fbpx
Câine dalmațian mângâiat de o tânără îmbrăcată cu rochie neagră cu buline negre
Câini, PetAdvice, Pisici

Foresto vs. Scalibor vs. Kiltix. Ce zgardă alegem pentru a ține puricii la distanță de câine

Deparazitarea externă a câinelui este extrem de importantă pentru o viață sănătoasă și pentru menținerea tonusului animalului tău de companie. Trebuie făcută pe tot parcursul anului, însă vara trebuie acordată o atenție deosebită, pentru că este anotimpul în care puricii îi vor crea cele mai mari neplăceri câinelui tău. Pe lângă faptul că le creează disconfort, paraziții externi sunt și o sursă de boli interne și afecțiuni ale pielii care necesită tratamente de durată. Prin urmare, este timpul să iei măsuri, iar soluția cea mai la îndemână rămâne zgarda antipurici, care este ușor de folosit, protejează cățelul o perioadă destul de lungă, ceea ce pentru tine înseamnă o relaxare și, foarte important, nu-i provoacă disconfort. Te întrebi care produs este cel mai potrivit: Foresto, Scalibor sau Kiltix? Te ajutăm să iei decizia potrivită pentru animalul tău de companie spunându-ți cum acționează fiecare din cele trei tipuri de zgardă antipurici pentru câini.

Deparazitarea externă la câini

A venit vara și cu greu poți să mai ții cățelul în casă. Dacă locuiești la curte, va veni în casă doar pentru mâncare, iar dacă stai la bloc, plimbările voastre vor fi din ce în ce mai lungi. În ambele situații, cățelul va explora și va fi atras în special de vegetația densă, care, de regulă, ascunde purici și căpușe. Dacă nu este protejat, cel mai probabil cățelul se va întoarce în casă cu cel puțin unul din acești paraziți externi, care îți vor crea și ție probleme.

În cazul în care observi că animalul tău de companie se scarpină insistent în zona capului, gâtului și urechilor, înseamnă că, cel mai probabil, are purici. Dacă a avut ghinionul să fie luat în vizor de vreo căpușă, cățelul își poate pierde pofta de mâncare și cheful de joacă. Este timpul să iei măsuri și să faci deparazitarea externă a cățelului tău.

Tipurile de paraziți externi întâlniți la câini

Când vine vorba de paraziți externi, cățeii au, în general, probleme cu puricii și căpușele. Le pot crea neplăceri foarte mari și chiar boli grave. În același timp, puricii și căpușele reprezintă un pericol și pentru stăpânul cățelului.

  • Puricii se pot transmite rapid de la un câine la altul. Acești paraziți au picioare lungi, care îi ajută să sară la distanțe mari. Puricii se înmulțesc pe tot parcursul anului și se hrănesc cu sângele animalului tău. Înțepăturile pot provoca reacții alergice și iritații ale pielii care se pot infecta;
  • Căpușele sunt întâlnite cu precădere vara, când sunt adăpostite de vegetația densă. Își introduc capul sub pielea câinelui și se hrănesc cu sânge. În cazul în care observi asta, recomandat este să te adresezi unui veterinar și să nu încerci să scoți acasă căpușa. Acest parazit poate transmite câinelui o infecție care provoacă anemie.

Tratamentul paraziților externi la câini

Există mai multe metode de deparazitare externă la câini, iar unele dintre ele au și rolul de prevenire a infestării cu purici și căpușe.

  • Zgarda antiparazitară este metoda cea mai facilă de prevenire și combatere a puricilor și căpușelor la câini. Animalul de companie se obișnuiește rapid cu ea și nu simte niciun disconfort. E bine să alegi o zgardă de calitate, pentru că va acționa mai mult timp și va fi rezistentă la uzură. Zgarda antiparazitară poate fi folosită doar dacă animalul de companie are cel puțin 3 luni;
  • Șamponul antiparazitar nu este foarte eficient în prevenirea și combaterea paraziților externi, însă ajută foarte mult la calmarea mâncărimilor provocate de mușcături. Șamponul se folosește, de obicei, în completarea altui produs;
  • Pipeta antiparazitară este o metodă eficientă în combaterea puricilor și căpușelor. Soluția se aplică pe piele, în zona cefei, pentru ca animalul să nu se lingă în zona respectivă. Soluția se poate aplica la interval de 4 săptămâni;
  • Spray-ul antiparazitar se aplică, în general, pe blana puiului de câine, la care nu poate fi folosită o altă metodă de combatere a puricilor și căpușelor;
  • Pudra antiparazitară poate fi folosită, de asemenea, în cazul puilor. Se aplică înspre rădăcina părului câinelui pentru a putea ajunge până la piele;
  • Comprimatele masticabile sunt o metodă foarte practică, cu efect de până la 3 luni.

Foresto vs. Scalibor vs. Kiltix. Ce zgardă antipurici alegem pentru câine

Foresto, Scalibor și Kiltix sunt trei produse de calitate superioară, care oferă o protecție îndelungată pentru cățelul tău împotriva paraziților externi. Produsele sunt disponibile în diverse mărimi, astfel că vei găsi zgarda potrivită pentru un cățel de talie mică, dar și pentru unul mai mare. Cele trei zgărzi sunt rezistente la apă și uzură, iar unele dintre ele pot fi folosite și pentru pisici.

Foresto – caracteristici și eficiență

Zgarda antiparazitară Foresto luptă eficient împotriva puricilor și căpușelor timp de 8 luni. Această zgardă este disponibilă în două mărimi: L și S. Prima variantă, de 70 de centimetri, poate fi folosită cu succes în cazul câinilor de talie mare, de peste 8 kilograme.

Cutie cu zgardă antiparazitară pentru câini Foresto L, 70 cm, pe fond alb
Zgarda antiparazitară Foresto L, pentru câini de talie mare, luptă eficient împotriva puricilor și căpușelor timp de 8 luni

Mărimea S, de 38 de centimetri, este potrivită pentru cățeii de talie mică, dar și pentru pisici.

Cutie cu zgardă antiparazitară pentru câini și pisici Foresto S, 38 cm, pe fond alb
Zgarda antiparazitară Foresto S, potrivită pentru cățeii de talie mică, dar și pentru pisici, care oferă protecție de până la 8 luni

Zgarda Foresto este o soluție inovativă de protectie împotriva paraziților externi, fiind primul produs de acest tip care oferă protecție de până la 8 luni. Unica matrice polimerică a Foresto eliberează doze controlate eficiente a celor două ingrediente dovedit active – imidacloprid și flumetrin – care sunt foarte eficiente în prevenirea și distrugerea puricilor și căpușelor. Zgărzile Foresto sunt rezistente la apă și vor asigura protecția animalului de companie chiar și în condiții de baie și înot.

Recomandat este ca zgarda Foresto să fie utilizată în cazul cățeilor care au împlinit vârsta de 7 săptămâni. În cazul modelului S, care poate fi folosit și la pisici, trebuie să vă asigurați că puiul are cel puțin 10 săptămâni. Dacă animalul de companie este sensibil la una din substanțele active, este recomandat să vă îndreptați atenția către alt produs.

Zgarda Foresto va fi scoasă din punga de protectie doar înainte de utilizare și, ca și în cazul altor produse medicinal-veterinare, nu permite copiilor să se joace cu ea. 

Scalibor – caracteristici și eficiență

Scalibor este o zgardă eficientă împotriva puricilor și căpușelor, dar și în cazul muștelor de nisip, care provoacă iritații grave ale pielii. Zgarda Scalibor este disponibilă în două dimensiuni, de 65 și 48 de centimetri, potrivite pentru căței, dar și pentru câini de talie medie și mare. 

Cutie cu zgardă antiparazitară Scalibor L, de 65 cm, pe fond alb
Zgardă antiparazitară Scalibor L, de 65 cm, pentru câini de talie mijlocie și mare, eficientă împotriva puricilor, căpușelor, dar și a muștelor de nisip

Substanța activă folosită la acest produs este deltametrina, care este eficientă împotriva capușelor timp de 6 luni, iar împotriva puricilor pentru 4 luni. Zgarda este concepută într-o tehnologie brevetată, care permite eliberarea substanței active direct pe piele, o perioadă lungă de timp.

Zgarda Scalibor poate fi folosită doar pentru câini și este recomandată și pentru femelele în lactație. De asemenea, zgarda se utilizează doar dacă animalul de companie a împlinit 7 săptămâni și nu este recomandată pentru cățelele gestante sau în cazul patrupedelor cu afecțiuni dermatologice.

Concentrația maximă de substanță activă în piele se atinge la aproximativ 1-2 săptămâni de la aplicare, astfel că este recomandat să o pui la gâtul câinelui cu două săptămâni înainte de a fi expus la paraziții externi.

Kiltix – caracteristici și eficiență

Kiltix este o zgardă eficientă împotriva puricilor și căpușelor timp de 7 luni. Acest produs este disponibil în trei dimensiuni, S, M și G, potrivite pentru câini de talie mică, medie și mare, de până la 45 de kilograme.

Cutie cu zgardă antiparazitară Kiltix S, 38 cm, pentru câini de talie mică, pe fond alb
Zgarda antiparazitară Kiltix este eficientă împotriva puricilor și căpușelor timp de 7 luni, fiind un produs disponibil în trei dimensiuni potrivite pentru câini de talie mică, medie și mare

Zgarda are două substanțe active, propoxur și flumetrin, și este eficientă la 24 de ore după ce a fost pusă la gâtul animalului de companie. În plus, una din substanțele active – flumetrin – provoacă infertilitate la căpușele feminine, ceea ce contribuie la reducerea contaminării mediului cu căpușe.

Spre deosebire de alte produse de acest tip, substanța activă din zgarda Kiltix rămâne pe blana câinelui și nu este absorbită în sânge, astfel că nu există riscul ca ficatul și rinichii să fie afectați. 

Kiltix poate fi utilizat cu succes pentru toate rasele de câini, cu blană scurtă sau lungă, iar după testele făcute s-a stabilit că substanțele active sunt foarte bine tolerate. Această zgardă poate fi folosită după ce câinele tău a împlinit vârsta de 3 luni.

Zgarda are micropori prin care se eliberează substanța activă și trebuie să te asiguri că aceștia nu sunt acoperiți, pentru ca produsul să rămână eficient. De aceea, este recomandat ca din când în când să speli zgarda cu apă caldă și săpun. După uscare, zgarda va funcționa din nou eficient.

În unele cazuri poate apărea o mâncărime ușoară în zona gâtului, dar aceasta va dispărea după câteva zile.

Tu ce alegi pentru animalul tău de companie? Foresto, Scalibor sau Kiltix?

FOTO: Pexels, The Pet Club

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply