fbpx
pui de caine husky alb cu negru intr-un parc
Câini, PetAdvice

Laptele de vacă la câini. Cât de corect este să ne hrănim câinii cu lapte de vacă

Mulți posesori de câini – pui sau adulți – obișnuiesc să-i hrănească sau să le completeze alimentația cu lapte de vacă. Se pornește de la ideea că ceea ce este bun pentru noi este potrivit și pentru ei, însă este o regulă de care ar trebui să uităm în foarte multe situații. În acest material vom vorbi despre cât este de potrivit laptele la câini și dacă poate să înlocuiască laptele matern în cazul în care puiul a rămas fără această sursă de hrană în primele săptămâni de viață. Vei vedea și dacă laptele de vacă poate fi introdus în alimentația adultului și ce efect ar avea asupra organismului patrupedului tău.

De asemenea, îți vom recomanda și sortimente de lapte praf perfecte pentru cățelul tău, în cazul în care acesta a rămas fără laptele mamei, cel care îi asigură toți nutrienții esențiali în prima parte a vieții.

Laptele de vacă la câini. Ok sau niciodată?

Laptele de orice fel este un aliment potrivit pentru puii de câine și tolerat de ei. Organismul lor este capabil să digere laptele atâta vreme cât sunt alăptați de mamă. Însă adulții vor tolera greu sau deloc laptele de vacă sau oricare alt tip de lapte. Sunt două aspecte pe care le vom detalia în continuare.

Cățeii care din diverse motive au rămas fără laptele matern înainte de vârsta de înțărcare, care este de regulă, cuprinsă între 6 și 8 săptămâni de viață, pot fi hrăniți cu lapte de vacă în această perioadă, însă este, totuși, recomandat laptele praf special conceput pentru ei, care are o formulă apropiată de cea a laptelui matern. În cazuri speciale, pot fi hrăniți și cu lapte de vacă, însă trebuie să știi că acesta are o valoare nutritivă scăzută, care trebuie îmbogățită.

Astfel, în 200 de mililitri de lapte de vacă pasteurizat, cu conținut de grăsime de 3,5%, trebuie să adaugi o lingură de smântână, o linguriță de miere, un gălbenuș de ou și 15 picături de suc de lămâie, toate aceste ingrediente fiind amestecate la temperatura camerei. Este o formulă care poate fi administrată în situații rare, ca alternativă a laptelui praf, un aliment mult mai sănătos pentru ei.

Puii au enzima de lactază în organism, care îi ajută să tolereze lactoza, însă odată cu înțărcarea vor produce mai puţină lactază şi asta înseamnă că mulți câini vor deveni deveni intoleranți la lactoză.

Deci, cei mai mulți câini care depășesc perioada de alăptare devin intolerați la lactoză, pentru simplul fapt că nu mai produc enzima care o descompune, și anume lactaza. Cei mai mulți câini sunt atrași de mirosul de lapte, însă este posibil ca organismul lor să fie incapabil să-l descompună, iar atunci vor apărea dereglări ale stomacului, traduse prin balonare, gaze, diaree și vărsături sau indigestie

Prin urmare, sunt foarte puțini câini adulți care pot consuma lapte de vacă fără să aibă probleme, dar chiar dacă blănosul tău este în fericita situație de a tolera lactoza, trebuie să știi că laptele de vacă este un aliment nepotrivit pentru nevoile nutritive ale unui câine, asigurându-i un nivel nimic din nutrienții de care are nevoie.

Ca idee generală, un adult poate primi lapte de vacă doar dacă observi absența simptomelor care indică intoleranța la lactoză. Însă îi poți oferi lapte doar ocazional, pentru că, până la urmă, este un aliment bogat în grăsimi care, consumat frecvent și pe termen lung, îi poate provoca obezitate sau diverse probleme ale sistemului digestiv.

Sortimente de lapte praf perfecte pentru cățelul tău

Milk Can Stanvet este un produs sigur pentru puii de câine încă din prima zi de viață. Este un lapte praf solubil, foarte ușor de preparat și are un conținut bogat de proteine, vitamine și oligoelemente esențiale pentru alimentația cățeilor.

Cutie si biberon Milk Can Stanvet pe fond alb
Milk Can Stanvet, lapte praf ușor de preparat, cu un conținut ridicat de proteine, vitamine și oligoelemente, potrivit pentru puii de câine încă din prima zi de viață

Compoziția bogată a acestui lapte praf este ideală și pentru alimentația femelelor gestante, dar și pentru animalele în vârstă, care se hrănesc mai greu cu mâncare solidă. Milk Can Stanvet este potrivit și pentru alimentația puilor de pisică.

Laptele praf Royal Canin Babydog Milk este un înlocuitor de lapte matern, care este potrivit pentru puii din orice rasă. Este un preparat sub formă de pulbere, foarte ușor de dizolvat. Acest lapte praf este un aliment ideal, care îi asigură toți nutrienții necesari până la înțărcare. Cățelul va fi ferit de probleme digestive datorită conținutului scăzut de lactoză al acestui aliment. 

Datorită selecției de proteine de origine lactată (caseina, albumina și globulina), acest produs asigură o digerabilitate de aproape 100%. De asemenea, toleranța digestivă este dată și de absența amidonului, iar adaosul de fructo-oligo-zaharide contribuie la echilibrarea ecosistemului din colon. 

Cutie cu Royal Canin Babydog Milk pe fond alb
Royal Canin Babydog Milk, lapte praf pentru căței din orice rasă, care asigura toți nutrienții necesari dezvoltării lor

Acest lapte praf conține ingrediente care întăresc sistemul imunitar al puiului, iar mineralele și vitaminele din formulă sunt cele vitale pentru prima etapă de viață. Royal Canin Babydog Milk este bogat și în taurină, care susține dezvoltarea sistemului nervos, ocular și cardiac. 

În concluzie, laptele la câini poate fi dat doar în cazuri rare, însă este mai bine să eviți acest aliment, mai ales în cazul adulților, pentru că i-ar putea crea probleme de sănătate. În plus, este un aliment fără valoare nutritivă pentru un câine. În ceea ce privește alimentația puilor, este recomandat să îi hrănești cu lapte praf special pentru ei, care are o formulă apropiată de cea a laptelui matern.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply