fbpx
pisica alb cu maro si ochi albastri in iarba, langa un deal
PetAdvice, Pisici

Căpușele la pisici. Informații esențiale și cele mai bune tratamente

Căpușele la pisici sunt, într-adevăr, mai rare decât în cazul câinilor, însă sezonul cald le pune și pe ele în pericol în fața acestui parazit periculos aflat în permanență în căutarea unei surse de hrană. Mușcătura de căpușă le poate provoca felinelor probleme de sănătate, pentru că acest parazit este transmițătorul unor afecțiuni de temut, între care boala Lyme și babesioza.

În acest material îți vom spune cum ajung pisicile să fie mușcate de căpușe, dacă pisicile de apartament sunt ferite de acest parazit, care sunt simptomele infestării cu căpușe și ce trebuie să faci în astfel de situații.

Cum ajung căpușele să „muște” pisicile

Pisicile care ies afară pot lua căpușe din iarbă sau de la alte animale cu care intră în contact. Felinele cu blana scurtă sunt mult mai expuse infestării cu acest parazit, pe când cele cu blana lungă ajung foarte rar în această situație, pentru că părul dens acționează ca o barieră, iar căpușei îi va fi greu să pătrundă până la piele și să se prindă de ea.

Pisicile pot lua din iarbă destul de ușor căpușe, asta pentru că lor le place să se joace sau să se ascundă în vegetație. În multe cazuri, felinele le îndepărtează înainte ca acest parazit să se agațe de piele, pentru că se știe că au o rutină a igienei. Însă, în cazul în care animalul de companie are blana scurtă, parazitul va ajunge repede pe corpul pisicii.

Căpușele pot fi preluate și de la un animal deja infestat cu care pisica ta se va juca.

Sunt pisicile de apartament ferite de căpușe?

Deși se întâmplă foarte rar, și o pisică de apartament poate fi mușcată de căpușe. Fie parazitul este preluat de la un alt animal de companie, fie a ajuns în casă pentru că s-a lipit de talpa pantofului, spre exemplu. Odată ajunsă în casă, o căpușă se va prinde de blana pisicii cu prima ocazie. 

Semne și simptome că pisica ta are căpușe

În funcție de ciclul de viață în care se află, odată instalată pe pielea unei feline, o căpușă poate să rămână să se hrănească între 3 și 30 de zile. În acest interval îi poate transmite infecții, boli, alergii sau leziuni ale pielii.

Deși se știe că o pisică este mai rezistentă decât un câine în fața acestui parazit și este afectată în cazul în care este infestată de mai multe căpușe, riscul este totuși prezent și trebuie să acorzi atenție manifestărilor neobișnuite și să identifici simptomele.

O pisică infestată cu căpușe care sunt purtătoare a unor boli pot avea următoarele simptome:

  • pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate;
  • stări de apatie: își pierde cheful de joacă și va accepta mai greu orice companie;
  • febră;
  • stări de vomă.

În cazul în care observi aceste semne, este necesar să mergi cu pisica la veterinar, care va stabili dacă este necesar un tratament.

Ce trebuie să faci dacă pisica a fost „mușcată” de căpușă

Este recomandat ca de fiecare dată când pisica vine de afară să o verifici pentru a vedea dacă de corpul ei s-a prins o căpușă. Acestea pot fi depistate foarte ușor la o simplă atingere.

În cazul în care pisica a fost deja mușcată de căpușă, iar aceasta s-a desprins de corpul ei, mușcătura va fi greu de depistat. Dacă observi manifestări neobișnuite, ca cele descrise mai sus, mergi cu pisica la medicul veterinar, care va stabili ce este de făcut. Iar în cazul în care depistezi o căpușă, aceasta trebuie îndepărtată cu o pensetă specială, pentru a evita ruperea capului parazitului, ce poate să rămână în continuare în piele. În cazul în care consideri că operațiunea este dificil de îndeplinit, adresează-te veterinarului.

Cele mai bune tratamente pentru prevenirea „mușcăturilor” de căpușă la pisici

Însă poți să previi toate aceste neplăceri făcând periodic deparazitarea externă a pisicii, mai ales dacă aceasta iese afară în mod constant. Cu toate că acest tratament se aplică mai rar decât la câini în cazul pisicilor, în sezonul cald este recomandat să o faci constant. 

Există mai multe metode prin care se poate face deparazitarea externă; important este să alegi un produs care să acționeze și împotriva căpușelor.

Iată cele mai bune tratamente pentru prevenirea „mușcăturilor” de căpușă la pisici:

Pipeta Bravecto este un produs antiparazitar cu fluralaner, o componentă foarte eficientă în tratarea infestațiilor cu căpușe, dar și purici, pentru o perioadă de 12 săptămâni după o singură aplicare. Este un produs ușor de administrat și este disponibil în mai multe variante, în funcție de talia pisicii. 

Cutie cu pipeta Bravecto pe fond alb
Pipetă antiparazitară Bravecto, eficientă în tratarea infestațiilor cu căpușe pentru o perioadă de 12 săptămâni

Bravecto va elimina imediat după aplicare paraziții și va preveni alte infestații în perioada de acțiune.

Spray-ul Fiprex este un alt produs ușor de folosit, care acționează împotriva căpușelor, dar și a celorlalți paraziți externi. Este activ împotriva căpușelor timp de o lună și poate fi utilizat și în cazul puilor în vârstă de peste 2 zile.

Spray Fiprex pe fond alb
Spray Fiprex, care elimină după o simplă pulverizare toți paraziții externi, inclusiv căpușele

Acest produs poate fi utilizat și în cazul câinilor

Zgarda antiparazitară Foresto poate fi utilizată la pisici, dar și la câini, și elimină imediat căpușele și puricii. Zgarda Foresto este o soluție inovativă de protecție împotriva paraziților externi, fiind primul tratament ce oferă protecție de până la 8 luni.

Cutie cu zgarda antiparazitara Foresto
Zgarda antiparazitară Foresto pentru pisici, ce oferă protecție împotriva căpușelor, dar și a puricilor, timp de 8 luni

Dacă observi că animalul tău de companie are o căpușă, folosește pentru îndepărtarea ei o pensetă specială. Smartick este ușor de utilizat și îndepărtează rapid și fără durere căpușa.

Penseta anticapuse Smartick pe fond alb
Pensetă anticăpușe Smartick, ușor de utilizat, care îndepărtează rapid căpușa

În concluzie, căpușele la pisici sunt întâlnite mai rar decât în cazul câinilor, însă le pot provoca neplăceri și chiar boli. Este important să iei măsuri de prevenire pentru a le evita și preîntâmpina situații dificile care implică tratamente de lungă durată.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply