fbpx
caine maro de talie medie acoperit cu o patura gri, pe un pat de animale gri
Câini, PetAdvice

Cât trăiește un câine cu insuficiență cardiacă și cum îi poți face viața mai ușoară

Insuficiența cardiacă este o afecțiune gravă, care poate fi fatală pentru câine. Însă, dacă este depistată la timp, tratată corespunzător, iar câinele va avea un stil de viață sănătos, speranța de viață va crește semnificativ. Cât trăiește un câine cu insuficiență cardiacă? Este o întrebare care poate genera mai multe răspunsuri, pe care vom încerca să ți le oferim în acest material.

De asemenea, vom face o sinteză cu principalele informații despre insuficiența cardiacă la câini: cum poate fi recunoscută afecțiunea, ce tratamente sunt recomandate, care este alimentația potrivită și ce stil de viață va trebui să aibă patrupedul.

Definiția și simptomele insuficienței cardiace la câini

Insuficiența cardiacă este, de fapt, un sindrom al unor disfuncții grave ale sistemului cardiocirculator, care împiedică o circulație sanguină optimă. Altfel spus, este o afecțiune care apare în cazul în care o boală cardiacă avansează. Drept consecință, inima va fi incapabilă să pompeze sânge în tot corpul, iar acest lucru îi poate provoca decesul animalului tău de companie.

Este, de asemenea, o afecțiune de care pot suferi câinii seniori sau cei hiperactivi.

Deși multe din ele sunt comune și specifice mai multor afecțiuni, simptomele insuficienței cardiace la câini pot fi ușor de recunoscut, astfel că poți să acționezi din timp, să mergi la veterinar cu cățelul tău și astfel să primească îngrijirea de care are nevoie pentru a-i fi salvată viața.

Iată care sunt simptomele insuficienței cardiace la câini:

  • tuse;
  • respirație grea;
  • oboseală accentuată:
  • lipsa apetitului;
  • refuzul de a face mișcare;
  • urechi și labe reci;
  • acumulare de lichid în abdomen, torace, picioare. 

Cât trăiește un câine cu insuficiență cardiacă

În cazul în care un câine este depistat cu insuficineță cardiacă, prognosticul este foarte pesimist. Netratată, afecțiunea poate duce la deces într-un timp relativ scurt. Însă, cu un tratament potrivit, cu un regim alimentar adecvat și dacă anumite obiceiuri sunt schimbate, speranța de viață a câinelui cu insuficiența cardiacă poate să crească de la câteva luni la câțiva ani.

Cum spuneam, este un sindrom care apare în cele mai multe cazuri la câini care suferă de o boală cardiacă și la seniori. Este esențială depistarea corectă a cauzei insuficienței cardiace, pentru că astfel se va stabili un tratament și un regim alimentar eficiente. 

Ce trebuie să știi și să faci dacă patrupedul tău a fost diagnosticat cu insuficiență cardiacă

Atunci când animalul tău de companie este diagnosticat cu insuficiență cardiacă este esențial să respecți toate recomandările veterinarului în ceea ce privește tratamentul, alimentația și stilul de viață. Noi îți vom face câteva recomandări în aceste direcții.

Tratament

Tratamentul insuficienței cardiace la câini este personalizat, în funcție de cauzele apariției și de stadiul afecțiunii și este prescris de veterinar. Noi îți prezentăm câteva medicamente care tratează afecțiunea:

Cardalis este un comprimat oral folosit în tratamentul insuficienței cardiace congestive cauzate de degenerescența valvulara cronică, care oferă suport diuretic. Comprimatul trebuie administrat cu hrana, amestecat cu o cantitate redusă de mâncare și administrat înainte de masa principală sau chiar în vasul cu mâncare.

Cutie cu Cardalis pe fond alb
Cardalis, comprimat pentru tratamentul insuficienței cardiace congestive la câini

Vetmedin este o tabletă masticabilă recomandată pentru îngrijirea insuficienței cardiace la câine produsă de o îmbolnăvire a mușchiului inimii sau de insuficiența valvulară. Acest medicament se administrează cu o oră înainte de masă și poate fi asociat cu diuretice.

Cutie cu Vetmedin pe fond alb
Vetmedin, tabletă pentru îngrijirea insuficienței cardiace produsă de o îmbolnăvire a mușchiului inimii sau de insuficiența valvulară

Alimentație

Respectarea unui regim alimentar corespunzător este esențială la câinii cu insuficiență cardiacă. Completarea tratamentului medicamentos cu o dietă săracă în sare, dar bogată în vitamine, îi cresc șansele de supraviețuire și, de asemenea, îi îmbunătățesc calitatea vieții.

De asemenea, este important ca un câine cu insuficiență cardiacă să își păstreze o greutate normală, pentru că orice kilogram în plus sau obezitatea sunt factori agravanți ai afecțiunii.

Din fericire, producătorii serioși au conceput tipuri de hrană, umedă și uscată, speciale pentru câini cu afecțiuni cardiace, cu conținut echilibrat de nutrienți vitali pentru ei, cu conținut scăzut de sare și care previn îngrășarea.

Royal Canin Cardiac Dog este o hrană umedă dietetică pentru câini cu boli cardiace în faza incipientă, care are un nivel echilibrat de sodiu și de potasiu, arginină, carnitină și taurină. Acest tip de mâncare conține un nivel optim de proteine, care ajută la menținerea greutății câinelui, prevenind obezitatea. De asemenea, ingredientele mențin tonusul muscular, iar acizi grași esențiali omega 3 susțin o funcție cardiacă normală.

Conserva cu Royal Canin Cardiac Dog pe fond alb
Royal Canin Cardiac Dog, hrană umedă dietetică pentru câini cu boli cardiace în faza incipientă

Acest tip de hrană este disponibil și în variantă uscată, cu aceleași recomandări. 

Punga cu hrana Royal Canin Cardiac Dog pe fond alb
Royal Canin Cardiac Dog, hrană uscată pentru câini cu afecțiuni cardiace

Cele două tipuri de mâncare pot fi oferite alternativ. Deși câinele va prefera hrana umedă, care este mai savuroasă, cea uscată va curăța dinții și va preveni depunerea de tartru.

Stil de viață

Un câine cu insuficiență cardiacă are nevoie de aer curat și mișcare, însă efortul susținut este total contraindicat. În funcție de stadiul afecțiunii și cauza ei, vârsta animalului de companie, greutate, medicul veterinar îți va spune exact cam cât de activ poate să fie câinele. 

Hidratarea este importantă și de aceea asigură-te că are la dispoziție apă proaspătă în permanență.

Foarte important – un câine cu insuficiență cardiacă trebuie să fie ferit de situații potențial stresante, cum ar fi schimbarea culcușului sau a casei, aducerea în familie a altor animale de companie, persoane străine, zgomot. Liniștea și armonia sunt importante pentru un câine aflat în această situație.

Deci, cât trăiește un câine cu insuficiență cardiacă? Deși riscul de deces este prezent, tratat corespunzător și hrănit corect, un câine cu această afecțiune poate trăi mulți ani, fără să-i fie afectată dramatic calitatea vieții.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply