fbpx
caine alb de talie medie sta pe iarba in parc
Câini, PetAdvice

Scoaterea unei căpușe la câine. Cea mai bună metodă

Căpușele sunt paraziții care pot transmite boli foarte grave la câine și este important să depistezi la timp prezența lor și să iei măsuri. Scoaterea unei căpușe la câine poate fi făcută și acasă, cu condiția să ai la dispoziție o ustensilă specială, însă te poți adresa și veterinarului, în cazul în care consideri că situația te depășește. Însă metoda de scoatere a unei căpușe este relativ simplă, dacă ai la dispoziție un dispozitiv special. 

Totuși, cel mai bine este să iei măsuri de prevenire și să eviți infestarea.

În acest material îți vom spune cum poți să depistezi o căpușă pe pielea câinelui și de ce sunt ele atât de periculoase. De asemenea, vei afla care este cea mai bună metodă de scoatere a unei căpușe la câine și care sunt cele mai bune tratamente care previn „mușcăturile” de căpușe.

Ce este o căpușă, cum arată și cum o identifici pe pielea câinelui tău

Înainte de orice, este important să recunoști o căpușă pe pielea câinelui. Acești paraziți sunt, de fapt, acarieni cu formă ovală și 8 picioare, cu dimensiuni ce pot varia între 1 milimetru și 1 centimetru, în funcție de specie, stadiu de dezvoltare și grad de hrănire. O căpușă care ajunge pe pielea câinelui și începe să se hrănească își va schimba vizibil dimensiunea. Poate să rămână pe animalul de companie până la 30 de zile, timp în care se va hrăni, după care se va desprinde și va ajunge în mediul înconjurător.

O căpușă poate fi detectată destul de simplu la palpare, astfel că poți să o îndepărtezi în multe cazuri chiar înainte de a se atașa de piele. Căpușa va fi vizibilă și o vei simți cu degetele, pentru că are suprafața corpului suficient de tare încât să-ți dai seama de prezența ei. 

Odată ajunsă pe blana câinelui, o căpușă va căuta o zonă cu piele fină și puternic vascularizată – gură, urechi, gât, între degete și pliurile pielii și sub brațe – pentru a se hrăni. Acestea sunt zonele care trebuie verificate prima dată, dacă suspectezi infestarea.

De ce sunt căpușele periculoase

Căpușele sunt periculoase pentru că pot transmite boli foarte grave, care pot provoca moartea câinelui. Ele produc un disconfort mai mic decât alți paraziți, cum sunt puricii, însă neplăcerile cauzate ulterior sunt incomparabile. Acesta este motivul pentru care trebuie să acționezi și să scoți imediat căpușa de pe câine.

Iată cele mai grave boli care pot fi transmise de căpușe:

  • Babesioza – infecție bacteriană care poate provoca moartea;
  • Boala Lyme sau borelioza – poate produce șchiopătare, poliartrită, afecțiuni neurologice, cardiace și renale;
  • Ehrlichioza – boală care afectează globulele albe și se manifestă prin stări de apatie, febră, vărsături, sângerări nazale;
  • Encefalita – boala virală care se manifestă prin febră mare, îngălbenirea mucoaselor, stări apatice, deficiențe locomotorii, paralizie și chiar orbire;
  • Anaplasmoza – boală care se manifestă prin somnolență, febră, șchiopătare, diaree, vărsături, umflarea membrelor și sete excesivă;
  • Bartoneloza – boală infecțioasă care distruge globulele roșii.

În afara acestor boli, căpușele mai pot cauza dermatite și iritații grave ale pielii.

Cea mai bună metodă pentru scoaterea unei căpușe la câine

Deși sunt mai active în sezonul cald, căpușele, spre deosebire de alți paraziți externi, pot acționa chiar și în sezonul rece și asta pentru că iernile au devenit mai blânde. Din acest motiv trebuie să stai în gardă tot timpul și să ai la îndemână o pensetă specială pentru scoaterea căpușelor, ușor de utilizat, așa cum este cea din imaginea alăturată.

Penseta anticapuse Smartick pe fond alb
Pensetă anticăpușe Smartick, pentru îndepărtarea rapidă și eficientă a căpușelor

Un alt dispozitiv foarte util este și acesta:

Penseta anticapuse Display pe fond alb
Pensetă anticăpușe Display, ușor de utilizat, pentru scoaterea rapidă a căpușelor

Odată ce depistezi prezența parazitului, trebuie să faci o cărare în blana câinelui, pentru a evidenția pielea din zona respectivă, după care prinzi căpușa cu penseta cât mai aproape de pielea animalului. Trage apoi căpușa ușor, aplicând presiune pe piele, până când aceasta se desprinde. Zona de care a fost prins parazitul trebuie dezinfectată, iar căpușa se pune în spirt, ca să te asiguri că moare. Dacă parazitul a stat mai multe zile pe pielea animalului, îți recomandăm să mergi cu el la veterinar.

Evită să scoți o căpușă cu degetele, pentru că există riscul să împingi sângele infectat din parazit în organismul câinelui. 

Cele mai bune tratamente pentru prevenirea „mușcăturilor” de căpușă la câini

Deparazitarea externă este cea mai bună metodă de prevenire a „mușcăturilor” de căpușe la câini. Asigură-te, însă, că alegi un produs care acționează și împotriva căpușelor. 

Iată cele mai bune tratamente pentru prevenirea „mușcăturilor” de căpușă la câini:

Zgarda antiparazitară Kiltix pentru câini este eficientă împotriva căpușelor, dar și a puricilor, pentru o perioadă de 7 luni. Este poate cea mai comodă metodă de îndepărtare a paraziților, dar și de prevenire a infestării, iar produsul este disponibil în mai multe variante, în funcție de talia animalului de companie.

Cutie cu zgarda antiparazitara Kiltix pe fond alb
Zgarda antiparazitară Kiltix, eficientă împotriva căpușelor și a puricilor timp de 7 luni

Pipeta antiparazitară Advantix este un produs de uz extern ce conține imidacloprid și permetrina și este foarte eficient în tratarea infestațiilor cu căpușe și purici pentru o perioadă de o lună după o singură administrare. Poate fi folosită și ca tratament împotriva dermatitei alergice provocată de infestația cu paraziți externi. 

Cutie cu pipeta antiparazitara Advantix pe fond alb
Pipetă antiparazitară Advantix, eficientă împotriva căpușelor timp de o lună după o singură administrare

Spray-ul Fiprex este un produs antiparazitar insecticid și acaricid, pe bază de fenilpirazol, și este foarte eficient în tratarea infestațiilor cu căpușe și purici la câini, dar și la pisici. Este activ împotriva căpușelor timp de o lună, iar perioada în cazul puricilor se extinde până la 2 luni.

Spray Fiprex pe fond alb
Spray Fiprex, eficient în tratarea infestațiilor cu căpușe și purici la câini, dar și la pisici

În concluzie, scoaterea căpușei la câine este un procedeu simplu, pe care îl poți duce la bun sfârșit și acasă, cu condiția să ai dispozitivul potrivit. Aplicând metoda de scos căpușe pe care ți-am explicat-o, câinele tău va fi ferit de neplăceri.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply