fbpx
caine mic negru cu urechile ciulite
Câini

Gastrita la câini. Cauze, simptome, tratament, dietă

Ai observat că, de la o vreme, câinele tău atât de vesel și de jucăuș este acum abătut și retras, nu mai are chef de nimic și abia se atinge de mâncare? Este evident că are o problemă de sănătate! Gastrita la câini este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni digestive, iar dacă nu este depistată la timp poate da complicații serioase. Iată tot ce trebuie să știi!

Ce este gastrita la câini 

Gastrita este o afecțiune a mucoasei stomacale care devine foarte inflamată, iar simptomele nu întârzie să apară. Această boală, care afectează mucoasa ce căptușește interiorul stomacului, poate apărea brusc și violent – iar atunci vorbim despre o gastrită acută sau se poate dezvolta în timp, iar atunci avem de-a face cu o gastrită cronică. Însă, în ambele situații, câinele are nevoie de tratament și de o dietă specială, atent selectată. 

Cauzele gastritei la câini

Cauzele apariției gastritei la câini sunt numeroase, boala în sine fiind una destul de comună. Printre acestea se numără ingerarea anumitor alimente în cantități prea mari, excesul alimentar în general, ingerarea anumitor medicamente ca urmare a unui tratament, medicamente ce afectează mucoasa stomacală, ingerarea anumitor substanțe chimice toxice – câinele poate să roadă o jucărie, iar părțile mici care ajung în stomac pot provoca gastrită, neputând fi digerate. La fel și ingerarea anumitor plante poate duce la declanșarea acestei boli de stomac, dar și o banală intoleranță alimentară, în cazul în care obișnuiești să-ți hrănești animalul cu alimente interzise. Pe blogul nostru vei găsi lista celor mai periculoase mâncăruri pe care i le poți oferi.  O altă cauză pentru apariția gastritei o reprezintă și infestarea cronică a sistemului digestiv cu anumiți paraziți.

pui de caine care mananca dintr-un bol
Gastrita este o afecțiune a stomacului provocată, printre altele, și de o intoleranță alimentară

Simptomele gastritei la câini

Simptomele bolilor de stomac sunt destul de evidente și relativ ușor de recunoscut. Chiar dacă nu știm că are gastrită – diagnosticul corect se dă doar de către medicul veterinar în urma unor investigații amănunțite –  ne dăm seama rapid că animalul nostru de companie suferă de o afecțiune digestivă. Pentru asta va trebui însă să-i urmărim cu atenție starea și comportamentul. Primul lucru care ar trebui să ne dea de gândit sunt vârsăturile, iar cei mai mulți proprietari de câini nu așteaptă ca situația să se agraveze și merg de urgență la medic. Printre alte semne de boală se numără vărsăturile cu sânge, dacă mucoasa stomacală a fost deteriorată și expusă acidului gastric, scaunele diareice, durerea resimță de animal – câinele stă în așa numita „poziție de rugăciune”, sprijinit pe labele din spate și aplecat pe labele din față –  o stare generală de apatie. Animalul va refuza mâncarea sau va mânca foarte puțin, va slăbi într-un timp relativ scurt.

Care este tratamentul pentru gastrita la câini

Tratamentul pentru gastrita la câini este prescris numai de către medicul veterinar, în funcție de afecțiunea de care suferă animalul tău de companie – gastrita acută sau cronică – și este stabilit în urma unor investigații medicale amănunțite. Tratamentul constă în administrarea de medicamente precum analgezice, pansamente gastrice, medicamente anti-acide. În funcție de cauzele care au dus la declanșarea bolii câinele poate primi antibiotice, medicamente antiinflamatoare sau chiar un tratament complex împotriva paraziților intestinali. În paralel cu tratamentul medicamentos, animalul tău de companie va trebui să urmeze o dietă strictă În cazul în care gastrita a apărut din cauza unei anumite intoleranțe alimentare, se va elimina din dieta câinelui acel aliment-problemă sau grupă de alimente. 

Dieta pentru gastrita la câini

Printre simptomele grave ale gastritei se numără diareea care, dacă persistă, poate deshidrata foarte mult organismul câinelui. Astfel, pe lângă tratamentul medicamentos se recomandă și o dietă specială pe bază de orez. În oferta noastră vei găsi hrană pentru câini cu afecțiuni gastroenterologice Advance Gastroenteric care conține orez, porumb, făină de gluten de porumb, proteine deshidratate de pasăre, ulei de cocos, grăsimi și proteine aniumale și altele. 

hrana uscata de la advence pentru caini cu afectiuni gastrice
Hrana de la Advence pentru câini cu afecțiuni gastrice se găsește în diferite cantități, de la cele mai mici până la cele mai mari

Gastrita la câini este o afecțiune digestivă care se poate vindeca, iar animalul tău de companie se va reface rapid și fără urmări dacă boala este descoperită și tratată la timp. 

Sursa foto: Pixabay

N-ai nimic de pierdut și te poți dezabona oricând.
Invalid email address
Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Avantajele hranei umede pentru câini - The PetClub - Blog 7 februarie 2020 at 16:35

    […] cazul în care câinele este sterilizat sau suferă de vreo afecțiune, atunci tipul de hrană va trebui ales în funcție de recomandările medicului […]

  • Reply Dieta pentru gastrită la câini - The PetClub - Blog 25 februarie 2020 at 7:38

    […] adecvat și dietă corespunzătoare. De altfel, gastrita la câini este destul de comună, iar cauzele sale sunt multiple și din arii diferite. Poate fi vorba de exces alimentar, de ingerarea unor […]

  • Reply Bravecto vs. Frontline. Tratamente pentru purici și căpușe - The PetClub - Blog 28 aprilie 2020 at 8:12

    […] Pentru deparazitarea din interior, Bravecto propune tablete masticabile pentru câini care au rolul de a omorî puricii și căpușele, însă acționând din interior. Acestea sunt eficiente pentru o perioadă de 12 săptămâni, nu afectează starea de sănătate a animalului, însă nu pot fi administrate câinilor care au probleme sau sensibilități gastrointestinale, cum este, de exemplu, gastrita. […]

  • Leave a Reply