efect eficient trebuie să îi oferi câinelui acești biscuiți cu 1 – 3 ore înaintea fiecărei mese.

Gustarea are în compoziție cereale și derivate de origine vegetală, carne și derivate din carne, minerale și zaharuri. 

În concluzie, dieta este esențială pentru câinii obezi, iar tipurile de hrană Advance concepute în acest sens te scapă de multe bătăi de cap. Mai este important să reții că obezitatea este o afecțiune foarte serioasă a animalului de companie, care îi poate provoca boli grave, cu potențial letal. Din acest motiv, este recomandat să consulți și un medic veterinar, care îți va spune exact ce trebuie să faci și cum să ai grijă de cățelul tău.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply