fbpx
caine mops invelit cu o patura
Câini

Cea mai bună hrană hipoalergenică pentru câini

Ai un câine pofticios care cerșește de la tine din farfurie? Nu ceda tentației de a-i oferi din mâncarea ta, deoarece anumite alimente sau ingrediente îi pot provoca probleme digestive sau chiar alergii. În cazul în care animalul tău de companie se confruntă cu o astfel de afecțiune, trebuie să știi că are nevoie de o dietă specială. Iată care este și cum recunoști cea mai bună hrană hipoalergenică pentru câini.

Ce este alergia la câini

Alergia este o reacție exagerată la un anumit tip de aliment pe care organismul îl consideră periculos, la o anumită substanță cu care animalul intră în contact sau este o reacție provocată de un factor cu potențial alergen precum praful, sporii de mucegai, acarienii, puful sau polenul. Printre cele mai comune simptome se numără strănutul, puruitul excesiv – câinele se scarpină agresiv și-și poate provoca răni de la cele mai superficiale până la cele mai profunde – se linge și își roade pielea. Alte semne care ar trebui să-ți atragă atenția și să te trimită de urgență cu câinele la medicul veterinar sunt voma, greața și diareea cronică.  Alergia este o afecțiune de care pot suferi și pisicile, nu numai câinii. Pe blogul nostru vei găsi mai multe informații despre bolile de piele ale micilor feline și cum se pot trata. Din fericire, alergia, indiferent de tipul său, poate fi ținută sub control. 

Alimentația câinelui cu alergie

Alergia este o afecțiune pe care nu o poți diagnostica singur acasă, neavând studii de specialitate, chiar dacă bănuiești cam despre ce este vorba. Singurul în măsură să spună exact de ce boală suferă câinele este medicul veterinar, iar asta după ce efectuează o serie de investigații și analize. Important este, deci, să mergeți cât mai repede la cabinet. După aflarea diagnosticului, medicul va prescrie animalului tău de companie și un tratament adecvat, în funcție de tipul de alergie de care suferă, dar și în funcție de cât de gravă este starea câinelui. Însă, în primul rând, el  va fi supus unei diete din care se va încerca excluderea alimentului considerat problemă și care să-i și ușureze cât mai mult digestia. Dacă nu este încă momentul să se recurgă la o astfel de soluție, medicul poate prescrie, pentru început, un regim alimentar bazat pe hrană uscată sau snakuri special destinate afecțiunilor digestive și dermatologice precum Advance Sensitive Snack

biscuiti advance sensitive snack
Un animal cu alergie ar trebui să primească inclusiv hrană specială pentru probleme digestive și dermatologice

Dietele de excludere

O variantă de luat în calcul ar putea fi eliminarea din hrană a proteinei animale cu care organismul este obișnuit și adoptarea unei diete de excludere bazată pe un nou tip de proteină, de exemplu proteină din carne de vânat, cu care câinele nu s-a mai întâlnit. Acest regim alimentar poate dura între 8 și 10 săptămâni. O altă dietă de excludere poate fi și cea bazată pe orez, deoarece această cereală nu are potențial alergen. Însă, dietele bazate pe orez sau pe alte tipuri de proteine vegetale nu ar trebui să dureze foarte mult deoarece se poate instala un dezechilibru alimentar, câinele fiind, totuși, un animal omnivor. 

caine alb care roade un os
Alimentația câinilor care suferă de alergii trebuie să fie una specială și atent selecționată

Cum alegi cea mai bună hrană hipoalergenică pentru câini

Cea mai bună hrană hipoalergenică pentru câini se alege ținând cont de câteva reguli esențiale. În primul rând, citește cu atenție eticheta pe care este notat termenul de valabilitate al produsului. În acest fel, eviți să cumperi hrană alterată sau învechită. În al doilea rând, citește eticheta nutrițională pentru a vedea exact ce ingrediente conține hrana pe care dorești s-o cumperi. Nu în ultimul rând, alege produse de la firme cunoscute, specializate în hrană pentru animale și cumpără din magazine în care ai încredere. Un alt sfat ar fi să eviți să iei mâncare uscată la vrac deoarece nu știi în ce condiții a fost păstrată. Să nu uităm că boabele pe care câinele nostru le ronțăie cu atâta plăcere trebuie să stea departe de umiditate, într-un ambalaj închis ermetic și într-un loc răcoros. 

Cum poate ajuta hrana hipoalergenică

Odată ce ai introdus hrana hipoalergenică în meniul câinelui, după scurt timp ar trebui să observi o schimbare în bine a stării sale de sănătate. Deorece nu conține nici un ingredient cu factor alergen, acest tip de alimentație îl va stabiliza și va ajuta organismul să se refacă. Hrana hipoalergenică conține toate vitaminele, mineralele și nutrienții esențiali de care animalul are nevoie dar, în același timp, îl protejează de alergii. Alergia este o afecțiune care nu va dispărea, însă poate fi ținută sub control printr-o alimentație specială și prin protejarea animalului împotriva altor factori alergeni din locuința ta sau din natură. 

Alte metode de tratament a alergiei la câine

Pe lângă o dietă specială, hipoalergenică, câinele ar putea primi și un tratament medicamentos. De exemplu se poate recomanda Histamin Control Blister un  medicament care poate fi folosit ca alternativă sau coadjuvant în tratamentul cu corticosteroizi. Pentru tratarea eventualelor răni provocate de scărpinatul excesiv se pot folosi șampoane speciale precum cel de aici , blânde cu pielea, care hrănesc în profunzime și ajută la vindecarea iritațiilor, escarelor, echimozelor etc. Pe siteul nostru vei găsi multe produse destinate atât câinilor, cât și pisicilor. 

tablete histamin controler
Tabletele Histamin Controler sunt destinate animalelor care suferă de diferite forme de alergie

Cea mai bună hrană hipoalergenică pentru câini este, până la urmă, recomandată de medicul verinar care a consultat animalul și care știe exact ce să-i prescrie. Însă, oadtă ce ai primit recomandările, încearcă să cumperi produsele verificându-le înainte: termenul de valabilitate, eticheta nutritională, ambalajul, modul de depozitare în magazin, producătorul, chiar și magazinul de unde le achiziționezi.

Sursa foto: Pixabay

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply