fbpx
Caine care primeste hrana umeda din mana unei fete
Câini, PetAdvice

Avantajele hranei umede pentru câini

Hrana umedă pentru câini are numeroase avantaje și de aceea este bine să știi cum să o alegi corect, care sunt caracteristicile și specificațiile de care trebuie să ții cont. Asemenea oamenilor, și animăluțele, pentru a fi sănătoase, trebuie să aibă o alimentație corectă și echilibrată, adaptată nevoilor lor, iar hrană umedă pentru câini are o serie de avantaje care trebuie luate în considerare.

Nutrienții de care are nevoie câinele

În primul rând, atunci când alegi tipul de hrană umedă pentru câini, trebuie să ții cont de nutrienții de care are nevoie câinele.

  • Proteine. Proteinele reprezintă nutrienți de bază în alimentația câinelui, fie că vorbim de hrană umedă pentru câini sau de hrană uscată. Proteinele joacă un rol esențial în formarea celulelor noi, aspect care, implicit, este relaționat cu buna funcționare a sistemului imunitar. În plus, proteinele sunt importante pentru creștere, pentru întărirea musculaturii și susțin activitatea hormonală a câinelui.
  • Grăsimi. Grăsimile sunt cele care dau energie câinelui și joacă un rol important în multiple procese metabolice, făcând parte din structura celulară. Grăsimile contribuie la buna absorbție a vitaminelor și mineralelor și, implicit, joacă rol în creșterea și dezvolatarea câinelui. Acizii grași Omega 3 și Omega 9 sunt esențiali pentru piele, pentru blană, pentru susținerea bunei funcționări a organelor interne, fiind decisivi în combaterea proceselor inflamatorii.
  • Carbohidrați. Carbohidrații sunt, de asemenea, responsabili cu menținerea nivelului de energie al animalului și joacă un rol vital în susținerea tranzitului intestinal, aceștia conținând fibre benefice digestiei. Totodată, carbohidrații au avantajul de a îmbunătăți absorbția intestinală, astfel încât substanțele nutritive din hrană să fie metabolizate eficient.
  • Vitamine și minerale. Vitaminele și mineralele sunt, fără îndoială, necesare sănătății animalelor, stând la baza reacțiilor enzimatice din organism. Este bine de știut că majoritatea vitaminelor și mai ales a mineralelor nu sunt sintetizate în organismul câinelui și acestea trebuie luate din alimentație, însă cu atenție pentru că există atât riscul de hipovitaminoză, cât și de hipervitaminoză, o condiție des întâlnită în prezent din cauza alimentației neadecvate.
  • Apă. Hidratarea câinelui este extrem de importantă pentru susținerea sănătății, având în vedere că apa este implicată în toate procesele fiziologice. Apa susține digestia, iar hrana umedă pentru câini are un mare avantaj la acest capitol. De asemenea, apa menține temperatura corpului atunci când animalul face efort, aleragă, se joacă și reprezintă aprovimativ 60-70% din greutatea câinelui.

Ce trebuie să conțină hrana umedă

Hrana umedă pentru câini trebuie să conțină nutrienții de care are nevoie animalul pentru a crește și a se dezvolta armonios, dar și pentru menținerea sănătății sale. În primul rând, trebuie să conțină proteine de calitate, iar acestea trebuie să provină din carne, cel mai important ingredient al meniului. De asemenea, alături de carne, hrana umedă pentru câini trebuie să conțină și legume sau cereale pentru a-i asigura suportul de carbohidrați necesar. Astfel, hrana umedă pentru câini cu diferite tipuri de carne este bogată în zinc, fier, seleniu, cupru și conține aminoacizi esențiali, iar asociată cu legume și cereale va asigura și aportul necesar de vitamine, minerale și fibre.

blank
Hrana umedă pentru câini adulți, Piper, cu Miel, Morcovi și Orez brun este recomandată pentru îmbunătățirea și diversificarea alimentației zilnice a tuturor câinilor, indiferent de talie, vârstă și activitate fizică.

Pe de altă parte, pentru aportul necesar de acizi grași esențiali, produsele cu ficat de vită  în compoziție sunt alegerea cea mai bună, iar recomandarea noastră este Hrana umedă pentru câini adulți, Piper, cu Ficat de Vita și Cartofi, care, totodată asigură animăluțului și doza de energie necesară grație carbohidraților conținuți. Este important de punctat că hrana umedă pentru câini nu trebuie să conțină coloranți, arome și alte chimicale periculoase pentru sănătate.

Care sunt avantajele hranei umede pentru câini

Hrana umedă pentru câini are avantaje care trebuie luate în calcul atunci când alegi cea mai bună mâncare pentru animăluțul tău.

  • Hrana umedă pentru câini are marele avantaj că este hidratantă, având în vedere că nu toți câinii consumă suficientă apă pe parcursul zilei.
  • Un alt avantaj pe care-l are hrana umedă pentru câini este faptul că se mestecă ușor și este preferată atât de juniori, cât și de seniori sau de câinii care au probleme cu dantura. 
  • Hrana umedă pentru câini are un miros apetisant care atrage mult mai mult animăluțele și le trezește apetitul, mai ales că, odată cu înaintarea în vârstă, câinele tinde să-și piardă simțul olfactiv și din acest motiv poate să mănânce mai puțin, ajungând chiar la subnutriție.

Cum alegi hrana umedă pentru cățelul tău

Hrana umedă pentru câine se alege în funcție de niște criterii esențiale care țin de vârstă, de talie și stare de sănătate, pentru că există câini care au anumite nevoi speciale.

Vârsta

Nevoile nutriționale ale unui câine se schimbă odată cu vârsta. Un pui de câine care se află în creștere are nevoi mai mari față de un adult, însă și câinii care au ajuns la bătrânețe trebuie hrăniți corespunzător cu nevoie lor nutriționale.

Talia

Un câine de talie mică va consuma porții mai mici, însă acestea trebuie să-i aducă echilibrul necesar de nutrienți. Totodată, bucățile de hrană umedă trebuie să fie adaptate dimensiunii lor pentru a nu se îneca și, nu în ultimul rând, câinii de talie mare sunt mai predispuși problemelor osoase și musculare, un motiv în plus pentru a se ține cont de talia sa atunci când i se alege hrana.

Starea de sănătate

În cazul în care câinele este sterilizat sau suferă de vreo afecțiune, atunci tipul de hrană va trebui ales în funcție de recomandările medicului veterinar.

Cum alegi hrana umedă în funcție de vârsta câinelui

Dacă vorbim de un pui de câine care încă nu este înțărcat, atunci există posibilitatea ca acesta să fie hrănit cu lapte special conceput pentru această perioadă de viață. Acesta trebuie să conțină proteine, vitamine și oligoelemente necesare creșterii.

Cutie lapte praf pisici milkcan pentru caini si pisici si biberon
Milk Can Lapte praf pentru câini și pisici cu biberon este destinat atât puilor, încă din prima zi de viață, cât și femelelor gestante și animalelor în vârstă.

Dacă vorbim de un câine adult, care a depășit vârsta de 1 an, atunci hrana trebuie adaptată astfel încât să contribuie la întreținerea sa. În această etapă de vârstă hrana este dependentă de activitatea fizică pe care o desfășoară animalul, consumul caloric fiind mai mare la cei care petrec mai mult timp în aer liber și aleargă față de cei care sunt ținuți în apartament.

Câinii cu nevoi speciale, care suferă de diferite afecțiuni trebuie să beneficieze strict de hrană conformă cu problema de sănătate. Există hrană specială pentru cei cu probleme renale, hepatice, digestive, dentare, cardiovasculare, respiratorii și cardiovasculare.

Câinii bătrâni, care au depășit vârsta de 11 ani, au alte nevoi alimentare pentru că procesele metabolice și imunitare încetinesc. În această etapă este nevoie ca hrana să aibă un conținut caloric mult mai redus.

Calitatea și ingredientele pe care le conține produsul

Când alegi hrana umedă pentru câine trebuie să alegi produse de calitate și să consulți întotdeauna eticheta. Eticheta unui astfel de produs trebuie să conțină: denumirea produsului, greutatea netă, numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, valorile nutriționale, dar și animalul căruia îi este recomandat. Este de preferat să se aleagă întotdeauna produse din categoria premium și trebuie optat pentru hrana care conține în proporție cât mai mare carne și derivate din carne.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

Leave a Reply