fbpx
pui de pisica de culoare gri care se joaca in iarba
Câini, PetAdvice, Pisici

Ce boli poate lua animalul meu de companie de la căpușe? Află răspunsul în acest material

Dintre toți paraziții externi cu care se pot infesta animalele noastre de companie, căpușa este cea mai de temut. Pisicile și câinii pot lua o serie de boli de la căpușe, cele mai multe grave, greu de tratat sau chiar netratabile și care le pun în pericol viața. 

Spre deosebire de purici sau păduchi, care își „fac de cap” primăvara și vara, căpușele sunt active pe tot parcursul anului, pentru că au un ciclu de viață diferit și sunt un parazit mai rezistent la condițiile vitrege de mediu. Prin urmare, animalele de companie care ies în mod constant afară sunt în siguranță doar dacă sunt deparazitate extern periodic.

În cazul în care observi pe corpul pisicii sau al câinelui o căpușă, este necesar să o elimini imediat sau să mergi la veterinar, care poate prescrie un tratament.

În acest articol îți vom spune ce boli poate lua animalul de companie de la căpușe, cum se face deparazitarea externă și ce produse trebuie să folosești pentru a-ți ține prietenul blănos departe de orice risc.

Boli pe care animalul tău de companie le poate lua de la căpușe

Căpușele pot îndeplini rolul de rezervor și transmițător pentru cei mai de temut agenți patogeni de natură virală, bacteriană, micotică sau parazitară. Cu alte cuvinte, căpușele pot transmite unele din cele mai grave boli pe care le pot avea câinii și pisicile. Unele sunt netratabile și prezintă risc letal.

În cele ce urmează am întocmit o listă cu cele mai frecvente boli transmise de căpușe:

Boala Lyme sau borelioza 

Este cea mai cunoscută boală transmisă de căpușă. Este asimptomatică în cele mai multe cazuri, dar la animalele care prezintă simptome cele mai comune sunt șchiopătarea și poliartrita, care pot apărea chiar și la câteva luni după mușcătură. În timp pot să apară semne neurologice sau cardiace. De asemenea, un animalul poate suferi de afecțiuni renale

Babesioza

Babesioza este o infecție bacteriană periculoasă, care poate provoca decesul. Sunt atacate globulele roșii din sânge, iar animalul va suferi o anemie severă. Boala începe să se manifeste după 1-3 săptămâni de la mușcătură, prin semne clinice. Între timp se instalează și infecția, care este greu de depistat. Un animal cu babesioză va fi lipsit de energie și va fi somnolent în permanență, va refuza mâncarea, va avea febră, abdomen mărit, gingii decolorate, scaun decolorat și vărsături. Este esențial să mergi la veterinar dacă observi aceste simptome, mai ales dacă știi că animalul a fost infectat cu căpușe. Medicul va stabili un tratament complex, iar recuperarea este de lungă durată.

Citozonoza

Cytauxzoon felix este un virus pe care îl poartă pisicile sălbatice, dar acesta poate fi transmis și la pisicile domestice, prin mușcătura de căpușă. Citozonoza poate fi letală și nu se poate trata.

Anaplasmoza sau trombocitopenia infecțioasă  

Este o boală de origine bacteriană care apare îndeosebi la câini și care duce la coagularea sângelui. Boala se manifestă prin stări de somnolență, febră, șchiopătare, ganglioni măriți, diaree, vărsături, umflarea membrelor și sete excesivă. Este necesar să mergi la medic, dacă animalul manifestă aceste simptome, pentru că are nevoie de un tratament cu antibiotic și, în unele cazuri, de transfuzie de sânge.

Ehrlichioza 

Ehrlichia canis este o bacterie care infectează globulele albe. Între simptomele cele mai comune amintim stările de letargie, dificultate în respirație, febră, vărsături, mărirea splinei, sângerările nazale. Este, de asemenea, necesar un tratament cu antibiotic de lungă durată.

 Encefalita 

Este o boală virală care se manifestă prin febră severă, lipsa apetitului, îngălbenirea mucoaselor, stări letargice, mărirea splinei și a ficatului, dificultate la mișcare și chiar paralizie, iar în cazuri rare – orbire. Tratamentul este complex, de lungă durată și nu garantează mereu recuperarea completă a animalului de companie. Creierul se inflamează din cauza acestei boli, iar asta poate produce schimbări ireversibile în organismul animalului de companie. 

Acestea sunt cele mai frecvente și mai periculoase boli care pot fi transmise de căpușe. În mod frecvent, animalele de companie pot suferi de dermatite și alte iritații ale pielii.

Deparazitarea externă a câinelui și pisicii: cum se face, cât de des și ce produse îți recomandă The PetClub

Pisicile sunt afectate mult mai puțin de căpușe decât câinii, dintr-un motiv cât de poate de simplu: ele sunt foarte preocupate de igienă și de multe ori reușesc să îndepărteze acest parazit înainte ca el să se înfigă în piele. Însă câinii sunt extrem de vulnerabili, pentru că acest obicei le lipsește din rutină, în primul rând, iar în al doilea, ei adoră să se tăvălească în iarbă, unde căpușele își găsesc adăpost.

Prin urmare, deparazitarea la câini trebuie făcută periodic, în funcție de perioada de valabilitate a produsului utilizat. Contrar convingerilor unor posesori de câini, care cred că deparazitarea este necesară doar în sezonul cald, trebuie să știi că o căpușă este activă chiar și iarna.

Atunci când alegi un produs pentru deparazitarea externă a câinelui, verifică dacă acesta acționează și împotriva căpușelor. Sunt trei metode prin care se poate face o deparazitare care elimină și căpușele.

Poate cea mai comodă și, în același timp, cea mai populară metodă este pipeta antiparazitară. Iar Bravecto, care a conceput produse în funcție de talia câinelui, are efect anticăpușe, dar și antipurici, timp de 12 săptămâni. 

Cutie cu pipeta Bravecto pe fond alb
Pipetă antiparazitară Bravecto, eficientă împotriva căpușelor timp de 12 săptămâni

Zgarda antiparazitară este o altă metodă de deparazitare foarte practică, tolerată bine de către prietenul patruped. Iar zgarda Scalibor este eficientă împotriva căpușelor timp de 6 luni, iar împotriva puricilor – 4 luni. Este, de asemenea, eficientă pentru controlul infestației cu muște de nisip, care transmit Leishmanioza.

Cutie cu zgarda Scalibor pe fond alb
Zgarda antiparazitară Scalibor, eficientă împotriva căpușelor timp de 6 luni

Tabletele antiparazitare sunt și ele eficiente împotriva căpușelor. Simparica elimină imediat acest parazit, iar efectul persistă cel puțin 5 săptămâni.

Cutie cu tablete Simparica pe fond alb
Tablete antiparazitare Simparica, ce elimină imediat căpușele, cu efect de cel puțin 5 săptămâni

Toate aceste produse sunt verificate și avizate și sunt disponibile în mai multe variante, în funcție de talia câinelui.

La pisici, deparazitarea se face mai rar decât la câini, mai ales dacă acestea își petrec cea mai mare parte a timpului în casă. Ele sunt afectate mai rar de căpușe, iar asta înseamnă că iarna pot lua o pauză de la antiparazitarea externă. Dar chiar dacă pisica părăsește rar sau chiar deloc apartamentul, ea totuși este expusă la paraziți, pentru că aceștia pot fi transportați în casă pe talpa pantofului, spre exemplu. Deci, chiar dacă felina ta este „casnică”, o deparazitare pe an o ține în siguranță. Pisicile care își petrec mult timp afară trebuie deparazitate constant, în funcție perioada de valabilitate a produsului folosit. După cum se știe, ele sunt exploratoare și jucăușe și își petrec mult timp în vegetația abundentă – locul preferat al căpușelor. Chiar dacă ele reușesc să le îndepărteze de multe ori, căpușele se pot agăța de zone mai puțin accesibile pentru pisică.

Zgarda antiparazitară Bolfo pentru pisici, care poate fi utilizată și în cazul câinilor, este eficientă împotriva căpușelor timp de 10 săptămâni și a puricilor – 4 luni. Căpușele mor în interval de o zi după aplicarea zgărzii. 

Cutie cu zgarda antiparazitara Bolfo pe fond alb
Zgardă antiparazitară Bolfo, eficientă împotriva căpușelor timp de 10 săptămâni

Pipeta Bravecto Plus pentru pisici este eficientă împotriva infestărilor mixte cu căpușe și purici, nematode gastrointestinale sau viermi cardiaci. Elimină imediat paraziții externi, iar efectul este valabil timp de 12 săptămâni.

Cutie cu pipeta Bravecto Plus pe fond alb
Pipetă antiparazitară pentru pisici Bravecto Plus, cu efect de eliminare a căpușelor timp de 12 săptămâni

Antiparazitarele externe pentru pisici sunt, de asemenea, verificate și avizate și disponibile în mai multe variante, în funcție de talia felinei.

Ai văzut ce boli pot fi luate de la căpușe și cât de periculos este acest parazit pentru câinele sau pisica ta. Reține că deparazitarea externă este procedura prin care te asiguri că animalul de companie este în afara oricărui pericol.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply