fbpx
Câini

Vaccinare la câini. Tot ce trebuie să știi despre vaccinul la căței

Cel mai bun prieten al omului are nevoie de imunizare împotriva bolilor care îi amenință sănătatea și viața, iar dacă ai ales să îți împarți casa și viața cu un câine, e datoria ta să te ocupi de schema obligatorie de vaccinare. Vaccinarea la câini se face în mai multe etape, pentru o gamă largă de boli care pot apărea de-a lungul vieții câinelui și care pot afecta și oamenii. Află totul despre vaccinurile necesare, frecvența cu care trebuie repetate și alte proceduri esențiale bunăstării partenerului tău canin.

Schema de vaccinare la câini  

Schema de vaccinare este organizată strict de către medicul veterinar care va ține cont de vârsta câinelui, greutate, istoric și starea de sănătate. Vaccinarea trebuie să înceapă la câini încă de la vârsta de 5-6 săptămâni și continuă regulat până la 4 luni de viață (16 săptămâni). Vaccinarea din primele săptămâni este cea care luptă cu bolile infecțioase precum parvoviroza, una dintre bolile canine cu frecvență crescută în România. La finalul schemei de vaccinare se administrează și vaccinul antirabic. Nu uita că înainte de a începe vaccinarea puii de câine trebuie să treacă prin tratamentul de deparazitare internă cât și externă!

schema de vaccinare la caini

Vaccin parvoviroză

Parvoviroza canină este o boală infecțioasă foarte periculoasă pentru câini, în special pentru puii care au imunitatea scăzută. Parvoviroza atacă rapid organele interne, iar atacul pe care îl declanșează asupra inimii câinelui îi poate provoca probleme cardiece pentru tot restul vieții. Virusul atacă mușchiul inimii încă sensibil la puii de câine, astfel că acest tip de parvoviroză este în majoritatea cazurilor mortală. Parvoviroza care afectează inima apare mai rar la câinii peste 8 săptămâni, deoarece virusul este transmis de mamă către pui, iar dacă mama este sănătoasă existe mai puține șanse ca o variantă atât de violentă a virusului să afecteze un pui de câine.

Cel mai întâlnit tip de parvoviroză este cel care afectează tractul intestinal. Câinele poate lua această formă a bolii prin contactul direct cu fecalele unui câine deja infectat sau cu un mediu infectat de alți câini bolnavi. Virusul poate fi transmis în diferite spații de lăbuțele câinelui, cuști sau pantofi și alte obiecte. La nivel intestinal, virusul se răspândește în sânge și distruge celulele albe și afectează țesutul și mai departe se ajunge la septicemie, după ce bacteriile din intestin ajung în sânge.

Pentru că parvoviroza nu are un tratament stabilit cu șanse ridicate de reușită, cel mai bun tratament este prevenția. Vaccinul împotriva parvovirozei este administrat în prima sesiune de vaccinări și, pentru ca imunizarea să aibă șanse mai mari, se va repeta de 2 ori la distanță de 2 săptămâni. Pe timpul perioadei de vaccinare cățeii trebuie ținuți în carantină, pentru a nu veni în contact cu virusul în parcuri, pet shop-uri sau alte locuri frecventate de alți câini. Cățeii pot fi infectați cu virusul parvovirozei chiar dacă le-a fost administrat deja un vaccin, de aceea este esențial ca vaccinul să se repete pentru a întări efectul și imunitatea.

Vaccin polivalent

Vaccinul polivalent este vaccinul administrat la 2 săptămâni după prima doză de vaccin a puilor de câine. Acest vaccin vine ca o doză suplimentară pentru mai multe tulpini ale virușilor bolilor infecțioase precum parvoviroza, jigodia, hepatita infecțioasă Rubauth și altele. Vaccinul polivalent mai poartă și numele de  vaccin DHPPiL (D – distemper, H – hepatită infecțioasă, P – parvoviroză, Pi – paraimfluenza canină, L – leptospiroza).

Vaccinul polivalent ajută la crearea de anticorpi, eliberând în sistemul câinelui antigeni. După administrarea vaccinului câinii trebuie să se odihnească, fără a face eforturi fizice timp de o săptămână.

Vaccinul antirabic

Acest vaccin este obligatoriu prin lege în România și este administrat câinilor în ultima sesiune de vaccinare de la vârsta de 16 săptămâni. Vaccinul antirabic se repetă în fiecare an fără excepție. Rabia este fatală câinilor, dar și oamenilor. Această boală se transmite la oameni printr-o simplă zgârietură sau mușcătură cauzată de un câine infectat. Rabia se manifestă prin agresivitate, hiperexcitabilitate și duce la paralizii urmate de deces. Nici în cazul oamenilor nu se cunoaște încă vreun caz de supraviețuitor al rabiei. Vaccinul antirabic trebuie administrat tuturor câinilor, fără excepție, indiferent de frecvența cu care intră în contact cu medii sau animale sălbatice. În general, înainte de fiecare administrare a vaccinului antirabic se va administra și vaccinul polivalent pentru o imunizare cât mai sigură.

Ce preț are vaccinul antirabic

De regulă, vaccinul antirabic pentru animale costă între 50 și 100 de lei, dacă se administrează împreună cu vaccinul polivalent sau nu.

Când se face primul vaccin la căței

Primul vaccin la puii de câine se face în urma deparazitării interne și externe începând cu vârsta de 5-6 săptămâni. Cățeii primesc anticorpi din laptele mamei, însă e bine de ținut minte că aceștia se pot naște cu anumite boli transmise de mamă și trebuie tratați la timp. Medicul veterinar va face o serie de analize pentru a afla dacă puiul suferă deja de vreo afecțiune și va determina schema exactă de vaccinare. Câinii care au o greutate sub cea normală nu vor fi vaccinați până când vor ajunge la greutatea potrivită.

vaccinarea puiului de caine

Cum se vaccinează câinii mici

Începând cu vârsta între 5 și 8 săptămâni, puii de câine pot fi vaccinași după următoarea schemă:

  • 6 – 8 săptămâni – vaccin împotriva parvovirozei sau împotriva parvovirozei şi a jigodiei
  • 8 – 10 săptămâni – repetarea primului vaccin împotriva parvovirozei şi a jigodiei
  • 10 – 12 săptămâni – vaccinul polivalent, DHPPiL
  • 12 – 14 săptămâni – rapel la vaccinul polivalent și vaccin antirabic

Deparazitare internă la câini înainte de vaccin

Este esențial să deparazitezi puii de câine înainte de a începe procesul de vaccinare. Prima deparazitare internă se poate face începând cu vârsta de 4-5 săptămâni și se repetă o dată la 3-4 luni. Atât deparazitarea cât și vaccinarea trebuie făcută la recomandarea medicului veterinar și sub supravegherea acestuia.

Ce preț au vaccinurile la câini

Vei cheltui pe vaccinarea câinelui între 60-100 de lei pe vaccin, în funcție prețurile impuse de medicul veterinar și de brand-ul fiecărui vaccin.

Câte vaccinuri se fac la căței    

Cele mai importante vaccinuri se stabilesc în funcție de bolile cele mai frecvente în țările și zonele în care trăiesc câinii. În România, cee mai grave și des întâlnite boli la câini sun parvoviroza și jigodia, așadar acestea sunt și primele vaccinuri care se administrează câinilor. Singurul vaccin impus prin lege în România este cel antirabic și se amdinistrează anual. Alte vaccinuri care se pot amdinistra câinilor sunt cele împotriva bolii Lyme, împotriva tusei de canisă, monovalent/bivalent sau împotriva coronavirozei. Este important de luat aminte că prea multe vaccinuri pot dăuna câinelui. În special în cazul câinilor adulți, poți apela la o testare anuală a imunității care va determina dacă animalul tău are nevoie sau nu de unul dintre vaccinurile care se administrează anual. Dacă patrupedul prezintă o situație de sănătate bună și este suficient de imun, vaccinarea nu este necesară.

În ce loc se face vaccinul la câini

Vaccinul antirabic se administrează în partea laterală a piciorului drept, iar vaccinul polivalent se administrează în partea din față a piciorului drept. Alte vaccinuri care nu sunt esențiale se administrează astfel: vaccinul împotriva bolii Lyme în piciorul stâng frontal, vaccinul împotriva tusei convulsive se administrează la încheietura piciorului stâng.

Câinele sănătos este cel ferit de toate bolile care îl pot afecta pe termen lung și care îi pot fi chiar fatale. Nu te baza doar pe sistemul imunitar al câinelui tău și ai grijă ca acesta să fie cu toate vaccinurile la zi, pentru a se putea bucura de libertate și o viață lungă și sănătoasă. Protejează-ți câinele și oferă-i tot ce-i mai bun!

cainele sanatos

Surse foto: unsplash.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

  • blank
    Reply Elena 9 octombrie 2020 at 18:26

    Am făcut vacinul anti rabicul de 3 zile și acum tremură și o doare locul ce este de făcut. MULȚUMESC

  • Leave a Reply