fbpx
pui de caine din rasa beagle sta culcat pe un covor
Câini, PetAdvice

Ce trebuie să mănânce un câine cu diabet. Cum alegi hrana potrivită și care sunt sortimentele recomandate

Diabetul este o boală cronică destul de frecventă în cazul câinilor. Deși este nevindecabilă, boala poate fi ținută destul de ușor sub control cu ajutorul dietei și activității fizice. De aceea, este foarte important să știi ce trebuie să mănânce un câine cu diabet și să respecți cu strictețe indicațiile nutritive, pentru că de asta depinde în mare parte calitatea vieții animalului de companie.

În acest material îți vom spune ce este diabetul și cum apare în cazul câinilor, care sunt rasele mai predispuse la această afecțiune, ce trebuie să conțină hrana pentru un câine cu diabet și care sunt alimentele de evitat.

Ce este diabetul și cum apare în cazul câinilor

Diabetul este o tulburare a metabolismului și este cauzat de o producție insuficientă de insulină a pancreasului sau de o ineficiență a acesteia. Insulina favorizează intrarea glucozei în sânge și transformarea în energie. Ca și oamenii, câinii pot suferi de diabet de tip 1 și 2. Primul caz presupune lipsa producerii de insulină în corp sau prezența unei cantități insuficiente din acest hormon în organism, fapt cauzat de funcționarea deficitară a pancreasului și duce la o dependență de tratament cu insulină. Diabetul de tip 2 – mai frecvent – este asociat cu obezitatea și se reglează prin dietă strictă și mișcare.

În cele mai multe cazuri, diabetul este moștenit de la unul din părinți. Din acest motiv, este important ca un câine diagnosticat cu această afecțiune să nu facă pui, pentru că riscul ca aceștia să dobândească aceeași boală este destul de ridicat. În afara factorului ereditar, diabetul mai prezintă următorii factori de risc:

  • vârsta înaintată (peste 5 ani);
  • sex (femelele sunt mai predispuse la diabet);
  • medicamente pe bază de steroizi;
  • alte afecțiuni (afecțiuni autoimune, boli virale).

Rase de câini predispuse la diabet

Diabetul poate să apară la orice rasă, însă cele mixte sunt mai expuse acestui risc. Totuși, veterinarii au constatat că anumite rase sunt mai predispuse la diabet. Iată care sunt acestea:

  • Bichon;
  • Poodle;
  • Pug;
  • Teckel;
  • Terrier Australian;
  • Fox Terrier;
  • Beagle.

Ce trebuie să mănânce un câine cu diabet

Câinii cu diabet trebuie să aibă o dietă echilibrată și organizată. Astfel, este deosebit de important ca mâncarea lor să conțină ingrediente recomandate și să  fie hrăniți la ore fixe. Veterinarul îți va face recomandări specifice în această direcție, în funcție de stadiul afecțiunii.

Ce trebuie să conțină hrana pentru câini cu diabet

Mâncarea unui câine cu diabet include proteine de calitate, fibre și un nivel scăzut de carbohidrați complecși, care ajută la absorbția glucozei.

Este destul de complicat să echilibrezi toate ingredientele necesare și să hrănești corespunzător un câine cu diabet, însă producătorii serioși au conceput tipuri de hrană speciale pentru animale de companie cu această afecțiune. Iată câteva exemple:

Hrană uscată

Royal Canin Diabetic Dog este o hrană uscată dietetică concepută pentru a regla aportul de glucoză. Acest tip de mâncare conține un nivel scăzut de carbohidrați, cu digestibilitate ridicată.

Punga cu hrana Royal Canin Diabetic Dog pe fond alb
Royal Canin Diabetic Dog, hrană uscată dietetică care reglează aportul de glucoză

Hills PD Canine W/D este o hrană uscată completă, concepută de veterinari și nutriționiști pentru managementul nutrițional al câinilor predispuși la îngrășare, al câinilor castrați, pentru câinii cu nivel de activitate scăzut sau pentru câini bolnavi de diabet zaharat sau cu probleme digestive.

Nivelul redus de calorii și grăsimi ajută la menținerea greutății optime a câinelui. Este o formulă bogată în fibre dietetice ce duce la sațietate și combaterea senzației de foame. L-carnitina din acest tip de hrană ajută la arderea grăsimilor și la menținerea masei musculare în timpul procesului de  slăbire.

În cazul câinilor cu diabet zaharat, această hrană ajută la micșorarea fluctuațiilor de glucoză din sânge, ceea ce duce la reducerea dozei de insulină. 

Pungă cu hrana  Hills PD Canine W/D pe fond alb
Hills PD Canine W/D, hrană uscată completă, concepută de veterinari și nutriționiști pentru managementul nutrițional al câinilor cu diabet zaharat

Hrană umedă

Royal Canin Diabetic Special Low Carbohydrate Dog este o hrană umedă completă pentru câinii adulți cu diabet zaharat, care necesită o hrană cu aport scăzut de carbohidrați. Este o mâncare ce menține greutatea după urmarea programului de slăbire. 

Conserva cu hrana Royal Canin Diabetic Special Low Carbohydrate Dog pe fond alb
Royal Canin Diabetic Special Low Carbohydrate Dog, hrană umedă completă pentru câinii adulți cu diabet zaharat

Hills PD Canine W/D este o hrană umedă pentru câinii adulți cu diabet, ce ajută la menținerea unei greutăți optime.

Conserva cu Hills PD Canine W/D pe fond alb
Hills PD Canine W/D, hrană umedă pentru câinii adulți cu diabet

Alimente de evitat pentru câinii cu această afecțiune

Ca și în cazul pacienților umani cu diabet, la câini este esențial să fie evitate două grupe importante de alimente: cele cu un nivel ridicat de zahăr și grăsimile. Tipurile comune de hrană pentru câini pot conține îndulcitori și grăsimi recomandate, de obicei, pentru menținerea părului lucios și sănătos. Dacă animalul tău de companie suferă de diabet, este mai bine să te ferești de aceste alimente și să utilizezi alte produse pentru îngrijirea părului, cum ar fi șampoanele speciale.

Cum spuneam, este deosebit de important ca un câine cu diabet să aibă un program fix al meselor, iar asta înseamnă că este de evitat să-i oferi recompense gustoase între acestea.

Alte sfaturi de lifestyle pentru câini cu diabet

Pe lângă o alimentație corespunzătoare, câinii cu diabet mai pot urma și un tratament prescris de veterinar și, în unele cazuri, au nevoie de injecții zilnice cu insulină. 

De asemenea, activitatea fizică este vitală pentru animalul de companie aflat 

în această situație, pentru că mișcarea ajută decisiv la menținerea unui nivel constant al glucozei. Astfel, cel puțin o dată pe zi, câinele trebuie scos afară, la plimbări prelungite.

Deci, ai văzut ce trebuie să mănânce un câine cu diabet și cât este de importantă urmarea unei diete potrivite. Respectă toate indicațiile și recomandările veterinarului, pentru că doar astfel animalul tău de companie poate avea parte de o viață fericită alături de tine pentru mult timp.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply