fbpx
Cea mai bună hrană premium pentru câinele tău. Cum o alegi și la ce detalii să fii atent
Câini, PetAdvice

Cea mai bună hrană premium pentru câinele tău. Cum o alegi și la ce detalii să fii atent

Pentru cei mai mulți dintre noi, câinele este mai mult decât un animal de companie. Probabil că și tu îl consideri mai curând un membru al familiei și vrei să îl tratezi cât mai bine, în așa fel încât să fie cât mai fericit în casa ta. Afecțiunea este foarte importantă pentru el, însă alimentația este cea direct responsabilă de starea lui de sănătate. Evident, vrei să-i oferi câinelui tău o hrană cât mai bună, premium, dar poate că ai multe nelămuriri și nu știi ce să alegi din multitudinea de sortimente.

În acest articol vom încerca să-ți oferim cât mai multe informații despre tipurile de hrană premiun pentru câini, care sunt avantajele față de hrana economică, ce alimentație să alegi în funcție de talia și vârsta animalului de companie sau nevoile speciale pe care le are. De asemenea, îți vom nominaliza producătorii în care poți să ai încredere și îți vom da informații utile despre prețuri.

Ce înseamnă hrană premium și superpremium

Este cât se poate de clar că hrana superpremium atinge cel mai înalt nivel de calitate, însă și prețul este mai ridicat. Hrana premium este, de asemenea, de calitate și păstrează un echilibru optim al ingredientelor, astfel încât cățelul tău să primească nutrienții de care are nevoie pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Diferența dintre hrana premium și superpremium constă, în cele mai multe cazuri, în procentajul de carne conținut. Produsul care are carnea primul ingredient menționat este superpremium. Vorbim, de asemenea, de o hrană superpremium atunci când procentajul de carne și legume atinge 40%. Carnea se regăsește într-o proporție de minim 15% într-o hrană premium sau superpremium.

În hrana premium se vor regăsi carnea și legumele, dar într-o proporție mai mică, însă cereale vor fi într-un procentaj mai ridicat.

Diferența dintre hrana pentru câini premium și cea economică

Am stabilit deja că hrana premium pentru câini conține carne. În schimb, hrana economică, cu preț foarte mic, pe care o găsești la orice magazin, conține doar înlocuitori de carne. Astfel, calitatea este foarte scăzută, iar consumul ei îi poate provoca animalului tău de companie probleme grave de sănătate, pornind de la alergii și afecțiuni digestive, până la cancer.

Prin urmare, evită acest tip de hrană – este și recomandarea oricărui veterinar – pentru că în timp totul se va întoarce împotriva ta. Poate că vei economisi bani cu mâncarea, însă vizitele la veterinar te vor costa mai mult. 

Cum alegi cea mai bună hrană premium uscată

Atunci când alegi hrana premium uscată pentru câinele tău, este foarte important să ții cont de câteva aspecte. Producătorii de hrană premium pentru câini s-au concentrat pe nevoile specifice vârstei și taliei animalului de companie, fiind binecunoscut faptul că acestea diferă foarte mult. De asemenea, acordă atenție și informațiilor de pe ambalaj, felului în care arată hrana și aromei și, foarte important, alege un tip de hrană recomandat pentru eventualele afecțiuni pe care le are câinele.

Talie

Este foarte important să alegi hrana premium uscată în funcție de talia patrupedului tău. Nevoile nutritive ale unui câine de talie mare sunt foarte diferite față de cele ale unui câine de talie mică, iar asta nu se referă doar la cantitate. Sistemul osos sau cel digestiv funcționează diferit. Spre exemplu, câinii de talie mare pot avea probleme articulare chiar și în timpul creșterii. Hrana special concepută pentru el este concentrată pe această problemă.

De asemenea, câinii pot avea nevoi specifice și în funcție de rasă. Câinii husky și labradorii sunt un exemplu în acest sens. Din acest motiv, producătorii au creat și tipuri de hrană în funcție de rasă.

Vârstă

În funcție de vârstă, există trei categorii de hrană premium uscată pentru câini: junior, adult și senior. Este considerat junior un cățel care are între 6 luni și un an, adult, între 1 și 7 ani, iar peste 7 ani este senior. 

Fiind în creștere și în perioada în care își fortifică sistemul imunitar, juniorii au nevoie de hrană bogată în proteine și vitamine. În primele luni de viață se hrănesc cu laptele mamei, însă, odată ce împlinesc 2 luni de viață, în alimentația lor poate fi introdusă hrana starter.

Un câine adult are nevoie de o hrană complexă, care să-i mențină sănătatea și vitalitatea. Ai foarte mare grijă la cantitatea de mâncare pe care i-o oferi; câinii sunt foarte pofticioși și au tendința să consume mai mult decât le este necesar, așa că sunt predispuși la îngrășare. Există tipuri speciale de hrană care să prevină sau să combată obezitatea.

Hrana pentru seniori este special concepută pentru a menține un nivel ridicat de energie, dar și pentru a preveni eventuale afecțiuni specifice vârstei. Hrana uscată pentru seniori este un pic mai moale decât cea pentru adulți, pentru că după 7 ani ani dantura câinilor devine mai sensibilă. De asemenea, este perioada în care digestia funcționează mai greu, iar hrana specifică acestei perioade se îngrijește și de acest aspect.

Aromă și aspect

O hrană uscată premium pentru câini va avea o culoare mai închisă, datorită conținutului ridicat de carne. Dacă este deschisă la culoare, înseamnă că are un procent mare de cereale și, deci, un nivel calitativ mai scăzut. Aspectul uleios indică un nivel nutritiv ridicat. Îți recomandăm să miroși mâncarea înainte să i-o dai cățelului. Dacă simți aromă de rânced sau miros înțepător înseamnă că mâncarea este veche și trebuie înlocuită.

Foarte important de știut: hrana premium pentru câini are o densitate ridicată, așa că un sac de un kilogram va părea mai mic decât unul de aceeași cantitate, dar cu hrană economică.

Secretele informațiilor de pe ambalaj

Atunci când alegi hrana uscată pentru câine, acordă atenție informațiilor de pe ambalaj și convinge-te că ingredientele sunt cele anunțate în numele produsului. Spre exemplu, vei vedea etichete de hrană „cu miel”, dar când vei citi cu atenție ingredientele poți să constați că este vorba de „aromă de miel”, ceea ce înseamnă că tipul de carne lipsește cu desăvârșire din produs.

Nevoi și diete speciale

În cazul în care câinele tău are probleme de sănătate și ajungi la veterinar, acesta îți va recomanda un tip de hrană uscată potrivit pentru afecțiunea pe care o are. Poți, însă, să decizi și tu felul de mâncare în unele situații. Spre exemplu, dacă vezi că ia în greutate, alege un timp de hrană pentru câini supraponderali. De asemenea, poți să iei și fără recomandarea veterinarului hrană specială dacă patrupedul are probleme cu digestia sau alergii și intoleranțe alimentare cunoscute. 

Nevoi speciale de alimentație au și femelele, în timpul perioadei de gestație și alăptare. Vei găsi hrană specială pentru aceste perioade.

Producător și prețuri

Royal Canin, Advance, Brit Premium și Hills sunt producători de încredere de hrană premium uscată pentru câini. Ofertele acestor branduri sunt variate, fixate pe nevoile specifice ale câinilor, în funcție de vârstă, talie, chiar rasă și afecțiunile pe care le au.

Prețul unui kilogram de hrană uscată premium ar trebui să fie în jurul sumei de 30 de lei și chiar mai mult, dacă este o dietă specială. Prețurile mult mai mici ar trebui să-ți trezească suspiciuni.

Îți recomandăm să cumperi hrana online, de la magazinele specializate. Prețurile sunt mai mici decât în magazinele fizice, te mai poți întâlni și cu oferte și, foarte important, scutești efort și timp, pentru că mâncarea vine acasă.

Cea mai bună hrană premium uscată 

În continuare îți facem câteva recomandări de hrană premium uscată pentru câini, luând în considerare preferințele celor mai mulți proprietari de câini și sugestiile specialiștilor.

Royal Canin Mini Ageing 12+

Este o hrană uscată superpremium special concepută pentru câinii seniori, de peste 12 ani, de talie mică, a căror greutate nu depășește 10 kilograme. Rețeta aduce un aport de nutrienți cu rol activ în menținerea sănătății câinilor în vârstă. Conține acizi grași și un complex patentat de antioxidanți. Prin conținutul adaptat de fosfor, acest produs menține sănătatea funcției renale. 

Punga cu hrana uscata Royal Canin Mini Ageing pe fond alb
Royal Canin Mini Ageing 12+, hrană premium uscată pentru câini seniori de talie mică

Advance Dog Maxi Light

Este hrană premium uscată cu număr scăzut de calorii, pentru câini de talie mare. Are un nivel ridicat de proteine, dar scăzut în calorii, astfel încât greutatea poate fi controlată fără a fi afectată masa musculară. Are și un conținut ridicat de fibre și oferă senzația de sațietate, iar L-Carnitina ajută la transformarea grăsimii în energie, susținând astfel reducerea depozitelor adipoase. Hrana conține 15% carne de pui.

Punga cu hrana uscata Advance Dog Maxi Light pe fond alb
Advance Dog Maxi Light, hrană premium uscată cu număr redus de calorii pentru câinii de talie mare

Brit Premium pentru câini adulți de talie medie

Este o formulă completă pentru câini adulți de talie medie, cu greutatea cuprinsă între 10 și 25 de kilograme. Acest tip de hrană premium uscată pentru câini conține 41% carne de pui și porumb, grâu, orez, grăsime de pui, ulei de somon, pe lângă alte ingrediente.

Punga si plic cu hrana Brit Premium pe fond alb
Brit Premium pentru câini adulți de talie medie, hrană premium uscată cu 41% carne de pui

Cum alegi cea mai bună hrană premium umedă

Ca și hrana uscată, hrana umedă trebuie aleasă ținând cont de vârsta și talia câinelui, printre altele. Trebuie să mai știi că acest tip de hrană prezintă avantaje, dar și dezavantaje față de hrana uscată. În primul rând, are un miros mai puternic, iar dacă animalul tău de companie traversează o perioadă cu apetit scăzut, aceasta este mâncarea cu care poți să-l stimulezi. Apoi, este o hrană hidratantă și ușor de mestecat, ceea ce o face ideală pentru alimentația juniorilor și seniorilor. Însă, pe de altă parte, poate afecta sănătatea dinților și este mai scumpă decât mâncarea uscată.

Talie

Există tipuri de hrană premium umedă pentru câini în funcție de talia pe care o are animalul tău de companie, iar anumiți producători au conceput tipuri de hrană care să satisfacă nevoile nutriționale ale unor rase anume, ca și în cazul hranei uscate. Așa că, dacă vrei să-ți răsfeți cățelul cu o porție delicioasă, asigură-te că alegi ceva potrivit pentru dimensiunea lui.

Vârstă

Hrana umedă este ideală pentru pui și seniori, pentru că ambele categorii au dantura sensibilă, evident, din motive diferite. Însă, există tipuri speciale de hrană pentru fiecare din cele trei etape de vârstă. 

Aromă și aspect

Marele avantaj al hranei umede este acela că este ambalată în vid, în plicuri sau conserve. Dacă este în termen, mâncarea va avea un miros plăcut și îmbietor. 

Secretele informațiilor de pe ambalaj

Citește cu atenție ingredientele și asigură-te că hrana are în compoziție carne, nu are doar aromă de carne.

Nevoi și diete speciale

Atunci când cumperi hrană umedă pentru câinele tău, alege bine, în funcție de eventualele afecțiuni pe care le are. Producătorii au conceput tipuri speciale pentru câini cu probleme digestive, renale sau diabet. De asemenea, este foarte important să controlezi foarte atent cantitatea de hrană umedă, pentru că are mai multe lipide și câinele poate pune kilograme în plus rapid.

Producător și prețuri

Pe piață există o varietate de tipuri de hrană umedă, însă cele produse de Royal Canin, Advance, Brit Premium și Hills sunt preferate de cei mai mulți posesori de câini. Trebuie să ai în vedere că această hrană este mai scumpă decât cea uscată, iar prețurile variază foarte mult, în funcție de compoziție și de recomandările speciale. Dacă o cumperi online, prețurile sunt mai accesibile.  

Cea mai bună hrană premium umedă 

Iată câteva recomandări de hrană premium umedă pentru câini.

Hills SP Canine Adult cu curcan

Este o hrană echilibrată, care oferă cantitatea corespunzătoare de energie pentru a susține greutatea corporală ideală la câinii adulți cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani. Hrana nu este recomandată pentru pui, femele gestante sau care alăptează și pentru seniori.  

Conservă cu hrana umeda Hills SP Canine Adult cu curcan pe fond alb
Hills SP Canine Adult cu curcan, hrană premium umedă pentru câini cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani

Royal Canin CCN Sterilised

Este un tip de hrană premium umedă recomandat câinilor de orice talie, cu un aport special de nutrienți activi care satisfac apetitul câinelui, menținându-l în același timp activ și în formă. Rețeta este bogată în proteine foarte ușor digestibile, fiind special adaptată cerințelor specifice ale câinelui. Proteinele din această hrană ajută câinele să își mențină masa musculară, reducând totodată aportul caloric și de grăsimi. Mai mult, are un conținut moderat de grăsimi și un complex optim de fibre alimentare, pentru a ajuta câinele să își mențină greutatea ideală, inducându-i totodată o senzație de sațietate.

Plic cu hrana umeda Royal Canin CCN Sterilised pe fon alb
Royal Canin CCN Sterilised, hrană premium umedă recomandată câinilor de orice talie

Brit cu bucăți de carne și pate, cu somon

Este o hrană completă pentru câini adulţi, care conține bucăţi întregi de organe şi carne, 70% somon şi pui, fără cereale şi conservanţi. Este un supliment ideal la hrana uscată, care îmbunătăţeşte aportul nutritiv şi ajută la suplimentarea de lichide. Cantitatea zilnică recomandată poate diferi în funcţie de activitate și mediu.

conserva cu hrana umeda Brit cu bucăți de carne și pate, cu somon pe fond alb
Brit cu bucăți de carne și pate, cu somon – hrană premium umedă, care conține 70% somon şi pui, fără cereale şi conservanţi

Sfatul nostru final este să ai grijă la alimentația câinelui și să-i oferi hrană premium, pentru că asta îi asigură confortul și sănătatea.

Foto: The Pet Club, Pixabay

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

Leave a Reply