fbpx
caine alb pe un scaun de bucatarie pe care stamana il usuca cu un uscator
Câini, PetAdvice, Pisici

Cât trăiește o căpușă. Pași de urmat ca să-ți ferești animalul de companie de acest parazit periculos

Căpușele sunt paraziți externi extrem de dăunători, care pot transmite animalelor de companie boli grave, cu potențial letal. Căpușa îi va produce animalului un disconfort mult mai mic decât în cazul puricilor, iar din acest motiv este mai greu de depistat. Deparazitarea periodică este singura soluție prin care te asiguri că pisica și câinele sunt în afara oricărui pericol. În acest acest articol îți vom spune cât trăiește o căpușă pe animalul de companie sau în lipsa acestuia, care sunt semnele care arată că pisica sau câinele tău este infestat cu acest parazit, bolile pe care le poate transmite și ce trebuie să faci pentru a scăpa de căpușe.

Cât trăiește o căpușă pe animalul de companie

Ciclul de viață al capuselor include 4 stadii de dezvoltare: ou, larvă, nimfa, adult. În afara primului stadiu – de ou – toate celelalte sunt parazite, iar asta înseamnă că se lipesc de corpul unei gazde și se hrănesc cu sânge. În stadiul de larvă, o căpușă își caută gazde de dimensiuni mai mici, însă în ultimele două stadii de dezvoltare gazda lor este câinele sau pisica, chiar și omul.

Dar cât trăiește o căpușă pe animalul de companie? Este o întrebare care are mai multe răspunsuri, de fapt. După ce ajunge pe corpul prietenului tău blănos, o căpușă în stadiu de nimfă se hrănește o perioadă cuprinsă între 3 și 7 zile, după care se desprinde de pe corpul gazdei și ajunge în mediul înconjurător, unde își petrece următoarele 2-8 luni fără hrănire. La sfârșitul acestei perioade, care variază atât de mult în funcție de condițiile de mediu, se transformă în adult, mai rămâne în mediul înconjurător o perioadă, după care își va căuta o nouă gazdă pentru a se hrăni.

O căpușă adultă care ajunge pe corpul animalului de companie se va hrăni din acesta o perioadă cuprinsă între 7 și 30 de zile, apoi se va desprinde, va mai petrece o perioadă liberă, după care își vor căuta o nouă gazdă pentru hrănire.

Câinii sunt mult mai expuși decât pisicile acestor paraziți dintr-un motiv foarte simplu: felinele au obiceiul de a-și face igiena în mod constant, iar ele reușesc de multe ori să înlăture căpușele.

Trebuie să mai știi un aspect important: odată ajunsă pe corpul animalului de companie, o căpușă va căuta o zonă cu piele mai fină, vascularizată. De regulă, ele se fixează în zona capului, a urechilor, gâtului, între degete sau în pliurile pielii. 

Cât trăiește o căpușă în lipsa unui animal

În funcție de condițiile de mediu, o căpușă poate trăi între 2 și 3 ani, timp în care are nevoie de trei gazde pentru hrănire. Cu alte cuvinte, este un parazit foarte rezistent și în mare parte a timpului trăiește în vegetație sau pe frunzele moarte. Poate rezista chiar și un an afară fără să se hrănească.

O femelă depune între 1.000 și 2.000 de ouă pe firele de iarbă sau vegetație uscată, după care moare. Înainte de a depune ouăle, ea va căuta o gazdă pentru hrănire. În funcție de temperatură și umiditate, ouăle vor trece la stadiul de larvă după o perioadă cuprinsă între 3 și 36 de săptămâni. Larvele pot rezista afară un an fără să se hrănească. Ele se vor deplasa până în vârful unui fir de iarbă și vor aștepta trecerea unui animal de care vor încerca să se lipească.

De regulă, o larvă va parazita animale mai mici – șoareci, șobolani, păsări, cârtițe etc., însă se pot lipi și de câini sau pisici.

Bolile pe care le pot transmite căpușele

Căpușele au rolul de rezervor și transmițător pentru o serie de agenți patogeni de natură virală, bacteriană, micotică sau parazitară.

Acești paraziți externi pot transmite unele din cele mai grave boli, care pot amenința viața animalului de companie. Între acestea amintim:

  • Babesioza – este o boală care apare la câini și duce la anemii;
  • Boala Lyme sau borelioza – câini, pisicile, dar și oamenii pot dezvolta boala Lyme, foarte periculoasă;
  • CitozonozaCytauxzoon felix este un virus pe care îl poartă pisicile sălbatice, dar acesta poate fi transmis și la pisicile domestice prin mușcătura de căpușă. Citozonoza poate fi letală și nu se poate trata;
  • Anaplasmoza sau trombocitopenia infecțioasă – este o boală de origine bacteriană care apare îndeosebi la câini și care duce la coagularea sângelui;
  • EhrlichiozaEhrlichia canis este o bacterie care infectează globulele albe.

În afara acestor boli, căpușele mai pot cauza dermatite și alte iritații ale pielii.

Ce trebuie să faci pentru a feri câinele sau pisica de mușcătura de căpușă

Deparazitarea externă este esențială pentru a preveni toate aceste mari neplăceri pe care le poate provoca o singură căpușă. Pentru prevenirea infestării cu acest parazit mai poate ajuta și periatul părului ori de câte ori animalul de companie iese afară. Operațiunea este necesară mai ales în cazul câinilor, care, spre deosebire de pisici, nu au o rutină de igienă. Totuși, este greu să înlături o căpușă doar prin această operațiune.

Deparazitarea externă se poate face prin mai multe metode: zgardă antiparazitară, pipete, tablete, spray-uri sau pudre și șampoane. Este o operațiune care trebuie îndeplinită chiar dacă animalul tău de companie părăsește rar casa, așa cum se întâmplă cu cele mai multe pisici. Căpușa se poate lipi de talpa pantofului și astfel ajunge în locuința ta, unde se va agăța cu prima ocazie de pisică sau câine.

La câini, deparazitarea externă se face periodic, în funcție de durata de acţiune a produsului utilizat. La pisici, care ies mai puțin sau deloc din casă, deparazitarea se face mai rar, cam o dată de an, în sezonul cald, atunci când paraziții sunt foarte răspândiți. Trebuie să mai știi că cele mai multe produse de deparazitare externă sunt sigure și au și un rol preventiv, astfel că pot fi administrate chiar și în lipsa dăunătorilor.

Iată o listă cu cele mai bune antiparazitare, eficiente pentru înlăturarea căpușelor:

Zgarda antiparazitară Foresto se folosește în lupta împotriva căpușelor și a puricilor la câini, fiind adaptată în funcție de talia animalului de companie. Este o soluție inovativă de protecție împotriva dăunătorilor, fiind primul tratament ce oferă protecție de până la 8 luni. 

Cutie cu zgarda Foresto pe fond alb
Zgardă antiparazitară Foresto pentru câini, soluție inovativă care oferă protecție împotriva căpușelor și a puricilor timp de 8 luni

Bravecto este un produs antiparazitar de uz extern pentru câini ce conține fluralaner și este foarte eficient în tratarea infestațiilor cu căpușe, dar și purici, pentru o perioadă de 12 săptămâni după o singură administrare. Produsul este disponibil în mai multe variante, în funcție de talia animalului.

Cutie cu pipeta Bravecto pe fond alb
Pipetă antiparazitară Bravecto pentru câini, eficientă împotriva paraziților externi timp de 12 săptămâni

Bravecto a conceput produse și pentru deparazitarea externă a pisicilor, adaptate de asemenea în funcție de talia lor și eficiente timp de 12 săptămâni.

Cutie cu pipeta Bravecto pe fond alb
Pipetă antiparazitară Bravecto pentru pisici, pentru eliminarea căpușelor și a puricilor

Comprimatul masticabil antiparazitar Simparica se utilizează în tratamentul infestării cu căpușe, purici și râie sarcoptică la câini. Elimină paraziții imediat după administrare, iar efectul persistă timp de cel puțin 5 săptămâni.

Cutie cu tablete Simparica pe fond alb
Tablete Simparica pentru câini, care elimină imediat după administrare paraziții externi

În concluzie, atâta timp cât trăiește o căpușă, animalul tău de companie este expus unor riscuri mari. Căpușa va rămâne pe corpul câinelui sau al pisicii un timp limitat, însă în acest interval îi poate provoca boli grave. Din acest motiv, deparazitarea periodică este esențială pentru ca prietenul tău blănos să aibă o viață liniștită, fericită și sănătoasă.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply