fbpx
husky adult alaturi de o femeie pe o platforma din lemn
Câini, PetAdvice

De ce câinele meu are respirația urât mirositoare?

Nimic nu e mai neplăcut decât să-ți îmbrățișezi animalul de companie și să te lovești de o respirație urât mirositoare. Această problemă a respirației urât mirositoare este atât de comună în cazul câinilor încât a primit și un nume în engleză: „dog breath” sau „respirație de câine”, folosită, în mod amuzant, și în cazul oamenilor. 

Ce nu știu majoritatea proprietarilor de câini este că problema respirației este una complet tratabilă. Nu este o regulă ca patrupedele să aibă respirație urât mirositoare și nici nu ar trebui să se întâmple lucrul acesta. 

Vestea bună este că există o mulțime de metode prin care proprietarii de câini pot rezolva și preveni această problemă, pe care le vom dezbate în acest articol.

Cauzele respirației urât mirositoare la câini

La fel ca în cazul oamenilor, termenul clinic pentru respirația urât mirositoare este halitoză. În cazul oamenilor, însă, această problemă se poate rezolva foarte simplu – de obicei cu un simplu periaj al dinților, urmat de o igienă dentară optimă. Pe de altă parte, câinele tău nu se poate peria singur pe dinți, iar mulți dintre stăpânii de patrupede nu consideră îngrijirea danturii animalelor ca ceva de adăugat pe lista priorităților. Sunt mai degrabă stresați să deparaziteze animalul la timp sau să respecte lista de vaccinuri recomandate de medicul veterinar.

Pe scurt, respirația urât mirositoare la câini este cauzată de acumularea bacteriilor în cavitatea bucală, la nivelul plămânilor sau în tractul digestiv. În multe cazuri, se rezolvă foarte ușor, cu o simplă curățare a danturii animalului. În alte cazuri, poate indica o problemă mai gravă cu care se confruntă animalul la nivelul rinichilor, ficatului sau a intestinelor.

Toți câinii sunt predispuși la problema respirației urât mirositoare atunci când nu au parte de o îngrijire a danturii. Unele rase, însă, prezintă o incidență mai mare. Vorbim aici despre câinii de talie mică sau foarte mică, precum Chihuahua. 

De multe ori, respirația urât mirositoare la câini este rezultatul unor afecțiuni ale gingiilor, cauzate de acumularea plăcii bacteriene și a tartrului. Însă, pentru a determina exact fondul acestei probleme, este recomandată o vizită la medicul veterinar. Acesta va efectua un control de rutină, inclusiv a danturii animalului.

Cum tratăm respirația urât mirositoare

Tratamentul pentru repirația urât mirositoare la câini depinde de cauza problemei. Dacă vinovate sunt tartrul și acumularea de placă bacteriană, o simplă curățare a danturii animalului de companie și a cavității bucale este suficientă. 

Însă această problemă poate fi generată și de o alimentație nepotrivită. În acest caz schimbarea regimului alimentar este soluția. Din acest articol poți afla care este cea mai bună mâncare pentru câini.

Ca regulă generală, mâncarea solidă este recomandată atunci când vrem să curățăm dantura câinelui și să prevenim acumularea de placă bacteriană. Există pe piață, însă, și gustări special concepute pentru îngrijirea danturii patrupezilor.

Pachet cu 7 gustari Advance Dog Dental Stick pentru îngrijirea danturii cainilor de talie medie si mare, pe fundal alb
Advance Dog Dental Stick ajută la îndepărtarea tartrului prin efect mecanic, elimină resturile alimentare, protejează dantura și combate formarea plăcii bacteriene și a tartrului

Dacă respirația urât mirositoare este cauzată de o problemă de sănătate mai gravă, medicul veterinar este singurul în măsură să determine cauza și tratamentul.

Sfaturi despre prevenirea problemelor cu respirația urât mirositoare

Chiar dacă spălatul dinților câinelui nu este o sarcină la care să te gândești cu plăcere, aceasta rămâne cea mai bună soluție pentru a preveni respirația urât mirositoare și alte probleme dentare. Ideal ar fi să-ți speli zilnic animalul de companie pe dinți, cu o pastă special concepută pentru câini. Dacă nu apuci să faci asta zilnic, fă un obicei ca măcar de trei, patru ori pe săptămână să îndeplinești și acest ritual de îngrijire.

Alege cu atenție mâncarea animalului de companie și optează pentru gustări speciale care curăță mecanic dinții și ajută la păstrarea unei danturi sănătoase.

O altă idee este să-i oferi câinelui jucării dintr-un material mai dur, care îi vor curăța automat dinții, atunci când se joacă cu ele. 

Există pe piață și o mulțime de produse pentru prevenirea și tratarea problemelor dentare la câini și a respirației urât mirositoare. Printre acestea și PaqueOff, un supliment alimentar care previne acumularea de placă bacteriană și tartru.

Flacon de 20 de grame cu PlaqueOff, supliment alimentar pentru prevenirea respiratiei urat mirositoare la caini si pisici, pe fundal alb
PlaqueOff se poate folosi atât în cazul câinilor, cât și al pisicilor

Iar suplimentul alimentar SaniKiss asigură menținerea respirației plăcut mirositoare, prin normalizarea proceselor fermentative din cavitatea bucală și susținerea digestiei, reducând astfel halitoza.

Flacon cu 50 de capsule SaniKiss pentru tratarea respiratiei urat mirositoare la caini si pisici, pe fundal alb
SaniKiss este un produs destinat câinilor, pisicilor, dar și puilor, care rezolvă problema respirației urât mirositoare

Respirația urât mirositoare este o problemă frecventă a câinilor, însă perfect tratabilă și ușor de prevenit. Vizitele regulate la medicul veterinar pentru curățarea profesională a danturii, o alimentație adecvată și câteva produse de îngrijire a danturii vor ajuta la prevenirea acumulării tartrului și a plăcii bacteriene, cele mai comune cauze ale problemei.

Sursă foto: Pexels, ThePetClub

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply