fbpx
Caine dormind pe o perna cu pisici
Câini, PetAdvice

Cele mai frecvente boli la câinii bătrâni. Totul despre îngrijirea seniorilor

Ca și oamenii, câinii bătrâni pot dobândi o serie de boli care le pot afecta calitatea vieții. Vei observa că, treptat, câinelui îi scade cheful de joacă, își pierde pofta de mâncare și poate avea schimbări comportamentale. Toate aceste modificări de stare pot avea drept cauză o boală de bătrânețe a câinelui și înseamnă că va avea nevoie de o îngrijire mai atentă.

Îți dorești să aibă în continuare o viață cât mai bună și poți face asta oferindu-i hrană și suplimente alimentare care să-i reducă din neplăcerile provocate de afecțiunile specifice vârstei. Și trebuie să mai ții cont de un aspect: chiar dacă îți lasă impresia că ar vrea să stea și să moțăie în culcușul lui, plimbarea în aer liber îi va face bine.

Bolile câinelui la bărânețe 

Odată cu înaintarea în vârstă, câinele poate suferi de probleme dentare, articulare, renale, cardiace și chiar de diabet. Este bine să conștientizezi că are o problemă și să iei măsuri, pentru că astfel îl poți ajuta să treacă peste toate aceste probleme mult mai ușor.

Noi ți-am întocmit un ghid al celor mai frecvente boli întâlnite la câinii bătrâni și îți spunem ce alimente, suplimente și vitamine trebuie să-i dai – pe lângă tratamentul prescris de medic, dacă este cazul – pentru a-i face viața cât mai ușoară.

Probleme nutriționale

Un câine care înaintează în vârstă va avea o activitate fizică mult diminuată și, din acest motiv, poate să apară obezitatea. Ca și în cazul oamenilor, este o afecțiune cât se poate de serioasă, care poate duce la apariția altor probleme de sănătate și, implicit, îi poate scurta viața câinelui tău. Din fericire, este o problemă pe care o poți controla cu un regim alimentar.

Hills PD Canine Metabolic este o hrană ce conține nutrienții necesari pentru o dietă echilibrată, care ajută câinele să slăbească fără să se înfometeze.

Punga cu hrana Hills PD Canine Metabolic pe fond alb
Hills PD Canine Metabolic, hrană recomandată pentru câinii obezi, care ajută la menținerea greutății optime după slăbire

Hrana este sigură pe termen lung, activând capacitatea naturală a organismului de ardere a grăsimilor în exces.

Boli dentare

Afecțiunile dentare și inflamația gingiilor sunt inevitabile la câinii bătrâni. Dacă aceste probleme sunt ignorate, câinele își poate pierde dinții și va avea mari dificultăți în a se hrăni. În plus, bolile dentare sunt de multe ori sursa unor afecțiuni interne, chiar infecții. Din acest motiv, trebuie să iei măsuri atunci când observi primele semne, cum ar fi placa dentară sau tartrul.

Advance Dog Dental Stick este o gustare care ajută la îndepărtarea tartrului.

Punga cu gustare Advance Dog Dental Stick pe fond alb
Advance Dog Dental Stick ajută la combaterea tartrului și previne bolile dentare la câinii bătrâni

Există și hrană special concepută pentru câinii cu boli dentare. Royal Canin Medium Dental Care ajută la curățarea dinților câinelui pe parcursul masticației, susținând o acțiune mecanică avansată cu efect de periere a dinților.

Punga cu hrana Royal Canin Medium Dental Care si recomandari pe fond alb
Royal Canin Medium Dental Care oferă câinelui de talie medie o nutriție completă și savuroasă, care susține sănătatea dentară

Royal Canin Dental Care este o hrană ce a fost testată științific, iar rezultatele au demonstrat că reduce formarea tartrului cu până la 99%.

Artrita

În cazul în care câinele tău în vârstă începe să se ridice greu sau merge cu dificultate, cel mai probabil suferă de artrită, o afecțiune degenerativă a articulațiilor, foarte comună la animalele bătrâne. Este o problemă aproape inevitabilă, dar o poți ameliora cu suplimente și hrană special concepute pentru această afecțiune. 

Suplimentul nutritiv Candioli Confis Ultra susține metabolismul articulațiilor în caz de artrită.

Recipient si cutie de Candioli Confis Ultra pe fond alb
Candioli Confis Ultra, supliment nutritiv recomandat câinilor cu artrită

De asemenea, Advance Articular Care este o dietă completă și echilibrată, formulată să ofere un suport nutrițional în vederea recuperării și tratamentului medical al câinilor cu diverse boli articulare.

Punga cu hrana Advance Articular pe fond alb
Advance Articular, hrana pentru câini cu probleme articulare 

Bolile ochilor

Câinii bătrâni, ca și oamenii, pot face cataractă, iar vederea lui va fi încețoșată. De asemenea, în unele cazuri, ochii sunt slab lubrifianți din cauza scăderii cantității de lacrimi. Ochiul uscat este o afecțiune des întâlnită la câinii de vârstă înaintată, mai ales la cei de talie mică, cu ochii bulbucați (shih-tzu, pekinez, pug).

Optixcare EYE HEALTH este o soluție care combate insuficiența lacrimală și cataracta, dar și alte boli de ochi ale câinilor.

Doua tuburi si doua cutii de Optixcare Eye Health pe fond alb
Optixcare EYE HEALTH combate eficient bolile de ochi ale câinilor

Insuficiență renală

Cei mai mulți câini în vârstă ajung să sufere de această boală gravă. Afecțiunea poate fi diagnosticată din timp, prin teste de sânge. Cu o alimentație potrivită și un tratament prescris de veterinar, câinii pot trece prin această perioadă fără suferință.

Ipakitine este un supliment alimentar pentru susținerea funcției renale la câini, în cazul insuficienței renale cronice.

Cutie cu supliment Ipakitine pe fond alb
Ipakitine, supliment alimentar pentru câinii cu insuficiență renală cronică

Dieta Royal Canin Renal LP Dog este o hrană umedă recomandată pentru câinii cu probleme renale.

Cutie cu hrana umeda Royal Canin Renal pe fond alb
Royal Canin Renal LP Dog este un aliment dietetic complet pentru câinii cu insuficiență renală

Pietre la vezica urinară

Pietrele la vezica urinară sunt o altă problemă cu care se pot confrunta câinii bătrâni. În cazuri rare, pietrele pot provoca o obstrucție, dacă animalul încearcă să elimine o piatră mare care rămâne blocată în uretră. Veterinarul poate stabili cu o ecografie acest diagnostic și va prescrie, dacă este cazul, un tratament.

Tulburări endocrine

Câinii în vârstă pot fi afectați, cel mai frecvent, de două tulburări endocrine: hiperadrenocorticismul sau boala Cushing și hipotiroidismul. Ambele afecțiuni provoacă boli diverse, dar sunt tratabile. Veterinarul va stabili prin proceduri specifice diagnosticul și tratamentul.  

Insuficiența cardiacă

O afecțiune destul de des întâlnită la câinii cu vârstă înaintată, insuficiența cardiacă se instalează prin îngroșarea valvelor inimii, care pot duce la circulația anormală a sângelui și astfel se mărește dimensiunea inimii. Dacă observi că animalul tău de companie obosește mai repede și respiră mai greu, du-l la veterinar. Boala cardiacă poate fi ameliorată cu tratament și un regim alimentar adecvat.

Tabletele Fortekor ajută la ameliorarea și prevenirea afecțiunilor cardiace specifice câinilor bătrâni.

Cutie cu tablete Fortekor pe fond alb
Tablete Fortekor, pentru ameliorarea și prevenirea bolilor cardiace la câini

Iar Royal Canin Early Cardiac Dog este o hrană dietetică special concepută pentru câinii cu boli cardiace în fază incipientă.

Cutie cu hrana umeda Royal Canin Early Cardiac Dog pe fond alb
Royal Canin Early Cardiac Dog, hrană umedă specială pentru câinii cu boli cardiace în fază incipientă

Diabet

Ca și oamenii, câinii sunt predispuși la diabet, cel mai frecvent din cauza alimentației, iar animalele mai în vârstă sunt și mai expuse acestui risc. În acest sens, este esențială adoptarea unui regim alimentar corect, cu hrană care să-i regleze aportul de glucoză.

Punga cu hrana uscata Royal Canin Diabetic Dog pe fond alb
Royal Canin Diabetic Dog, hrană uscată special concepută pentru a regla aportul de glucoză în alimentația câinelui diabetic

Tumori de piele

Câinii cu vârstă înaintată pot dezvolta nodulii sau alte excrescențe ale pielii. Dacă observi apariția acestor formațiuni este necesar să te adresezi veterinarului, care poate recomanda extirparea lor. 

Incontinență urinară

Câinii bătrâni pot avea această afecțiune. La un moment dat, încep să nu-și mai poată ține urina și scapă cantități mici când stau culcați sau când dorm. Problema poate fi ameliorată și chiar rezolvată cu medicamente. Siropul Propalin îl poate ajuta în acest sens.

Recipient, seringa si cutie de sirop Propalin pe fond alb
Sirop Propalin, pentru tratarea incontinenței urinare la câini

Probleme la prostată

Mai predispuși la aceste afecțiuni sunt masculii necastrați. Este necesar să te adresezi veterinarului pentru un tratament adecvat. 

Cancer

Și câinii pot suferi de diverse tipuri de cancer. Multe din ele pot fi tratate dacă sunt depistate în fază incipientă. Din acest motiv, îți recomandăm să duci animalul de companie la controale periodice, mai ales atunci când are o vârstă înaintată.

Disfuncții cognitive și alte probleme comportamentale

Ca și oamenii în vârstă, câinii își pot schimba comportamentul. Devin neascultători și irascibili, capătă fixații și își pot forma tabieturi și, nu în ultimul rând, ignoră sau uită obiceiurile normale de urinare și defecare. Aceste probleme pot fi ameliorate prin suplimente nutritive speciale. Aktivait susține funcționarea creierului la câinii  bătrâni.

cutie cu supliment Aktivait pe fond alb
Aktivait este un supliment nutritiv pentru susținerea sistemului nervos central

Aktivait trebuie administrat la primele semne de declin cognitiv, pentru rezultate optime. De asemenea, poate fi administrat câinilor de vârstă mijlocie pentru a ajuta la menținerea funcționării normale a creierului.

În concluzie, câinii bătrâni pot suferi de o serie de boli care le pot afecta calitatea vieții, însă cele mai multe pot fi ameliorate și chiar tratate cu o alimentație corectă și prin administrarea unor suplimente. Este, totuși, foarte important să mergi la veterinar periodic cu câinele senior, pentru că unele afecțiuni necesită un tratament prescris sau chiar intervenție chirurgicală.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

Leave a Reply