fbpx
caine alb pe plaja cu marea pe fundal si cer albastru fara nori
Câini, PetAdvice

Îngrijirea câinilor. Sfaturi și produse pentru blana și pielea animalului de companie


Pe lângă un cămin oferit, o alimentație corectă și multă iubire, animalul de companie are nevoie și de o îngrijire adecvată pentru blană și piele. Periajul, tunderea câinelui și baia corespunzătoare sunt etape esențiale și trebuie făcute periodic. În plus, acestea nu sunt importante doar pentru aspectul fizic, ci și pentru menținerea sănătății animăluțului de companie.

De ce îngrijirea blăniței și a pielii câinilor este atât de importantă

Periajul câinilor este o metodă care nu doar relaxează patrupedul, ci are și recomandări medicale. Practic, în timpul periajului este stimulată puternic circulația sângelui și, implicit, este stimulată și creșterea sănătoasă a părului. Totodată, prin periaj se descâlcește părul, se elimină firele de păr căzute și ghemotoacele de blană care reprezintă un loc propice pentru paraziți. Periajul poate fi și o metodă de curățare a blăniței, mai ales dacă se folosește și un șampon uscat.

Cutie si tub cu Leniderm spuma de curatare pentru caini si pisici - 200ml, pe fundal alb
Spuma Leniderm este destinată curățării blăniței câinilor și pisicilor și nu necesită clătire

Sunt rase de câini care-și schimbă complet părul între sezoane, în special aceia care trăiesc afară, și au nevoie de periaj pentru a scăpa de surplus și a stimula regenerarea noilor fire de păr. De asemenea, tunderea câinilor este importantă cu precădere în cazul celor cu păr lung și care vara suportă foarte greu căldura. Un avantaj al îngrijirii periodice a blănii este faptul că astfel se pot depista posibile boli ale pielii și se pot lua măsuri din timp.

Tipuri de blană

Tunderea și periajul câinelui trebuie făcute în funcție de tipul de blană pe care-l are, frecvența, dar și ustensilele necesare fiind diferite.

Blană scurtă

Câinii cu blană scurtă sunt foarte ușor de îngrijit din acest punct de vedere. Pot fi periați o dată pe săptămână sau, în perioadele în care năpârlesc, de două ori pe săptămână. Pentru a îndepărta firele de păr căzute se periază în sens invers creșterii părului.

Blană lungă

Câinii cu blană lungă trebuie periați zilnic pentru a preveni încâlcirea firelor de păr, dar și pentru a le curăța blănița de praf sau alte elemente care se pot prinde în ea. De asemenea, de două ori pe an trebuie tunși.

Blana netedă

Blana netedă are nevoie de îngijire săptămânală. Periajul câinilor cu acest tip de blană este foarte ușor de făcut, iar în perioadele în care năpârlesc pot fi periați chiar și zilnic.

Blana aspră

Câinii cu blană aspră, sârmoasă, necesită un periaj intens, apăsat și de preferat o dată la maxim trei zile. Blana trebuie periată întâi invers față de direcția de creștere a părului și apoi în direcția creșterii sale, pentru a fi îndepărtate firele care cad, dar și pentru a preveni încâlcirea ulterioară. Este necesar ca o dată la jumătate de an să fie tunși.

Blana mătăsoasă

Câinii care au blană mătăsoasă au și firele de păr lungi și trebuie periați cât mai des cu putință, chiar și zilnic. De asemenea, trebuie cosmetizați, tunși, la aproximativ 3 luni de zile pentru a preveni formarea ghemotoacelor de blană.

Ustensile potrivite pentru periaj, în funcție de tipul de blană a animalului

Ustensilele pentru periaj trebuie alese în funcție de blana patrupedului. Pentru câinii care au blana scurtă este necesară o perie simplă sau un pieptene normal, însă de preferat ar fi să nu aibă dinți metalici, pentru că aceștia pot zgâria pielea animalului. De asemenea, lor li se potrivește de minune mănușa pentru pieptănat, necesară mai ales dacă au blana netedă. 

Pentru câinii cu blana lungă sau aspră, este nevoie de o perie sau un pieptene cu dinți mari. În acest caz, este nevoie și de un pieptene descâlcitor. 

Animăluțele cu blana mătăsoasă pot beneficia de un periaj cu pieptene cu dinți subțiri, astfel contribuind nu numai la curățarea, dar și la strălucirea părului.

Cât de des și cum spălăm corect câinele

În primul rând, câinele trebuie spălat de fiecare dată când se murdărește. Există situații când se tăvălește în praf, noroi și chiar dacă a fost spălat de curând s-ar putea să fii nevoit să îl îmbăiezi din nou. Dar, dacă nu vorbim de această situație excepțională, câinii trebuie spălați cu o anumită regularitate. Cei care au blana scurtă se spală mai rar decât cei cu blană lungă, aceștia din urmă reținând cu mai multă ușurință praf și mizerie în păr.

Pielea animalelor are o chimie diferită de cea a oamenilor, motiv pentru care trebuie spălată doar cu produse de uz veterinar, în caz contrar existând riscul de a a-i sensibiliza și astfel de a contacta diferite boli dermatologice. Faptul că animalele nu au glande sudoripare, înseamnă că nu transpiră, însă, în schimb, au glande sebacee care produc sebum. Dacă este spălat prea des, câinele riscă să piardă acest sebum care-i protejează pielea și blana și să se confrunte cu diferite probleme, inclusiv căderea anormală a părului.

Tub cu Dermoscent essential 6 Sebo Sampon Caini si Pisici 200ml, pe fundal alb
Dermoscent Essential este un șampon de reglarea a cantității de sebum, eficient în tratarea tulburarilor kerato-seboreice: piele uscata și descuamata, piele și blană grasă și uleioasă, păr uscat, degradat și pierderi semnificative de păr

Câinii care au pielea sensibilă sau prezintă diferite alergii cutanate este recomandat să fie spălați cu șampoane destinate acestor probleme.

Cutie si tub cu Savaderm Sampon pentru caini si pisici - 250ml, pe fundal alb
Șamponul Savaderm este destinat pentru spălarea câinilor și pisicilor care au pielea sensibilă 

Câinii trebuie spălați de maximum 3-4 ori pe an, însă dacă observi că pilea animalului este foarte uscată, atunci trebuie rărit intervalul între spălări. Un câine cu blană scurtă poate fi spălat o dată la șase luni, în timp ce un câine cu blană lungă poate fi spălat o dată la trei luni. Există, de asemenea, situații în care câinele trebuie spălat mai des în cadrul unui tratament pe care-l urmează pentru problemele pielii, iar în aceste situații se recomandă exclusiv folosirea șampoanelor dermatologice și nu a celor cosmetice.

Tub cu Sampon Specialist pentru caini si pisici 250ml, pe fundal alb
Șamponul Specialist este un produs dermatocosmetic destinat îngrijirii câinilor și pisicilor cu pielea sensibilă, predispuși la a dezvolta dermatite

Când speli câinele ai mare grijă să-i ferești urechile și ochii pentru că pot dezvolta foarte ușor infecții în aceste zone. Reglează temperatura apei ca și cum ți-ai face baie ție, nici prea rece și nici prea fierbinte, iar la final oferă-i câinelui o recompensă. Poate fi vorba de o delicatesă culinară pe care nu o primește în mod constant. Acest gest va însemna foarte mult pentru patrupedul tău și-i va spori încrederea, făcându-l chiar să aștepte următoarea baie. Nu-i usca blănița cu feonul dacă știi că practica în produce disconfort, ci folosește un prosop. Respectând toate aceste reguli, vei transforma baia animăluțului tău într-un moment de relaxare și nu într-unul stresant.

Foto: Pixabay, ThePetClub

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply