fbpx
trei pui husky care se joaca
Câini, PetAdvice

Hrana câinelui de 1 lună. Care este regimul alimentar corect

Energici și jucăuși, puii de câine au nevoie de o alimentație bogată în nutrienți, care să le susțină o dezvoltare armonioasă și sănătoasă. Hrana câinilor de 1 lună trebuie aleasă cu atenție, pentru că, la această vârstă, sistemul lor imunitar este încă foarte sensibil și au nevoie de ajutor.

În acest material îți vom spune care este hrana potrivită pentru câini, la 1 lună de viață, ce trebuie să conțină și îți vom da câteva exemple de tipuri de mâncare potrivite pentru ei.

Ce mănâncă un câine de 1 lună

În cele mai multe cazuri, puii de câini sunt înțărcați în jurul vârstei de 6 săptămâni, dar după 4 săptămâni de viață încep să prefere mâncarea solidă și să renunțe încet-încet la laptele mamei. 

Până la 6 săptămâni este ideal să se hrănească din ambele surse, pentru că laptele matern are beneficii indiscutabile. Sunt, însă, și pui care renunță cu greu la laptele mamei, deși aceasta este tot mai puțin dispusă să îl ofere. Pentru aceste situații îți recomandăm să eviți laptele de vacă, pentru că acesta îi poate dăuna cățelului, și să utilizezi un sortiment de lapte praf. 

Laptele praf Royal Canin are proprietăți foarte apropiate de laptele matern și asigură toți nutrienții necesari dezvoltării cățeilor. Este un produs cu conținut redus de lactoză, pentru o digestie optimă. 

Cutie cu lapte praf Royal Canin pe fond alb
Lapte praf Royal Canin, substituent de lapte de câine cu care puii pot fi hrăniți până la vârsta de înțărcare

Însă, așa cum spuneam, cei mai mulți pui de o lună preferă mâncarea solidă, mai gustoasă și mai savuroasă. Este, însă, deosebit de important să acorzi atenție câtorva aspecte. Trebuie să ai în vedere că dantura lor este încă foarte sensibilă și dacă îi oferi mâncare uscată este bine să o înmoi înainte în puțină apă. Mâncarea umedă este sigură din acest punct de vedere. Totuși, cele două tipuri de hrană trebuie alternate, pentru că fiecare are beneficiile ei: mâncarea uscată curăță dantura, iar cea umedă hidratează.

Poate că ți se pare un aspect lipsit de importanță, dar te asigurăm că este esențial să îți hrănești cățelul de 1 lună cu mâncare specială pentru pui. Aceasta are o compoziție foarte diferită față de cea pentru adulți, mai săracă în vitamine și minerale. Producătorii serioși știu că la 1 lună de viață puii au nevoie să-și fortifice imunitatea, astfel că hrana este îmbogățită cu vitamine și minerale și alte ingrediente benefice în această direcție. De asemenea, rețetele speciale le asigură un nivel ridicat de energie.

O idee excelentă este să alegi hrana puiului de 1 lună în funcție de talia lui, pentru că nevoile diferă ușor și în funcție de acest criteriu. Mai mult, există tipuri speciale de mâncare pentru pui din anumite rase, mai pretențioase.

Evident, poți hrăni puiul de 1 lună și cu mâncare făcută în casă, însă va trebui să-i gătești după rețete dedicate, care să includă neapărat toate ingredientele care să-i susțină creșterea. Până la urmă, puiul de câine trebuie crescut cu aceeași grijă pe care o ai pentru un copil.

Exemple de hrană pentru caini de 1 lună

Cea mai ușoară și mai sigură variantă este să hrănești câinii de 1 lună cu mâncare special concepută pentru ei. În cele ce urmează îți vom da câteva exemple de hrană uscată și umedă care se numără între preferatele lor.

Royal Canin Starter Mousse răspunde nevoilor nutriționale ridicate de la înţărcare și până la vârsta de 2 luni, pe parcursul tranziției de la laptele matern la hrana solidă. Textura unică a pastei, perfect adaptată puilor în prima etapă de creştere, facilitează trecerea la alimente solide. Cățeii adoră această mâncare cu miros plăcut și cremoasă, pe care o vor consuma cu plăcere. 

Această hrană este ideală și pentru femele în timpul gestației și lactației.

Conserva cu Royal Canin Starter Mousse pe fond alb
Royal Canin Starter Mousse, hrană umedă care răspunde nevoilor nutriționale ridicate de la înţărcare și până la vârsta de 2 luni

Piper Junior este, de asemenea, o hrană umedă completă și echilibrată pentru pui de toate rasele. Cățeii pot consuma aceasta mâncare între vârsta de 1 lună și 1 an. Este un tip de mâncare ce asigură o creștere armonioasă și echilibrată a juniorilor datorită conținutului de proteine de cea mai înaltă calitate și de aminoacizi esențiali. Mai mult, adaosul de acizi grași esențiali reglează funcțiile metabolice și procesele imune și inflamatorii.

Conserva cu hrana umeda Piper Junior pe fond alb
Piper Junior, hrană umedă completă și echilibrată pentru pui de toate rasele

Cum spuneam, producătorii serioși au conceput tipuri speciale de mâncare pentru pui, în funcție de rasa acestora. Un exemplu este Royal Canin Bulldog Junior, hrană uscată superpremium pentru puii între 1 și 12 luni din rasa Bulldog. Este o mâncare ce asigură un echilibru optim al florei intestinale, susține dezvoltarea articulațiilor și previne luarea necontrolată în greutate, problematică la această rasă. De asemenea, rețeta specială întărește sistemul natural de apărare al puiului de Bulldog. 

Punga cu hrana Royal Canin Bulldog Junior pe fond alb
Royal Canin Bulldog Junior, hrană uscată superpremium pentru puii între 1 și 12 luni din rasa Bulldog

Hills SP Canine Puppy Medium este o hrană uscată pentru pui de talie medie, de la 1 lună și până la 1 an, care ajung la vârsta matură la 10-25 kg. Este un tip de mâncare ce conține proteine de înaltă calitate pentru dezvoltarea masei musculare și o cantitate echilibrată de minerale pentru oase și dinți puternici.

Punga cu hrana Hills SP Canine Puppy Medium pe fond alb
Hills SP Canine Puppy Medium, hrană uscată pentru pui de talie medie

În concluzie, hrana pentru câinii de 1 lună trebuie aleasă cu atenție, pentru a le satisface acestora nevoile nutriționale.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply