fbpx
caine maro de talie mare sta culcat pe parchet
Câini

De ce curg ochii la câini. Posibile cauze, tratament și îngrijire

Lacrimile sunt secreții oculare produse, de regulă, în mod reflex cu scopul de a îndepărta anumite impurități care ajung în ochii câinilor. În mod normal, acestea sunt aproape invizibile, dar există anumite situații în care apar în exces, iar blana din jurul ochilor este udă în permanență și capătă o culoare roșcat maronie. Dacă te confrunți cu o astfel de problemă probabil că te întrebi de ce curg ochii la câini. Este o situație destul de complexă, care implică niște riscuri, pe care ți-o vom explica și îți vom spune cum trebuie să acționezi.

De ce curg ochii la câini. Posibile cauze

Lăcrimarea excesivă sau epifora duce la ceea ce noi numim în mod curent curgerea ochilor la câini, care determină apariția unor pete inestetice  – umede și maronii – în jurul ochilor. Par inofensive, dar dacă ele persistă, în zonele respective se dezvoltă bacterii care, mai departe, ar putea afecta vederea câinelui. Din acest motiv, problema trebuie tratată cu seriozitate, ceea ce înseamnă, în primul rând, că va trebui să te ocupi de igiena ochilor câinelui folosind soluții speciale. Dacă situația persistă, este necesar să te adresezi medicului veterinar, pentru că este posibil ca această curgere excesivă a ochiului să anunțe o afecțiune. Iar în cazul câinilor bătrâni, vizita la specialist se impune, pentru că, în cazul lor, riscul apariției unor boli, inclusiv oculare, este mai ridicat.

Cauzele apariției secrețiilor oculare în exces sunt multiple și le vom sintetiza în continuare.

Câinii care fac parte din rase cu blană lungă sunt mai predispuși la această problemă, pentru că bretonul le va ajunge în ochi și le va provoca iritații care vor duce automat la curgerea ochilor. Dacă este tuns în zona respectivă, se va reduce o parte din cantitatea de secreții, însă ochii lui trebuie curățați și îngrijiți în mod constant, pentru că vor rămâne fire de păr care vor reține impurități și vor ajunge în ochi.

Curgerea ochilor poate fi provocată și de prezența unor corpuri străine – praf și impurități. Câinii sunt jucăuși, iar atunci când aleargă sau se tăvălesc în iarbă își expun ochii la astfel de situații. Ei sunt incapabili să păstreze o igienă corespunzătoare a ochilor, iar aici trebuie să intervii tu. La fel trebuie procedat și cu urechile animalului de companie.

În afara acestor cauze comune, lăcrimarea excesivă a ochilor la câini mai poate avea cauze de natură medicală. Cele mai comune sunt conjuctivitele, inflamații ale căilor lacrimale sau ale corneei, infecții sau iritații în jurul ochilor. Trebuie să știi că o parte din afecțiuni au la bază o igienă deficitară a zonei oculare, astfel că acest aspect trebuie tratat cu seriozitate încă din primele luni de viață ale câinelui.

Tratamentul afecțiunilor oculare la câini

Tratamentul afecțiunilor oculare la câini este stabilit exclusiv de către medicul veterinar, după ce acesta determină un diagnostic. Din nefericire, pe parcursul vieții, blănoșii noștri sunt predispuși la multe boli oftalmologice, unele din ele foarte grave, care pot provoca orbirea.

În afara comunelor conjuctivite, care pot fi provocate de iritații fizice de la praf sau gene sau reacții alergice, câinii pot face în timp cataractă, glaucom și alte afecțiuni specifice, care necesită, pe lângă o igienă susținută a ochilor, un tratament țintit. Totuși, anumite suplimente au rolul de a preveni aceste afecțiuni și pot susține tratamentul în cazul în care ele sunt deja prezente.

Tabletele Ocuhealth fac parte din această categorie. Sunt, de fapt, suplimente nutritive care previn și combat afecțiunile ochiului și implicit cele ale vederii. Compușii săi antioxidanți sunt foarte eficienți în combaterea afecțiunilor degenerative ale retinei – glaucomul, cataracta, care apar mai ales la câinii care suferă de diabet.

Cutie cu tablete Ocuhealth pe fond alb
Tablete Ocuhealth, suplimente nutritive care previn și combat afecțiunile ochiului și implicit cele ale vederii

O altă afecțiune destul de comună la câini este keratoconjunctivita sicca sau „ochiul uscat”, ce apare atunci când glandele lacrimale produc mai puține lacrimi decât în ​​mod normal. Optixcare Eye Lube este un gel hidrofilic care oferă o protecție de lungă durată a corneei în formele ușoare de keratoconjunctivită sicca, ajutând la menținerea hidratării suprafețelor oculare.

Cutie și tub cu Gel Optixcare Eye Lube pe fond alb
Gel Optixcare Eye Lube, pentru  o protecție de lungă durată a corneei în formele ușoare de keratoconjunctivită sicca (ochi uscat)

Acest gel ameliorează disconfortul și elimină secreția asociată cu ochiul uscat. 

Cu riscul de a ne repeta, îți spunem că igiena constantă a ochilor animalelor noastre de companie este cheia în prevenirea afecțiunilor oculare la câini.

Produse pentru îngrijirea ochilor câinilor

La The Pet Club avem disponibile mai multe produse pentru îngrijirea ochilor la câini. Iată câteva dintre ele:

Optican este o soluție specială pentru igiena ochilor la câini, dar care poate fi folosită și pentru pisici. Are o formulă delicată care curăță de impurități și lubrifiază ochii. De asemenea, îi protejează împotriva infecțiilor și a factorilor externi.

Cutie si recipient cu Optican pe fond alb
Optican, soluție specială care curăță de impurități și lubrifiază ochii

Optican calmează, revigorează și elimină senzația de durere la nivelul ochilor.

Iryplus este o soluție pentru curățare oculară pentru câini, dar și pentru pisici, care îndepărtează fără durere depunerile și mucusul din jurul ochilor.

Cutie cu Iryplus pe fond alb
Iryplus, soluție care îndepărtează fără durere depunerile și mucusul din jurul ochilor la câini

Se aplică pe un tampon de tifon steril, apoi se curăță cu atenție zona. Soluția are și efect hidratant, astfel că va îngriji zona afectată de abundența de secreții.

Iryplus este disponibil și sub formă de șervețele umede, cu același efect, însă mai ușor de folosit.

Pachet cu servetele Iryplus pe fond alb
Șervețele Iryplus, pentru curățarea ochilor la câini

Ai văzut de ce curg ochii la câini și ce trebuie să faci pentru a îndepărta această problemă neplăcută. Reține, însă, că în cazul în care situația persistă un timp mai îndelungat și dacă apar iritații și roșeață în zona oculară, este necesar să te adresezi veterinarului.

Foto: The Pet Club, Pexels 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply