fbpx
portret pisica sfinx
PetAdvice, Pisici

Pisica Sfinx – prietenoasă, atașată de stăpân și mereu în căutare de atenție

Îți dorești foarte mult o pisică, dar ți-e teamă de părul pe care aceste animale îl lasă prin toată casa? Indiferent de cât de drăguțe ar fi, parcă nu-ți vine să dai zilnic cu aspiratorul… Dacă nu știi ce rasă de felină să alegi, află că pisica Sfinx ar fi cea mai potrivită pentru tine. Iată tot ce trebuie să știi despre pisica fără păr!

Pisica Sfinx – scurt istoric

Rare sunt animalele care nu au blană, iar pisica Sfinx poate părea, din acest punct de vedere, o mică ciudățenie a naturii. Din nefericire, mulți o consideră chiar urâtă. Însă, contrar părerii multora, Sfinxul este unul dintre cele mai inteligente, prietenoase și iubitoare animale de companie. Iar istoria acestei rasei, atât de neobișnuite, este mai mult decât interesantă.

La cum arată, ai spune că Sfinxul s-a născut în urma unor experimente de laborator eșuate. În realitate, aceste mutații genetice care se fac vinovate de lipsa părului au apărut spontan și natural, fără ca omul să fi intervenit în vreun fel.

Cele mai vechi informații despre existența pisicii golașe datează încă din perioada precolumbiană, când au fost descoperite câteva exemplare în Mexic. Alte exemplare apar apoi în Europa, Australia și America, în locuri diferite și la momente diferite. În anul 1938 se nasc la Paris două feline fără blană dintr-un cuplu de siameze. În 1950, o altă pisică siameză a dat naștere mai multor pui, dintre care trei fără blană. În 1966, în Ontario, Canada, o mâță obișnuită a născut un pisoi golaș. Tot în Ontario, cam prin aceeași perioadă, a fost decoperit hoinărind pe străzi un alt motan fără blană, iar alte două pisici au fost găsite și salvate de pe străzile orașului Toronto. Se pare că aceste două exemplare au fost trimise în Olanda și au contribuit decisiv la crearea rasei actuale Sfinx. Alte exemplare au apărut la începutul anilor 1970 la o fermă din Minnesota. Aici, fermierii au observat câteva generații de pui de pisică fără păr. Se pare că unul dintre aceștia ar fi trăit chiar 19 ani.

pisica sfinx adulta care sta pe un pat
Pisica Sfinx este cea mai iubitoare și drăgăstoasă dintre toate rasele de pisici

Fun facts despre pisica Sfinx

Această rasă atât de neobișnuită ascunde multe mistere pe care doar stăpânii le cunosc cu adevărat.

Pisicile Sfinx pot suferi arsuri solare

Pentru că nu au blană, ci doar un puf foarte fin și delicat care le acoperă pielea, pisicile Sfinx pot suferi arsuri solare ca și oamenii. Astfel, este obligatoriu ca atunci când sunt scoase afară să fie protejate cu cremă cu factor de protecție solară, special creată pentru animale. Pe de altă parte, iarna, chiar dacă stau în casă, pisicile fără păr ar trebui îmbrăcate cu hăinuțe moi și pufoase care să le țină de cald.

Chiar dacă nu au blană, sunt colorate

La fel ca o pisică obișnuită, și cele nude pot fi colorate. Unele au pielea pătată în nuante de gri, maro și chiar negru.

Sunt cele mai iubitoare pisici

Deși la prima vedere arată destul de înfricoșător (parcă ar fi niște mici extraterești) pisicile Sfinx sunt cele mai iubitoare și afectuoase pisici. Sunt chiar posesive, pentru că își doresc toată atenția, grija și iubirea ta. Te urmează peste tot prin casă, le place să se culcușească la tine în brațe și să toarcă mulțumite.

Mănâncă mai mult decât o pisică normală

Pisica Sfinx, pentru că nu are blană, suferă de frig dacă este expusă aerului rece. Pentru că organismul ei pierde mai repede și mai multă căldură, ea are nevoie de o cantitate mai mare de mâncare. Recomandat este să-i lași hrană uscată la discreție, într-un bol.

blank
Hrana uscată de la Advance asigură pisicii toate vitaminele, mineralele și nutrienții de care are nevoie

Temperamentul si personalitatea pisicilor Sfinx

Pisica Sfinx este foare afectuoasă și jucăușă, se atașează repede de copii, se înțelege bine cu alte pisici și chiar cu câinii. Are o personalitate unică și, spre deosebire de alte pisici, care sunt independente și nu foarte sociabile, Sfinxul are nevoie de multă iubire, grijă și afecțiune. Vei fi uimit să vezi cum acest animal îți oferă înapoi însutit.

Pisica cheală urăște să fie lăsată singură, aproape că cerșește dragoste. Se joacă foarte mult, este foarte activă, energică și acrobată, dar fără a fi obositoare și face tot soiul de giumbușlucuri pentru a-ți atrage atenția. Este un animal care participă din plin la viața ta de familie, și nu un bibelou morocănos, care doarme toată ziua. Pisica Sfinx este și foarte vorbăreață, iar atunci când îi spui ceva vei observa că miaună ca și cum ți-ar răspunde.

Sănătatea pisicilor din rasa Sfinx – la ce trebuie să fim atenți

La modul general vorbind, pisica Sfinx este o pisică sănătoasă, nu prezintă riscuri și nu este predispusă la îmbolnăviri. Nu există afecțiuni specifice sau genetice de care să sufere la un moment dat. Însă, ca orice animal de companie, și pisica Sfinx trebuie dusă regulat la veterinar pentru deparazitare și vaccinare.

Sfinxul se află în topul pisicilor care nu lasă păr, iar asta pentru că nu are! Blănița este, în schimb, înlocuită cu un puf foarte fin, cu textură catifelată. Motiv pentru care pisica nu suportă nici căldura excesivă, nici frigul. Este o pisică de interior, care iubește o temperatură constantă, în jurul valorii de 21 de grade, și care nu ar trebui să stea în curent.

Cum îngrijim pielea pisicii Sfinx

Pisica Sfinx nu este o pisică cheală, chiar dacă așa pare. Pielea ei este acoperită cu un puf foarte fin și catifelat la atingere, ca puful unei piersici. Însă, pentru că, totuși, nu are blană care să preia din uleiurile și sebumul scretate de piele, pisica Sfinx trebuie să fie spălată mai des. Ar fi indicat ca o dată pe săptămână să-i faci baie cu un șampon special și delicat.

Și încă un aspect pe care nu aveai cum să nu-l observi: pisica Sfinx prezintă o mulțime de cute pe piele, dar nu sunt mai multe față de cele ale unei pisici normale. Ți se pare doar, iar asta din cauză faptului că animalul nu are păr. Aceste riduri nu necesită o îngrijire specială, așa cum necesită cele are unui câine Shar Pei, de exemplu.

blank
Șamponul de la Leniderm este potrivit pentru pielea sensibilă sau iritată a animăluțului tău de companie

Pisica Sfinx: preț mediu

Sfinxul este o pisică specială, unică, o rasă care sparge toate tiparele. Ea este pe cât de iubită și de adorată de unele persoane, pe atât de respinsă de altele. În timp ce unora li se pare drăgălașă, altora li se pare urâtă și chiar respingătoare. Nu toată lumea ar sta cu ea în casă, cum nu toată lumea ar dormi cu ea la picioare. Acestea fiind spuse, dacă vrei să cumperi o pisică Sfinx ar trebui să te gândești bine înainte. Ar fi păcat s-o aduci acasă, iar apoi să n-o poți iubi și să fii nevoit s-o dai. Este evident că acest animăluț nu e pentru oricine. Și nici prețul lui nu este pentru toate buzunarele. Un pui de pisică Sfinx costă 1500, chiar 1600 de lei, dar prețul poate fi chiar mai mare.

Surse foto: Pixabay, thepetclub.ro



Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply