fbpx
doi caini, unul tuns, altul nu, stau pe iarba intr-o curte
Câini, PetAdvice

Năpârlirea la câini. Când e un proces natural, când trebuie să ne îngrijoreze și ce produse folosim pentru a îngriji blana patrupedului

Năpârlirea la câini este un fenomen cât se poate de normal, care se întâmplă, în general, de două ori pe an – primăvara și toamna. Este, de fapt, un proces natural prin care patrupezii noștri își reînnoiesc blana și se pregătesc astfel pentru anotimpul următor. Primăvara scapă de „hainele” de iarnă, iar toamna se pregătesc din nou pentru anotimpul rece.

Există, însă, și situații în care năpârlirea la câini este excesivă, iar noi îți vom spune care sunt semnele care ar trebui să te îngrijoreze. De asemenea, vei afla cum poate fi prevenită năpârlirea abundentă și ce soluții există pentru a scăpa de situația neplăcută de a avea toată casa plină de păr.

Procesul natural de năpârlire la câini

Cum spuneam, câinii năpârlesc în general de două ori pe an: primăvara și toamna. În aceste perioade scapă de „hainele” vechi și se pregătesc pentru următoarea perioadă, cu o blăniță mai potrivită pentru caracteristicile anotimpului respectiv. Probabil ai observat că vara părul câinelui este mai aspru, mai scurt și mai rar. Structura lui îl protejează de temperaturile ridicate, pentru că va conduce mai greu căldura. Iarna, însă, părul este mai lung, mai des și mai moale și chiar are o nuanță ușor mai închisă. Este o blăniță mai călduroasă, care îl protejează de frig pe animalul tău de companie.

Însă câinii care trăiesc în apartament năpârlesc pe tot parcursul anului și asta pentru că ei trec constant prin schimbări de temperatură şi de lumină. În aceste situații, năpârlirea este mai puțin abundentă.

Năpârlirea excesivă. Semnele care trebuie să ne îngrijoreze

Sunt și situații în care câinii năpârlesc excesiv, pierd cantități mari de păr zilnic, iar blana se rărește vizibil. Acestea sunt cazuri care ar trebuie să te îngrijoreze și este necesar să te adresezi medicului veterinar.

Năpârlirea excesivă poate indica probleme de sănătate, alimentație nepotrivită, stres sau infestarea cu paraziți:

  • Alimentația necorespunzătoare – hrana de slabă calitate, săracă în nutrienți sau nepotrivită pentru vârsta și talia câinelui, poate duce la apariția mai multor afecțiuni, între care și năpârlirea excesivă. Un câine alimentat deficitar își va pierde treptat luciul părului, iar acesta va începe să cadă în mod constant și în cantități mari. Este încă un motiv pentru care trebuie să acorzi atenție alimentației, iar câinele să primească o hrană premium. De asemenea, o serie de suplimente alimentare și tipuri de hrană au în compoziție ingrediente speciale care îngrijesc pielea și blana;
  • Infestarea cu paraziți – un câine care este infestat cu purici sau căpușe poate dezvolta infecții bacteriene care, printre altele, vor duce și la pierderea părului. Animalul tău de companie se va scărpina mai des, pe corp vor apărea mici răni, iar blana va avea un miros neplăcut și va începe să cadă abundent, iar pe alocuri vor apărea spații libere. Aceste infecții locale provocate de paraziți se pot extinde și la interior, iar câinele se poate îmbolnăvi grav. De aceea este esențial să îi faci în mod constant deparazitarea externă;
  • Alergii – câinii, ca și oamenii, pot suferi de diverse alergii – alimentare sau la diferite substanțe cu care intră în contact – care se vor manifesta și prin mâncărimi sâcâitoare la nivelul pielii. Se va scărpina și se va linge mai des și vor apărea zone fără păr. Dacă observi acest tip de comportament, medicul veterinar va determina cauza exactă a problemei prin teste specifice;
  • Stres – un câine poate suferi de stres dacă este lăsat singur, dacă se fac schimbări dese în ceea ce privește locuința sau obiceiurile alimentare sau din cauza zgomotelor puternice. Stresul provoacă năpârlirea excesivă;
  • Tulburări hormonale – năpârlirea excesivă se poate manifesta la femele în timpul gestației, din cauza modificărilor hormonale suferite în această perioadă, însă există și anumite disfuncții tiroidiene care au același efect. 

Cum prevenim năpârlirea

Năpârlirea la câini este un proces destul de neplăcut, având în vedere că în aceste perioade animalul tău de companie lasă păr peste tot. Însă poți limita efectele prin câteva metode eficiente pe care ți le vom descrie în continuare.

În primul rând, este esențial să îi faci câinelui tău periodic deparazitarea externă cu unul din produsele recomandate, pentru că, așa cum ți-am mai spus în acest articol, puricii și căpușele pot provoca infecții care să ducă la căderea părului. Pipetele antiparazitare sunt poate cea mai comodă metodă de îndepărtare a paraziților, iar Bravecto are efect pe o perioadă de 12 săptămâni.

Cutie cu pipeta Bravecto pe fond alb
Pipetă antiparazitară Bravecto, care elimină puricii și căpușele timp de 12 săptămâni

Periajul regulat al câinelui va îndepărta părul căzut, dar și mizeria care se poate prinde în blană, mai ales la rasele cu păr lung. Folosește o perie specială sau chiar o mănușă pe care este atașată o perie, pe care animalul de companie poate să o accepte și mai ușor, pentru că percepe periajul ca pe o mângâiere.

Manusa neagra cu perie roz atasata pe palma, pe fond alb
Perie mănușă, pentru periajul câinelui în perioadele de nepărlire

Năpârlirea sezonieră este un fenomen natural, însă dacă se manifestă frecvent este recomandat să folosești un șampon antinăpârlire. SHED-X este special creat pentru a preveni năpârlirea în exces, având în compoziție elemente care întăresc firul de păr.

Sticla cu sampon SHED-X pe fond alb
Șampon antinăpârlire SHED-X, formulă care întărește firul de păr și care previne căderea în exces a părului

Însă poți preveni năpârlirea și cu o serie de suplimente alimentare concepute în acest scop. Pasta antinăpârlire Advance previne căderea părului și reduce perioada de năpârlire.

Cutie si tub de pasta Advance pe fond alb
Pastă antinăpârlire Advance, supliment alimentar care reduce perioadele de năpârlire

Iar o serie de alimente vor contribui la regenerarea pielii și a părului în timpul și după perioada de năpârlire. Canvit Health Care Skin and Coat este o gustare special concepută pentru câinii cu păr lung, la care căderea părului este mai abundentă.

Plic cu Canvit Health Care Skin and Coat pe fond alb
Canvit Health Care Skin and Coat, gustare cu ingrediente care regenerează pielea și blana

În concluzie, năpârlirea la câini este un proces natural, însă efectele neplăcute pot fi prevenite sau limitate apelând la soluțiile descrise în acest material. Dar dacă observi o cădere masivă a părului și eventuale leziuni la nivelul pielii, trebuie să te adresezi veterinarului.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply