Deparazitarea externă a pisicii este esențială pentru prevenirea acțiunii patologice a paraziților din mediul înconjurător, iar felina ta să aibă o viață sănătoasă. Paraziții nu creează doar neplăceri, ci provoacă, de regulă, boli serioase și leziuni ale pielii care se pot infecta. Când vine vorba de purici la pisici, soluția cea mai facilă este zgarda antipurici. Este ușor de folosit, protejează felina o perioadă lungă de timp și nu provoacă disconfort. Dar care este produsul cel mai bun sau mai potrivit pentru pisica ta? Foresto sau Bolfo? Dorința noastră este aceea de a te ajuta să iei o decizie și îți vom spune ce efecte are fiecare dintre cele două tipuri de zgardă antipurici pentru pisici, iar în final îți vei face o părere.
Deparazitarea externă a pisicii
Dacă pisica ta nu iese din casă decât foarte rar sau chiar niciodată nu înseamnă că va fi ferită de pericolul paraziților externi. Puricii, și nu doar ei, pot fi aduși în casă, acolo unde crezi că pisica este în siguranță, chiar de către tine. Afară se prind de haine sau încălțăminte, ajung în locuința ta, unde își vor găsi repede refugiu în blana pisicii. Așa că, dacă observi că pisica se scarpină mai des decât de obicei și dacă încearcă să „vâneze” cu boticul în propria blăniță, cel mai probabil are purici și are nevoie de deparazitare externă.
Dacă iese afară, chiar și foarte rar, este extrem de expusă riscului, pentru că puricii sunt atrași ca un magnet de blănița pisicii, care le oferă un mediu propice înmulțirii și astfel problemele tale pot crește exponențial.
Având în vedere faptul că paraziții vin întotdeauna cu probele ascunse, iar felina riscă chiar și o boală gravă, deparazitarea externă periodică este mai mult decât binevenită.
Tipurile de paraziți externi întâlniți la pisici
Paraziții externi se hrănesc cu sângele pisici și astfel îi pot transmite boli infecțioase și parazitare. De asemenea, felina poate avea o reacție alergică la mușcături și, mai departe, riscă o boală de piele.
- Purici – Puricii reprezintă un pericol pentru pisica ta pe tot parcursul anului, fiind paraziți rezistenți la factori de mediu. Se hrănesc cu sângele micilor feline și le pot transmite boli care se tratează greu. În plus, saliva acestor paraziți provoacă alergii însoțite de mâncărimi violente. De asenemea, puricii le mai pot transmite pisicilor un vierme din familia Tenia. Puricii se deplasează repede, folosindu-și picioarele din spate pentru a face salturi mari. Astfel, ajung cât ai clipi pe pisica ta, chiar dacă aceasta nu s-a apropiat prea mult de animalul gazdă. Puricii nu sunt dăunători doar pentru pisică, ci și pentru om și se înmulțesc rapid în casă;
- Căpușe – Căpușele sunt un pericol doar în sezonul cald. Prezente în zone cu vegetație abundentă, mediu propice înmulțirii lor, căpușele se fixează pe pisici pentru a se hrăni cu sângele acestora, înfingându-și capul sub pielea lor. Nu este recomandat să încerci să scoți căpușa, pentru că riști să lași capul sub piele, ceea ce poate cauza infecții și alte boli grave. Căpușele pot transmite afecțiuni care necesită tratamente complicate și de durată;
- Păduchi, chiggeri – Păduchii apar mai rar și, de regulă, la pisici care nu sunt foarte bine îngrijite. Provoacă mâncărimi la nivelul capului și gâtului și umflături la baza firului de păr. Chiggerii sunt larvele acarienilor de grădină care se instalează în pliurile pielii pisicii sau între degete, unde formează mici cruste portocalii și provoacă mâncărimi puternice.
Tratamentul paraziților externi la pisici
Deparazitarea externă la pisici se poate face prin mai multe metode simple, pe care le poți aplica chiar tu, acasă, fără a fi necesară intervenția unui veterinar. Foarte multe din aceste metode sunt utile și pentru combaterea infestării, nu doar la eliminarea paraziților.
Zgarda antipurici pentru pisici este considerată de foarte mulți posesori de feline cea mai eficientă și cea mai facilă. Este soluția ideală pentru pisicile care stau mai mult în casă. Pentru felinele care stau afară, predispuse la infestări masive cu paraziți, este recomandat să folosești în paralel și o altă metodă de deparazitare.
Soluțiile aplicate cu pipeta sunt, de asemenea, ușor de utilizat și nu provoacă niciun disconfort pisicii. Aplicată direct pe pielea pisicii, soluția este eficientă timp de o lună. Se aplică pe ceafă, zonă pe care felina nu o poate linge. Există tipuri de soluții care acționează și împotriva paraziților interni odată ce substanța este absorbită de piele și ajunge în sânge.
Paraziții externi pot și combătuți și cu șampoanele speciale. Deși această metodă nu este cea mai eficientă atunci când vine vorba de eliminarea puricilor, este foarte eficientă pentru a calma iritațiile și mâncărimile provocate de purici.
Șampoanele nu au puterea de a distruge ouăle, ci doar puricii adulți. Un alt motiv pentru care șamponul nu este soluția numărul unu este relația complicată pe care pisicile o au cu apa și băile.
Pudra deparazitară poate fi aplicată cu ușurință pe pielea și blana pisicii și nu provoacă iritații.
Spray-urile sunt foarte eficiente pentru combaterea paraziților externi, dar sunt și pisici care nu le agreează deloc, ba chiar pot reacționa violent în momentul aplicării.
Foresto vs. Bolfo. Ce zgardă antipurici alegem pentru pisică
Foresto și Bolfo sunt două produse care prezintă unele avantaje față de altele de pe piață. În primul rând, nu doar pisicuța ta va fi ferită de paraziți, ci poți să o folosești cu mare încredere dacă ai acasă și un cățel. Cele două zgărzi sunt rezistente la apă și eliberează treptat substanțele active, astfel că felina ta va fi protejată un timp îndelungat împotriva invaziei paraziților externi.
Foresto – caracteristici și eficiență
Zgarda antiparazitară Foresto este eficientă împotriva puricilor și căpușelor nu doar la pisici, ci și la câini. Condiția este ca animalul tău de companie să aibă cel mult 8 kilograme.
Zgarda Foresto este o soluție inovatoare de protecție împotriva paraziților externi, fiind primul tratament ce oferă protecție de până la 8 luni. Eliberează doze controlate din cele două ingrediente active – imidacloprid și flumetrin – care sunt foarte eficiente pentru eliminarea puricilor și căpușelor.
Pe lângă marele avantaj al eficienței îndelungate, zgărzile Foresto sunt și rezistente la apă, așa că nu trebuie să ai nicio emoție dacă ai uitat să-i scoți zgarda pisicii înainte de baie.
În cazul puilor de pisică cu vârsta de până în 10 săptămâni va trebui să cauți o altă soluție de combatere, produsul nefiind recomandat în cazul lor. Aceeași precauție trebuie avută în vedere și în cazul puilor de câine de până la 7 săptămâni.
De asemenea, există și animale care ar putea fi sensibile la substanțele active din acest produs, caz în care se recomandă scoaterea zgardei pentru a nu produce iritații.
Bolfo – caracteristici și eficiență
Bolfo este o zgardă antiparazitară pentru pisici, dar și pentru câini care au până în 10 kilograme. Acest produs protejează felina împotriva puricilor timp de 4 luni și timp de până la 10 săptămâni împotriva căpușelor.
Zgarda Bolfo are efect împotriva paraziților externi doar dacă este folosită în mod continuu. La câteva ore după ce pui zgarda la gâtul pisicii, puricii încep să moară, în timp ce căpușele mai pot supraviețui timp de o zi.
Marele avantaj al acestui produs este că poți să verifici dacă mai este eficient prin zgârierea zgărzii cu un obiect metalic. Dacă locul zgâriat este alb, zgarda încă are efect.
Și această zgardă este rezistentă la apă, însă este de preferat să o scoți de la gâtul pisicii înainte de baie.
Sursă foto: Pexels, ThePetClub
No Comments