fbpx
toaletarea unui caine golden retriever
Câini

Toaletarea câinelui. Cum o faci corect și la ce să fii atent

Igiena este la fel de importantă pentru un animal de companie ca și pentru noi și este strâns legată de starea de sănătate a acestuia, dar și de estetica lui. Iar toaletarea câinelui trebuie să intre în rutina oricărui posesor de blănos, pentru că ei, spre deosebire de pisici, sunt mai puțin preocupați de această operațiune.

În acest material îți vom spune ce este necesar să faci pentru a-i menține o igienă corespunzătoare patrupedului tău, cât de des trebuie să îndeplinești aceste ritualuri  și îți vom recomanda câteva produse cu care vei face mai ușor toaletarea câinelui.

Cum se face corect toaletarea câinelui

Toaletarea câinelui include patru elemente de bază: îngrijirea părului, tăierea unghiilor, curățarea urechilor și periajul dinților.

Îngrijirea părului

Blana câinelui trebuie periată, tunsă (la rasele cu păr lung) și spălată periodic. Perierea se face cam o dată pe săptămână, dacă patrupedul are blana scurtă, și de 2-3 ori, în cazul în care animalul de companie este dintr-o rasă cu păr lung. Prin periere se îndepărtează firele de păr căzute, se elimină anumite impurități și se previne încâlcirea blănii care, în timp, îi va strica aspectul. 

Tunsul este necesar doar la rasele cu păr lung și se face, de regulă, o dată pe an, la începutul sezonului cald. Este indicat să te adresezi unui salon specializat, pentru că cei de acolo vor știi mai bine cum să efectueze operațiunea, astfel încât rezultatul să fie plăcut din punct de vedere estetic. Părul din jurul ochilor poate fi tăiat mai des, pentru a preveni iritațiile globilor oculari.

Baia este recomandată o dată pe lună la câinii cu păr lung și mai rar – o dată la 3-4 luni – la cei cu păr scurt. Utilizează șampoane speciale pentru animale de companie, pentru că acestea au o rețetă specială care le protejează pielea și blana. Pentru un câine este esențial să își mențină la nivelul pielii un strat de sebum, acesta având rol de protecție. 

Tăierea unghiilor

Tăierea unghiilor este necesară doar în cazul câinilor de interior, pentru că la cei care trăiesc afară acestea se tocesc în mod natural. Unghiile se taie cu ustensilele speciale pentru ei, cu mare atenție. Taie doar vârfurile și evită zonele în care se vede roșu pe interior, pentru că acolo sunt vase de sânge și nervi și îi vei provoca durere. 

Curățarea urechilor

Curățarea urechilor se face o dată cu baia. Dacă prietenul tău are păr lung în urechi este bine să-l tai. Folosește pentru curățare soluții speciale, care să-i îndepărteze eficient impuritățile. Operațiunea este deosebit de importantă la căței, din cauza predispoziției lor la otite și alte afecțiuni ale urechilor.

Periajul dinților

Spălatul dinților este la fel de important pentru câini ca și pentru noi, menținând sănătatea cavității bucale. Fără o îngrijire corespunzătoare, dinții vor fi acoperiți mai întâi de tartru, apoi apar cariile și în final vor cădea. Evident, cățelul va suferi și de dureri pe parcursul acestui proces. Mâncarea uscată ajută la prevenirea depunerilor de tartru, însă periajul trebuie făcut cât de des posibil, cu ajutorul pastelor de dinți special concepute pentru ei, cu un gust pe care îl vor tolera. Ideal ar fi să îi speli dinții o dată pe zi, însă este bine și de 2-3 ori pe săptămână. Dacă prietenul tău va fi obișnuit cu operațiunea încă de când este mic, atunci va fi foarte simplu să o faci la vârsta adultă. 

Produse premium pentru toaletarea câinelui

În afara tunsului, pentru care îți recomandăm să te adresezi saloanelor specializate, toate operațiunile care țin de toaletarea câinilor pot fi făcute acasă, fără probleme. Important este să te dotezi cu ceea ce este necesar. 

Iată câteva produse premium cu ajutorul cărora vei putea menține igiena corespunzătoare a câinelui:

Această perie din crom este foarte eficientă pentru îndepărtarea murdăriei și a părului căzut. Prin perierea periodică, sebumul se distribuie uniform pe toată suprafața firului de păr, menținându-se astfel o hidratare optimă.

Perie Tesala din Crom pe fond alb
Perie Țesală din Crom, care îndepărtează murdăria și părul căzut și ajută la menținerea hidratării blănii

Pentru baie vei descoperi că există o gamă variată de șampoane pentru câini. Specialiștii au conceput soluții de spălare pentru câini cu blană albă sau neagră, în funcție de rasă, șampoane pentru câini cu afecțiuni ale pielii și antinăpârlire, aspect care ne dă multe bătăi de cap. 

Un astfel de produs este șamponul Shed-X de la Synergy Labs. Formula lui este special creată pentru a curăța pielea și blana, pentru a exfolia și pentru a îndepărta părul mort.

Sticla cu sampon antinaparlire Shed-X de la Synergy Labs pe fond alb
Șampon antinăpârlire Shed-X de la Synergy Labs, care îndepărtează eficient părul mort

Pentru tăierea unghiilor folosește un clește special, cum este cel albastru din imaginea alăturată. Este conceput pentru animale de companie – câini și pisici – de talie mică și medie, și taie rapid unghiile, fără a produce vreun disconfort prietenului tău.

Cleste pentru unghii de culoare albastra pe fond alb
Clește pentru unghii, care taie eficient, fără a produce disconfort câinelui

VetOtic este o soluție auriculară pentru câini, dar și pentru pisici, cu o formulă non-iritantă, cu acțiune blândă pentru igiena urechilor. Îndepărtează eficient murdăria, depunerile de ceară, dar și mirosurile neplăcute și menține urechea uscată. Soluția ajută la prevenirea afecțiunilor otice.

Sticla cu VetOtic pe fond alb
VetOtic, soluție auriculară pentru câini, cu acțiune blândă pentru igiena urechilor

Pentru periajul dinților folosește o pastă de dinți dedicată animalelor de companie. Dr. Seidel Deo poate fi utilizată zilnic, împrospătează respirația și previne formarea tartrului. Pasta are un gust plăcut, acceptat cu ușurință de animalele de companie. Are ingrediente naturale și poate fi utilizată fără a fi necesară clătirea.

Tub cu pasta de dinti Dr. Seidel Deo pe fond alb
Pastă de dinți Dr. Seidel Deo, pentru câini și pisici, care împrospătează respirația și previne formarea tartrului

În concluzie, toaletarea câinilor este o operațiune care ar trebui să intre în rutina oricărui posesor de blănos, fiind esențială pentru sănătate. 

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply