Puricii sunt paraziți externi care le creează mari neplăceri animalelor de companie și chiar boli, motiv pentru care deparazitarea trebuie făcută periodic. Un purice are o durată de viață care variază destul de mult, în funcție de condițiile pe care le întâlnește, dar o femelă poate depune până la o mie de ouă, iar asta înseamnă că este dificil să scapi de ei de la sine, fără să iei măsuri. În acest material îți vom spune cât trăiește un purice pe animalul de companie sau în lipsa acestuia, care sunt semnele care arată că pisica sau câinele tău este infestat cu acest parazit, bolile pe care le poate transmite și ce trebuie să faci pentru a scăpa de purici.
Cât trăiește un purice pe animalul de companie
Puricii sunt insecte care trec prin patru stadii de dezvoltare: ou, larvă, pupă şi adult. Toate acestea au durate variabile, în funcție de mediu înconjurător. În comparație cu alte insecte, ciclul lor de viață este mai scurt. De la stadiul de ou și până la cel final, de adult, un purice poate trăi de la două-trei săptămâni până la câteva luni.
Însă puricii adulți de pisică și câine pot trăi până la un an, în situații ideale. Acestea sunt întrunite atunci când animalul de companie are blana lungă și neîngrijită. Pe animalele de companie cu blana scurtă, un purice adult trăiește mai puțin – în jur de 10 zile. Trebuie, însă, să ai în vedere că în această perioadă o femelă poate depune sute de ouă, media fiind de 50 pe zi, iar asta înseamnă că noi generații de purici se vor naște în lipsa deparazitării externe.
Cât trăiește un purice în lipsa unui animal
În lipsa unei gazde – animal de companie – puricii adulți trăiesc doar câteva zile, până la 2 săptămâni. Puricii se alimentează exclusiv cu sânge și dacă le lipsește o sursă de hrană, după 2 săptămâni vor muri. Dar această perioadă se prelungește dacă reușesc să sară pe om și să își facă rost de o masă. O femelă adultă va depune ouă imediat după prima hrănire.
Semne că animalul tău de companie are purici
Vei ști imediat că animalul tău de companie are purici, pentru că semnele sunt foarte clare. În primul rând, se vor scărpina excesiv și cu mai mult patos decât în mod normal. Apoi, somnul le va fi foarte agitat, pentru că pișcătura de purice este destul de violentă ca să-i trezească. După câteva zile de la infectare, pe pielea animalului vor apărea pete roșii și iritații, în special în zona urechilor, dar și a cozii.
Bolile pe care le pot transmite puricii
Pe lângă disconfort, puricii le pot provoca animalelor de companie și o serie de afecțiuni și boli destul de grave.
Iată care sunt cele mai comune afecțiuni provocate sau transmise de purici:
- Dermatită alergică. Este o alergie care apare ca urmare a pișcăturilor repetate. Animalele de companie se vor scarpina în exces, iar pe piele vor apărea leziuni care se pot infecta. În zonele respective, câine sau pisica va rămâne fără blană;
- Infecții bacteriene. Puricii pot transmite bacterii animalului de companie care provoacă infecții grave, iar unele dintre ele pot fi transmise și la om;
- Infestarea cu paraziți interni. Puricii sunt vectori ai paraziților interni. Tenia este un vierme întâlnit frecvent la pisici și câini și poate apărea prin ingerarea puricilor. Atunci când se scarpină și se mușcă, deranjate fiind de înțepături, animalele de companie înghit puricii și de aici apar și paraziții interni;
- Anemia. Un animal de companie, mai ales dacă este de talie mică, poate suferi de anemie din cauza pierderii de sânge survenite în urma hrănirii puricilor.
Ce trebuie să faci pentru a feri câinele sau pisica de infestarea cu purici
Deparazitarea externă este singura metodă sigură de prevenire și combatere a infestării cu purici. Animalul de companie este expus la acest parazit chiar și în cazul în care părăsește foarte rar sau chiar deloc locuința.
Deparazitarea externă se poate face atât la pisici cât și la câini prin mai multe metode: zgardă antiparazitară, pipete, tablete, spray-uri sau pudre și șampoane.
La câini, deparazitarea externă trebuie făcută periodic în funcție de durata de acţiune a produsului aplicat. Câinii merg afară zilnic, chiar dacă trăiesc în apartament, iar la fiecare ieșire se expun. Ei pot lua purici de la alte animale de companie cu care se joacă, din sol sau din vegetație. Cele mai multe produse de deparazitare externă sunt sigure și au și un rol preventiv, astfel că pot fi administrate chiar și în lipsa dăunătorilor.
Am selectat aici cele mai populare antiparazitare externe folosite în cazul câinilor. Foarte ușor de administrat, pipeta antiparazitară este poate cea mai populară metodă de eliminare a puricilor. Iar Bravecto a creat produse speciale în funcție de talia câinelui. Substanța activă din această pipetă este fluralaner, foarte eficientă pentru eliminarea puricilor, dar și a căpușelor pentru o perioadă de 12 săptămâni după o singură administrare.
Zgarda antiparazitară Foresto este o soluție inovativă de protecție împotriva puricilor și a căpușelor ce oferă protecție de până la 8 luni. Este un produs disponibil în mai multe variante, în funcție de talia câinelui.
Tableta antiparazitară Bravecto este un produs antiparazitar de uz intern cu fluralaner, foarte eficient în tratarea infestațiilor cu purici și căpușe pentru o perioadă de 12 săptămâni.
În cazul pisicilor, mai ales dacă acestea trăiesc exclusiv în apartament, deparazitarea externă va fi făcută mai rar. Dar ele sunt expuse chiar și în aceste condiții la infestarea cu purici, care pot intra în casa ta fie prin intermediul altui animal de companie sau pur și simplu se lipesc de talpa pantofului tău. În cazul pisicilor care ies în mod constant afară, deparazitarea externă trebuie făcută periodic, în funcție de durata de acțiune a produsului folosit.
Iată care sunt cele mai utilizate produse pentru deparazitarea externă a pisicii. Zgarda antiparazitară Bolfo pentru pisici, dar care poate fi utilizată și în cazul câinilor, oferă o protecție eficientă împotriva puricilor pe o durata de 4 luni, iar împotriva căpușelor pe o durata de 10 săptămâni.
Pipeta antiparazitară Advocate este un produs antiparazitar de uz extern ce conține imidacloprid și este foarte eficient în tratarea infestatiilor cu purici pentru o perioadă de o lună după o singură administrare.
Tableta antiparazitară Credelio pentru pisici elimină imediat și timp de o lună puricii și căpușele.
Deci, cât trăiește un purice? Durata de viață poate varia de la câteva zile la câteva luni, timp în care îi va provoca mari probleme animalului de companie. Deparazitarea externă periodică este necesară pentru a-i asigura prietenului tău blănos o viață liniștită și fericită.
Foto: The Pet Club, Pexels
No Comments