fbpx
caine alb si pisica maro cu alb se joaca pe iarba
Câini, PetAdvice, Pisici

Bravecto vs. Frontline. Tratamente pentru purici și căpușe

Deparazitarea câinilor și pisicilor trebuie făcută obligatoriu, indiferent dacă acestea locuiesc în casă sau în curte și, de asemenea, periodic, în special primăvara, când apar puricii și căpușele din abundență, acestea din urmă fiind responsabile de îmbolnăvirea cu babesioză. De asemenea, pe lângă deparazitarea externă este necesară și o deparazitare internă, de preferat în urma unui consult la medicul veterinar.

Pentru a alege cel mai bun tratament pentru purici și căpușe dintre Bravecto și Frontline este esențial să cunoști aspectele care fac diferența. Atât Bravecto, cât și Frontline sunt eficiente în combaterea paraziților, însă au compuși chimici diferiți și metode și perioade de administrare diferite. Pentru a ști ce să alegi pentru deparazitarea externă a animăluțului tău, ne-am propus să facem o comparație între tratamentul pentru purici și căpușe Bravecto și Frontline.

Bravecto sau Frontline pentru deparazitarea externă a câinilor?

Atât Bravecto, cât și Frontline folosesc o neurotoxină pentru distrugerea puricilor și căpușelor la câini, dar aceasta este diferită, atât ca eficiență, cât și ca administrare. Încă de la început punctăm că Bravecto deține două produse pentru deparazitare externă la câini: unul cu acțiune din interior și celălalt cu acțiune din exterior.

Pentru deparazitarea din interior, Bravecto propune tablete masticabile pentru câini care au rolul de a omorî puricii și căpușele, însă acționând din interior. Acestea sunt eficiente pentru o perioadă de 12 săptămâni, nu afectează starea de sănătate a animalului, însă nu pot fi administrate câinilor care au probleme sau sensibilități gastrointestinale, cum este, de exemplu, gastrita.

Tabletă masticabilă antiparazitară Bravecto pentru combaterea puricilor și căpușelor la câinii cu greutate de 2 - 4.5kg
Tableta masticabilă Bravecto este un produs antiparazitar de uz intern recomandat pentru deparazitarea externă a câinilor, fiind foarte eficient în tratarea infestațiilor cu purici și căpușe

Dacă vorbim de tratamente pentru purici și căpușe cu aplicare externă, spot-on, atât Bravecto, cât și Frontline se aplică asemănător, cu ajutorul unei pipete, însă timpul de acțiune al tratamentului pentru purici și căpușe Bravecto este eficient pe o perioadă de 12 săptămâni de la aplicare, în timp ce tratamentul Frontline necesită reaplicare o dată la 4 săptămâni. Pe de altă parte, în timp ce Bravecto previne doar infestațiile cu purici și căpușe, tratamentul Frontline este eficent și în combaterea scabiei. Un alt criteriu de diferențiere constă în faptul că tratamentul Bravecto pentru purici și căpușe se poate folosi în siguranță și pentru deparazitarea femelelor gestante sau aflate în perioada de lactație.

Bravecto sau Frontline pentru deparazitarea externă a pisicilor?

Tratamentele pentru purici și căpușe Bravecto și Frontline se recomandă a fi folosite în funcție de greutatea pisicii. În timp ce tratamentul de deparazitare pentru pisici Bravecto are trecută pe ambalaj greutatea pisicii pentru care se recomandă, tratamentul Frontline conține o pipetă cu cantitatea necesară pentru o felină care cântărește 1 kilogram, prin urmare vor trebui achiziționate mai multe pipete, în funcție de greutatea pisicii. Însă, acesta din urmă este util și pentru combaterea păduchilor, dar și pentru tratamentul dermatitei alergice provocate de purici.

Pipetă antiparazitară Frontline Spot-On pentru pisici
Pipeta antiparazitară Frontline Spot-On este folosită pentru tratamentul puricilor și căpușelor la pisici, fiind eficientă și pentru înlăturarea păduchilor și pentru tratamentul dermatitei alergice provocată de purici

Un alt criteriu care poate face diferența este faptul că tratamentul antideparazitar Bravecto se aplică o dată la 12 săptămâni, în timp ce tratamentul pentru purici și căpușe Frontline necesită reaplicare după 4-6 săptămâni, iar Bravecto poate fi folosit în siguranță și pentru deparazitarea pisicilor gestante sau care alăptează.

Diferențe-cheie între Bravecto și Frontline

În completarea celor afirmate mai sus, există totuși și niște diferențe-cheie între Bravecto și Frontline, care merită amintite și care pot ușura alegerea celui mai bun produs pentru câinele sau pisica ta.

Metodă de administrare

Din punctul de vedere al administrării există o mare diferență între tratamentul pentru purici și căpușe Bravecto masticabil și cel de tip spot-on pentru câini. În timp ce unul se administrează intern, celălalt se administrează prin folosirea pipetei. Nu se recomandă ruperea tabletei, motiv pentru care aceasta se va cumpăra în funcție de greutatea câinelui.

Pipetă antiparazitară Bravecto pentru câini de peste 40kg
Pipetă antiparazitară Bravecto pentru tratamentul puricilor și căpușelor la câini

În schimb, dacă ne referim la tratamentul pentru purici și căpușe spot-on, atât Bravecto cât și Frontline se aplică cu ajutorul unei pipete al cărei conținut complet se va goli în zona omoplaților. Dacă la câini se poate goli conținutul până la baza cozii, la pisici este de preferat a se revărsa în câteva puncte în zona omoplaților având grijă să nu se prelingă în jos pe piele.

Pipetă antiparazitară Bravecto pentru pisici de 6.25 - 12.5kg
Pipetă antiparazitară Bravecto pentru tratamentul puricilor și căpușelor la pisici

Cât de ușor este de procurat

Tratamentele pentru purici și căpușe Frontline și Bravecto, pentru deparazitare externă spot-on, se pot procura fără rețetă de la medicul veterinar. Ambele se pot achiziționa online, fiind necesară atenție doar la greutatea pisicii sau câinelui pentru care este recomandat un gramaj.

Frontline Spot-On pentru caini de peste 40kg, 1 pipeta
Pipetă pentru deparazitare Frontline Spot-On pentru tratamentul puricilor și căpușelor la câini de peste 40 kg, eficientă și pentru combaterea scabiei și a păduchilor

În schimb, tratamentul pentru purici și căpușe Bravecto pentru câini cu administrare internă, deci sub formă de tablete masticabile, se eliberează la recomandarea medicului veterinar din farmacii. Pentru comenzile online nu este necesară o rețetă, ceea ce este un avantaj, mai ales dacă câinele tău este sănătos și în trecut i-ai mai administrat acest tratament.

Preț

Prețul celor două produse pentru deparazitare externă spot-on este diferit, mai exact pentru aceeași greutate a unui câine, tratamentul pentru purici și căpușe Bravecto are prețul aproape dublu față de Frontline, însă nu trebuie să ignorăm ceea ce am spus mai sus, că și durata de eficiență a acestuia este mai mare. Tabletele masticabile au, însă, un preț mai mare față de tratamentul spot-on Bravecto, dar diferența nu este considerabilă.

Substanțele active din Bravecto și Frontline și cum acționează acestea

Așa cum punctam mai sus, tratamentele pentru purici și căpușe Bravecto și Frontline au la bază compuși chimici diferiți. În timp ce Bravecto are în compoziție fluralaner, Frontline conține fipronil. 

Bravecto – Fluralaner

Fluralaner este un nou pesticid care are capacitatea de a acționa rapid prin întreruperea sistemului nervos al puricilor, astfel împiedicându-i să-și finalizeze ciclul reproductiv și, implicit, provocându-le moartea. Acționează încă din primele ore după ce este aplicat, iar la opt ore distanță puricii sunt morți în proporție de 100%. Din păcate, un dezavantaj al tabletelor masticabile Bravecto este că acestea nu țin puricii și căpușele la distanță, deci pentru un câine care va locui la curte este necesar și un tratament spot-on în completare.

Frontline – Fipronil

Fipronilul este tot un tip de neurotoxină cu efecte asemănătoare fluralanerului, în sensul că ucide atât puricii, cât și larvele, însă are și capacitatea de a ține la distanță o nouă infestare cu purici sau căpușe, cel puțin până la un nou rapel. Substanța începe să acționeze în câteva ore și în primele 12 ore numărul puricilor este semnificativ redus.

Care plan de tratament este mai convenabil

Ca preț, tratamentul pentru purici și căpușe Frontline este mai convenabil, însă și perioada de rapel este mai mică. În plus, s-a observat că puricii mor mai repede și sunt mai mult timp ținuți la distanță cu tratamentul Bravecto spot-on. În plus, faptul că Bravecto există și ca tratament de deparazitare cu acțiune din interior îi poate crește eficiența.

Trucuri de administrare/aplicare

Tratamentele pentru purici și căpușe Bravecto și Frontline se administrează în general ușor, fiind ușor de aplicat și foarte bine tolerate de animăluțe.

Pentru câini

Dacă vorbim de tratamentul masticabil pentru purici și căpușe Bravecto, atunci este de preferat ca tableta să-i fie dată câinelui ca atare, având un gust bun și fiind de obicei preluată de bună voie. În cazul în care acesta o refuză, deși rareori se întâmplă, poate fi amestecată cu hrană umedă. Nu se recomandă a se rupe sau fărâmița tableta. De asemenea, trebuie urmărit câinele pentru a te asigura că a înghițit-o. 

Dacă vorbim de tratamentul pentru purici și căpușe cu aplicare spot-on, atunci este de preferat ca pipeta să fie golită direct pe pielea câinelui, de la omoplați până la baza cozii. Cel mai bun moment pentru aplicare este după o plimbare lungă, după ce s-a jucat și se simte obosit. După aplicarea tratamentului câinele nu trebuie spălat sau lăsat să intre în apă.

Pentru pisici 

Pentru pisicile de apartament, deparazitarea spot-on este destul de ușoară, având în vedere că sunt mult mai prietenoase și sociabile decât pisicile de curte. Astfel, în timp ce-ți mângâi pisica, de preferat atunci când ea doarme, aplică-i tratamentul cu pipeta având grijă să eliberezi tot conținutul în câteva locuri diferite din zona omoplaților și așteaptă ca lichidul să fie absorbit în piele. Dacă, însă, pisica este agitată, caz care se poate întâmpla cu precădere la pisicile care trăiesc în curte, fiind și mai independente și cu mai multă personalitate, este de preferat să se folosească o mască pentru bot specială care-i acoperă ochii, dar îi lasă nasul afară, astfel încât să poată respira. Atunci când pisica nu vede ce i se întâmplă este mult mai liniștită. Suplimentar, pisicilor de curte este recomandat să li se ofere protecție împotriva paraziților și cu ajutorul zgărzii de purici, acestea fiind mult mai expuse decât cele de apartament.

Foto: Pixabay, ThePetClub

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply