fbpx
bichon maltez sta culcat pe un gazon verde cu papadii
Câini, PetAdvice

Îngrijirea puiului Bichon Maltez. Produse pentru deparazitare și hrană

Bichonii sunt căței minunați, cu un aspect fermecător și o personalitate încântătoare, pe care tot mai mulți dintre noi îi aleg ca animale de companie. Deși sunt foarte ușor de întreținut, îngrijirea puiului de Bichon Maltez necesită un pic de atenție. 

În acest material îți vom oferi câteva informații importante despre deparazitarea internă și externă a acestor pui, despre alimentație și îți vom descrie temperamentul acestui cățel, ca să știi la ce să te aștepți în cazul în care decizi să-ți faci un nou prieten – un pui de Bichon Maltez.

Temperamentul puiului Bichon Maltez

Mici, cu blana albă și pufoasă, bichonii au aspectul unui bulgăre de zăpadă atunci când sunt mici. Sunt foarte prietenoși și plini de energie și încă din primele săptămâni de viață dezvoltă o afecțiune profundă pentru cei alături de care trăiește și îl îngrijesc.

Totuși, acest cățel are o oarecare doză de independență și încăpățânare, iar asta ar putea să-ți dea ceva bătăi de cap. Însă toanele îi trec destul de repede și va reveni la comportamentul lui normal dacă i se oferă un pic de spațiu. De asemenea, poate fi destul de gălăgios, mai ales dacă ceva îi displace.

În ciuda aspectul său de jucărie, Bichonul Maltez este foarte curajos și vei constata că va încerca să înfrunte câini mai mari dacă percepe o situație ca fiind una periculoasă. Este curios și agil și, așa cum am mai spus, foarte prietenos, însă cu persoanele cu care intră mereu în contact, cu străinii fiind destul de rezervat și chiar timid.

Îngrijirea puiului Bichon Maltez – deparazitarea internă și externă

Primul aspect care ar trebui să te preocupe atunci când îți aduci puiul de Bichon Maltez acasă este deparazitarea internă și externă. Paraziții pot cauza boli, unele dintre ele foarte grave, iar pentru puii din această rasă, mici și delicați, reprezintă un pericol real. În general, puii de orice rasă sunt foarte expuși în fața dăunătorilor, din cauza sistemului lor natural de apărare foarte slab. 

Este destul de obișnuit ca un pui de bichon să fie infestat cu viermi intestinali, însă doar medicul veterinar poate stabili exact acest fapt, precum și tratamentul de urmat. Deparazitarea internă poate începe de la 4 săptămâni, dacă puiul este infestat cu un parazit intestinal. Infestarea cu paraziți intestinali se poate preveni prin deparazitarea regulată, respectând o schemă întocmită de medicul veterinar.

Există mai multe tratamente împotriva paraziților interni care pot fi administrate puilor de bichon. Iată două exemple:

Tableta antiparazitară Milbemax este un tratament împotriva viermilor rotunzi și lați care poate fi administrat câinilor de talie foarte mică și puilor care au peste 500 de grame. 

Cutie cu tablete Milbemax pe fond alb
Tableta antiparazitară Milbemax, împotriva viermilor rotunzi și lați la câini de talie foarte mică și pui

Pipeta Stronghold are efect asupra paraziților externi, dar și a celor interni, cum ar fi viermii intestinali, pulmonari și cardiaci. Este un tratament sigur, special conceput pentru câini, dar și pentru pisici, sub 2,5 kilograme.

Cutie cu pipeta Stronghold pe fond alb
Pipeta Stronghold, împotriva paraziților externi și interni la câini sub 2,5 kilograme

Pentru deparazitarea externă, la puii de Bichon Maltez se utilizează soluții special concepute pentru pui de talie mică. Deparazitarea externă se face doar se constată infestarea, la sfatul unui medic specialist. Există mai multe remedii împotriva paraziților externi – tablete, pipete, spray-uri, zgărzi – însă pentru acest pui de talie mică mai ușor de administrat sunt pipetele și tabletele.

Pipeta antiparazitară Moxiclear este special adaptată pentru câinii de talie foarte mică, până la 4 kilograme. Evident, produsul poate fi utilizat și în cazul puilor. Elimină eficient puricii, dar și alte tipuri de paraziți externi.

Cutie cu pipeta Moxiclear pe fond alb
Pipeta antiparazitară Moxiclear, pentru eliminarea paraziților externi la puii de bichon

Chiar dacă știi sigur că puiul tău de bichon este infestat cu paraziți interni sau externi îți recomandăm să ai o recomandare a veterinarului înainte de a-i administra orice tratament. 

Îngrijirea puiului Bichon Maltez – hrana potrivită

Bichonii sunt căței mici chiar și la vârsta adultă, iar asta înseamnă că ei vor avea nevoie de o cantitate mică de mâncare, însă aceasta trebuie să fie adaptată nevoilor speciale ale patrupezilor de talie mică. Hrana ideală pentru ei are un conținut proteic ridicat, dar un nivel mai scăzut de carbohidrați. 

Un pui de bichon are nevoie de aproximativ 300 de calorii pe zi. În primele 6 luni, acestea trebuie împărțite în 3-4 mese pe zi. Este recomandat să eviți să-i oferi gustări între mese pentru a evita creșterea în greutate ceea ce îi poate cauza probleme la articulații.

Advance Dog Mini Puppy este o hrană uscată superpremium completă și perfect echilibrată concepută special pentru puii de talie mică, cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 luni. Hrana conține proteine naturale ce ajută la menținerea sănătății intestinale, ingrediente care stimulează întărirea imunității naturale, acizi grași esențiali omega 3, pentru susținerea dezvoltării sistemului nervos central, a proceselor de învățare și a vederii.

Punga cu hrana Advance Dog Mini Puppy pe fond alb
Advance Dog Mini Puppy, hrană uscată superpremium completă concepută special pentru puii de talie mică

Royal Canin Mini Puppy este o hrană umedă recomandată pentru cățeii de talie mică ce au vârsta cuprinsă între 2 și 10 luni, cu greutatea la vârstă adultă cuprinsă între 4 și 10 kilograme. Este o mâncare gustoasă, savurată de pui ca pe o delicatesă, datorită bucățelelor suculente de carne în sos. Asigură o digestie optimă și un echilibru optim al florei intestinale. Royal Canin Mini Puppy ajută la construirea mecanismelor naturale de apărare ale puiului, grație complexului de antioxidanți și probioticelor.

Plic cu hrana Royal Canin Mini Puppy pe fond alb
Royal Canin Mini Puppy, hrană umedă recomandată pentru cățeii de talie mică ce au vârsta cuprinsă între 2 și 10 luni

Acestea au fost principalele elemente care trebuie avute în vedere în îngrijirea puiului de Bichon Maltez, cele care îi asigură o creștere sănătoasă și armonioasă.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply